Äntligen

Bönerna besannades, europas bästa landslag i fotboll vann EM-turneringen. EM i Schweiz och Österrike har varit ett fantastiskt mästerskap, där de lagen som spelat attraktiv och offensiv fotboll gått långt. Det kändes således helt rätt att det laget som under turneringen på bäst sätt spelat den här typen av fotboll också fick vinna den. 

Tyskland inledde annars finalen bäst och var nära att ta ledningen i inledningen av matchen när Klose tog vara på en försvarsmiss från världens i mitt tycke bästa back, Sergio Ramos. Spanien såg nervöst och darrigt ut och man började undra om att traditionens makt kanske spelar större roll än man tror. Efter 15 minuter tog dock Spanien över tillställningen. De adrenalinstinna, kreativa, snabba, tekniska, spelskickliga och passninssäkra spanjorerna hade under resten av halvleken lekstuga med den långsamma och tröga tyska maskinen. Att Spanien gick till pausvila med 1-0 kändes mer än rättvist. 

Tyskarna ryckte upp sig i början av andra och skapade ett antal lägen och spanjorerna såg ängsliga ut. Med två byten vände dock Aragones på steken och de sista 25 minutrarna märktes det att tyskarna var slagna. Efter matchen hade tyskarna mage att klaga på domaren, för en felaktigt dömd frispark i slutminutrarna. Faktum är att Lehmann skulle blivit utvisad när han tog bollen utanför straffområdet.

Grattis Spanien, ni är värdiga mästare!

 

Wimbledon

I köldvattnet av Fotbolls-EM spelas en av idrottsvärldens mest prestigefyllda idrottstävlingar, Wimbledon. Svenskarna har under många år haft en speciell relation till tennisturneringen Wimbledon efter Björn Borgs fem raka segrar i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Vidare hade Växjösonen Stefan Edberg stora framgångar under 80-talet och hade inte PIm-Pim Johansson haft en så skadefylld karriär hade det snabba underlaget i Wimbledon passat honom perfekt.  

Årets turnering är mer intressant än på många år. Gentlemannen Roger Federer är för första gången inte den självklara vinnaren av turneringen. Spelarna pratar om att banerna har blivit långsammare, vilket gynnar den spanska rebellen och grukungen Nadal. Jag hoppas och tror att Federer till slut är mannen som lyfter den stora guldbucklan nästa tisdag. Wimbledon handlar om tradition och det vore fantastiskt om Federer blir den första spelaren att vinna turneringen sex år i rad.    


Den tyska vinnarmentaliteten

I kvällstidningarna idag kan man läsa om den tyska vinnarmentaliteten som Tysklands segervapen i dagens batalj. Jag ställer mig frågande till en sådan formulering.

Tyskland har inte vunnit ett mästerskap sedan EM i England 1996. Då segerorganisatören hette Oliver Bierhoff och den stora stjärnan var Jürgen Klinsmann. Klinsmann är för övrigt  tillsammans med Inzahgi den spelaren i fotbollshistorien som visat mest känslor i samband med mål. Det här var dock för tolv år sedan och ingen av dagens tyska stjärnor fanns med på planen den sommarkvällen i London.

Generationen med Ballack, Frings, Klose, Lehmann, Lahm, Podolski har vunnit precis lika lite med landslaget som Puyol, Torres, Xavi, Iniesta, Casillas gjort med sitt. Tyskland som nation har haft oerhörda framgångar genom åren med sitt fotbollslandslag, men att säga att den nuvarande generationen skulle ha någon form av vinnarmentalitet är bara bullshit. 

Jag tror och hoppas att spanska armaden går segrande ur dagens tuffa strid. Spanien har spelar den effektivaste och mest attraktiva fotbollen av alla lag hittils i EM och skulle vara värdiga vinnare av europamästerskapen 2008. Min profetia är att Tysklands försvar (som sett darrigt ut under hela turneringen) kommer få oerhörda problem med de snabba, tekniska och kreativa spanjorerna. Jag är ingen mästertippare och antagligen kommer jag få krypa till korset imorgon efter att Tyskland vunnit matchen med 1-0 efter en frispark av Ballack. Men jag tror fortfarande att det finns någon form av rättvisa i fotbollen och visst vore det fantastiskt om Spanien äntligen fick sitt efterlängtade mästerskapsguld, det är de verklgen värda. Olé!     

One more time

Åh vad vackert han spelar, han ser ut som ett russin

i fötterna."

(Lasse Kinch)


Drömelvan

Komikern Robert Gustafsson utbrast en gång som Sten Broman: "Dragspelet detta djävulens instrument" under någon säsong av "Allsång på Skansen". Jag skulle vilja samma sak om drömelvan. Det här är en tävling Aftonbladet anordnar som inrättas varje gång det är ett stort mästerskap i fotboll och varje allsvensk säsong. Det här är inlägget tror jag förbryllar en del, då jag brukar vara den som organiserar och försöker få med folk i min bekantskapskrets till tävlingen. Jag har dock kommit till insikt under den här EM-turneringen. Drömelvan hade mycket väl kunnat förstöra mitt fotbollsintresse.


