Ulf Ottosson

En riktig måltjuv därav smeknamnet "Mål-Otto". Var Degerfors trogen stora delar av karriären och blev föreningens ansikte utåt när föreningen tog klivet tillbaka till Allsvenskan 1993. Prövade också på spel i IFK Norrköping utan någon vidare framgång. Dessutom tog han chansen och tjänade pengar ute i den stora världen. Ottosson tillhörde exempelvis klubbar som FC Locarno, Chavez, Viterbese och Norwich City. Hemma för spelaren var dock alltid Degerfors och det var också där han avslutade sin framgångsrika karriär.

    

Se också:
http://www.youtube.com/watch?v=twJJXVaEIK0

Sammanställning nyckelspelare (Placering 6)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 6:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering  6:

6 plats i Allsvenskan kom Malmö FF.

6 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Malmö FF.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Jonas Sandqvist: 14:e plats

Högerback: Ulrich Vinzents: 3:e plats

Vänsterback: Christian Järdler: 12:e plats

Mittback: Jimmy Dixon: 8:e plats

Vänstermittfältare: Jeffrey Aubynn: 5:e plats

Högermittfältare: Guillermo Molins: 6:e plats

Central Mittfältare: Daniel Andersson: 6:e plats

Anfallare: Ola Toivonen: 5:e plats

  

Resultat: 14+3+12+8+5+6+6+4= 58 poäng

  

Analys:

En av Sveriges största, rikaste och mest framgångsrika föreningar genom alla tider har några jobbiga år bakom sig. Den här säsongen har varit mycket upp och ner för klubben. Serien inleddes relativt framgångsrikt och Malmö spåddes en framgångsrik säsong. Under stora delar av säsongen var det dock mest mörker för fansen och laget underpresterade å det grövsta. Avslutningen av säsongen blev det framgångsrik och laget slutade på en respektabel sjätte plats. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med Malmö FF under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan.


Som placeringarna ovan visar har Malmö FF anno 2008 varit mycket ojämnt och det är något som speglar truppen i sin helhet. Den innehåller spelare som tillhör toppen av Allsvenskan på sina respektive positioner samtdigt som förstelvan består av spelare som inte riktigt håller den klass som krävs för att spela i Malmö FF. Målavtsposten har varit föreningens största dilemma under säsongen. Jonas Sandqvist har haft ett oerhört jobbigt år, med tavla efter tavla och även stundom varit bänkad. Är på tok för ojämn i sina prestationer och skapar inte det lugn som kännetecknar en bra målvakt. Hos en spelare som Christian Järdler finns det kapacitet att komma betydligt högre upp på listan än en tolfte plats. Spelaren har dock underpresterat rejält under sin tid i Malmö. Jimmy Dixon innehar en enorm spänt och snabbhet som är av internationell karaktär. Tyvärr tycker jag att spelaren har svårt att omsätta de här egenskaperna i praktiken.


Malmö FF är antagligen den föreningen i serien med flest talanger i truppen, många av dem är även egna talanger vilket är glädjande.  Guillermo Molins är en sådan spelare, som huserar på klubbens högermittfält. Han har alla möjligheter att få en lysande karriär. Den här säsongen har varit mycket upp och ned för Molins, precis som för hela Malmö FF. Molins är en av de spelarna som ska lyfta föreningen till nästa nivå, vilket gör att det finns en stor press på spelaren att prestera. Den största talangen av dem alla är Ola Toivonen. Spelaren har vid många tillfällen den här säsongen, varit föreningens räddande ängel i jakten på poäng. En hel del mål blev det också för spelaren som mäktade med hela fjorton mål och sju stycken assist. Det här placerade honom på en hedervärd fjärdeplats i poängligan. Det finns även rutinerade spelare i föreningen som, enligt mig, presterar på en god allsvensk nivå. I ett Malmö FF som har haft problem med sitt försvarsspel har Ulrich Vinzents varit en trygghet. Ojämnhet är det ord som bäst definierar Jeffrey Aubynn och hans kännetecken som spelare. Den här säsongen har präglats av det här. Inledningen och mitten av säsongen var i långa stunder usel från göteborgaren. Efter hand växte dock spelaren in i rollen och han avslutade serien på ett charmant vis. Det är framförallt Aubynns känsliga vänsterfot som är hans effektivaste vapen. Daniel Andersson är ingen spelare som dominerar, var han än spelar. Däremot är han fantastisk på att anpassa sig till sina medspelare och höja sin en nivå när det behövs, i likhet med Teddy Lucic.


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 5.


Bernt Ljung

Jag är egentligen aningen för ung när det gäller att kunna bedöma spelarens kunnande på planen. Det minne jag har av spelaren är från ett fotbollsalbum från Allsvenskan 1986 och jag tyckte att spelaren såg häftig ut med sin mustach. Jag har läst på om spelaren och han spelade sammanlagt nio säsonger i AIK, det blev 163 allsvenska matcher i den svartgula dressen. Ljung är från början Dalmas och har också gjort 35 matcher för IK Brage. Meritlistan innehåller ett SM-guld med AIK 1992, sju stycken a-landskamper och sju stycken U-21 landskamper. 



Se också:
http://www.youtube.com/watch?v=i8FRZE8pzEo
http://www.youtube.com/watch?v=UGH8no1wcz8

Läs också:
http://www.aik.se/fotboll/aikindex.html?/fotboll/historik/500aikare/bernljun.html

Sammanställning nyckelspelare (Placering 7)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 7:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 7:

7 plats i Allsvenskan kom Örebro SK.

7 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Örebro SK.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: John Alvbåge: 3:e plats

Högerback: Patrik Anttonen: 9:e plats

Vänsterback: Samuel Wowoah: 11:e plats

Mittback: Magnus Wikström: 11:e plats

Vänstermittfältare: Roni Porokara: 6:e plats

Högermittfältare: Eric Bassombeng: 8:e plats

Central Mittfältare: Nordin Gerzic: 7:e plats

Anfallare: Kim Olsen: 5:e plats

  

Resultat: 3+9+11+11+6+8+7+5= 60 poäng

  

Analys:

Örebro har varit Dr Jekyll och Mr Hyde den här säsongen. Under vårsäsongen hade laget stora problem med spelet och framförallt var det målskyttet som satte käppar i hjulet för framgång. Under sommaren värvades dock två nya spelare som skulle lyfta föreningens spel avsevärt. Jag talar naturligtvis om John Alvbåge och Kim Olsen. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med Örebro SK under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan.


Backlinjen har sedan Alvbåges entré fått en helt annan trygghet i jämförelse med vårsäsongen. Föreningen förlorade sina bästa back under säsongen, nämligen Patrik Haginge vilket naturligtvis också har påverkat statusen på backlinjen. Det är alltså på den här positionen jag ser de största bristerna i dagens Örebro. Patrik Anttonen inledde sin allsvenska karriär som en talangfull och irrationell yttermittfältare. Tyvärr har spelaren inte utvecklats riktigt till den nivå som många av experterna hade hoppats. Det återstår att se hur han fortsätter att utvecklas på den relativt nya positionen. Vi var nog många som trodde att  Samuel Wowoah passerat bäst före datum när han anlände till ÖSK. Spelaren har dock fått en nytändning på den nya positionen, dock tillhör han inte en av landets bästa på vänsterbacksplatsen. Den förre Geflegeneralen Magnus Wikström har tillsammans med John Alvbåge fått ordning på ett tidigare darrigt ÖSK försvar. Wikström är ingen spektakulär spelare, men han gör alltid sitt jobb oavsett speldag eller förhållanden.


