Brasilien - “Atlas” (del 1)

Nu har jag kommit fram till det avslutande landet som jag ska studera importer från och det landet är därifrån de allsvenska klubbarna hämtar flest spelare från. Landet jag hänvisar till är naturligtvis Brasilien. Spelare från Brasilien har varit ett stående inslag i de allsvenska klubbarna under de här åren arbetet härrör, alltså 2006-2010. Arbetet har innehållt en kollosald mängd spelare, vilket medfört ett antal timmars arbete för att få fram intressant och givande information ur det digra materialet. Underrubriken hänvisar till det massiva material som den här studien utgår från. Precis som i tidigare delar kommer jag att presentera materialet i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många brasilianska spelare Allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Åren jag studerar är från 2006 till 2010.

 

2006: Det fanns 17 stycken spelare från Brasilien fördelat på 7 stycken klubbar.

 

2007: Det fanns 15 stycken spelare från Brasilien fördelat på 7 stycken klubbar.

 

2008: Det fanns 12 stycken spelare från Brasilien fördelat på 7 stycken klubbar.

 

2009: Det fanns 16 stycken spelare från Brasilien fördelat på 7 stycken klubbar.

2010: Det fanns 20 stycken spelare från Brasilien fördelat på 9 stycken klubbar.

 

Antalet klubbar som således haft brasilianska spelare har hållit sig relativt stabilt under den här femårsperioden. Året med flest brasilianare är som listan visar 2010 och det ska bli intressant om det här är en trend som håller i sig till nästa säsong. Som en teaser till nästa del vill jag upplysa om att det är framförallt en klubb som dominerar den här statistiken kring brasilianska spelare och det kommer jag att redogöra för mer detaljerat under morgondagen. Vidare är det också så att trots den stora mängd spelare finns det ett antal klubbar som inte haft en enda brasilianare under de här åren, vilka det är kommer jag också att återkomma till senare i den här bloggserien. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest brasilianska spelare? Svaren redovisas imorgon.


Argentina - Himmel och Helvete (del 4)

Jag hoppas att den här fjärde och avslutande delen kring de argentinska spelarna ska bjuda på tänkvärd och rolig läsning, Materialet är som tidigare beskrivits begränsat men det finns ändå ett antal punkter jag tycker är värt att ta upp och analysera lite extra kring.

 

Det första som slår mig är att fyra av de sju argentinska spelarna tillhört AIK. Det här är ingen slump utan det har sedan 2007 funnits en tydlig strategi från AIK att värva spelare från just det här landet. Min profetia är att fler klubbar kommer ta efter den här strategin med tanke på framgångarna AIK haft med ett antal av de här spelarna. Den här förutsägelsen bygger på de framgångar som Ivan Obolo hade under sin tid i AIK och jag tror att fler klubbar i Allsvenskan är intresserade av att finna en spelare med hans kalibrer. Om den här profetian slår in får framtiden utvisa, men det finns redan spekulationer och tendenser på att fler klubbar söker sig till Argentina för att köpa spelare under försäsongen 2011. Island betecknade jag som Göteborgsklubbarnas spår, när det gäller Argentina vill jag karakterisera det som Stockholmklubbarnas spår. Det visar sig att fem av sju spelare från Argentina under de här åren tillhört antingen Djurgården eller AIK.

 

Rubriken är ju som bekant “Himmel och Helvete”, men skulle också kunna betecknas som succé eller fiasko. Det finns ett spelare som Ivan Obolo eller Jorge Ortiz som blivit hjältar och nästintill helgonförklarade i sin klubb. Sedan finns det spelare som Lucas Valdemarin och Pablo Monsalvo som trots goda vitsord, inte lyckades imponera i AIK-tröjan. Att det finns antingen succé eller fiasko menar jag beror på att de argentinska spelarna generellt varit stora investeringar för de klubbarna de tillhört. Det här medför naturligtvis en större förväntning och påverkar också hur man ser på det resultat som spelarna presterat. Anpassningsproblem är ett begrepp jag skulle vilja lägga några rader på att skriva om. Ett antal spelare har beskrivit anpassningsproblem till antingen spelet eller det svenska samhället som förklaring till att de har velat lämna sin klubb och landet. Det här gäller både spelare som varit framgångsrika i sin fotbollsutövning samt spelare som inte haft samma framgång i sitt spel.

 

I del tre beskrev jag det faktum att argentinska spelare generellt inte blivit särskilt långlivade i sin klubb och att det finns en tendens att framgångsrika spelare stannar längre i respektive förening. Det finns två profiler som förtjänar ett extra omnämnande i den här fjärde delen . Ivan Obolo visade direkt att han var en klasspelare i Allsvenskan. Med en splitvision och ett bolltouch likt Henrik Larsson var han under ett antal år dominant i Allsvenskan. Utan hans insatser under 2009 hade inte AIK tagit SM-guld. Jorge Ortiz är en oerhört bolltrygg och passningsskicklig spelare, som under 2009 bildade Allsvenskans bästa innermittfält med Dulee Johnson. Avslutningsvis vill jag också belysa det faktum att tre av sju argentinska spelare har varit backar. När jag tänker på sydamerikanske spelare i Allsvenskan är det först och främst offensiva spelare som kommer upp i huvudet, men faktum är att den största delen av de argentinska spelarna faktiskt varit backar. Något jag tycker är förvånande.

 

Under de närmaste fyra dagarna kommer jag att avsluta den här bloggserien med en studie kring de brasilianska spelarna.


Argentina - Himmel och Helvete (del 3)

Arbetet med de argentinska spelarna är redan framme vid den tredje delen av totalt fyra. I den här delen är förhoppningen att ta ner analyserandet på individnivå istället för klubbperspektivet som dominerade den andra delen. Min förhoppning är att det ska bli intressant läsning.

Inledningsvis kommer jag att bedöma de aktuella spelarnas resultat i de föreningarna som aktörerna tillhört. Jag har valt att utgå efter rubrikerna; ordinarie, speltid (ej förstaval) samt utanför laget. Jag kommer inte att ta hänsyn till eller beakta spelarens skadehistorik under de här åren, utan bedömningen görs utifrån den perioden när spelaren var tillgänglig för spel .

Ordinarie:
Luis Antonio Rodriguez
Ivan Obolo
Jorge Ortiz
Franco Miranda

Speltid (ej ordinarie):
Lucas Valdemarin
Pablo Monsalvo
José Shaffer

Utanför laget:
-

Precis som rubriken visar finns det ett antal spelare som gjort ett oerhört bra resultat hos sina klubbar. Jag tänker då exempelvis på Ivan Obolo som nästintill är helgonförklarad hos Solnaklubben AIK. Andra spelare har tvärtom blivit stora besvikelser med tanke på de förväntningar klubb och supporters haft på spelaren. Ett exempel på det är Pablo Monsalvo som inte presterade i paritet med förväntningarna. Nedan kommer jag att redogöra hur länge spelarna stannar i respektive klubb:

1 år: Luis Antonio Rodriguez, Djurgården, Pablo Monsalvo, AIK.
2 år: Lucas Valdemarin, AIK, José Shaffer, IFK Göteborg, Franco Miranda, Helsingborg.
3 år: Ivan Obolo och Jorge Ortiz AIK.

Generellt menar jag att de framgångsrikaste spelarna är de som stannat längst i sin klubb, Obolo och Ortiz hade vardera tre framgångsrika år i AIK-tröjan. Slutsatsen att argentinare blir relativt kortlivade i sina respektive klubbar går också att dra utefter resultatet som preciseras ovan. Vidare slutsatser och analyserar hänvisas till morgondagen, då den avslutande delen presenteras.


Argentina - Himmel och Helvete (del 2)

Det är idag dags att redogöra för den andra delen i den här serien kring argentinska spelare. Studien är som tidigare beskrivits inte vidare omfattande, jag hoppas dock kunna presentera ett antal fascinerande slutsatser som ska intressera Er mina kära läsare. Målet är att under det här inlägget besvara frågan vilken klubb som sammanlagt haft flest argentinska spelare under de här åren samt frågeställningen hur fördelningen ser ut år för år. Inledningsvis kommer jag att redogöra för antalet argentinska spelare de allsvenska klubbarna hade under de här åren jag har studerat:

2006: Helsingborg 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare.

2007: AIK 3 spelare, Helsingborg 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare. 

2008: AIK 3 spelare.

2009: AIK 2 spelare.

2010: AIK 1 spelare, Djurgården 1 spelare.

Den här korta men intensiva genomgången bjuder inte på några oväntade uppgifter. AIK är den förening som sedan 2007 haft ett tydligt och framgångsrikt AIK-spår gällande sina nyförvärv. Ett spår som slutligen ledde till ett SM-guld under 2009. Andra intressanta slutsatser jag funnit med hjälp av uppgifterna ovan kommer jag att redogöra för i den fjärde och avslutande delen Efter den här genomgången kommer jag att redogöra för hur många olika argentinska spelare de allsvenska klubbarna haft under de här åren.

AIK är den klubb en med flest argentinska spelare under de senaste åren. Sammanlagt har 4 stycken valt AIK som arbetsgivare. Efter det följer tre stycken klubbar med varsin spelare från Argentina. Klubbarna jag här tänker på är Djurgården, Helsingborg och IFK Göteborg. Det här betyder att fem av sju argentinska spelare tillhört klubbar i stockholmsområdet. Sammanlagt är det enbart sju allsvenska spelare som tillhört fyra allsvenska klubbar under den här perioden. Ett litet material som påverkar analysdelen. Jag tror dock att antalet argentinare i Allsvenskan kommer att utökas de närmaste åren, om den profetian slår in får framtiden utvisa. Imorgon kommer jag helt subjektivt att bedöma spelarna utifrån olika kategoriseringar, det handlar om speltid och klubbtillhörighet.


Argentina - Himmel och Helvete (del 1)

Diego Armando Maradona, Gabriel Batistuta, Jorge Valdano, Claudio Canniga. Det här är ett fåtal av ett flertal argentinska spelare som under de senaste tjugo åren berikat fotbollsvärlden med sina fotbollskonster. Spelare med den här klassen har vi hittills inte fått se i Allsvenskan och kommer troligtvis aldrig få det. Dock har det funnits bra spelare och starka personligheter som spenderat ett eller några år här. Studien är inte speciellt omfattande, men det går ändå att utläsa intressanta slutsatser som jag kommer att återkomma till i den här studien. Valet av titel “Himmel och Helvete” kommer från det faktum att det dels funnits framgångsrika samt en hel del floppar bland de argentinska spelarna i Allsvenskan.