Som deltagare i drömelvan blir du oerhört engagerad och det är roligt att ta ut ett lag med spelare som du tror kommer att lyckas i mästerskapet. Dock uppkommer problemet för mig när jag ska titta på en match exempelvis mellan Tyskland och Portugal, två lag som jag normalt sett inte hejar på. Exempelvis kan det vara så att jag till just den här omgången valt att ha med den tyska målsprutan Miroslav Klose i mitt drömelvalag. Problemet blir att jag inte kan sitta och njuta av matchen eller analysera matchen i mitt huvud, som jag gjorde innan den här tävlingen startade. I mitt huvud finns endast Miroslav Klose och det enda jag hoppas är att han ska få bollen och göra mål.


 Det här hände mig i matchen mellan Portugal och Tyskland. En match som jag normalt sett hade njutit varenda sekund av att titta på och spana in olika kombinationer och taktiska drag som lagen har mot varandra. Istället var det enda jag hoppades på att vissa spelare i Portugal skulle få bollen och göra något magiskt. Efter den här matchen har jag dragit mig ut drömelvan och kommer inte att deltaga i tävlingen igen. Efter mitt uttåg från turneringen har nämligen EM betydligt roligare och intressantare och jag kan följa EM på mitt eget speciella vis igen.   


Once again

"Gamla stjärnor minns man bättre än de som ännu inte

blivit stjärnor..."

(Lasse Kinch)


Symbiosen Roger Federer och Nike

Nike är idag det absolut starkaste varumärket inom sportindustrin. Varumärket har en image av att vara "street", kaxig, rebellisk. En framtoning som skiljer sig från deras huvudkonkurrent Adidas, som anses mer korrekt, lite finare etcetera. De båda varumärkena har utifrån sin image valt idrottsprofiler till sina "stall", som matchar deras framtoning. I Nike: s fall har det inneburit Michael Jordan, Zlatan Ibrahimovic, John McEnroe, Tiger Woods och Rafael Nadal. Jag kan på ett tydligt sätt förstå varför de valt att koppla ihop och använda sitt varumärke tillsammans med de här profilerna. Det finns en tydlig röd tråd och påtaglig likhet i hur man uppfattar de här idrottarna och de passar perfekt in i den bild som Nike vill ge av sitt varumärke och som folk har av varumärket.


För några år sedan gjorde dock Nike något som förvånar mig kopiöst, man knöt världens bästa tennisspelare Roger Federer till sitt stall. Möjligtvis skulle det här vara en markering från företagets sida för att visa sin ledande position, ungefär "Vi är störst, naturligtvis samarbetar vi med de största idrottarna". Problemet är att Federer markant skiljer sig från de övriga namnen företag samverkar med. Federer är själva definitionen av en tennisspelare. Han är en gentleman, framgångsrik, lugn, okontroversiell. Kort och gott skulle Federer vara det perfekta affischnamnet för Adidas, det kanske är därför Nike använder sig av honom?    


Historia

"Jag tror att Lippi får kolla om hans spelare satt på

fötterna på rätt fot!"

(Lasse Kinch)


J-O Waldner

I Kina är bordtennis nationalsport, kineserna har genom alla tider sett det som en självklarhet att de ska vinna de stora mästerskapen. Fram till 1987 så var det heller ingen som rubbade den här ordningen. Det var då den 22-åriga stockholmaren och bollgeniet Jan-Ove Waldner presenterade sig på den internationella bordtennisscenen. I finalen mötte den unge svensken storstjärnan Jing Jialiang. Kinesen var i den här bataljen aningen starkare än svensken, men bordtennisvärlden hade fått sin första skymt av mannen som skulle dominera pingisvärlden ett årtionde framöver.


Två år senare var det dags för ett nytt mästerskap den här gången i Dortmund. Det här året 1989, var året då den kinesiska muren rivdes i bordtennissammanhang, som Bengt Grive så korrekt uttryckte det. Finalen i VM spelade för första gången mellan två svenskar där Waldner stod som slutsegrare. Vidare vann även Sverige lagguld i samma mästerskap.


Efterkommande år blev en kavalkad i svenska mästerskapsguld och Waldner var den stora anledningen till att Sverige blev bordtennisvärldens nya supermakt. Waldners karriär har både varit lång och framgångsrik. Han har sammanlagt 33 stycken mästerskapmedaljer mellan åren 1982 till 2002. Under mer än två decennier tillhörde han världseliten. 2004 gjorde han sitt sista avtryck på den internationella scenen, då han slutade fyra under OS i Aten. J-O som han i folkmun kallas går i Kina under namnet Lao Wa, "Det ständigt gröna trädet". Waldner är omåttligt populär i Kina och är en av Sveriges absolut största idrottare alla kategorier.   


Experter

Jag tycker att det finns en rad mycket begåvade och kunniga fotbollsexperter på televisionen, exempelvis Jens Fjällström, Glenn Strömberg, Magnus Hedman. Min favorit har dock inte själv spelat fotboll på högsta nivå, men det kanske är just det som gör honom unik. Jag pratar om författaren, programledaren och debattören Marcus Birro. Marcus deltar frekvent på svenskafans.com, vidare har han varit gäst hos Canal+ samt fotbollskanalen. När de andra experterna pratar om taktiska drag och så vidare tar Marcus in en helt ny dimension som i alla fall inte jag tidigare tagit del av. Det handlar kort och gott om en stark passion och kärlek till fotbollen. Mitt tips är att ni trycker er in på svenskafans.com och vidare till programmet Eurotalk och upplever Birro i egen hög person. Hans språk, inlevelse, passion och framtoning är mycket imponerande och sevärt.