Från mittfältet och framåt dräller det av talang och intressanta spelare i Örebro SK. Det var längesedan föreningen kunde presentera ett lika intressant lag framåt som man gjort under höstsäsongen 2008. Jag nämner inte Magnus Kihlberg i undersökningen ovan, det ska dock sägas att jag är oerhört imponerad av spelaren och att han betytt oerhört mycket för ÖSK i sin balansroll. John Alvbåge är tillsammans med Kim Olsen den, enligt mig,  största förklaringen till Örebros metamorfos under den andra delen av säsongen. Han har återigen visat ambitionen att finnas med i en svensk landslagstrupp och den belöningen tror jag kommer redan under januariturnén. Succéförvärv är inte ett tillräckligt starkt ord för att beskriva vilken betydelse Kim Olsen haft för Örebro under den andra delen av säsongen 2008. Han är oerhört tung att möta, samtidigt som han har näsa för målet. Olsen gjorde åtta mål på sexton spelade matcher i Allsvenskan, vilket är ett imponerande facit. Roni Parokara är ett av säsongens allra bästa nyförvärv alla kategorier. Porokara är ursprungligen anfallare, men har i Örebro fungerat som vänsterytter i ett, 4-3-3. Örebro har gjort ett riktigt fynd i den snabba, riviga och kreativa spelaren. Det är många nyförvärv i ÖSK som gjort ett stort avtryck den här säsongen och Bassombeng är verkligen en sådan spelare. Hans snabbhet har imponerat och jag tror hans utvecklingskurva kommer att fortsätta uppåt under nästa säsong. Avslutningsvis vill jag också nämna Nordin Gerzic som är en riktig dynamo på mittfältet och skulle vara nyttig, vilken allsvensk klubb han än tillhörde.


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 6.   


Hans Blomqvist

En fantastisk tekniker som i Västra Frölunda gjorde sig ett namn i fotbollssverige. Med en kreativitet och irrationalitet fick han svenska folket att häpna med sina dribblingskonster. Blev 1998 utsedd till årets nykomling i Allsvenskan, men efter det satte tyvärr skador stopp för något som såg ut som en oerhört framgångsrik karriär. Han spelade vidare i IFK Göteborg och GAIS innan skador till slut satte stopp på spelarens karriär.  

  

Se också:
http://www.youtube.com/watch?v=z_nPgii_P2g

Johnny Rödlund

Den eviga talangen drog sig tillbaka från elitfotbollen efter en sejour i Enköpings SK, säsongen 2003. Rödlund var en högst kompetent mittfältare som tyvärr aldrig nådde de nivåer som han förutspåddes. Merirmässigt har han dock en framgångsrik karriär bakom sig. Han vann SM-guld med IFK Norrköping 1989 och svenska cupen med samma förening 1991. Han har ett U-21 silver i bagaget samt att han deltog vid olympiaden i Barcelona 1992. Han har vidare varit proffs i Belgien, England, Tyskland, Portugal och Kina, vilket inte många andra svenska spelare kan stoltsera med. Dessutom har jag spelat i ett innebandylag döpt efter spelaren, Rödlunds redlösa gjorde succé i Campusserien i Norrköping.

Se också...
http://www.youtube.com/watch?v=zEOdwevH78c    
http://www.youtube.com/watch?v=y2C87ebra5A

   

Sammanställning nyckelspelare (Placering 8)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 8:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering  8:

8 plats i Allsvenskan kom Halmstad BK.

8 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Halmstad BK.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Magnus Bahne: 4:e plats

Högerback: Mikael Rosén: 10:e plats

Vänsterback: Per Johansson: 9:e plats

Mittback: Tommy Jönsson: 9:e plats

Vänstermittfältare: Marcus Olsson: 9:e plats

Högermittfältare: Michael Görlitz: 5:e plats

Central Mittfältare: Sebastian Johansson: 14:e plats

Anfallare: Anselmo: 6:e plats

  

Resultat: 4+10+9+9+9+5+14+6= 66 poäng

  

Analys:

Föreningen har gjort en klart godkänd säsong och slutade på en åttondeplats i serien. Tyvärr har spelat varit aningen för mycket upp och ner under säsongen, vilket medfört att en högre tabellplacering inte varit möjlig. Det finns oerhört mycket talang i det här laget som kommer att bli intressant att följa under nästa säsong. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med HBK under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan.


Backlinjen i HBK har varit helt okey under den gångna säsongen, men spelarna som huserar där börjar komma till åren och det är dags för klubben att börja genomföra ett generationsskifte. Försvarsspelet blev lidande när Peter Larsson lämnade klubben i somras och jag tror att klubben söker ersättare på den positionen till nästa säsong. Vidare anser jag att det behövs förstärkning på det centrala mittfältet för att på allvar kunna konkurrera om en topposition i Allsvenskan. Sebastian och Andreas Johansson är två defensivt skickliga spelare, men de är aningen för lika i sin spelstil och HBK skulle behöva få in en kreativ influens där. Anel Raskaj är en sådan spelare, som mycket väl kan få sitt definitiva genombrott under nästa säsong.


Det finns många utropstecken i Halmstad BK under säsongen 2008. Jag har en förkärlek till Magnus Bahne, som alltid visar upp ett lugn som sprider sig till hela laget. Föreningen gjorde ett jättefynd när man fann den här spelaren i de tusen sjöarnas land. Tysken Michael Görlitz är en annan spelare som imponerat under säsongen. Görlitz hade vidare inga problem att anpassa sig till den svenska spelstilen och blev genast en publikfavorit på Örjans Vall. Spelaren har ett välutvecklat spelsinne och har visat sig vara en lagspelare som alltid underordnar sig laget. Det här är en spelare som HBK kommer att ha stor nytta av under de kommande säsongerna. Den unge vänsteryttern Marcus Olsson har gått från klarhet till klarhet under säsongen sedan han tog över Martin Fribrocks position. Olsson är snabb och vågar hela tiden utmana sin motståndare. Dessutom har han en mycket känslig vänsterfot. Föreningens dyraste nyfärvärv någonsin, Anselmo har målmässigt gjort en lysande säsong, då han slutade på en andraplats i skytteligan med 15 mål. Stundom har spelaren fått kritik får sitt spel utanför straffområdet av tränare Janne Andersson, men man har växt något otroligt som spelare under säsongen och ryktas vara på väg till större ligor. Får HBK behålla sina bästa spelare under och till 2009 tror jag de har stora möjligheter att förbättra sin tabellposition under nästa säsong.   


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 7.   