Jag har valt att dela upp studien i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många argentinska spelare Allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Åren jag studerar är från 2006 till 2010.

2006: Det fanns 2 stycken spelare från Argentina fördelat på 2 stycken klubbar.

2007: Det fanns 5 stycken spelare från Argentina fördelat på 3 stycken klubbar.

2008: Det fanns 3 stycken spelare från Argentina fördelat på 1 stycken klubbar.

2009: Det fanns 2 stycken spelare från Argentina fördelat på 1 stycken klubbar.


2010: Det fanns 2 stycken spelare från Argentina fördelat på 2 stycken klubbar.

Det är svårt att dra några generella slutsatser enbart baserat på den information jag redovisat ovan. Under den här perioden är det få spelare härstammade från Argentina som valt Allsvenskan som arbetsplats. Säsongen 2007 är det klart starkaste året gällande argentinska spelare och det beror på att framförallt en klubb valde att satsa på argentinska spelare det här året. Det här var ett koncept som klubben sedermera fortsatte med under ett antal år. Ett faktum som jag kommer att återkomma till i senare delar Imorgon kommer jag att presentera resultatet förening för förening och år för år. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest argentinska spelare och hur ser fördelningen ut år för år? Svaren redovisas imorgon.

Island - Vulkanutbrott (del 4)

Jag tycker att den här undersökningen kring isländska spelare varit den roligaste och intressantaste att göra hittills. Vet inte om det beror på att min motivation varit högre just de här dagarna eller om studien bjuder på intressantare resultat än de tre tidigare serierna. I den här avslutande delen kommer jag att presentera ett antal punkter som jag fastnat för under de tre första delarna och som jag tycker är värda att uppmärksamma lite extra,

Först och färst ska det nämnas att det här har varit en omfattande studie, med många olika spelare att studera, om man ställer studien i jämförelse med den danska och norska diton. Omfattningen har gjort arbetet tidskrävande men samtidigt har det varit oerhört stimulerande och intressant. Vidare vill jag tillägga att det framkommit en hel del intressanta spelare som jag kommer grotta ner mig lite extra i den här delen.

Toppåren för isländska spelare i Allsvenskan var 2008 och 2009. Under de här åren var det 12 respektive 10 spelare i de allsvenska lagen. Sammanlagt är det tretton olika klubbar som haft isländska spelare i sina trupper och det tycker jag är en hög siffra. Generellt har de isländska spelarna gjort bra ifrån sig och lyckas allt som oftast ta en ordinarie tröja i sina respektive klubbar. Det är Göteborgsklubbarna som dominerar när det handlar om föreningar som haft flest spelare från Island. Sammanlagt har GAIS, IFK Göteborg och Häcken haft nio stycken spelare under de här åren. GAIS är den klubben som sticker ut från mängden med sammanlagt fem spelare under tidsperioden.

Intressant kuriosa är att fyra av spelarna från studien har tillhört två eller fler allsvenska klubbar. Det handlar om Helgi Danielsson som inledde sin allsvenska karriärer i smålandsklubben Öster. Efter två år hos Växjöklubben har han även tillhört Elfsborg och AIK. Övrig spelare som ingår i den här skaran är Gunnar Thor Gunnarsson, Ari Skulason och Johann Gudmundsson som alla har tillhört två allsvenska klubbar hittills.

När det handlar om duktiga spelare och starka profiler från den här studien vill jag uppmärksamma ett antal spelare som jag tycker förtjänar lite extra utrymme. Ragnar Sigurdsson är en mittback som tillhört IFK Göteborg under flera säsonger. Han har visat en stabilitet och genomgående varit en av Allsvenskans bästa mittbackar under sina tre år i serien. Jag tror att “Ragge”, som han kallas, kommer att bli proffs i en större klubb under vintern. Gunnar Heidar Thorvaldsson ska också nämnas i det här sammanhanget. Han är nämligen den enda spelaren, i det här sällskapet, som kan titulera sig allsvensk skyttekung. Thorvaldsson har efter säsongen 2006 haft svårt att prestera i större klubbar, men har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle i straffområdet. Petur Marteinsson är en legend i Hammarbylägret. En mittback med pondus och spelsinne som få. Under flera säsonger tillhörde han en av seriens bästa på positionen och bör därför hyllas i den här spalten. Sist men inte minst vill jag nämna Helgi Danielsson som under sin tid i Elfsborg var en nyckelspelare med sitt uppoffrande spel och på det stora hela goda spelsinne. Idag tillhör han AIK där han på ett förtjänstfullt sätt bidrog till att Solnaklubben höll sig kvar i högsta serien.

Efter att ha studerat de isländska spelarnas ålder uppkom en tydlig ålderstendens som jag här vill redogöra för. Fjorton av tjugotvå spelare var när de värvades till Allsvenskan 23 år eller yngre. Sålunda finns en trend att allsvenska klubbar söker unga och talangfulla isländska spelare som förhoppningsvis utvecklas till färdiga spelare. Ett bra exempel på det är Ragnar Sigurdsson. En spelare som fått sitt genombrott, dock inte i Allsvenskan är Sölvi Ottessen. Efter fyra år i Djurgården med begränsad speltid vände han blickarna mot Danmark där han idag är ledande i Nordens bästa lag FC Köpenhamn. Nämnas bör också Hjalmar Jonsson och Petur Marteinsson som tillsammans spelat 14 säsonger i Allsvenskan.

Imorgon tar vi oss an spelare från Argentina, ska bli intressant att studera spelare därifrån.


Island - Vulkanutbrott (del 3)

Arbetet med de isländska spelarna är redan framme vid den tredje delen av totalt fyra. I den här delen kommer jag att ta ner analyserandet på individnivå istället för klubbperspektivet som dominerade den andra delen.

Inledningsvis kommer jag att bedöma de aktuella spelarnas resultat i de föreningarna som aktörerna tillhört. Jag har valt att utgå efter rubrikerna; ordinarie, speltid (ej förstaval) samt utanför laget. Jag kommer inte att ta hänsyn till eller beakta spelarens skadehistorik under de här åren, utan bedömningen görs utifrån den perioden när spelaren var tillgänglig för spel:

Ordinarie:
Helgi Danielsson

Ragnar Sigurdsson
Hjalmar Jonsson
Elmar Bjarnason
Hannes Sigurdsson
Jonas Gudni Saevarsson
Gunnar Heidar Thorvaldsson
Eyjólfur Hédinsson
Gardar Gunnlaugsson
Hallgrímur Jónasson
Ari Skulason
Petur Marteinsson
Emil Hallfredsson

Speltid (ej förstaval):
Gunnar Thor Gunnarsson
Guldjon Baldvinsson
Gudmundur Gunnarsson
Johann Gudmundsson
Olafur Skulason
Sölvi Ottesen
Sverrir Gardarsson
Heidar Geir Juliusson
Kari Arnason

Utanför laget:
-

Efter denna digra genomgång kring spelarnas insatser i respektive klubb kommer jag att göra en kort genomgång och några korta med intensiva instick kring det jag fått fram. Tabellen visar att 60 procent av de isländska spelarna som varit i Allsvenskan under de här åren kan betecknas som ordinarie i sina respektive klubbar. Listan presenterar också ett antal oförglömliga spelare som förgyllt Allsvenskan under ett eller flera år. De här spelarna kommer jag att återkomma till under den avslutande delen imorgon. Slutsatsen som går att dra är att isländska spelare som värvas till Allsvenskan generellt tar en startplats i sin allsvenska förening eller i alla fall i hög utsträckning får speltid .

Nu kommer jag att redogöra hur länge spelarna stannar i respektive klubb:

1 år: Helgi Danielsson, AIK,
Guldjon Baldvinsson, GAIS, Gudmundur Gunnarsson, GAIS, Heidar Geir Juliusson, Hammarby, Emil Hallfredsson, Malmö FF

2 år:
Hallgrímur Jónasson, GAIS, Jonas Gudni Saevarsson, Halmstad, Elmar Bjarnason, Göteborg, Helgi Danielsson, Elfsborg, Sverrir Gardarsson, GIF Sundsvall, Gunnar Thor Gunnarsson, Hammarby, Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstad BK, Ari Skulason, BK Häcken, Helgi Danielsson, Öster

3 år:Eyjólfur Hédinsson, GAIS, Ragnar Sigurdsson, Göteborg, Olafur Skulason, Helsingborg, Johann Gudmundsson, GAIS, Ari Skulason, GIF Sundsvall, Hannes Sigurdsson, GIF Sundsvall, Gardar Gunnlaugsson, IFK Norrköping, Gunnar Thor Gunnarsson, IFK Norrköping, Kari Arnason, Djurgården Petur Marteinsson, Hammarby

4 år: Sölvi Ottesen, Djurgården

7 år: Hjalmar Jonsson, Göteborg.

Det absolut vanligaste, enligt tabellen ovan, är att de isländska spelarna stannar två eller tre säsonger i sina allsvenska klubbar. Jag tycker det är intressant att tolv av spelarna har stannat tre år eller längre i sina klubbar. Det här tyder på att klubbarna väljer att satsa på sina isländska spelare under en längre period samt att de gör bra ifrån sig. Resterande del av analysen kommer jag att spara till morgondagens avslutande del som jag hoppas ska bli fullmatad med analyser och intressanta genomgångar.

Island - Vulkanutbrott (del 2)

I den här andra delen av bloggserien “Island - Vulkanutbrott” kommer jag att studera de isländska spelarna utifrån ett klubbperspektiv. Målet är att under det här inlägget besvara frågan vilken klubb som sammanlagt haft flest isländska spelare under de här åren samt frågeställningen hur fördelningen ser ut år för år. Inledningsvis kommer jag att redogöra för antalet isländska spelare de allsvenska klubbarna hade under de här åren jag har studerat:

2006: Djurgården 2 spelare, Hammarby 2 spelare, GAIS 1 spelare, Halmstad 1 spelare, Häcken 1 spelare, Malmö 1 spelare och Öster 1 spelare.

2007: GAIS 2 spelare, IFK Göteborg 2 spelare, Hammarby 2 spelare, Djurgården 1 spelare och Helsingborg 1 spelare.

2008: Gif Sundsvall 3 spelare, GAIS 2 spelare, IFK Göteborg 2 spelare, IFK Norrköping 2 spelare, Djurgården 1 spelare, Elfsborg 1 spelare och Helsingborg 1 spelare.