Historia

-Vi tänkte bilda en motionsklubb. Är du intresserad av medlemskap?
- Tja, det skulle i så fall vara som passiv.


Idrott och nationalism

Jag har alltid varit fascinerad av kopplingen idrott och nationalism. Det är ju så att det finns egenskaper som kännetecknar en typisk svensk, liksom det finns egenskaper som kännetecknar en italienare. Jag tror inte att det här blir tydligare än inom idrotten och jag tror heller inte att de generaliseringar och ibland fördomar som finns mot andra nationaliteter just inom idrotten och bland personer delaktiga i idrottsrörelsen skulle accepteras inom andra områden (exempelvis inom politiken).


Som ett exempel på det här har jag ett referat från en spansk ligamatch när en expertkommentator på TV4 helt plötsligt säger följande angående att fotbollsklubben Real Madrid har åtta icke-spanjorer i startelvan: "Klubbarna förlorar sin identitet när de har för många utlänningar i laget." När en sådan kommentar fälls i idrottens namn är det ingen som bryr sig men tänk om samma sak sagts av Fredrik Reinfeldt i riksdagen: Länderna förlorar sin identitet när det finns för många utlänningar i landet. Jag tror att reaktionerna då hade blivit betydligt hårdare än vad de blev för experten. Det verkar som det är accepterat att lufta sina åsikter om det här, bara det är i idrottens namn.


Tiger Woods

Jag tror att Tiger Woods kommer gå till historien som den här tidens största idrottsfenomen. Aldrig tidigare har en idrottare brutit så markant mot en idrotts normer och gjort det med sådant eftertryck. Golf är traditionellt en överklassport, populär hos gubbar med lite runda magar, med mycket pengar och med västerländska drag. Det här är även något som präglat eliten i sporten. Colin Montgomery, John Daly, Ian Woosnam, Fred Couples, Nick Faldo ser alla ut att vara stöpa ur ungefär samma form. Så en dag 1996 trädde en vältränad, mörkhyad golfare, som dessutom visar känslor på banan, ut i rampljuset och det med eftertryck. Han välte omkull alla fördomar som fanns om vad som kännetecknar en golfare. Jag hävdar, utan bevis, att Tiger till en början inte bara sågs med positiva ögon från golfetablissemanget.


Med Tiger började dock en nya era för golfen. Sporten har på rekordkort tid blivit en folklig och populär TV-sport. Vidare har andra grupper som aldrig tidigare skulle söka sig till sporten, börjar utöva den. Tiger Woods är en pionjär i dess rätta namn som har förändrat idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet, vilket han kommer att bli ihågkommen för under lång tid framöver. Tiger Woods, ett fenomen.  


Tomas Brolin

"Du är så ung, du är så stark, med vackra ben på stadig mark. Du är som en virvelvind Brolin". Citatet är hämtat från en hyllningslåt till Tomas Brolin som gjordes i början av 90-talet, till Sveriges då hetaste fotbollsspelare. Får något år sedan hölls en omröstning under fotbollsgalan, angående vem som är Sveriges genom tiderna bästa fotbollspelare. Vann gjorde Henrik Larsson, min röst fick Tomas Brolin. För er som är lite yngre så kan jag förstå att ni rynkar på näsan, av det här utlåtandet. Min intention med det här inlägget är att redogöra för Brolins korta och intensiva men oerhört framgångsrika karriär.


Brolin fick sitt internationella genombrott som 20-åring, då han kom med i Sveriges VM-trupp till Italien 1990. Första matchen mot Brasilien inleddes på bänken. Vid 2-0 till Brasilien tyckte dåvarande förbundskaptenen att det var dags för den talangfulla hälsingen, som då spelade i IFK Norrköping att göra sin mästerskapsdebut. Succén lät inte på sig. I slutet av matchen vände Brolin bort den gängliga brasilianska mittbacken Moser och slog bollen förbi Taffarel. Brolins succé medförde att uppstickaren i Serie A Parma blev intresserade och roffade åt sig den talangfulla svensken. Mellan åren 1990-1995 tillhörde Brolin den italienska storklubben, där han bland annat blev cupvinnarcup mästare. Brolin bildade tillsammans med Asprilla, Zola, Melli under olika perioder ett effektivt och fruktat anfallsvapen för den dåvarande storklubben. Landslagskarriären blev framgångsrik för Brolin. 1992 var han med och tog Sverige till semifinal och 1994 var han Sveriges bästa spelare i ett lag som tog brons. Under VM 1994 kom Brolin även med i världslaget som högermittfältare.


Tomas Brolin var litegrann som Zlatan Ibrahimovic är för dagens landslag. Han var lagets stora stjärna och han uppträdde även som det. I vissa perioder var han i konflikt med dåvarande tränaren Tommy Svensson. Brolin hann även precis som Zlatan med att bojkotta media under sin karriär. Det finns fler likheter mellan de två superstjärnorna. Brolin är precis som Zlatan högt aktad i Italien. Som spelare var Brolins styrka hans otroliga spelsinne och tekniska kunnande. Vidare hade han en fantastisk högerfot, bra passningsspel, en oerhörd speed samt att han var en kolossalt säker straffskytt.