Årets Lag 9-12

Jag kommer under den här rubriken att ta ut ett årets lag baserat på de lagen som placerat sig från tolfte till nionde plats under Sammanställning nyckelspelare. De lagen som såldes kommer ingå i den här genomgången är Trelleborgs FF, Hammarby IF, Djurgårdens IF och GAIS. Jag har valt en klassisk 4-4-2 uppställning och efter varje spelare kommer en motivering att ges.


Målvakt:

Dime Jankulovski, GAIS

Kommentar: En mycket duktig linjemålvakt.


Backlinje:


David Johansson, Hammarby IF

Kommentar: Trygg och offensiv högerback.



Rasmus Bengtsson, Trelleborgs FF

Kommentar: Ett av årets största utropstecken alla kategorier i Allsvenskan.



Bobbie Friberg Da Cruz, GAIS

Kommentar: Snabbt anpassat sig till mittbacksspelet och har goda chanser att utvecklas vidare i en ny miljö.



Jan Tauer, Djurgårdens IF

Kommentar: Väcker känslor, vilket bland annat märks på kommentarerna i den här bloggen. Enligt mig en underskattad offensiv vänsterback.


Mittfältet:


Levon Pachajyan, GAIS

Kommentar: En fantastisk debutsäsong i Allsvenskan. Visat upp en enastående speed på högerkanten.



Louay Chanko, Hammarby IF

Kommentar: En av seriens bästa spelare under många säsonger. Landslagsmässig i sitt spel.



Daniel Sjölund, Djurgårdens IF

Kommentar: Har haft en jobbig säsong, men är en klasspelare och en attraktion när han väl är frisk.



Erik Sundin, Trelleborgs FF

Kommentar: Fått sitt definitiva genombrott den här säsongen. Snabbheten är Sundins starkaste vapen.


Anfallare: 


Charlie Davies, Hammarby IF

Kommentar: Fick sin upprättelse 2008 och har varit livsviktig för Hammarbys anfallsspel.



Wanderson Do Carmo, GAIS

Kommentar: Lysande under hela 2008. Avslutare och spelfördelare i en och samma person.  


Imorgon kommer jag att redogöra för placering nummer 8.       


Jonnie Fedel

Målvakten är en ikon i MFF lägret och var under sin aktiva tid en av Allsvenskans mest karismatiska spelare och profiler. 1989 efterträdde han en annan legend i Malmö målet nämligen Janne Möller. Han blev föreningen trogen fram till 2001, då han 35 år gammal trappade ner i lägre divisioner. Fedel vann inget SM-guld med föreningen, men ett cupguld har han i alla fall på mertlistan. Som kuriosa ska också nämnas att han gjorde två landskamper och även två mål för Malmö FF, som han spelade 582 stycken matcher för. Idag arbetar han som målvaktstränare i klubben.
 
Den här länken hittade jag på Youtube, där Fedel då 27 år gammal beskriver ett överfall av en BOIS spelare. 
http://www.youtube.com/watch?v=XGxzlz75LR4

  

Billy Lansdowne

En hjälte i Kalmar, efter att bland annat ha vunnit den allsvenska skytteligan 1985 med sammanlagt 10 mål. För mig och många andra är han dock mer känd för sina insatser i TV4 och Tipslördagstudion tillsammans med Peter Eng. Om jag ska vara snäll gjorde han inte samma avtryck i den rollen, som han gjorde på planen. På den tiden var kvalitet och TV4-sporten inte två begrepp som var starkt förknippade med varandra. 
 
  
Billy som ung                   Billy några år äldre 

Sammanställning nyckelspelare (Placering 9)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 9:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering  9:

9 plats i Allsvenskan kom Hammarby IF.

9 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev GAIS.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Dime Jankulovski: 7:e plats

Högerback: Jonas Lundén: 12:e plats

Vänsterback: Kenneth Gustavsson: 14:e plats

Mittback: Bobbie Friberg Da Cruz: 5:e plats

Vänstermittfältare: Daniel Nicklasson : 12:e plats

Högermittfältare: Levon Pachajyan: 3:e plats

Central Mittfältare: Fredrik Lundgren: 10:e plats

Anfallare: Wanderson Do Carmo: 8:e plats

  

Resultat: 7+12+14+5+12+3+10+8= 71 poäng

  

Analys:

Magnus Pehrsson och hans mannar har imponerat stort på mig under den gångna säsongen. Framförallt har jag imponerats av hur GAIS spelat fotboll, det har varit fokus på det offensiva spelet, med fina kombinationer och ett frejdigt och attraktivt kantspel. Tyvärr har laget varit aningen för ojämnt och laget har dessutom saknat en toppforward av rang. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med GAIS under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan. 


För att tillhöra den absoluta toppen av serien har föreningen aningen för många svaga kort. Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att föreningens toppar är väldigt höga och föreningen bottnar är väldigt låga, baserat på lagets nyckelspelare. Det finns spelare i laget som jag skulle vilja beskriva som medelgoda allsvenska spelare. Jag talar då om de både ytterbackarna Kenneth Gustavsson och Jonas Lundén, som inte tillhör seriens bättre på sina  respektive positioner. Den förre IFK Göteborg spelaren Daniel Nicklasson var för några år sedan assistkung i Superettan. Spelaren har dock inte presterat lika bra i Allsvenskan och klubben bör söka ett nytt förstaval på den här positionen tills nästa säsong.


Jag tycker att Dime Jankulovski är en underskattad målvakt, som säsong efter säsong presterar topprestationer. Han är antagligen allsvenskans mest spektakulära målvakt med sin spänst och reaktionsförmåga. En ny position brukar innebära att det tar tid att anpassa sig. Det verkar dock inte gälla för Bobbie Friberg Da Cruz. Med hjälp av sin fantastiska speed har han varit lysande som mittback i GAIS det här året. Spelaren försvinner nästa säsong till Randers i Danmark och det kommer bli ett stort avbräck för föreningen och det ska bli intressant att se hur GAIS hanterar den situationen. Mr Gais, Fredrik Lundgren, är en spelare som alltid ger järnet och som jag tycker är något underskattad som spelare. Spelaren är inte bara skicklig i det defensiva arbetet utan också en fullgod passningsspelare,  han liknar Henrik Rydström i spelstilen. Det finns mycket positivt att säga om Levon Pachajyan, men framförallt är det snabbheten som är spelarens kännetecken och det som han är fantastisk på att utnytta. Fråga bara Hjalmar Jonsson efter ett av årets Göteborgsderbyn. Wanderson har varit lysande den här säsongen, där han bland annat gjort nio mål och visat upp goda egenskaper som spelfördelare. Till nästa säsong skulle spelaren behöva en ny lekkamrat längst fram som kan utnyttja Wandersons fina spelförståelse.


Imorgon kommer en sammanställning av de fyra lagen som det precis redogjorts för.  


Pannbandsligan

Minns ni pannbandsligan som härjade i Allsvenskan och Elfsborg slutet av 90-talet?

  

Och de som som förde traditionen vidare ....

  

De som säkrar återväxten....

 

Och framtiden som visade upp sig i Mariedal Cup 2008...


Sammanställning nyckelspelare (Placering 10)

Sammanställning nyckelspelare (Placering 10)


Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 10:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 10:

10 plats i Allsvenskan kom Trelleborgs FF.