2009: GAIS 4 spelare, IFK Göteborg 3 spelare, Elfsborg 1 spelare, Halmstad 1 spelare och Helsingborg 1 spelare.

2010: IFK Göteborg 3 spelare, GAIS 2 spelare, AIK 1 spelare och Halmstad 1 spelare

Det är ett antal klubbar som valt att fokusera på isländska spelare i olika perioder. Det är främst de två Göteborgsklubbarna jag kommer att titta närmare på i det här stycket Att GAIS hade fyra stycken islänningar 2009 är naturligtvis något som sticker ut lite extra, det året verkar föreningen haft en tydlig strategi att värva isländska spelare. Vidare vill jag nämna att GAIS är den enda allsvenska föreningen som haft isländska spelare under alla de här fem åren. Annan intressant kuriosa är att IFK Göteborg haft mer än en isländsk spelare de senaste fyra åren. Efter den här genomgången kommer jag att redogöra för hur många olika isländska spelare de allsvenska klubbarna haft under de här åren.

Den klubben med flest isländska spelare under den här perioden är Göteborgsklubben GAIS med fem stycken spelare. Tre stycken klubbar har haft vardera tre stycken spelare med isländskt ursprung under de här åren, klubbarna jag härmed avser är GIF Sundsvall, IFK Göteborg och Hammarby. Djurgården, Halmstad och IFK Norrköping har haft två spelare under åren jag åsyftar med. Följande klubbar har avslutningsvis haft en spelare, AIK, Elfsborg, Helsingborg, Häcken, Malmö och Öster.

De mer omfattande slutsatserna kommer jag att redogöra för i den fjärde och avslutande delen. Redan idag kommer jag dock att bjuda på något litet som således kommer att utvecklas senare i veckan. Sammanlagt är det 22 stycken isländska spelare som tillhört Allsvenskan under de här åren fördelade på sammanlagt 13 stycken klubbar. Intressanta uppgifter har framkommit under arbetet med den här delen, exempelvis kring spelare som tillhört mer än en förening. Mina tankar kring det här kommer dock utvecklas vid senare tillfälle.

Imorgon kommer jag helt subjektivt att bedöma spelarna utifrån olika kategoriseringar, det handlar om speltid och klubbtillhörighet.

 


Island - Vulkanutbrott (del 1)

Idag inleds den fjärde delen kring importer i Allsvenskan mellan 2006-2010. Sedan tidigare har jag redogjort för de tre nordiska länderna Finland, Danmark samt Norge och idag är det dags för det fjärde och sista landet från Norden. Jag talat då naturligtvis om spelare från Island. Anledningen till att bloggserien fått underrubriken “Vulkanutbrott”, är den mängd spelare som kommit från Island till Allsvenskan under de här åren, likt den lava som sprutar ut från en vulkan. Den här bloggserien kommer dispositionsmässigt att se likadan ut som undersökningarna jag gjorde med spelare från Finland, Danmark och Norge. Förklaringen är att en jämförande analys kommer att göras senare.

Jag har valt att dela upp studien i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många isländska spelare Allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Åren jag studerar är från 2006 till 2010.

2006: Det fanns 9 stycken spelare från Island fördelat på 7 stycken klubbar.

2007: Det fanns 8 stycken spelare från Island fördelat på 5 stycken klubbar.

2008: Det fanns 12 stycken spelare från Island fördelat på 7 stycken klubbar.

2009: Det fanns 10 stycken spelare från Island fördelat på 5 stycken klubbar.


2010: Det fanns 7 stycken spelare från Island fördelat på 4 stycken klubbar.

Slutsatsen jag dragit utefter det resultat jag presenterat idag är att det har varit en stor omfattning av isländska spelare under de här åren. De två toppåren gällande isländska spelare är 2008 och 2009, då det fanns 12 respektive 10 stycken spelare från Island i Allsvenskan. Antalet klubbar som haft tillhörande isländska spelare har också hållit sig relativt stabilt under de här åren, åren 2006 samt 2008 hade hälften av klubbarna isländska spelare i sina trupper. Det finns ett antal tendenser jag funnit vid arbetet med den här delen som jag kommer återkomma till vid senare avsnitt. Det handlar exempelvis om enstaka klubbar som under vissa år haft ett stort antal spelare samt omfattningen av utövare från det berörda landet. Imorgon kommer jag att presentera resultatet förening för förening och år för år. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest isländska spelare och hur ser fördelningen ut år för år? Svaren redovisas imorgon.

Problem med sidan

Går inte att logga in på blogg.se från datorn. Mitt inlägg om spelare från Island kommer därför framåt kvällen.

Norrmän - Var är ni? (del 4)

Jag har redan avhandlat den finska och danska bloggserien gällande importer i Allsvenskan 2006-2010. Idag kommer jag att avsluta den intressanta men något begränsade studien kring de norska spelarna under de här åren. Att det varit få spelare att studera har jag avhandlat vid flertalet tillfällen under de här delarna, men det tål att upprepas. Det är bara tio spelare med norskt ursprung som tillhört och spelat i Allsvenskan under de här åren. Trots det här kommer jag försöka dra vissa generella slutsatser och publicera andra intressanta sammanträffanden som jag funnit under de tre första delarna och i analysen av dem.

Den första tanken när jag sitter här och producerar den fjärde delen är vilka härliga karaktärer och personligheter som finns bland de här norska spelarna som jag redogjort för. Jag kommer här redovisa för några av dem och mina åsikter kring spelarna. Först vill jag nämna spelaren som tillhörde AIK under två säsonger, nämligen Bernt Hulsker. Spelaren var tuff, hade en härlig karaktär, var frispråkig både på och utanför planen samt på många sätt en favorit hos AIK-publiken. Tränaren visste alltid vad han fick när Hulsker var på planen. Per Verner Wågan Rönning fick inte möjlighet att visa vad han kunde på planen vid allt för många tillfällen. Endast vid tre ynka tillfällen fick Rönning spela i Allsvenskan. Det är främst hans utseende och kroppshållning som jag här ska fokusera på. Han var en gamäng med en kropp som mer liknande en volleybollspelare än en fotbollsspelare. Dessutom hade Rönning långt rött hår, som gjorde hans fysionomi komplett. En spelare jag gärna skulle ha sett mer av i Allsvenskan. Ardian Gashi tog Allsvenskan med storm under våren 2010. En spelare med attityd, frenesi, engagemang och faktiskt ett stort spelsinne. Han gjorde succé under första delen av året i Helsingborg. Tillsammans med Markus Lantz bildade han seriens mest fruktade innermittfältspar och utan Gashi hade HIF inte spelat in lika många poäng som de gjorde under våren. Kommer bli mycket nyttig för Helsingborg under nästa säsong, när Lantz nu har lämnat för annan klubb. Avslutningsvis vill jag också nämna Petter Furuseth Olsen. En kreativ, snabb och dribblingsskicklig spelare som charmade Allsvenskan och Hammarbypubliken, med eftertryck. Under 2006 vill jag hävda att Olsen tillhörde en av seriens absolut bästa spelare.

Det är två år, nämligen 2006 och 2010, med ett betydligt större omfång av norska spelare än övriga år. Det ska bli intressant att se hur tendensen blir 2011. Det har redan börjat spekuleras kring norska spelare, exempelvis en viss Jan Banan för GAIS. Kan det bli något annat än succé?

Gällande bristen på norska spelare, drar jag samma slutsats som i fallet kring norska spelare. Tippeligans höga status i jämförelse med Allsvenskan plus ligans större ekonomiska muskler gör att norska spelare inte attraheras av en flytt till Sverige och Allsvenskan. Förhoppningsvis är det här en trend som svenska klubbar kan vända och att vi inom kort får en mängd kompetenta norska spelare i vår serie.

Avslutningsvis vill jag sticka ut hakan och säga att majoriteten av de norska spelarna inte, sportsligt, gjort något större avtryck. Det har handlat om spelare som generellt haft relativt begränsad betydelse i sina klubbar, med undantag för Gashi, Höiland och Furusth Olsen. De här tre spelarna vill jag beteckna som undantag, spelare som gjort mycket bra ifrån sig och haft stor betydelse i sina olika lags framgång. Det menar jag är en bra förklaring till att de norska spelarna, generellt, inte blivit långvariga sina respektive klubbar. Imorgon börjar en intressant studie kring de isländska spelarna. Det kommer bli ett betydligt större omfång än vad som varit fallet gällande danska och norska spelare.


Norrmän - Var är ni? (del 3)

Vi är framme vid den tredje delen av serien "Norrmän - Var är ni?", en intressant studie kring de norska spelare som förgyllt Allsvenskan från 2006 till dags datum. I den här delen kommer jag att ta ner analyserandet på individnivå istället för klubbperspektivet som dominerade den andra delen.

Inledningsvis kommer jag att bedöma de aktuella spelarnas resultat i de föreningarna som aktörerna tillhört. Jag har valt att utgå efter rubrikerna; ordinarie, speltid (ej förstaval) samt utanför laget. Jag kommer inte att ta hänsyn till eller beakta spelarens skadehistorik under de här åren, utan bedömningen görs utifrån den perioden när spelaren var tillgänglig för spel.

Ordinarie:
Ardian Gashi
Petter Furusteh Olsen
Jon Inge Höiland
Steinar Strömsnes
Eirik Dybendal

Speltid (ej förstaval):
Bernt Hulsker
Öyvind Gram
Glenn Roberts
Per Verner Wågan Rönning
Roger Risholt

Utanför laget:
-

Jag vill hävda att de norska spelarna generellt sett utefter speltid varit lyckade. Hälften av spelarna, alltså 5 av 10 spelare, har jag betecknat som helt ordinarie i sina respektive klubblag under de här åren. De andra fem spelarna som jag inte rubricerat som förstaval har alla fått en hel del speltid i sina respektive klubbar. Det finns några spelare som gjort ett rejält avtryck i Sverige med bra insatser, jag pratar då framförallt om Ardian Gashi, Petter Furuseth-Olsen och Jon Inge Höiland. Intressant att inte någon spelare hamnar i kategorin utanför laget, även om två spelare låg i riskzonen.