Brolins karriär blev kort men framgångsrik. I samband med en kvalmatch mot Bulgarien 1994 bröt han foten och lyckades aldrig komma tillbaka till samma nivå igen. Meritmässigt är inte Brolin vår bästa spelare genom tiderna, han ligger en bra bit efter spelare som Nordahl, Gren och Larsson. Dock vågar jag säga att ingen spelare varit så betydelsefull och presterat lika bra i landslaget som Brolin gjorde. Brolin var Sveriges nyckelspelare under glansåren 1992-1994. Idag har Brolin, mycket tack var sig själva, försämrat sitt rykte med en rad märkliga beslut efter karriären. Varför ställa upp med "Friends-in-need"?  Vad man dock inte ska ta ifrån Brolin är att han var en gudabenådad fotbollspelare, som tyvärr fick karriären spolierad av allt för svåra skador.        


En udda person

Idrotten är i många fall det heteronormativa samhället personifierat på ett i många fall skrämmande vis. Därför är det så underbart när en sådan här person dyker upp, som vågar bryta mot alla normer och sociala koder som finns inom idrotten. En färgklick i en annars så grå domarkår. Keep up the good work!  


http://www.youtube.com/watch?v=7oALAaqc8wM

Det är humor

Gamle Efraim ser för första gången i sitt liv stavhopp på TV.
- Mycket har jag sett i mina dagar, men aldrig någon som har haft så svårt att komma upp på en madrass!


Lidas

Helt utan anledning ska jag under den fotbollsfeber som landet drabbats av, bryta av med lite svalkande ishockey. Peter Forsberg, Mats Sundin och Börje Salming där har vi tre svenska superstjärnor som alla är folkkära, lysande hockeyspelare och som får rikligt med beröm i olika typer av media. Jag skulle dock vilja kasta ljus över den meritmässigt bästa hockeyspelaren Sverige fått fram, nämligen Niklas Lidström.

                                                      

Precis som Annika Sörenstam är Niklas inget charmtroll eller särskilt spektakulär, så jag har full förståelse för att Niklas inte omtalas i samma utsträckning som exempelvis Peter Forsberg. Meritmässigt så är dock rapporteringen av våra superstjärnor aningen skev. Niklas Lidström har vunnit OS, VM och Stanley Cup. Stanley Cup har han till och med vunnit fyra gånger. Han är den enda europeiska lagkaptenen som fått lyfta Stanley Cup bucklan. Vidare har han blivit utsedd till världens bästa back vid sex tillfällen. Niklas meritlista talar för sig själv och han kommer när karriären avslutas att rankas som en av de allra bästa backarna i ishockeyns historia. Niklas Lidström är en av Sveriges absolut största idrottare alla kategorier, om man tar i beaktning meriter och storlek på idrott.           

Stå upp för idrotten

För några månader sedan var Berth Milton i ropet, då han avslöjade att han inhandlade aktier i AIK Fotboll. Är du inte bekant med Milton så äger han ett porrföretag, som går under namnet Private. Milton förkunnade att han hade för avsikt att bli ny storägare i AIK och att han skulle föra klubben till oanade höjder. Resultatet blev dock inte som "porrkungen" hoppades. Alla från föreningen, media, andra ägare, supportrar, sponsorer rasade mot Milton och menade att de inte ville förknippas med Milton och hans företag, industri och dess omoral. Att AIK har ett företag som säljer alkoholhaltiga drycker som huvudsponsor, som ohyggligt fler personer tar skada av än porr, var det inte många som reflekterade över. Dubbelmoralens Sverige i ett nötskal. Det här är dock ett annat ämne, som jag inte kommer att uppehålla mig vidare vid i det här inlägget.  Följden blev att Milton sålde sina aktier och alla var nöjda och glada. Milton försökte få till ett lyckligt äktenskap mellan idrotten och porren, tyvärr blev det inte ens något bröllop och parterna separerade som ovänner. Det här var dock inte första gången som idrotten och porren kom i kontakt med varandra. En betydligt mer lyckad relation bildade parterna tio år tidigare.


1997 spelade IF Elfsborg från Borås äntligen allsvensk fotboll igen, efter allt för många år i fotbollens köldvatten. För att komma väl rustade inför säsongen värvades bland annat en talangfull och snabb anfallare från Vasalund vid namn Moses Nsubuga. Strax efter övergången uppdagades att Nsubuga för ett antal år sedan medverkat i porrfilmer. Mediedrevet gick och från olika håll krävdes det att Elfsborg skulle upphäva köpet. Elfsborgs ledning stod dock på sig. Man förkastade handlingen, men menade att vad spelaren gjorde för ett antal år sedan inte hade med den här övergången att göra. Moses Nsubuga blev således klar för Elfsborg och under ett år var det här ett fantastiskt förhållande. I premiären kom ärkerivalen och den dåvarande giganten inom svensk fotboll IFK Göteborg på besök till Ryavallen. Matchvinnare för Elfsborg, blev inte, lagets dåvarande notoriske målskytt och stjärna Christer Mattiasson. Istället var det Moses Nsubuga som stal showen. Spelaren blev snabbt publikfavorit hos Boråspubliken och när säsongen var slut hade han gjort åtta mål för succélaget. Efter säsongen pratades det om en proffskarriär för Nsubuga som spåddes en lysande karriär.