10 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Djurgårdens IF.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Dembo Touray: 10:e plats

Högerback: Patrik Haginge: 8:e plats

Vänsterback: Jan Tauer: 6:e plats

Mittback: Toni Kuivasto: 12:e plats

Vänstermittfältare: Sebastian Rajalakso: 8:e plats

Högermittfältare: Mattias Jonsson: 9:e plats

Central Mittfältare: Daniel Sjölund: 8:e plats

Anfallare: Johan Oremo: 11:e plats

  

Resultat: 10+8+6+12+8+9+8+11= 72 poäng


Analys:

Djurgården är en klubb som med tanke på spelarmaterialet underpresterat under säsongen 2008. Under 2007 var man en av klubbarna som slogs för SM-guldet, men stupade på mållinjen. Det ska dock sägas att laget haft oerhörda problem med skador på nyckelspelare under säsongen. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med Djurgårdens IF under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan. 


Föreningens stora problem den här säsongen har varit anfallsspelet. Tillsammans med GAIS är man det laget i serien som gjort minst antal mål. Endast 30 mål på 30 matcher har klubben mäktat med, trots många namnkunniga spelare i det främre ledet. Under sommaren skrev en av Sveriges talangfullaste anfallare på för Djurgården. Johan Oremo sågs av många som en frälsare och mannen som skulle råda bot på föreningens dittils tarftliga anfallsspel. På det stora hela tycker jag att Oremo har varit godkänd i spelet ute på planen, han är en kämpe som gör det jobbigt för motståndarens försvar. Tyvärr har han inte gjort tillräckligt med mål och Oremo måste bli mer effektiv under 2009. Mattias Jonsson och Daniel Sjölund har missat stora delar av säsongen på grund av skada och sjukdom, det tillsammans med Aki Riihilahtis skada är enligt mig den största anledningen till föreningens tabellplacering. Den spelartyp Daniel Sjölund representerar har föreningen ingen ersättare till och det märktes att det saknades konstruktiva spelare på föreningens mittfält den här säsongen. Patrik Haginges vår i Örebro SK var något utöver det vanliga och hade han hållit den nivån hela säsongen hade han varit betydligt högre upp på listan. Tyvärr innebar miljöombytet till storstaden en stor omställning för spelaren och hans prestationer har inte varit lika imponerande sedan dess. Den fina offensiv som visades upp i ÖSK har varit som bortblåst i DIF. Här finns dock ett enormt sparkapital för Djurgården till nästa säsong. För något år sedan var Toni Kuivasto en viktig kugge i ett av seriens bästa mittlås. I år har det märkts att Kuivasto börjar bli till åren och bristen på snabbhet är ett stort problem hos spelaren. Jag tycker att föreningen bör förbereda sig för en framtid utan spelaren i startelvan nästa säsong. Peter Magnusson har imponerat på mig under hösten och försvarsspelet bör byggas kring den resliga Stockholmaren. Seriens bästa målvakt 2007, Dembo Touray, har haft ett betydligt tyngre år 2008. Han har blandat och gett i betydligt större utsträckning än vi vant oss vid de senaste säsongerna.     


Jan Tauer varken ser ut eller rör sig som en fotbollsspelare. Jag tycker dock att han är väldigt underskattad, framförallt i sitt offensiva spel. Det 20-åriga succéförvärvet Sebastian Rajalakso måste också nämnas. Spelaren inledde säsongen utmärkt och gjorde mål i de fem första matcherna. Såsom det blir för de flesta unga spelarna, drabbades spelaren dock av formsvacka under säsongen i takt med att järnkaminernas spel gick i baklås. Under avslutningen av säsongen spelade dock Rajalakso upp sig och visade framfötterna igen. Spelaren mäktade med sju mål under sin debutsäsong i Allsvenskan, vilket är få förunnat.


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 9.   


Frisyr

  

Påminner inte Tonys Gustavssons frisyr väldigt mycket om en ung David Beckham?

Sammanställning nyckelspelare (Placering 11)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 11:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 11:

11 plats i Allsvenskan kom GAIS

11 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Hammarby IF.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Kristoffer Björklund: 13:e plats

Högerback: David Johansson: 7:e plats

Vänsterback: Emil Johansson: 8:e plats

Mittback: Christian Traoré: 15:e plats

Vänstermittfältare: Haris Laitinen: 11:e plats

Högermittfältare: Erkan Zengin: 12:e plats

Central Mittfältare: Louay Chanko: 3:e plats

Anfallare:Charlie Davies: 7:e plats

  

Resultat: 13+7+8+15+11+12+3+7= 76 Poäng


Analys:

Hammarby IF har varit väldigt mycket upp och ner den här säsongen. Vilket jag menar till stora delar kan förklaras med försäljningar och skador på nyckelspelare. Petter Andersson, Paulinho och Rami Shaaban är tre spelare som under höstsäsongen varit rejält saknade hos Hammarby. Inledningsvis kommer jag att redogöra för det negativa med Hammarby IF under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan. 


Det största problemet föreningen haft under säsongen och som man måste komma tillrätta med tills 2009 är försvarsspelet. Det här märks tydligt genom att studera antalet insläppta mål under säsongen och där Hammarby släppt in fjärde mest mål i serien. Kristoffer Poppen Björklund inledde serien på ett utmärkt sätt, men har inte imponerat lika mycket under den andra delen av säsongen. En stor anledning till det menar jag är bristen på kontinuitet i backlinjen, både beroende på skador och allt för mycket rotationer av tränaren. Dansken Traoré är en av många mittbackar som inte imponerat under säsongen och det kommer att behövas nya mittbackar tills nästa säsong. David och Emil Johansson hade enligt mig en betydligt bättre säsong 2007 och har mycket att bevisa inför 2009. Två andra spelare som är allt för mycket upp och ner i sina prestationer är Erkan Zengin och Haris Laitinen. Zengin är en oerhörd talang och har alla möjligheter att bli en färdig toppspelare. Tyvärr visar han det för sällan.


Det finns dock en hel del positivt med Hammarby säsongen 2008, det ska inte förglömmas. Petter Andersson var briljant innan han försvann till Groningen i somras och visade landslagssklass under stora delar är vårsäsongen. En spelare som etablerat sig som en av Allsvenskans bästa spelare under flera säsonger är Louay Chanko. Han är en kämpe och spelfördelare i en och samma person, dessutom en underbar frisparksskytt av internationella mått. Från att förra säsongen varit utskrattad, fick Charie Davies sin uppträttelse under säsongen. Hans snabbhet är extraordinär och den här säsongen hade han lärt sig att utnyttja den på rätt sätt. Att spelaren dessutom gjorde 14 mål är heller inte att förglömma.  


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 10.   