Jag vill avsluta med att redogöra för hur långvariga de här spelarna har blivit i sina klubbar: Jag tycker att det ska bli intressant att se resultatet gällande kontinuitet och norska spelare:

1 år: Öyvind Gram, Steinar Stömsnes, Glenn Roberts, Per Verner Wågan Rönning och Ardian Gashi
2 år: Bent Hulskler och Roger Risholt
4 år: Petter Furuseth Olsen
5 år: Eirik Dybendal och Jon Inge Höiland

Hälften av spelarna har inte tillhört sin allsvenska klubb mer än ett år, vilket jag tycker är relativt häpnadsväckande siffror. Vidare är det bara tre spelare som tillhört sin allsvenska klubb mer än två år. Det går således att dra slutsatsen, utefter det här resultatet, att norska spelare generellt inte blir särskilt långvariga i sina respektive allsvenska klubbar. Imorgon kommer jag att avsluta den här bloggserien med att djupare analysera angående det resultat som jag fått fram i de här tre delarna.


Norrmän - Var är ni? (del 2)

Då var vi framme vid den andra delen av bloggserien “Norrmän - Var är ni?”. I den här delen kommer jag att studera de norska spelarna utifrån ett klubbperspektiv. Målet med den här andra delen är att besvara frågan vilken klubb som sammanlagt haft flest norska spelare under de här åren samt spörsmålet hur fördelningen ser ut år för år. Som jag redogjorde för i första delen är den här undersökningen kring norska spelare inte lika omfattande som de två föregående serierna.

Inledningsvis kommer jag att redogöra för antalet norska spelare de allsvenska klubbarna hade under de här åren jag har studerat:

2006: AIK 1 spelare, Hammarby 1 spelare, Häcken 1 spelare och Malmö 1 spelare.
2007: AIK 2 spelare, Malmö 1 spelare.
2008: Norrköping 1 spelare.
2009: -
2010: Åtvidaberg 2 spelare, Gefle 1 spelare, Helsingborg 1 spelare.

AIK och Åtvidaberg är således de klubbarna som i störst utsträckning valt att värva norska spelare till sina klubbar. Sammanlagt är det åtta stycken allsvenska klubbar som under de här åren haft norska spelare i sina trupper. Precis, som i fallet Danmark, menar jag att den skrala mängd norska spelare är ett resultat av att spelare i norska ligan har betydligt bättre ekonomiska förutsättningar än spelare i Allsvenskan. Det här medför att norska spelare avböjer spel i Allsvenskan utan istället flyttar till andra ligor runt om i Europa när flyttlasset går från Norge.

Efter den här genomgången kommer jag att redogöra för hur många olika norska spelare, de allsvenska klubbarna haft under de här åren. AIK och Åtvidaberg har sammanlagt haft 2 spelare av norskt ursprung. Sedan är det ett koppel av klubbar med 1 norsk spelare. Klubbarna som omfattas av den beskrivningen är Gefle, Hammarby, Helsingborg, Häcken, Norrköping och Malmö. Som jag redogjorde för i stycket ovan är det alltså tio spelare som medverkar i den här undersökningen. De mer omfattande slutsatserna kommer jag att redogöra för i den fjärde och avslutande delen. Imorgon kommer jag helt subjektivt att bedöma spelarna utifrån olika kategoriseringar, det handlar exempelvis om speltid och klubbtillhörighet.


Norrmän - Var är ni? (del 1)

Rubriken är den här gången något ledande och säger en hel del kring det resultat jag kommer att redogöra för i den här bloggserien. Precis som i fallet Danmark så har vi en vana att svenska spelare åker över och spelar i Tippeligan. Den här bloggserien kommer dispositionsmässigt att se likadan ut som undersökningarna jag gjorde med spelare från Finland och Danmark. Förklaringen är att en jämförande analys kommer att göras senare.

Jag har valt att dela upp studien i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många norska spelare Allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Åren jag studerar är från 2006 till 2010.

2006: Det fanns 4 stycken spelare från Norge fördelat på 4 stycken klubbar.
2007: Det fanns 3 stycken spelare från Norge fördelat på 2 stycken klubbar.
2008: Det fanns 1 spelare från Norge fördelat på 1 klubb.
2009: -

20010: Det fanns 4 stycken spelare från Norge fördelat på 3 stycken klubbar.

Jag blev oerhört förvånad att det under de här åren varit så få norska spelare i våra allsvenska klubbar. 2009 fanns det som tabellen visar inte en enda spelare med norskt ursprung i Allsvenskan. Det finns två toppår som utkristalliseras i resultatet och det är 2006 och 2010 då det fanns fyra stycken spelare från Norge. Jag är förvånad att det är så mycket färre norska spelare att studera än det var danska spelare under samma period. Den norska och danska ligan har ungefär samma storleksförhållande gentemot Allsvenskan och därför trodde jag att det skulle ungefär lika många norrmän som danskar i serien. Siffrorna som presenteras ovan kommer att förklaras mer ingående längre fram i bloggserien. Imorgon kommer jag att presentera resultatet förening för förening och år för år. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest norska spelare och hur ser fördelningen ut år för år? De intressanta svaren redovisas imorgon.

Dansk Dynamit (del 4)

Då har det blivit hög tid att sammanfatta den här studien om danska spelare som tagit sitt pick och pack med sig över sundet och förgyllt Allsvenskan. Studien har inte varit lika omfattande som den finska studien, på grund av att antalet spelare i den här undersökningen varit betydligt färre.

Förklaringen till att det generellt är få danska spelare i Allsvenskan menar jag handlar om ekonomi. Jag har varit inne på det här i tidigare delar, men det tål att upprepas. Det högre löneläget i Danmark gör att svenska klubbar har svårt att attrahera danska spelare till Sverige.

Av de spelare som ingår i den här undersökningen har jag kristalliserat ut två olika grupper av danska spelare som värvas till Allsvenskan. Det handlas dels om unga talanger som stannar kort tid i sina klubbar och som får relativt begränsad speltid. Jag tänker då på spelare som Olcay Senoglu och Mike Jensen. Den andra gruppen är färdiga spelare som har hög status i Danmark och i sina danska klubbar, spelare som ingår i den kategorin är Kim Christensen, Ulrich Vinzents och Jesper Christiansen. Det här är spelare som uttalat kommer till Sverige för att vinna titlar. Namn som har framgångsrika karriärer bakom sig och är relativt stora namn i Danmark men ändå väljer Allsvenskan som arbetsplats. Jesper Christiansens uttalande på fotbolldirekt.com stärker den här tesen: “

Det var många som sa: "Varför gå till Sverige, alla svenskar kommer ju hit?" Men jag ville ha en utmaning och jag tror verkligen att vi i Elfsborg har något stort på gång, med väldigt många lovande unga spelare”. Kim Christensen betonade i sin tur vikten av nya utmaningar när han bytte från Nordsjälland mot IFK Göteborg och att han ville vinna titlar.

Vidare vill jag i de här slutsatserna nämna spelare som fått kultstatus hos sina klubbar. Det första exemplet är Mikkel Jensen, som under många år tillhörde de tongivande spelarna i Hammarby samt att fick han uppgiften att vara lagkapten. Som extra kuriosa ska också nämnas att det satts upp en teaterpjäs kring Mikkel Jensen och hans tid i Hammarby. Den andra spelaren jag vill ta som exempel gällande kultstatus är Ulrich Vinzents, som hittills varit fem år i Malmö FF. Vinzents har gjort sig ett namn via att alltid ge hundra procent på matcherna och alltid visa upp ett stort hjärta i sitt spel. Det här har gjort att supporters till MFF tagit till sig spelaren till sina hjärtan. Ett tredje och sista exempel är Lars Larsen som under flera år var tongivande på Örebros mittfält och fångande fansens hjärtan

Min analys är att de danska spelarna generellt sett varit framgångsrika. Jag tänker på namn som Kim Olsen, Ulrich Vinzents, Kim Christensen, Lars Larsen och Mikkel Jensen som alla gjort oerhört bra ifrån sig i sina klubblag. Vidare visar studien att åtta av tretton spelare varit helt ordinarie, vilket jag betecknar som en mycket hög siffra.

Det finns en tendens att Skåneklubbar förekommer oftare än andra lag i den här serien. Ungefär hälften av de danska spelarna i Allsvenskan under de här åren har tillhört en klubb hemmahörande i Skåne. Det geografiska läget är en logisk slutsats att dra i det här sammanhanget. Malmö FF och Hammarby är på klubbnivå de spelare som mest frekvent förekommer som arbetsgivare för danskarna.

Avslutningsvis vill jag hänvisa till en intervju med Jesper Christiansen som gjorde i samband med att FCK tog sig vidare i CL och många av hans uttalanden tenderar att passa in i den här serien. Christiansen nämner att den danska ligan är något jämnare än Allsvenskan, men att det på de stora hela inte skiljer särskilt mycket i kvalitet. Han tror också det är möjligt för svenska lag att åstadkomma något liknande som FCK precis har gjort i europaspel. Kontinuitet är ett ord som han vill nämna som framgångsrecept i europaspel. Avslutningsvis passar han också på att hylla topplagen i Allsvenskan som han tycker spelar bra och positiv fotboll, nivån är betydligt högre än han trodde när han flyttade hit.

 Nästa bloggserie kommer att belysa spelare från Norge, med start imorgon. Ha en trevlig söndag!

Dansk Dynamit (del 3)

Vi är redan framme vid den tredje delen av serien “Dansk Dynamit”, en intressant studie kring de danska spelarna i Allsvenskan från 2006 till dags datum. I den här delen kommer jag att ta ner analyserandet på individnivå istället för klubbperspektivet som dominerade den andra delen.

Inledningsvis kommer jag att bedöma de aktuella spelarnas resultat i de föreningarna som aktörerna tillhört. Jag har valt att utgå efter rubrikerna; ordinarie, speltid (ej förstaval) samt utanför laget. Jag kommer inte att ta hänsyn till eller beakta spelarens skadehistorik under de här åren, utan bedömningen görs utifrån den perioden när spelaren var tillgänglig för spel .

Ordinarie:
Kim Christensen
Kim Olsen
Jesper Christiansen
Mikkel Jensen
Ulrich Vinzents
Cristian Traoré
Peter Christiansen
Lars Larsen

Speltid (ej förstaval):
Mike Jensen
Olcay Senoglu
Kim Larsen
Jesper Bech
Jesper Håkansson

Utanför laget:
-

De danska värvningarna har utefter speltid, generellt, varit mycket lyckade. I den här undersökningen har hela 8 av 13 danskar varit ordinarie i sina klubblag. Det ska också påpekas att spelare som Jesper Bech och Mike Jensen låg i gränszonen till att hamna i ordinariekategorin. Jag kommer att utveckla analysen i morgondagens avslutande del, som en teaser vill jag nämna att det finns två olika grupper av danska spelare. Det resonemanget kommer att få sitt svar imorgon.

Jag vill avsluta med att redogöra för

hur långvariga de här spelarna har blivit i sina klubbar: Jag tycker att det ska bli intressant att se resultatet gällande kontinuitet och danska spelare:

1 år: Jesper Christiansen, Mike Jensen, Kim Larsen, Jesper Håkansson
2 år: Mikkel Jensen, Olcay Senoglu, Peter Christiansen, Jesper Bech
3 år Kim Christensen, Kim Olsen
5 år: Christian Traoré, Ulrich Vinzents, Lars Larsen
7 år: Mikkel Jensen

Anledningen till att Mikkel Jensen står på två ställen är att han tillhört två olika klubbar under den här tiden. Utav de tretton spelarna som ingår i studien är det bara tre stycken som idag tillhör svenska klubbar. Det är flera av de här spelarna som varit mycket uppskattade i sina klubbar och som har hög status bland föreningens supportrar, något jag återkommer till imorgon. Då kommer jag även att avsluta den här bloggserien.

Dansk Dynamit (del 2)

I den här andra delen av bloggserien Dansk Dynamit kommer jag att studera de danska spelarna utifrån ett klubbperspektiv. Målet är att under det här inlägget besvara frågan vilken klubb som sammanlagt haft flest danska spelar under de här åren samt spörsmålet hur fördelningen ser ut år för år. Som jag redogjorde för i första delen är den här undersökningen kring danska spelare inte lika omfattande som den föregående om finländska spelare.

Inledningsvis kommer jag att redogöra för antalet danska spelare de allsvenska klubbarna hade under de här åren jag har studerat.

2006: Malmö 2 spelare, Djurgården 1 spelare, Hammarby 1 spelare, Helsingborg 1 selare, Kalmar 1 spelare.

2007: Hammarby 2 spelare, Malmö 1 spelare och Trelleborg 1 spelare, Örebro 1 spelare.

2008: Hammarby 2 spelare, Malmö 2 spelare, IFK Göteborg 1 spelare, Trelleborg 1 spelare, Örebro 1 spelare.

2009: Hammarby 2 spelare, Brommapojkarna 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare, Trelleborg 1 spelare, Örebro 1 spelare.

2010: Brommapojkarna 1 spelare, IF Elfsborg 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare, Malmö FF 1 spelare, Örebro SK 1 spelare.

Det är två klubbar som sticker ut från mängden i jämförelse med de andra klubbarna. Både Malmö FF och Hammarby IF har varje säsong under den studerade perioden, om de varit i Allsvenskan, haft danska spelare i sin trupp. Antalet är inte lika omfattande som, i fallet Finland, men slutsatsen går ändå att dras. Mer intressant kommer morgondagen att bli, då jag studerar och bedömer spelarna individuellt, där går betydligt fler slutsatser att dras. Min förklaring till att klubbarna har så få danska spelare i jämförelse med finländska spelare är pengar. Danska spelare har, generellt sätt, bättre lön i sin egen liga och därför ser få någon mening till att fortsätta sin karriär i Sverige. Det finns dock undantag och de kommer jag att återkomma till.

Efter den här genomgången kommer jag att redogöra för hur många olika danska spelare, de allsvenska klubbarna haft under de här åren. Malmö har haft flest med sammanlagt 3 spelare. Hammarby och Örebro slutar tvåa i undersökningen med två spelare. Efter det följer ett antal klubbar med endast en dansk under de här åren. Dessa klubbar är; Brommapojkarna, Djurgården, Elfsborg, Helsingborg, Kalmar, Trelleborg.

De mer omfattande slutsatserna kommer jag att redogöra för i den fjärde och avslutande delen. Redan idag kommer jag dock att bjuda på något litet som således kommer att utvecklas senare i veckan. Sammanlagt är det 11 danska spelare som tillhört Allsvenskan under de här åren. En slutsats som går att dra är att Skåneklubbarna dominerar den här sammanställningen. Av de 13 danska spelare som spelat i Sverige, under de här åren, har hälften av dem tillhört en klubb hemmahörande i Skåne.

Imorgon kommer jag helt subjektivt att bedöma spelarna utifrån olika kategoriseringar, det handlar om speltid och klubbtillhörighet.


08-fotboll

Dagens inlägg kommer att bli en hyllningsartikel till fotbollssajten svenskafans.com och deras sevärda TV-program. Programmen lotsas fram av de kompetenta och underfundiga programledarna David Fjäll och Christoffer Kviborg. Även om duon allt som oftast brister i objektivitet så leder de programmen på ett alldeles lysande och självklart sätt.

Jag kommer i det här inlägget att fokusera på programmet 08-fotboll, det program som jag följer med störst nöje och mest frekvent. I sin enkelhet är programmet briljant. Deltagarna sitter i en studio och pratar fotboll i 45 minuter, så enkelt med ändå så fruktansvärt bra. Har svårt att förstår hur TV-kanaler har undgått att snappa upp konceptet. Tror att det finns en stor målgrupp för programmet. Det som gör programmet speciellt är samspelet mellan deltagarna och den gemytliga stämning som finns i studion.

John Holmström är en ärlig och känslomässig person. Han lever med sitt lag i med- och motgång, personen besitter ett lugn som passar bra i rutan och kompletterar den övriga panelen på ett perfekt sätt. Wille Bäckström är något disträ och en person med attityd, på ett positivt vis. Han tar alltid sitt lags parti och har ett samspel med Kviborg som är rått men kärt. Jesper Hoffman är kunnig och påläst. AIK:aren lyckas analysera skeenden mest objektivt av panelens medlemmar och har blivit mer bekväm i sin roll ju fler avsnitt som han varit med i. Christoffer Kviborg leder programmet med ackuratess. Han är jävig, underfundig och besitter en bred kompetens inom fotbollsvärlden. Jag sitter alltid med ett leende på läpparna när jag tittar på programmet. Programmet blandar på ett underbart sätt ren underhållning med fotbollsnörderi, en blandning som tilltalar mig.

Keep up the good work!


Nostalgi

Jesper Christiansen, målvakt i Elfsborg, ställde upp i en intervju i samband med att hans gamla klubb FC Köpenhamn succéartat tog sig vidare från gruppspelet i Champions League. I den här intervjun sprider Christiansen lite ljus i det svenska europaspelsmörkret. Målvakten är positivt överraskad gällande spelet i Allsvenskan och han framhåller ett antal klubbar som han tycker spelar underhållande fotboll. Gällande differensen mellan Allsvenskan och den danska ligan menar Christiansen att man inte ska överdriva skillnaderna. Han tror att ett svenskt klubblag snart kommer att spela i Champions League. Kontinuitet menar Christiansen är nyckeln för att lycka ute i Europa, att klubbarna får behålla sina spelare och får rutin från matcher ute i Europa. Tror personligen att det ligger en hel del i hans resonemang.

Tycker att alla ska läsa Niklas Kindvall reportage i senaste numret av Offside. Kindvall åker tillbaka till sin forna hemstad Norrköping och följer sin gamla klubb och deras sista steg mot ett allsvenskt kontrakt. Det är en hjärtlig och varm berättelse där vi ges en god inblick i forna tränaren Göran Bergorts våndor de sista omgångarna. Efter att ha läst reportaget får man sympatier för Bergort, som trots avancemang och en kanonsäsong fick lämna skutan.

Den spelskickliga och något hetlevrade mittbacken Yago Fernandez har skrivit på ett nytt kontrakt med Malmö FF. Jag tycker att Yago kom in snabbt i det allsvenska spelet och var en viktig faktor när MFF spelade hem guldet under hösten. Spelet med fötterna är vidare något som spelaren behärskar med bravur och hans lugn tillsammans med Daniel Andersson kommer att bli viktigt för ett eventuellt framgångsrikt europaäventyr nästa höst. Frågan är vad som händer med de två duktiga och talangfulla mittbackarna Pontus Jansson och Jasmin Sudic. Båda spelarna har visat att de håller i Allsvenskan och det är tråkigt om de ska behöva tillbringa hela 2011 på bänken. Kanske läge för utlåning?

Syrianska fortsätter att knyta till sig spelare. Först var det Sharbel Tuoma och efter det Johan Arneng. Det tredje nyförvärvet bidrar också med rutin i massor. Den jag beskriver är den tidigare MFF-, GAIS- och Assyriskaspelaren David Durmaz. Högerbacken karriär har inte varit spikrak de senaste åren men han har kvaliteter och det är bara hoppas att han kan visa upp det i Syrianska.

Avslutningsvis i det här inlägget vill jag nämna att trotjänaren Joachim Lantz inte får förnyat kontrakt med Kalmar. Lantz har tillhört Kalmar sedan 2001. Det är lite tragiskt när trotjänare får lämna sin klubb, men det är samtidigt en del av spelet och alla parter är medvetna om spelreglerna. Jag är ytterst tveksam om 33-åriga Lantz fortsätter karriären i någon annan klubb, i så fall antar jag att Öster ligger nära till hands.


Dansk Dynamit (del 1)

Vi är vana att svenska spelare tar sig över sundet och börja spela i den, med allsvenska mått mätt, penningstinna ligan i Danmark. I den här undersökningen tittar jag på spelare som valt den andra vägen, alltså spelare från Danmark som valt att krydda Allsvenskan med sina fotbollskonster. Den här bloggserien kommer att dispositionsmässigt se likadan ut som undersökningen jag gjorde med spelare från Finland. Förklaringen är att en jämförande analys kommer att göras senare.

Jag har valt att dela upp studien i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många danska spelare Allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Åren jag studerar är från 2006 till 2010.

2006: Det fanns 6 stycken spelare från Danmark fördelat på 4 stycken klubbar.

2007: Det fanns 5 stycken spelare från Danmark fördelat på 4 stycken klubbar.

2008: Det fanns 7 stycken spelare från Danmark fördelat på 5 stycken klubbar.

2009: Det fanns 5 stycken spelare från Danmark fördelat på 4 stycken klubbar.


2010: Det fanns 5 stycken spelare från Danmark fördelat på 5 stycken klubbar.

Antalet danska spelare i Allsvenskan har hållt sig relativt stabilt under de här åren, med en liten topp 2008. I jämförelse med hur många spelare som flyttar från Sverige till Danmark så är siffran mycket låg. En stor förklaring till det är naturligtvis pengar och det är något jag kommer att återkomma till. De här siffrorna som presenteras ovan kommer att förklaras mer ingående längre fram i bloggserien. Imorgon kommer jag att presentera resultatet förening för förening och år för år. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest danska spelare och hur ser fördelningen ut år för år? Svaren redovisas som sagt imorgon.

Jag vill avsluta med ett citat från Elfsborgs målvakt Jesper Christiansen som på hemsidan fotbolldirekt.com förklarar varför han valde Elfsborg och vilka kommentarer han fick från bekanta i Danmark:
Det var många som sa: "Varför gå till Sverige, alla svenskar kommer ju hit?" Men jag ville ha en utmaning och jag tror verkligen att vi i Elfsborg har något stort på gång, med väldigt många lovande unga spelare.


En blick in i framtiden

I det här inlägget kommer jag att presentera arbetsnamnen på 14 ämnen som jag kommer att studera och redogöra för här på bloggen. Jag har brainstormat mig fram till följande studieobjekt:

* "Det vinnande laget"
* "Baksmällan"
* "Dr Jekyll och Mr Hyde"
* "Sammanfattning 2010"
* "Profetia 2011"
* "Ronaldo"
* "Peter Shilton"
* "Förlorarna"
* "Analys skyttekung"
* "Vad hände sen?"
* "Fair Play"
* "Analys målvakt"
* "Publikutveckling"
* "Spelaromsättning lag för lag"

Är det någon rubrik ni tycker låter extra intressant så skriv det i kommentatorsfältet, så ska jag förklara det närmare. Har ni andra förslag på ämnen så mottages det med öppna armar.

Imorgon inleder jag redogörelsen av arbetet med "Dansk dynamit".


Ruotsi - den finska invasionen (del 4)

Det har varit både roligt och tillfredställande att vara igång med bloggverksamheten och studerandet av olika skeenden inom Allsvenskan igen. Anledningen till att jag gör det här och lägger ner den här tiden beror på intresse, att jag själv är intresserad av och vill lära mig mer om fotbollsallsvenskan. Den här inledande bloggserien har varit relativt lättarbetad och jag är inte särskilt förvånad över det resultat som de tre första delarna visar.

Jag ska nu avslöja att den här bloggserien är en del av något större, då jag framöver kommer att studera importer från andra länder. Det kommer slutligen att bli en Grande Finale där jag kommer jämföra resultaten från de olika delarna. Länderna som jag kommer att studera spelare från är Danmark, Norge, Island, Argentina och Brasilien.

Det första som måste nämnas i en analys av den här bloggserien är den lavinartade ökning av finländska spelare under de här fem åren. Det är dubbelt så många finländska spelare 2010 som det var 2006 och antalet lag som har finländska spelare har tredubblats. Det är en utveckling som jag menar inte är en slump utan en strategi från klubbarna. Ett citat från Djurgårdens Stefan Alvén gör att vi kommer något närmare sanningen: Vi har kommit fram till att den finska spelarmarknaden är intressant. Det är ett fotbollsland på väg upp och en marknad som är prisvärd, en fördel är att de kan svenska. Sedan känns det kulturmässigt rätt. Fotboll är en lagsport och jag upplever att de har kommit in väldigt snabbt i gruppen eller De visar mycket av det man tror att spelare från Finland har: väldigt bra inställning, inga konstigheter. De här citaten visar ett antal förklaringar som jag menar är goda motiv och anledningar till varför klubbarna under de senaste åren i större utsträckning valt att värva spelare från Finland.

Djurgårdens satsning är något som sticker ut från övriga klubbar och extra tydlig är satsningen under 2010, då föreningen inte har mindre än fem finländska spelare. Varav flertalet av dem är nyckelspelare i klubben. Sixten Boström är en annan person som är en stor anledningen till utvecklingen gällande antalet finländska spelare. Boström, har från sitt intåg i Örebro 2008, värvat tre stycken spelare från Finland och jag skulle vilja hävda att han har en viktig del i att andra klubbar också valt det här spåret.

Utan att ha något att jämföra med så vill jag hävda att en stor andel av de finländska värvningarna är lyckade. Flertalet av de spelarna jag redogjort för under de här dagarna har idag eller har haft nyckelroller i sina allsvenska klubbar. Det här menar jag är en stor anledning till att fler klubbar valt att satsa på finländska spelare. Jag menar vidare att det är intressant hur många av spelarna som har varit länge i sin allsvenska klubb och har blivit trotjänare i sina respektive klubbar. Jag tänker då på spelare som Nordback, Sjölund, Kuivasto.

Avslutningsvis vill jag belysa det som Tomi Maanoja och Joona Perovou visar med följande två citat: Sverige är en bra mellanstation för oss finländska spelare. Jag ville ha en ny utmaning och kulturen är ju liknande i Sverige jämfört med Finland och Allsvenskan är en liga där man kan gå framåt och en bra plats för mig just nu. Men mitt mål är att gå ännu längre. Citaten belyser det faktum att många finländska spelare ser Allsvenskan som en bra språngbräda för att relativt snart ta ännu ett steg vidare i karriären mot större ligor ute i Europa.


Frågan blir naturligtvis då, hur många av de finska spelarna har tagit steget vidare ut i Europa efter Allsvenskan? Tim Sparv och Roni Porokara är exempel på två relativt unga spelare, som tagit steget vidare från Allsvenskan och ut i Europa till större ligor. Spelare som Jonatan Johansson och Jari Litmanen hade imponerade karriärer innan de kom till Sverige och efter några år i Sverige flyttade både spelarna till de brittiska öarna. Således är det relativt få av de finländska spelarna som lyckats ta steget vidare till större ligor. Det ska bli intressant att följa utvecklingen för de talangfulla finländska spelarna som kom till Sverige under 2010 och se om de kan bättra på statistiken i just den här frågan. Således är den här bloggserien avklarad, men jag kommer att återkomma till den vid ett senare tillfälle.

Nu är det dags att blicka vidare, mot allsvenska spelare från vårat västra grannland Danmark under samma tidsperiod.

Freddie

Den spelskicklige mittfältare Gabriel Petrovic kopplas samman med nykomlingen IFK Norrköping. En mycket intressant spelare som har två fullgoda säsonger bakom sig i Allsvenskan. Ska bli intressant att följa den historien de närmaste dagarna. Vidare vill jag lansera två tänkbara förvärv till Norrköping. Med tanke på klubbens val av tränare, Janne Andersson, ser jag det som tänkbart att två tidigare Andersson adepter spelar på idrottsparken näta säsong. Jag tänker på mittfältaren Andreas Johansson som tillhör den tyska klubben Bochum. Johansson har sedan han lämnade Halmstad haft svårt att få fart på utlandskarriären. En nystart i Norrköping kanske? Peter Larsson var en av Allsvenskans absolut bästa och resoluta mittbackar under hans sista år i Halmstad. Mycket skador och tuff konkurrens har dock medfört en bänkplats i FCK och jag tror att Larsson spelar allsvensk fotboll nästa säsong. Norrköping är i behov av en mittback och Larsson vore ett drömförvärv för klubben

Dagens Hallandsposten presenterar ett antal namn som varit aktuella till tjänsten som tränare i föreningen. Tidningen nämner Fredrik Ljungberg, Stuart Baxter och Sven-Göran Eriksson som alternativ. Enligt tidningen var Baxter smickrad över erbjudandet, men ville avvakta bud från utlandet. Blir det till slut AIK för skotten? Mest aktuell, enligt tidningen, innan Pep skrev på verkar dock Pelle Olsson har varit. Han fick till och med ett kontraktserbjudande från klubben, som han dock valde att avböja.

Dulee Johnson fick precis som jag skrev igår lämna AIK och jag förstår styrelsens beslut som har tröttnat på allt med strul med liberianen. Läser i Aftonbladet att Laul anser att AIK borde ta sitt ansvar för spelaren och inte bara kasta ut honom från klubben. För det första meddelar AIK att Johnson själv inte vill spela kvar i klubben och för det andra så är det något AIK har gjort så är det att ge Johnson chanser. Någon gång tar tålamodet slut och när nu både sponsorer och fans håller med föreningen, så tycker jag det är helt riktigt. Tror dessutom att Johnson själv mår bra av att bryta upp sitt liv i Stockholm och starta om på ny kula någon annanstans.

Omar Jawo avvaktar att skriva på det kontraktsförslag som Gefle har erbjudit. Jag tycker att Jawo är en ytterst kompetent mittback och kan förstå att det finns intresse från större klubbar i Sverige eller eventuellt hos någon klubb i våra grannländer.


Ruotsi - den finska invasionen (del 3)

I den tredje delen av succéserien Ruotsi - den finska invasionen kommer jag att ta ner analyserandet på individnivå. Liknande genomgång kommer, i senare inläggsserier, att genomföras med importer från andra länder.

I det första skedet kommer jag att bedöma spelarens resultat i föreningen han tillhört. Jag har valt att utgå efter rubrikerna; ordinarie, speltid (ej förstaval) samt utanför laget. Jag kommer inte att ta hänsyn till eller beakta spelarens skadehistorik under de här åren, utan bedömningen görs utifrån den perioden när spelaren var tillgänglig för spel (förutom i ett fall).

Ordinarie:
Jani Lyyski
Joona Toivo
Kasper Hämäläinen
Daniel Sjölund
Jari Ilola
Jens Portin
Tuomo Turunen
Paulus Roiha
Fredrik Nordback
Roni Porokara
Aki Rihilahti
Toni Kuivasto
Magnus Bahne
Tim Sparv
Jonatan Johansson
Tuomas Uusimäki

Speltid (ej ordinarie):
Tomi Maanoja
Joel Perovuo
Hannu Patronen
Paulus Arajuri
Markus Halsti
Tommy Wirtanen
Fredrik Svanbäck
Janne Saarinen
Jukka Sauso 


Utanför laget:

Henri Sillanpää
Tuomo Turunen
Robin Wikman
Denis Abdulahi
Niklas Pentillä

Egen kategori:
Jari Litmanen (allt för mycket skador för att kunna göra en bedömning)

En majoritet av spelarna som ingår i den här studien, nämligen 16 av 30, har således varit ordinarie i sina klubbar under huvuddelen av sin tid i respektive klubb. Anledningen till att Tuomo Turunen återkommer två gånger i resultatdelen är att han bedöms som ordinarie under sin tid i Trelleborg och utanför laget under sin tid hos IFK Göteborg. En djupare analys kommer att göras i den fjärde och avslutande delen. Men generellt går det dra slutsatsen att de spelare som hamnat i kategorin Utanför laget är unga spelare som värvats för framtiden.

Avslutningsvis i den här delen ska jag redogöra för hur långvariga de här spelarna har blivit i sina klubbar: Jag tycker att det ska bli intressant att se resultatet gällande kontinuitet och finländska spelare:

1 år: Jani Lyyski, Joona Toivo, Kasper Hämäläinen, Jens Portin, Paulus Roiha, Tuomo Turunen, Tuomas Uusimäki, Paulus Arajuri, Henri Sillanpää, Denis Abdulahi,
Niklas Pentillä

2 år: Roni Porokara, Aki Rihilahti, Tim Sparv, Hannu Patronen, Tommy Wirtanen, Janne Saarinen, Robin Wikman, Jukka Sauso

3 år: Magnus Bahne, Jonatan Johansson, Tomi Maanoja, Markus Halsti,

4 år: Fredrik Svanbäck

5 år:
Toni Kuivasto

6 år: Jari Ilola

7 år: Daniel Sjölund

9 år: Fredrik Nordback

Resultatet i undersökningen blir något missvisande då flertalet av spelarna enbart har haft möjlighet att spela i sin förening under en säsong. Det finns dock en tendens att spelarna stannar relativt länge i sina föreningar, exempelvis trotjänare som Fredrik Nordback, Daniel Sjölund, Jari Ilola och Toni Kuivasto.

Avslutningsvis ska jag redogöra för hur många av de här spelarna som idag spelar kvar i sina klubbar som de värvades till.
Spelar kvar: 14 spelare
Borta från klubben: 14 spelare

Även det här resultatet präglas av att en stor del av spelarna enbart varit i klubben under en säsong, nämligen under 2010. Dock vill jag påvisa sambandet mellan att en stor del av de finländska spelarna på ett eller annat sätt fått speltid i sina klubbar, vilket naturligtvis påverkar hur länge de blir kvar i klubben.

Imorgon kommer den fjärde och avslutande delen som jag hoppas ska bli intressant och analyserande. Precis som i tidigare delar vill jag avsluta det är inlägget med ett citat, den här gången från Joona Perovou:

Allsvenskan är en liga där man kan gå framåt och en bra plats för mig just nu. Men mitt mål är att gå ännu längre.


Smällare

Den stora snackisen i fotbollssverige idag är att Halmstad har kontrakterat den spanska tränaren Josep Clotet Ruiz. Förra säsongen var Ruiz en del i det bygge som förde Lennart Johansson pokal till Malmö. I senaste numret av offside var det en lång artikel med den spanska tränaren och hans ambitioner med sitt yrke. Min uppfattning utifrån den artikeln är att Ruiz verkar vara en ambitiös, välutbildad, engagerad och kunnig tränare med en oerhörd vilja att lyckas och att utveckla spelare. Hans fotbollsfilosofi är tilltalande och han verkar vara bra på att utbilda och utveckla unga spelare. Det Ruiz saknar är erfarenhet av att själv ha huvudansvarat gällande tränarsysslan. Visserligen har han tränat lag i lägre divisioner i Spanien, men på den här nivån är han oprövad. En intressant vinkel på övergången är Halmstads samarbete med den spanska klubben Espanyol. Det här samarbetet har i dagsläget inte inneburit särskilt mycket, men med den här övergången tror jag Halmstad har en förhoppning om att det här samarbetet ska ta en ny riktning. Ruiz har nämligen en historik som tränare i Espanyol. För att bli ett topplag krävs det dock betydligt större förändringar hos hallänningarna, men anställningen av Ruiz är en liten bit på vägen. Min profetia är att det här är ett djärvt drag av Halmstad, men att det relativt omgående kommer att bära frukt. Halmstad kommer sluta högre upp i tabellen 2011 än 2010.

Enligt diverse källor har en av allsvenskans bästa spelare den här säsongen, Markus Lantz, träffat representanter från Mjällby. Det vore en fjäder i hatten för klubben om de lyckas knyta till sig en spelare med Lantz meriter och kalibrer. Det ryktas dessutom att nyckelspelare som Grahn och Osiako är på väg att lämna klubben och en värvning av Lantz skulle fylla den luckan med råge.

Enligt GP har GAIS-supportar startat en stor namninsamling för att behålla lagets gunstling och största talang Johan Mårtensson. Rykten placerar Mårtensson i konkurrentklubbarna IFK Göteborg och Elfsborg. Det är ingen hemlighet att GAIS har problem med ekonomin och en försäljning av Mårtensson skulle fylla på klubbens kassakista rejält. I sådana här fall är det en svår avvägning hur klubben ska agera. Det sportsliga säger en sak och det ekonomiska ett annat, det ska bli intressant att se hur föreningen agerar i just det här fallet. Elfsborg och GAIS har sedan tidigare en historik av samarbete och jag håller det för ganaska troligt att Mårtensson spelar i Elfsborg kommande säsong.

I Norrköpings tidningar skrivs det att Johan Arneng har bestämt sig för spel i Syrianska kommande säsong, ett beslut som innebär att han nobbar spel i Norrköping. Arnengs rutin vore ytterst värdefull för Syrianska deras första allsvenska säsong. Har Arneng konserverat samma spel från tiden i Djurgården kommer han att bli en tillgång på planen.

Idag friades rubrikernas man Dulee Johnson för det brott han varit anklagad för den senaste tiden. Jag tror AIK kommer att säga upp kontraktet med liberianen. Sportligt sett är det naturligtvis ett jätteavbräck för Solnaklubben, men med tanke på Johnson historik och den problematik som ständigt omger honom så har ledningen i AIK inte något val. Det är synd att en begåvad spelare som Johnson saknar den rätta karaktären och kan ta tillvara på sin talang fullt ut. I sina bästa stunder är han absolut en av seriens bästa mittfältare, men ett spelsinne utöver det normala.


Ruotsi - den finska invasionen (del 2)

Jag har fått en hel del respons angående den första artikeln i den här inläggsserien och det är jag tacksam för. Förhoppningsvis gör jag Er inte besvikna när jag nu redogör för den andra delen i serien.

I det här inlägget kommer jag att redogöra för resultatet förening för förening och år för år. Vilken klubb har sammanlagt under de här åren haft flest finländska spelare? Hur ser fördelningen ut år för år? Går det att dra några slutsatser kring spelare från Finland och klubbtillhörighet?

Inledningsvis kommer jag att redogöra för resultatet och efter det diskutera kring det jag tycker är intressant. Resultatet visar antalet finländska spelare som respektive klubb hade under de åren jag studerat:

2006: Djurgården 2 stycken, Malmö 2 stycken, Örgryte 2 stycken, Elfsborg 1 spelare, Helsingborg 1 spelare.
2007: Djurgården 3 stycken, Halmstad 2 stycken, Malmö 2, stycken, Elfsborg 1 spelare, Helsingborg 1 spelare, Örebro 1 spelare.
2008: Djurgården 3 stycken, Halmstad 2 stycken, Helsingborg 2 stycken, Örebro 2 stycken, AIK 1 spelare, Elfsborg 1 spelare, Malmö 1 spelare.
2009: Djurgården 3 stycken, Örebro 3 stycken, Halmstad 2 stycken, Helsingborg 2 stycken, Häcken 2 stycken, AIK 1 spelare, Elfsborg 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare, Malmö 1 Spelare.
2010: Djurgården 5 stycken, Örebro 4 stycken, AIK, 1 spelare, Elfsborg 1 spelare, GAIS 1 spelare, Gefle 1 spelare, IFK Göteborg 1 spelare, Helsingborg 1 spelare, Häcken 1 spelare, Kalmar 1 spelare, Malmö 1 spelare, Åtvidaberg 1 spelare.

Efter den här genomgången kommer jag att redogöra för hur många olika finländska spelare, de allsvenska klubbarna haft under de här åren. Djurgården har under de här fem åren haft åtta stycken spelare från Finland. Örebro ligger fyra i sammanställningen med fyra stycken spelare. Malmö tar bronsplatsen med tre stycken spelare. Halmstad, Helsingborg, Häcken och Örgryte har under de här åren haft två stycken spelare. Sedan följer en rad klubbar, AIK, Elfsborg, GAIS, Gefle, Kalmar och Åtvidaberg som vardera haft varsin spelare från Finland.

De slutgiltiga och mer omfattande slutsatserna kommer jag att göra under den fjärde delen så idag kommer det att bli ett antal teasers som jag således kommer att utveckla senare i veckan.

Statistiken visar entydigt att finländska spelare i allsvenskan blir allt vanligare och att fler klubbar under årens gång har fått upp ögonen för spelare från Finland. Vidare visar resultatet att Djurgården är den förening som i störst omfattning satsat på spelare från Finland och det är något jag kommer att återkomma till i fjärde delen. När jag kommit över material från ledande personer inom föreningen så är det en strategi som klubben arbetet efter. Sixten Boström har gjort avtryck i Örebro och hans inträde i föreningen har förändrat antalet finländare i truppen på ett synligt sätt. Det är intressant att se antalet allsvenska föreningar som under 2010 hade finländska spelare i truppen jämfört med situationen 2006. Imorgon kommer jag helt subjektivt bedöma spelarna utifrån olika kategoriseringar. Precis som igår vill jag avsluta med ett citat i ämnet och idag är det Tomi Maanoja som lämnar det avtrycket:

Sverige är en bra mellanstation för oss finländska spelare. Jag ville ha en ny utmaning och kulturen är ju liknande i Sverige jämfört med Finland.

Astrit Ajdarevic

Det här inlägget kommer att beröra en infekterad övergång av en mycket talangfull 20-årig spelare. En spelare som i November valde att skriva på för den anrika klubben IFK Norrköping. Efter ett antal år i England valde spelaren att flytta hem till Sverige och Örebro SK under sommaren 2009. Sejouren hos närkingarna blev dock kortvarig och Norrköping har sedan någon månad tillbaka varit hans nya arbetsgivare.


Spelarens uttalande efter att ha skrivit på för Norrköping visar en spelare med gott självförtroende, men som också skruvar upp förväntningarna på sig själv. ”Peter Hunt och Tony Martinsson har övertygat mig. Namnet IFK talar för sig själv. Alla SM-gulden. Dom är vinnare och jag är vinnare.”
Under Astrits korts sejour i ÖSK gjorde han fyra mål på tolv matcher. Det här är naturligtvis ett mycket bra facit, för en spelare som tidigare inte testats på seniornivå. Jag tycker dock man bör vara medveten om att Astrit har haft stora svårigheter att ta en ordinarie plats i ÖSK under hösten. De summorna som det spekuleras i att han erhåller i Norrköping tycker jag det går att diskutera kring. Beloppet det pratats om är ett fyraårskontrakt värt tio miljoner kronor.

Jag tror att mycket av förklaringen till klubbytet handlar om speltid. Norrköping och deras ansvariga kunde på ett annat sätt än konkurrenterna i Örebro lova och garantera Astrit en viktig roll i laget kommande säsong. En annan anledningen till övergången är med allra största sannolikhet pengar. Det är ingen hemlighet att Norrköping har ett stort antal förmögna och hängivna supportrar som inte tvekar att kasat in pengar i verksamheten. Så tror jag fallet är vid den här övergången.

Det finns, enligt mig, en stor problematik att handla spelare innan en ny tränare anställts av klubben, framförallt när det handlar om stora summor och spelare som förväntar sig en nyckelroll i sin nya klubb. Det är bara för IFK Norrköping och Astrit Ajdarevic att hoppas att han finns med i Janne Anderssons planer för kommande säsong.

Avslutningsvis tycker jag att han är en oerhört talangfull spelare som har allt i egna händer gällande hur långt han ska gå i sin karriär. Används han på rätt sätt och får förtroende så tror jag att han alla möjligheter att växa ut till en mycket bra allsvensk spelare. En brasklapp ska dock lämnas in. Jag tycker inte att han i DAGSLÄGET som spelare är värd det kontrakt han erhållit och det finns en risk att det finns allt för stora förväntningar på spelaren från människor inom föreningen och supportar. Jag tror att tålamod kommer vara ett nyckelord gällande hur lyckad värvningen av Astrit Ajdarevic kommer att benämnas i efterhandsanalysen.


Ruotsi - den finska invasionen (del 1)

                 

Bland svenska elitklubbar i ishockey finns en tradition och en kultur att hålla utkik österut när spelare ska värvas. Det här visas exempelvis av att det 2007 fanns hela 44 spelare från Finland i vår högsta ishockeyserie. Den senaste tiden har jag lagt märke till en liknande tendens när det gäller allsvenskan i fotboll och har därför genomfört en studie av finländska spelare i fotbollsallsvenskan från 2006 till 2010. Främst bygger studien på nyfikenhet då jag själv är intresserad av att se hur utvecklingen gått gällande spelare från Finland till allsvenskan.

Jag har valt att dela upp studien i fyra delar. I den här första delen kommer jag att redogöra för mitt resultat, gällande hur många finländska spelare allsvenskan haft under de här åren samt hur många klubbar spelarna är fördelade på. Studien visar på intressanta siffror och berättar, det som jag förmodat, att spelare från Finland har ökat lavinartat under de senare åren. Nedan följer sammanställningen år för år:

2006: Det fanns 8 stycken spelare från Finland fördelat på 3 stycken klubbar.

2007: Det fanns 10 stycken spelare från Finland fördelat på 6 stycken klubbar.

2008: Det fanns 12 stycken spelare från Finland fördelat på 7 stycken klubbar.

2009: Det fanns 16 stycken spelare från Finland fördelat på 9 stycken klubbar.

2010: Det fanns 19 stycken spelare från Finland fördelat på 12 stycken klubbar.


Resultatet är tydligt. Bara under den här femårsperioden har antalet spelare från Finland mer än dubblerats och antalet klubbar som använder sig av spelare från vårt östra grannland har ökat från 3 stycken till dagens siffra som är 12. Alltså 75 procent av klubbarna har spelare från Finland i sina trupper.

Imorgon kommer jag att analysera vidare kring den här frågan och presentera ny och intressant statistik i den andra delen av ”Rousi - den finska invasionen”. Jag vill avsluta med ett citat från Djurgårdens Stefan Alvén, som får fungera som en cliffhanger till morgondagens avsnitt:

”Vi har kommit fram till att den finska spelarmarknaden är intressant. Det är ett fotbollsland på väg upp och en marknad som är prisvärd.”



Ödet


   

Har under dagen tagit del av en intervju med den talangfulla fotbollsspelaren Armando Ibrakovic och det öde som drabbade honom. Jag tycker att alla ni läsare ska ta del utav denna intervju på nt.se och läsa om ett dystert levnadsöde. Från en av svensk fotbolls största talanger till en liten cell på ett fängelse i Mellansverige.

***

Läser i Gävle Dagblad att Pelle Olsson, allt i allo, i Gefle har fått intresseförfrågningar från diverse allsvenska föreningar. Pelle har dock valt att stanna i Gefle och det är naturligtvis oerhört glädjande för klubben, som i månt och mycket bygger sin verksamhet på kontinuitet. Dessutom har Olsson under flera år visat sina taktiska färdigheter och förmåga att leda ett lag med inte allt för mycket storspelare på pappret.

***

Ivo Pekalski är, enligt mitt tycke, allsvenskans bästa spelare under 2010. Hur länge kan Erik Hamrén hålla honom utanför landslagstruppen?

***

Eric Bassombeng har bestämt sig att lämna Örebro för spel i GAIS. Bassombeng var under sin första del i ÖSK en stor attraktion. Den senaste tiden har han dock inte rosat marknaden och han har dessutom visat upp ett barnsligt och omoget beteende. Axen har dock erfarenhet av Bassombeng, under sin tid som assisterande tränare i ÖSK. Ska bli intressant att se om kamerunaren kan få en nytändning i Göteborgsklubben.

***

Det hittills bästa nyförvärvet sedan säsongsavslutningen tycker jag att IFK Göteborg har gjort. Föreningen har värvat den aviga men ytterst bollskickliga Andreas Drugge från Trelleborg. Under de två senaste säsongerna har Drugge tillhört en av de mest underskattade spelarna i serien och jag har tidigare varit förvånad att ingen klubb knutit spelaren till sig. Dessutom kommer Drugge passa alldeles utmärkt strax bakom Hysén i Göteborgs formation.

***

Elfsborg har än så länge legat lågt med nyförvärv, dock har de valt att knyta två gamla landslagsspelare till organisationen. Klas Ingesson kommer att arbeta med föreningens U-21 lag och Tobias Linderoth med U-17 lag. Tycker det är positivt att våra gamla landslagspelares rutin och kompetens tas till vara i svensk fotboll. Det har svensk fotboll varit på tok för dåliga på tidigare.

***

Min åsikt är att Djurgårdens värvning av Joel Riddez är ett kap. I ÖSK visade Riddez upp ett moget spel och en spelförståelse som håller god allsvensk klass. Det här förvärvet kommer skapa en trygghet och en stabilitet på vänsterbacken som Djurgården saknat under flertalet år.

***

Imorgon kommer jag att redogöra för den första delen av fyra i serien “Suomi - den finska invasionen”. Hoppas att det ska bli intressant läsning.


Nypremiär

Svensk fotboll är värd en analyserande, välskriven och analyserande blogg, därför har jag bestämt mig för att göra "comeback" med mina alster. Precis som under föregående sejour kommer bloggen att innehålla olika teman och ämnen som alla på ett eller annat sätt berör svensk fotboll i allmänhet och allsvenskan i synnerhet. Dessutom kommer bloggen alltid att vara uppdaterad och rapportera om de senaste händelserna i vår kära serie. Bloggen kommer att uppdateras varje dag för att ständigt vara aktuell.

Exempel på ämnen och teman som kommer att redogöras för under den närmaste perioden vill jag nämna "Dr Jekyll och Mr Hyde", "Samanfattning 2010", "Inför säsongen 2011" samt "Suomi". Har ni förslag på ämnen ni tycker jag ska förkovra mig i, tveka då inte och hör av Er till mig på ett eller annat sätt.

Målet med bloggen är att via intressanta och välskrivna alster tillsammans med riktad marknadsföring skapa en av Sveriges största sportbloggar.

Nedan följer fyra bilder som fungerar alldeles utmärkt som rubriker till texterna som följer i inlägget:

                                     
     

***
Läser i ett par av dagens tidningar att GAIS ryktas vara intresserad av den finska skyttekungen Juho Mäkelä. Värvningar från den finska ligan har blivit vanligare och vanligare för svenska klubbar och det har varit minst sagt blandade resultat på de här spelarna. Det här är ett ämne jag kommer att återkomma till, men visst låter spelaren intressant och kanske kan han bli den ersättare till Wanderson som klubben i flera månader har letat efter. GAIS som för övrigt varit en av de klubbarna som varit mest aktivt i inledningen av silly season med "profilen" Mats Persson som klubbdirektör.

***
Intresse för den forna landslagsbacken Adam Johansson har riktats både från England och Italien. Adam höll en oerhört hög nivå innan han drabbades av en korsbandsskada. Den här säsongen har han blandat och gett en hel del, även om han stundtals visat upp ett härligt samarbete med Stefan Selakovic på högerkanten. Får IFK Göteborg bra betalt för spelaren, tycker jag att klubben har fog för en försäljning. På ytterbackspositionen har klubben sedan tidigare gott om alternativ. Namn som Dyrestam, Lund och Jonsson håller bra allsvensk klass.

***
Janne Andersson klar som manager för IFK Norrköping. Inte det "sexigaste" namnet, men klubben ville ha rutin och det har man fått så det räcker och blir över.

***
Per "Texas" Johansson lägger skorna på hyllan. Som spelare har han inte blomstrat marknaden de senaste åren, mycket skador och en bristande offensiv har gjort att utvecklingen inte har blivit som varken spelaren själv eller klubben har hoppats på. Jag kommer dock att sakna Texas knivskarpa och underhållande kröniker i den eminenta fotbollstidningen Offside, där han också lägger skorna på hyllan.

***
Marcus Astvald förlänger sitt kontrakt med Örebro SK och det är ett positivt besked för en förening vars rubriker sedan allsvenskan slutade mest varit negativa. Med spelare som antingen lämnet till konkurrenter eller spelare som vill lämna. Astvald är endast 20 år och jag tror att han nästa år får sitt definitiva genombrott. Han har en internationell speed och en irrationell spelstil som kommer att räcka till ett utlandskontrakt om något år.

***
Avslutningsvis, det här första inlägget, måste jag nämna att Jan Banan har väckt intresse från GAIS och det är naturligtvis fantastiskt på alla sätt och vis. Kommer Jan Tauer äntligen att få en arvtagare?


Hjälp

Om någon av Er, mina kära läsare, har förslag på ämne eller annat ni vill att jag ska publicera så hör av Er till mig under kommentarer.

Dags igen!

Inom en snar framtid kommer jag att göra "blogg-comeback", håll utkik på den här sidan så kommer den snart att uppdateras

RSS 2.0