Allt skulle dock förändras en dag i november 1997. Nsubuga var med i en bilolycka och blev tvungen att amputera sitt ena ben. Lika snabbt som Moses blivit stjärna, lika snabbt tog elitkarriären slut. Nsubuga är en kultfigur i Borås och alla är övertygade om att spelaren med det internationella steget gick en strålande framtid tilmötes.


Kopplingen Nsubuga och Milton är måhända långsökt och det handlar inte från min sida om någon propaganda för porrindustrin. Utan jag ville berätta två skilda historier där idrott och porr har stått sida vid sida, där resultatet har blivit totalt olika. I den ena berättelsen skildes paret som ovänner medans den andra blev ett kort men oerhört lyckligt äktenskap.                


Äntligen

Thumbnail

Mannen, myten, legenden

Utmaningen

Sverige-Argentina 1-1, Sverige-Danmark 2-2, Sverige-England 2-2, Sverige-Ryssland ?-?. De tre senaste mästerskapen har Sverige tagit poäng i den sista gruppspelsmatchen, alla tre gånger har Lagerbäcks adepter fört oss vidare från gruppen. Tar Sverige poäng mot Ryssland imorgon är det fjärde raka mästerskapet som Sverige tar sig vidare från gruppspelet. Jag känner mig precis som svenska folket i övrigt ambivalent inför uppgiften imorgon.


Jag har fått uppfattningen att svenska folket är uppdelade i två olika kategorier. Ena halvan överskattar motståndet och andra halvan underskattar stormakten i öst. Som vanligt tror jag sanningen finns någonstans mittemellan. Ryssland har under turneringen stundtals visat upp ett frejdigt och fantasifullt anfallsspel. Om Rysslands förtjänster finns i anfallet, så finns det stora brister i försvarsspelet. Guus Hiddink har i träningsmatcherna inför och under turneringen laborerat med olika uppställningar i försvarsledet och det har än så länge inte gett resultat. Laget är kolossalt svårbedömt. Det finns en otroligt hög högstanivå (landet slog ut England i kvalet), samtidigt som lägstanivån är ofantligt låg.


Jag hävdar att Sverige om de spelar på normal nivå, har goda chanser att klara av den ryska björnen. Sverige har en starkare organisation samt mer rutin och spetskompetens i laget. Jag har en liten oro för att poängförlusten mot Spanien har sitt sina spår i det svenska lägret, vilket eventuellt kan påverka Sverige i den här bataljen. Ryssland å sin sida kommer stärkta efter segern mot Grekland, samtidigt som deras enda "superstjärna" gör entré i turneringen. Ett annat orosmoln är naturligtvis att vår kreatör, virtuos och målskytt besväras av sin knäskada. Förhoppningsvis har de här vilodagarna gjort Zlatan gott och han står redo för fight imorgon. Både hjärtat och hjärnan säger dock att Sverige tar minst en poäng mot Ryssland, vilket innebär avancemang till kvartsfinal. Enligt mig bör Sveriges startelva se ut precis som den gjorde mot Spanien. "Klart för drabbning" som Mäster Johansson en gång uttryckte sig.   


Första inlägg

Egentligen borde jag inlett den här bloggen med citatet: "Fotboll handlar inte om liv och död, det är mycket viktigare än så", för att belysa vikten av den här bloggen. Nu kommer dock inte den här bloggen enbart handla om fotboll, men jag tycker citatet är klockrent.


Fotbollslåt

Har suttit många dagar nu och nynnat på låten: "Här e vårt svenska vrål ... när Sverige skjuter rakt i mål." Tycker egentligen inte låten är bra överhuvudtaget, men på något konstigt sätt har den satt sig någonstans i bakhuvudet.


Låten är dock inte i närheten av lika bra eller medryckande som Danmarks VM-låt från 1986 gällande kvalitet, eller vad sägs om textraderna: "Vi må kæmpe for det land der er boldens H.C. And. Moder Danmark elsker alle, danske drenge, der kan knalde, bolden ud til verdens skue, som en lille ny havfrue." Vi hade denna fantastiska låt i mitt föräldrahem på grammofonskiva. Har märkt att många av mina inlägg handlar om just det här VM som spelade för 22 år sedan. Anledningen är inte att jag själv har några minnen från turneringen, dock har jag tittat på den 90 minuter underbara långa VM-krönikan alldeles för många gånger för att det ska betraktas som hälsosamt. På något konstigt vis känns det som fotbollen var mera rättvis, underhållande och gemytlig på den tiden. Inte bra att börja bli nostalgisk och visa "det var bättre förr" tendenser vid 26 års ålder. Hur kommer Magnus Palmqvist vara när han är 50 år, det är frågan?   


"Rolig" Historia

- Så du kan tänka dig att spela med i vårt A-lag bara du får 1000 kronor i veckan? Var har du spelat tidigare?
- Jag har aldrig spelat fotboll förr.
- Du har aldrig spelat fotboll förr! Och vill ha mer betalt än våra stjärnor!
- Ja, det måste ju vara svårare när man inte kan det.


Seriöst TV-program om idrott

Jag tycker att det idag saknas ett seriöst program där initierade och kunniga personer inom idrotten sitter och pratar, reflekterar, diskuterar kring olika aktuella idrottshändelser. Varför vet jag inte men de program som idag görs om idrott har i stort sett alltid något humoristiskt drag, exempelvis "Sportklubben" "Time-out" eller "FAN-TV" Sportklubben är för övrigt bland det värsta program jag någonsin skådat i svensk television, okunniga gäster som enbart är utvalda för att de anses bra på att provocera. Vilket också förklarar de förkastligt låga publiksiffrorna för programmet.

Jag antar att programcheferna inte tror eller tycker att det finns en tillräckligt stor marknad eller målgrupp för den typen av program som jag förordar. De närmaste man kommer den typen av program som jag proklamerar för är "Engstrand 45 " och "Ekwall vs. Lundh". Tommy Engstrands program är dock ett intervjuprogram med diverse sportprofiler, men jag uppskattar tonen i programmet. Ekwalls program handlar enbart om fotboll, jag vill se en bredare satsning på flera sporter.

Jag ser framför mig Lasse Granqvist eller Ingvar Oldsberg som programledare. Gäster tycker jag ska variera från gång till gång och anpassas efter ämnen som tas upp. Men självklart ska Magnus Palmqvist och Pontus Pfeiffer vara två återkommande inslag i programmet. Andra intressanta gäster, dock inte av samma dignetet, skulle kunna vara Chris Härenstam, Tommy Engstrand, Jennifer Wengerup, Marcus Birro etcetera. Är det någon TV-chef som läser det här och nappar på idén så är det bara att höra av sig.      

Bloggens betydelse

Den här bloggen har redan visat vilken betydelse den spelar för media och idrottare världen över. I gårdagens Aftonbladet uttalar sig Boris Becker om Sharapovas gastande under match. Är det en slump att det görs två dagar efter att undertecknad själv skriver om fenomenet? Är Boris Becker en av de femton som dagligen besöker bloggen?

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/tennis/article2678803.ab

Rolig historia

Kal och Osborn var på match på Ullevi och den store "Ängla"-centern skjuter ett så hårt skott att skon lossnar och flyger in i målet.
 - Dö, Osborn, säger Kal, de' va' la tur att han ente nicka...

Tudelade känslor

Besviken, förbannad, stolt, glad, imponerad, oroad, förväntansfull. Det finns många olika känslor i kroppen så här dagen efter den stora bataljen mellan Sverige och Spanien. Jag känner mig tudelad inför vad jag känner efter en sådan här match. När Sverige snöpligt förlorat på två stycken slarvmål från lagets sida, samtidigt som killarna visar att de mycket väl kan slå de allra bästa lagen i världen. Besviken är jag naturligtvis över att Sverige förlorar matchen, en match där laget är värd en poäng. Sverige förlorar tyvärr på grund av två grova försvarsmissar, vilket man inte har råd att göra mot de här stjärnlagen. Med Sveriges välväxta lag ska de inte behöva släppa in mål på hörna mot de i jämförelse små spanjorerna. Det andra målet känns även det billigt när både Olof Mellberg och Petter Hansson har möjlighet att få bort bollen, innan den hamnar hos den hänsynslöse avslutaren David Villa. Förbannad är jag för att matchen avgörs när den avgörs. Det känns extra jobbigt att förlora matchen när det bara är en minut kvar att spela. Stolt är jag över hur de svenska spelarna agerade under matchen. Matchen inleds med tjugo minuters press från den spanska armadan, vilket också leder till ett rättvist ledningsmål för dem. Efter det vänder matchen och Sverige visar vilka kvaliteter det finns i laget. Under resterande delen av halvleken är Sverige det spelförande laget och helt rättvist kvitterar laget genom storstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Med lite tur hade laget kunnat ta ledningen under den här delen av matchen. Glad är jag över att laget visade att de kan rubba de stora elefanterna. Den här matchen gav mersmak gällande hur laget i det stora hela klarade av att hålla stången mot ett sådant spelskickligt lag som Spanien. Lika bra koncentration och inställning kommer krävas längre fram i turneringen. Imponerad är jag över hur laget sätter försvarsspelet. Trots ett massivt spelövertag i andra halvlek, skapar Spanien i stort inga målchanser. Samarbetet mellan Hansson och Mellberg i mittförsvaret har i det stora hela varit fläckfritt, förhoppningsvis är det här något som fortsätter under hela turneringen. Oroad är jag över hur beroende vårt anfallsspel är av en spelare, nämligen Zlatan Ibrahimovic. Inte bara för att han är en lysande tekniker som på egen hand kan skapa målchanser ur ingenting. Utan också för den respekt motståndarna har för honom, vilket påverkar deras spel över hela banan. Vidare har han mycket goda target egenskaper. Vilket i korthet innebär att han är fantastiskt på att låsa fast bollen på motståndarnas planhalva, vilket i sin tur leder till att vi kan flytta upp laget och få med fler folk i anfallen. Förhoppningsvis är inte Zlatans skada allvarlig, kan inte Zlatan deltaga mot Ryssland på onsdag kommer jag sitta mycket nervös och orolig hemma i soffan. Förväntansfull är jag över fortsättningen. Sverige har under två matcher visat att de är i form och att alla på plan vet vilka uppgifter de har. Jag ser med tillförsikt fram emot kommande matcher. Matchen mellan Grekland-Ryssland igår var inte mycket att hänga i julgranen. Spelar Sverige som de gjort de två inledande matcherna, så förlorar de inte mot Ryssland. Ett sådant resultat innebär att laget går vidare och troligtvis ställs mot Holland. Den matchen spelas i så fall midsommardagen, samma dag som matchen för fyra år sedan. Nu ser vi svenska fans med tillförsikt fram emot matchen på onsdag mot Guus Hiddinks mannar.

Sverige-Spanien

Har mycket positiva känslor i kroppen inför matchen ikväll. Sverige har äntligen fått ordning på det under senare tid darriga försvaret. Andreas Isaksson visar överhuvudtaget inga tendenser på att vara matchotränad. Anders Svensson spelar precis lika bra som han gjort hela våren. Mikael Nilsson visade att han utan problem klarar av att spela vänsterback mot Grekland. Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic visar gryende form. Henrik Larsson spelar så smart som bara han kan. Orosmoln dock för att Chippen försvann mot Grekland, hans speed kommer vi sakna i turneringen. Hoppas att vi lyckas stänga ytorna för Spanien och att vi lyckas kontra in ett eller annat mål. Varför inte 2-0 till Sverige, som det tidigare mötet på Råsunda?

Igor Belanov

För mig symboliserar olika känslouttryck olika idrottsmän eller idrottshändelser. Zlatan Ibrahimovic reaktion efter kvitteringen mot Italien i EM 2004 symboliserar ren och skär GLÄDJE för mig. Björn Borgs comebackförsök i Franska Öppna i början av 90-talet symboliserar MISSLYCKANDE. John Terrys tårar efter straffmissen i Champions league finalen symboliserar SORG. Frank Lampards hyllning till sin avlidne mor efter ett mål symboliserar STOLTHET. När jag tänker på Johan Mühlegg tänker jag på ILSKA. Det är dock inte dessa känsloyttringar detta inlägg ska handla om. Jag vill att vi alla ägnar en tanke åt Igor Belanov. En framgångsrik striker för det dåvarande Sovjetunionen under 80-talet i fotboll. Under VM i Mexico 1986 gjorde han succé och öste in mål för sitt hemland. Två år senare under EM i Västtyskland hade han fört sitt lag till final mot Nederländerna. Matchen inleds dock med att Marco Van Basten nickar fram till Ruud Gullit som nickar bollen vidare in i nätet bakom den dåvarande stormålvakten Rinat Dassajev. Resten av matchen blir en kamp mellan Igor Belanov och den holländska målvakten Van Breukelen. Gång på gång överlistas Belanov av den holländska stormålvakten. Till slut får dock Belanov sin gyllene chans. Sovjet har fått straff och det är nu målkungen ska ta revansch för alla missade straffar under tidigare delen av matchen. Tyvärr går Van Breukelen åt rätt håll och räddar straffen. Om Belanovs ansiktsuttryck tidigare varit bedrövat, så är det ingenting mot spelarens blick efter straffen. Några minuter senare avgör Van Basten matchen med ett av VM-historiens snyggaste mål alla kategorier. Belanovs ansiktsuttryck och kroppsspråk under och efter matchen är än idag den tydligaste definitionen jag fått se av frustration.

Fotbolls EM

Det rådande mästerskapet tar naturligtvis en stor del av den fotbollsintresserades tid i dagsläget. Idag är det återigen dags för matcher i dödens grupp. Italien mot Rumänien och Holland mot Frankrike står på agendan. Personligen är jag imponerad över att Frankrike med så många artister och stjärnor kan prestera så lite som de gjorde i första matchen mot Rumänien. Jag tror vi får se ett helt annat Frankrike idag än i förra omgången, spelare som Vieira och Henry tillkommer och lyfter förhoppningsvis laget till dess rätta nivå. Rumänien ska normalt sett inte ha någon chans mot Italien, dock visade Rumänien mot Frankrike att laget har en föredömlig organisation. Jag tror att matchen länge och väl kommer vara mållös, men att Italien avgör den sista halvtimmen.

Carl-Johan Bergman

Har under de senare åren allt mer fastnat för idrotten skidskytte. Det finns ingen sport som är mer lämpad för TV-format. Sporten innehåller så många olika moment, som kräver olika färdigheter, vilket är en stor del av charmen. Det här kommer jag säkerligen återkomma till i senare inlägg. En av våra största stjärnor inom sporten är Carl-Johan Bergman. En kompetent skidskytt, som under tidigare säsonger abonnerade på en topp 20 placering i världscuptävlingar. Förra året hände dock något och svensken fick det inte alls att stämma och hamnade betydligt längre ner i resultatlistorna än tidigare år. Framförallt var det de liggande skyttet som satte käppar i hjulet för den blonderade norrlänningen. Bergman hade alldeles för låg träffprocent i den disciplinen. Efter säsongen läste jag en intervju med Bergman, där han förklarade det dåliga skyttet med att han slutat använda linser under tävlingar. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men det gav ju i alla fall en bra förklaring till att karln inte lyckades träffa skotten. Ser du inte var du ska skjuta, är det svårt att träffa. Bergman har dock kommit på lösningen och kommer nu att genomgå en ögonoperation, så att han slipper använda linser samtidigt som han ser prickarna. Tycker det låter som en bra idé, konstigt att ingen, varken Carl-Johan eller någon i teamet kunnat komma på den lösningen tidigare och så länge använt de där fördömda linserna.

Idrotten som Dr. Jekyll och Mr Hyde

Det är spännande med fenomenet idrott att man kan se på den utifrån så många olika perspektiv och infallsvinklar. Man skulle kunna hävda att idrotten har två ansikten. Å ena sidan bidrar idrotten med gemenskap, kamratskap, integrering, jämställdhet, jämlikhet, delaktighet, solidaritet, hälsa ledarskap etcetera. Värden som på ett eller annat stärker samhället och de som deltar i idrottsrörelsen. Å andra sidan finns det en mörkare sida med idrotten och dess betydelse för samhället. Där den istället leder till mobbning, segregering, förtryck, utanförskap, att den patriarkala maktstrukturen i samhället stärks etcetera. Allt beror på vilket synsätt du har och hur du ser på idrotten. Jag har en stark tilltro till idrotten och vad den kan göra för samhället. Problemet idag är att det finns krafter som svärtar ner idrotten, som arbetar på ett sätt som jag personligen inte tycker är önskvärt och som i många fall är fökastligt. Exempelvis tycker jag det är beklagligt att idrotten till stora delar blivit en klassfråga, där människor inte kan sysselsätta sig med vilken idrott de vill beroende på sin eller föräldrarnas inkomst. Att det inte finns större möjlighet för spontanidrott än vad som idag är fallet tycker jag också är beklämmande. Att flickor och kvinnor missgynnas gällande träningstider är också något som måste förändras. Idrottens problem och möjligheter är något jag kommer att återkomma till i senare inlägg, se det här som en introduktion.

Varför Careca?

Den uppmärksamme har märkt att bloggen heter CARECAmange. Anledningen till detta namn är att min första stora idol inom idrotten bar namnet Careca. Careca är en brasiliansk fotbollspelare som föddes 1960. Sitt genombrott fick han i Mexico VM 1986 när han 26 år gammal förde Brasilien till kvartsfinal. I turneringen gjorde han fem mål och slutade tvåa i skytteligan. Vann skytteligan gjorde den engelska målmaskinen Gary Lineker, som faktiskt gjorde Englands alla sex mål i Mexico VM. Det är från den här turneingen jag har mitt första minne av Careca. I åttondelsfinalen mot Polen gör Careca efter ett av sina två mål en målgest som jag aldrig kommer glömma, like lite som jag glömmer referatet från Bosse Hansson: "Och Careca flyger flygplan". Något år senare skrev han på för mitt favoritlag Napoli (blev favoritlag för att Careca spelade där), där han både vann ligan och UEFA-cupen. Fyra år efter genombrottet i Mexico, var det återigen dags för Careca att äntra en VM-arena, den här gången i Itailen mot Sverige. Matchen vann Brasilen med 2-1 efter två mål av Careca och ett av den dåvarande IFK Norrköping spelaren Tomas Brolin, som fick sitt stora internationella genombrott i just den här turneringenen. Brasiliens 2-0 mål är bland det häftigaste jag sett på en fotbollsplan. Peter Larsson ger på Brasiliens 2-0 mål begreppet "Köpa korv" dess mest tydliga definition hittils. Tyvärr slutade VM äventyret redan i åttondelsfinalen för Brasilien, då man oturligt åkte ut mot ärkerivalen Argentina efter mål av Claudio Cannigia. Det var kortfattat historien bakom namnet på bloggen.

Maria Sharapova

Egentligen handlar inte det här inlägget direkt om Sharapova, utan om en del i hennes uppträdande på tennisbanan som jag har funderat över. Det här uppträdandet upptäckte jag första gången hos den niofaldiga Grand Slam vinnaren Monica Seles, ett uppträdande som sedermera fortsatte med hjälp av systrarna Williams. Numera är Maria Sharapova den som symboliserar den här handlingen. Vad är det då jag är ute efter? Det handlar om tennisspelare som skriker, stönar, ropar eller på annat sätt väsnas i samband med att de slår till bollen. Jag tycker det här är ett intressant fenomen. Tennispubliken förväntas från alla inblandade parter vara tysta i samband med att spelet är igång, den minsta hostning eller SMS-signal från nyss nämnda aktör medför att spelaren avbryter en serve och domaren ber publiken vänligt men bestämt att vara tyst. Unders årets franska öppna följde jag  ett intressant möte mellan Sharapova och hennes landsmaninna Safina. Det som förvånade mig var att Safina vid ett flertal tillfällen såg besvärad ut när publiken inför att hon skulle serva applåderade eller på något annat sätt uttryckte något verbalt. Vad som borde ha distraherat Safina mer var att hennes motståndare vid varje slag under två timmars tid skrek vid varje bollberöring. Inte vid ett enda tillfälle sa Safina eller domaren till Sharapova att vara tyst. Ännu intressantare hade varit om någon i publiken rest sig upp och sagt: "Kan du vara vänlig och dämpa dig, vi försöker faktiskt kolla på den här matchen." Reflektionens slutsats är således. Hur kan aktörer inom tennisen förvänta sig att deras publik ska vara tyst när de själva gastar och skriker på banan. Jag tycker ordspråket: "Bete dig mot andra som du själv vill bli bemött" skullle vara något för Sharapova och övriga gaphalsar att ta efter.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0