Lika som bär

     

Jesper Blomqvist klassiska frisyr i Djurgården och Axl Rose efter renoveringen

Sammanställning nyckelspelare (Placering 12)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 12:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 12:

12 plats i Allsvenskan kom Djurgårdens IF

12 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Trelleborgs FF.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Marcus Sahlman: 8:e plats

Högerback: Dennis Melander: 13:e plats

Vänsterback: Yousef Fahkro: 10:e plats

Mittback: Rasmus Bengtsson: 3:e plats

Vänstermittfältare: Erik Sundin: 7:e plats

Högermittfältare: Kristian Haynes: 15:e plats

Central Mittfältare: Jonas Bjurström: 13:e plats

Anfallare:Andreas Drugge: 14:e plats

  

Resultat: :8+13+10+3+7+15+13+14= 83 Poäng


Analys:

Föreningen har med Tom Prahl vid rodret gjort en mycket bra säsong 2008. Laget var aldrig under säsongen indragen i någon bottenstrid och kom före storheter som Djurgården i tabellen. Det som kännetecknar Tom Prahls spelstil är ett stort fokus på det egna försvarsspelet och utifrån det bygga spelet. Det har han även gjort under årets säsong, vilket antalet insläppta mål är ett tydligt bevis på. Inledningsvis kommer jag dock att redogöra för det negativa med Trelleborgs FF under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan. 


Det finns ett antal spelare på ett antal positioner som, enligt mitt tycke, inte imponerat nämnvärt under säsongen. Krisitan Haynes har efter sejouren i AIK inte kommit upp i någon högre nivå. Jag tyckte att spelaren imponerade som högerback under Superettansäsongen 2005 i AIK och det är en position jag tycker Prahl ska pröva honom i nästa säsong. Trelleborgs försvar har fungerat bra den här säsongen, vilket bevisas av att förenigen släppt in tredje minst mål i hela serien. Personligen tycker jag dock inte att Dennis Melander är mer än en medelbra allsvensk ytterback och jag skulle hellre se nyss nämnda Haynes på den här positionen. Andreas Drugge är en spelare som höjt sig under den gångna säsongen, men som gör aningen för lite mål. Sju mål har det blivit under den här säsongen och det vore bra om den målskörden kunde höjas till nästa säsong.


Två av 2008 största utropstecken i Allsvenskan har Trelleborg som klubbadress. För det första den starka och eftertraktade mittbacken Rasmus Bengtsson, som fått sitt definitiva genombrott den gångna säsongen. Den 22-åriga mittbacken går en lysande framtid tillmötes och det ska bli intressant att följa om föreningen lyckas behålla Bengtsson under 2009. Den andra spelaren är speedkulan och den irrationella yttermittfältaren Erik Sundin. Den förra Café Opera, Väsby och Assyriskaspelaren har varit lysande under säsongen. Yousef Fahkro är en spelare som höjt sig flera klasser från 2007 och verkar mer tillfreds med livet som fotbollsproffs. Jag tycker också att de centrala mittfältarna Magnus Andersson och Jonas Bjurström kompletterar varandra bra. Avslutningsvis vill jag berömma Trelleborgs målvaktsrekrytering. Under första delen av säsongen var Johan Dahlin förstamålvakt och efter sommaren hyrde man in Marcus Sahlman från Halmstad BK. Bägge två presterade bra fotboll och skapade stabilitet i försvaret.        


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 11.   


Årets lag 13-16

Jag kommer under den här rubriken att ta ut ett årets lag bland de lagen som placerat sig från sextonde till trettonde plats under Sammanställning Nyckelspelare. De lagen som således kommer att ingå i den här genomgången är Ljungskile SK, GIF Sundsvall, IFK Norrköping och Gefle IF. Jag har valt en klassisk 4-4-2 uppställning och efter varje spelare kommer en kort motivering att ges.  


Målvakt:

Mattias Hugosson, Gefle IF
Kommentar
: En stabil målvakt, som gör få misstag.

Backlinje:

Daniel Bernhardsson, Gefle IF
Kommentar
: I brist på konkurrens vinner stabila Bernhardsson.   


Anders Wikström, Gefle IF
Kommentar:
Följsam mittback som fått sitt genombrott den här säsongen.


Etchu Tabe, Ljungskile SK
Kommentar:
Anfallare som blev back som gjorde succé.


Andreas Dahlén, Gefle IF
Kommentar:
Imponerande snabbhet och spelskicklighet.

Mittfältet:

Daniel Bamberg. IFK Norrköping
Kommentar:
En riktig poängmaskin. med stor kapacitet.


Richard Spong, IFK Norrköping
Kommentar:
Stark och hårt arbetande mittfältare, som fick sitt genombrott den här säsongen.


Daryl Smylie, Ljungskile SK
Kommentar:
Varit föreningens starkast lysande stjärna den här säsongen.


Tobias Eriksson, GIF Sundsvall
Kommentar:
En oerhörd arbetskapacitet och ett jagat villebråd inför nästa säsong.

Anfallare:

Amadou Jawo, Gefle IF
Kommentar:
Snabb, kreativ och irrationell spelare.


Hannes Sigurdsson, GIF Sundsvall
Kommentar:
En stor och stark spelare med en härlig vilja.

Imorgon kommer jag att redogöra för placering 12.


Dagens bild



Hasse Eskilsson var en kringresande fotbollsspelare som  representerade en mängd olika klubbar under sin karriär. I Allsvenskan representerade han först IFK Norrköping, sedan Hammarby IF och under en säsong även AIK. Åtta landskamper har spelaren på sitt konto och landslagsdebuten kom 1988 mot Sovjetunionen.

Hittade ett Youtubeklipp från 1993, när han pratar om sina jobbiga år i Portugal och vägen tillbaka till toppfotbollen. 
http://www.youtube.com/watch?v=ESkdLP-WBOI 

Sammanställning nyckelspelare (Placering 13)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 13:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 13:

13 plats i Allsvenskan kom Gefle IF.

13 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Gefle IF.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Mattias Hugosson: 11:e plats

Högerback: Daniel Bernhardsson: 11:e plats

Vänsterback: Andreas Dahlén: 5:e plats

Mittback: Anders Wikström: 10:e plats

Högermittfältare: Yannick Bapupa: 14:e plats

Vänstermittfältare: Johan Claesson: 13:e plats

Central Mittfältare: Mathias Woxlin: 15:e plats

Anfallare: Amadou Jawo: 10:e plats

  

Resultat: 11+11+5+10+14+13+15+10= 89 poäng


Analys:

Gefle IF hade en oerhört jobbig säsong 2008 och befann sig länge och väl på nedflyttningsplats. Under säsongen förlorade föreningen sin bästa spelare och största profil, nämligen Johan Oremo. Jag tycker dock att det finns en hel del som föreningen kan bygga vidare på till nästa säsong, som gör att föreningen inte behöver vara indraget i bottenstriden 2009. Inledningsvis kommer jag dock att redogöra för det negativa med Gefle IF under den här säsongen, baserat på nyckelspelarna ovan. 


För att ta nästa steg och etablera sig som ett stabilt mittenlag i Allsvenskan, tycker jag föreningen har allt för många spelare på viktiga positioner som är medelmåttiga. Gefle IF må vara ett lagbygge, men det finns behov av större kompetens hos den enskilde spelaren. Spelare som Johan Claesson, Daniel Bernhardsson och Mathias Woxlin är långtifrån några toppspelare i Allsvenskan, samtidigt som de alla tre har nyckelroller i laget. De viktigaste spelarna i Gefle bör hålla en högre nivå, än de nyss nämnda spelarna. Vidare tycker jag inte att Mattias Hugosson presterat lika bra målvaktsspel och på samma höga nivå som under fjolårssäongen. Under Gefles inledande år i Allsvenskan blev föreningen och supportrarna bortskämda med att förfoga över en av seriens bästa och stabilaste målvakter. Den här säsongen har nivån varit något lägre hos Hugosson än vad vi vant oss vid.


Det finns dock en hel del positivt med Gefle under säsongen 2008. Jag vill börja med att lyfta fram den snart 27-åriga mittbacken Anders Wikström som jag tycker varit säkerheten själv och styrt sin backlinje på ett imponerande sätt. Det ryktas om att Hammarby är intresserade av Wikström och det vore ett rejält avbräck för klubben. Vänsterbacken Andreas Dahlén är en annan spelare som imponerat på mig under säsongen. Framförallt är det spelarens frejdiga offensiv som ger mig bra vibrationer och som lovar gott inför spelarens fortsatta utveckling och karriär. Jag vill också lyfta fram anfallsduon Hasse Berggren och Amadou Jawo. En spelare som alltid hamnar långt upp i skytteligan är Hasse Berggren och i år är inget undantag. Sammanlagt lyckades spelaren pricka in elva mål under säsongen, vilket gav honom en hedervärd sjundeplats i tabellen. Dock är det Amadou Jawo som imponerat mest på mig av de två under säsongen. Han är irrationell i sin spelstil och har en fart i sitt spel som är oerhört viktigt för att lyckas som spelare i dagens fotboll. Att Jawo så sent som förra säsongen spelade division 2 fotboll i Vallentuna, är svårt att tänka sig med tanke på de kvaliteter som spelaren besitter. Avslutningsvis vill jag också ge ett plus i kanten till Yannick Bapupa som bidrar med mycket kreativt spel i ett annat relativt stereotypt Gefle, hela sex assist lyckades spelaren dessutom prestera under säsongen.   


Imorgon kommer en sammanställning av de fyra lagen som det redogjorts för.


Sammanställning nyckelspelare (Placering 14)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 14:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.

  

Placering 14:

14 plats i Allsvenskan kom Ljungskile SK.

14 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev IFK Norrköping.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Nuredin Bakiu: 12:e plats

Högerback: Mikael Blomberg: 14:e plats

Vänsterback: Mikael Roth: 13:e plats

Mittback: Kristoffer Arvhage: 16:e plats

Högermittfältare: Daniel Bamberg: 11:e plats

Vänstermittfältare: Eirik Dybendal: 15:e plats

Central Mittfältare: Richard Spong: 11:e plats

Anfallare: Kevin Amuneke: 15:e plats

  

Resultat: 12+14+13+16+11+15+11+15= 107 poäng


Analys:

IFK Norrköping var den här säsongens stora besvikelse i Allsvenskan. Förra säsongen var föreningen totalt överlägset i Superettan och ledningen var relativt övertygad om att ett nytt kontrakt i Allsvenskan skulle klaras av. En mer genomgående analys av föreningens säsong kommer jag att genomföra vid ett senare tillfälle av den här bloggen. I den här artikeln kommer jag enbart att fokusera på de nyckelspelare jag redogjort för ovan och diksutera kring dem.


Försvarsmässigt var föreningen en katastrof den här säsongen. IFK Norrköping var den förening som släppte in flest mål under säsongen, sammanlagt hela 58 mål på 30 matcher. Det är framförallt mittbackarna som, enligt mig, inte har hållit måttet. Jag har rankat Kristoffer Arvhage på sista plats i den här undersökningen och resterande mittbackar som Thomas Magnusson, Djordje Mrdjanin och Anders Whass har inte heller kommit upp i anständig nivå. Överlag är det allt för många nyckelspelare som underpresterat den här säsongen för att IFK Norrköping skulle ha någon möjlighet att hänga kvar. Eirik Dybendal var stundtals briljant i Superettan och har betydligt högre kapacitet än vad han visade upp den här säsongen. Felix Magro, Mikael Blomberg och Viktor Rönneklev är andra spelare som inte kommit upp i normal nivå. Mikael Roth har på det stora hela varit helt okey ute på vänsterflanken, problemet är att Norrköping skulle behövt honom i mittförsvaret.   


Det finns dock ett antal ljuspunkter hos föreningen den här säsongen som jag nu kommer att redogöra för. Daniel Bamberg är en utmärkt fotbollsspelare som med tanke på förutsättningarna gjorde en godkänd säsong 2008. Sammanlagt gjorde spelaren fem stycken mål och fyra stycken assist, villket placeerar honom i framkant av föreningens poängliga. Den här spelaren har det redan visats intresse för och jag är relativt övertygad om att han inte kommer att spela i Superettan nästa säsong. En spelare som Kevin Amuneke har varit aningen för ojämn i sina prestationer, men har stundom visat den klass han besitter. Att göra sex mål i ett dåligt fungerande lag som IFK Norrköping är en bra siffra. En spelare som höjde sig flera snäpp under säsongen var Richard Spong. Under 2007 hade samma Spong svårigheter att ta en ordinarie tröja i det IFK Norrköping som spelade i Superettan. Den här säsongen var han lagets viktigaste och bästa spelare, vilket belönades med en övergång till göteborgsklubben GAIS efter säsongen. Jag vill avslutningsvis framhålla målvakten Nuredin Bakiu som haft en snudd på omöjlig uppgift som målvakt i IFK Norrköping den här säsongen. Trots att vid ett antal tillfällen uppträtt darrigt, tycker jag att han på det stora hela varit bra under säsongen.   


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 13.    

Som bonus får läsaren en länk till en av världens absolut bästa låtar alla kategorier. 
http://www.youtube.com/watch?v=KsJ8tyPjcqU


Sammanställning nyckelspelare (Placering 15)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Idag är det dags för laget som placerade sig på 15:e plats.


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.


Placering 15:

15 plats i Allsvenskan kom GIF Sundsvall.

15 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev GIF Sundsvall.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Andreas Lindberg: 16:e plats

Högerback: Billy Berntsson: 15:e plats

Vänsterback: Cristian Söderberg: 16:e plats

Mittback: Stefan Ålander: 14:e plats

Högermittfältare: Ari Skúlason: 14:e plats

Vänstermittfältare: Tobias Eriksson: 13:e plats

Central Mittfältare: Nuri Muastafi: 16:e plats

Anfallare: Hannes Sigurdsson: 13:e plats

  

Resultat: 16+15+16+14+14+13+16+13= 117 poäng


Analys:

Jag hade inför säsongen relativt stora förhoppningar på GIF Sundsvall. Jag tyckte att nyförvärven föreningen presenterade inför säsongen var intressanta och det fanns en optimism inom klubben som spred sig till mig. Spelare som Robert Mambo Mumba, Ari Skúlason, Hannes Sigurdsson och Sverrir Gardarsson lovade på pappret gott, men verkligheten blev tyvärr en annan. Min övertygelse är att Allsvenskan behöver vara utspridd över landet och därför tycker jag det är synd att föreningen inte lyckades hålla sig kvar i serien.   


Föreningen har haft svårt både att hålla tätt bakåt och göra mål framåt under säsongen. Laget har gjort minst mål och släppt in näst mest. Förstamålvakten under stora delar av säsongen Andreas Lindberg följde jag på nära håll i IFK Norrköping mellan 2003 till 2005. Till en början petade han Dime Jankulovski och spåddes en lysande framtid. Tyvärr utvecklades han inte i rätt riktning och han blev inte den stabila förstamålvakt som föreningen hade hoppats. Min högst subjektiva åsikt är att Andreas Lindberg inte är en matchvinnare och föreningen skulle ha behövt ett betydligt starkare kort på målvaktsfronten. Tre spelare som jag tycker kommer undan med godkänt den här säsongen är mittbacken Stefan Åhlander, som jag under en längre tid beundrat. Den energiska och hårt arbetande mittfältaren Tobias Eriksson är en annan spelare som gjort en klart godkänd säsong. Större klubbar har fått upp ögonen för spelaren och jag tror inte han följer ner till Superettan nästa säsong. Hannes Sigurdsson är en stark spelare, som i sina bästa stunder varit fruktansvärt viktig för GIF Sundsvalls spel. Sigurdsson är en gammal hederlig centertank och jag tror inte att spelaren kommer att följa föreningen ner i superettan. Det bör finnas intresse för spelaren hos allsvenska klubbar och i rätt miljö tror jag att Sigurdsson kan höja sig ännu en nivå. Spelaren har också mäktat med sex mål i årets serie, vilket får betecknas som godkänt. Vidare vill jag också nämna Häcken förvärvet Robert Mambo Mumba som producerat bra med mål, trots att han inte alltid varit ordinarie under säsongen. Delad vinst i den interna skytteligan blev resultatet för spelaren, som framförallt gör mycket mål tack vare sitt fantastiska huvudspel. Dock har allt för många spelare underpresterat i GIF Sundsvall för att hänga kvar i Allsvenskan samt att truppen såhär i efterhand inte höll den nivå som jag trodde inför säsongen.


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 14.      


Sammanställning nyckelspelare (Placering 16)

Ni som följt den här bloggen vet att jag under den senaste veckan rankat lagen utefter, enligt mitt tycke, bästa spelaren i diverse lagdelar under den här säsongen. Således har jag i kategorierna målvakt, vänsterback, högerback, mittback, vänstermittfältare, högermittfältare, central mittfältare och anfallare rankat spelare i de allsvenska lagen från 1 till 16. De här poängen som delats ut kommer att ligga till grund för den sammanställning jag nu kommer att genomföra och som jag kommer att jämföra med den slutgiltiga tabellen av allsvenskan. Jag kommer att redogöra för ett lag per dag och kommer att börja med det lag som fått ihop flest poäng och således, enligt mitt tycke, har svagast nyckelspelare på de här positionerna. En 16:e placering ger således 16 poäng. Det lägsta och således bästa antalet poäng ett lag kan få ihop sammanlagt är således 8 poäng.  


Jag ska statuera ett exempel så att det blir tydligt för alla läsare. Johan Wiland vann omröstningen som säsongens bästa målvakt, vilket ger en poäng till Elfsborg. Sist rankades Andreas Lindberg och GIF Sundsvall får således sexton poäng. Den här kategorin vann således Elfsborg.


Placering 16:

16 plats i Allsvenskan kom IFK Norrköping.

16 plats utefter bedömning av enskilda spelare blev Ljungskile SK.


Följande placeringar ligger till grund för klubbens position:

Målvakt: Colin Burns: 15:e plats

Högerback: Edwin Phiri: 16:e plats

Vänsterback: Robert Johansson: 15:e plats

Mittback: Etchu Tabe: 13:e plats

Högermittfältare: Martin Smedberg: 16:e plats

Vänstermittfältare: Aleksandar Kitic: 16:e plats

Central Mittfältare: Daryl Smylie: 12:e plats

Anfallare: Jörgen Wålemark: 16:e plats

  

Resultat: 15+16+15+13+16+16+12+16= 119 poäng


Analys:

Ljungskile har överlag fått låga placeringar i den här högst subjektiva undersökningen som jag har genomfört. Med tanke på föreningens spelarmaterial så tycker jag att föreningen borde ha kommit sist i Allsvenskan. Men Ljungskile har haft något som andra lag saknat. Det här funnits en uppoffrande mentalitet, ett En för alla, alla för en tänk som jag menar har gjort att spelarna presterat så bra som de har gjort. Det här tror jag till stor del är tränaren David Wilsons förtjänst, som lyckats bygga ett lag på individer som underordnat sig tränarens spelidé och tankar. Vidare har föreningen haft just en tydlig spelidé som man inte ruckat på en millimeter, vilket varit imponerande att se. Jag tycker det är tråkigt att Ljungskile SK lämnar Allsvenskan redan nästa säsong. Inte för hur de bedriver fotboll på planen, utan för att ett lag från en liten ort med små resurser kan ta sig till hela vägen till fotbollens finrum. Som dagens fotboll ser ut, där allt mer bygger och kan relateras till ekonomi behöver vi sådana här fotbollssagor alá Åshöjdens BK.


Det finns dock ett antal spelare som jag trots allt vill lyfta fram i Ljungskile och som jag tycker förtjänar ett extra plus i kanten. Daryl Smylie har stundtals varit lysande på mittfältet. Det ryktas redan om att den allsvenska vinnaren, Kalmar FF, är intresserade av nordirländaren. Jag skulle tycke det vore intressant att följa spelaren i ett mer spelande lag och jag menar att vi skulle få se Smylie utvecklas än mer i en sådan miljö och få se helt andra kvaliteter hos spelaren än vi gjort under 2008. Det är också Smylie som placerat sig bäst av Ljungskiles spelare i de rankingar jag genomfört. Mittbacken Etchu Tabe formades om från anfallare till mittback och har visat att det finns kapacitet hos spelaren på den positionen. David Leinar är en annan spelare som jag menar imponerat med ett fantastiskt huvudspel och han har också styrt backlinjen på ett imponerande sätt. I den första kvalmatchen mot Brommapojkarna gjorde målvakten Colin Burns sitt livs match och visade upp en pondus i sitt spel som jag är oerhört imponerad av. Avslutningsvis måste jag naturligtvis nämna Jörgen Wålemark. Mr Ljungskile har tappat den lilla snabbhet har en gång hade, men han är fortfarande en oerhört bra bollmottagare och oerhört svår för motståndarna att få grepp om.   


Imorgon kommer jag att redogöra för placering 15.         


Årets elva

Utefter den rankning jag gjort under några dagar har jag nu tagit ut Årets Elva säsongen 2008. Det finns någon enstaka spelare som inte vunnit sin kategori men som ändå finns med i startelvan. Det här beroende på att spelaren är mångsidig och varit bättre än övriga spelare på den positionen.

Målvakt:

Johan Wiland, IF Elfsborg

Backlinje:

Cristoffer Andersson, Helsingborgs IF


Teddy Lucic, IF Elfsborg


Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg


Emin Nouri, Kalmar FF

Mittfältet:

Niclas Alexandersson, IFK Göteborg


Anders Svensson, IF Elfsborg


Viktor Elm, Kalmar FF


Rasmus Elm, Kalmar FF

Anfallare:
 
Henrik Larsson, Helsingborgs IF


Patrik Ingelsten, Kalmar FF

Summering:
Kalmar FF har fått med fyra spelare i laget, IF Elfsborg tre stycken, IFK Göteborg två stycken och Helsingborgs IF också två spelare. Unmder morgondagen kommer jag fortsätta att gräva ner mig i den här statistiken.


Ranking av seriens anfallare

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa anfallare under den här säsongen. Lagens, enligt mitt tycke, bästa spelare på den här positionen kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.

  

1. Henrik Larsson, Helsingborgs IF

Kommentar: Landslagets lagkapten har gjort ännu en strålande säsong. Att vid 37-års ålder hålla den nivå som Henrik Larsson håller är naturligtvis ofattbart. Jag är övertygad om Sveriges genom tiderna bästa fotbolssspelare kommer att spela fotboll även nästa år, frågan är bara var? Han vinner den allsvenska poängligan med 14 mål och 10 assist och har en högstanivå som ingen allsvensk spelare kommer i närheten av. För alla allsvenska fotbollsfans hoppas jag att Henrik Larsson skriver på för ännu ett år i Helsingborg, annars blir vi en attraktion fattigare till nästa säsong.  


2. Patrik Ingelsten, Kalmar FF

Kommentar: Här kan vi tala om en spelare som genomgått en fantastisk metamorfos den här säsongen. Ingelsten har stora delar av säsongen varit fantastisk och blev till slut en klar vinnare av den allsvenska skytteligan, med hela 19 mål.. Ingelstens snabbhet är naturligtvis hans adelsmärke och det som gör honom så bra. Nästa säsong kommer vi inte att få se spelaren i svensk klubbfotboll, utan någon utländsk klubb kommer knyta till sig spelaren med det internationellt gångbara löpsteget. 

  

3. Ivan Óbolo, AIK

Kommentar: Hela föreningens spel 2008 byggde på den fantastiskt spelbegåvade argentinaren. Spelaren är fantasitsk duktig i bollmottagandet och vidare en rikig lagspelare. Den här säsongen har han även gjort en hel del mål, sammanlagt 10 stycken. Óbolo har dock lidit av att inte ha haft någon tillräckligt bra anfallspartner, vilket betytt att han fått ta för mycket ansvar i vissa matcher. Till nästa säsong behöver spelaren ha en ny lekkamrat, för att AIK ska kunna höja sig ännu en nivå.  

  

4. Ola Toivonen, Malmö FF

Kommentar: En av svensk fotbolls största talanger, har gjort sin hitills bästa säsong 2008. Roland Nilsson kan tacka den spelbegåvade värmlänningen att föreningen till slut hamnade på en sjätteplats. Utländska klubbar rycker i spelaren, men jag tror och hoppas att Toivonen åtminstonne blir kvar i svensk fotboll fram till sommaren.   

  

5. Kim Olsen, Örebro SK

Kommentar: Succéförvärv är inte ett tillräckligt starkt ord för att beskriva vilken betydelse spelaren haft för Örebro under den andra delen av säsongen 2008. Kim Olsen är oerhört tung att möta, samtidigt som han har näsa för målet. Örebro köpte efter säsongen loss spelaren från Silkeborg och det ska bli intressant att se vad Kim Olsen kommer att prestera nästa säsong. Han kan då räkna med en betydligt tuffare bevakning från de allsvenska mittbackarna.  

  

6. Anselmo, Halmstad BK

Kommentar: Föreningens dyraste nyfärvärv någonsin har målmässigt gjort en lysande säsong, då han slutade på en andraplats i skytteligan med 15 mål. Stundom har spelaren fått kritik får sitt spel utanför straffområdet av tränare Janne Andersson, men man har växt något otroligt som spelare under säsongen och ryktas vara på väg till större ligor.  

  

7. Charlie Davies, Hammarby IF

Kommentar:  Från att förra säsongen varit utskrattad, fick Charie Davies sin uppträttelse under säsongen. Hans snabbhet är extraordinär och den här säsongen hade han lärt sig att utnyttja den på rätt sätt. Efter att Paulinho försvann i sonmras, blev Davies spel lidande och han fick ett allt för stort ansvar på sina axlar. Hammarby IF kommer att behöva en ny bra forward som kompletterar Davies till nästa säsong. Att spelaren dessutom gjorde 14 mål är heller inte att förglömma.  

  

8. Wanderson Do Carmo, GAIS

Kommentar: Det här är ingen renodlad forward, utan precis som Ola Toivonen en blandning av offensiv mittfältare och forward. Wanderson har varit lysande den här säsongen, där han bland annat gjort nio mål och visat upp goda egenskaper som spelfördelare. Det ska bli intressant att följa silly season och se vad som händer med den talangfulla brassen till nästa säsong. 

  

9. Robin Söder, IFK Göteborg

Kommentar: Det finns talanger och så finns det talanger. Robin Söder är en framtida världsspelare i mina ögon. Spelarens snabbhet, pondus och vilja att vinna är egenskaper som är viktiga för spelarens mål att bli en storspelare. Spelarens insats mot Basel på bortaplan är den som imponerar mest på mig. Där visade spelaren att han redan håller på internationell nivå. Söder hade sina svackor under säsongen, vilket är naturligt med tanke på spelarens ålder. Tyvärr var han också skadad under delar av höstsäsongen. Det ska bli oerhört intressant att följa spelarens karriär och se hur han utvecklas säsong för säsong.  

  

10. Amadou Jawo, Gefle IF

Kommentar: De gånger jag sett Gefle under den här säsongen är Jawo spelaren som har stuckit ut från mängden. Han är irrationell i sin spelstil och har en fart i sitt spel som är oerhört viktigt för att lyckas som spelare i dagens fotboll. Att Jawo så sent som förra säsongen spelade division 2 fotboll i Vallentuna, är svårt att tänka sig med tanke på de kvaliteter som spelaren besitter.

  

11. Johan Oremo, Djurgårdens IF

Kommentar: Johan Oremo har stundom imponerat med sitt spel utanför straffområdet. Han är en kämpe som aldrig ger sig och som alltid ger allt för sitt lag. Johan Oremo sågs som en frälsare när han värvades i somras och på den nivån har han hittils inte lyckats prestera. Förhoppningsvis har spelaren tills nästa säsong lyckats acklimatisera sig till laget och livet i storstaden, vilket innebär att han presterar bättre fotboll uder 2009. Det finns nämligen en oerhörd kapacitet i spelaren, nu gäller det bara att få fram den.   

  

12. Fredrik Berglund, IF Elfsborg

Kommentar: En måltjuv i ordets rätta bemärkelse. Har den här säsongen haft vissa svårigheter att ta en ordinarie plats i den gulsvarta tröjan. