Tomas Brolin

"Du är så ung, du är så stark, med vackra ben på stadig mark. Du är som en virvelvind Brolin". Citatet är hämtat från en hyllningslåt till Tomas Brolin som gjordes i början av 90-talet, till Sveriges då hetaste fotbollsspelare. Får något år sedan hölls en omröstning under fotbollsgalan, angående vem som är Sveriges genom tiderna bästa fotbollspelare. Vann gjorde Henrik Larsson, min röst fick Tomas Brolin. För er som är lite yngre så kan jag förstå att ni rynkar på näsan, av det här utlåtandet. Min intention med det här inlägget är att redogöra för Brolins korta och intensiva men oerhört framgångsrika karriär.


Brolin fick sitt internationella genombrott som 20-åring, då han kom med i Sveriges VM-trupp till Italien 1990. Första matchen mot Brasilien inleddes på bänken. Vid 2-0 till Brasilien tyckte dåvarande förbundskaptenen att det var dags för den talangfulla hälsingen, som då spelade i IFK Norrköping att göra sin mästerskapsdebut. Succén lät inte på sig. I slutet av matchen vände Brolin bort den gängliga brasilianska mittbacken Moser och slog bollen förbi Taffarel. Brolins succé medförde att uppstickaren i Serie A Parma blev intresserade och roffade åt sig den talangfulla svensken. Mellan åren 1990-1995 tillhörde Brolin den italienska storklubben, där han bland annat blev cupvinnarcup mästare. Brolin bildade tillsammans med Asprilla, Zola, Melli under olika perioder ett effektivt och fruktat anfallsvapen för den dåvarande storklubben. Landslagskarriären blev framgångsrik för Brolin. 1992 var han med och tog Sverige till semifinal och 1994 var han Sveriges bästa spelare i ett lag som tog brons. Under VM 1994 kom Brolin även med i världslaget som högermittfältare.


Tomas Brolin var litegrann som Zlatan Ibrahimovic är för dagens landslag. Han var lagets stora stjärna och han uppträdde även som det. I vissa perioder var han i konflikt med dåvarande tränaren Tommy Svensson. Brolin hann även precis som Zlatan med att bojkotta media under sin karriär. Det finns fler likheter mellan de två superstjärnorna. Brolin är precis som Zlatan högt aktad i Italien. Som spelare var Brolins styrka hans otroliga spelsinne och tekniska kunnande. Vidare hade han en fantastisk högerfot, bra passningsspel, en oerhörd speed samt att han var en kolossalt säker straffskytt.


Brolins karriär blev kort men framgångsrik. I samband med en kvalmatch mot Bulgarien 1994 bröt han foten och lyckades aldrig komma tillbaka till samma nivå igen. Meritmässigt är inte Brolin vår bästa spelare genom tiderna, han ligger en bra bit efter spelare som Nordahl, Gren och Larsson. Dock vågar jag säga att ingen spelare varit så betydelsefull och presterat lika bra i landslaget som Brolin gjorde. Brolin var Sveriges nyckelspelare under glansåren 1992-1994. Idag har Brolin, mycket tack var sig själva, försämrat sitt rykte med en rad märkliga beslut efter karriären. Varför ställa upp med "Friends-in-need"?  Vad man dock inte ska ta ifrån Brolin är att han var en gudabenådad fotbollspelare, som tyvärr fick karriären spolierad av allt för svåra skador.        


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0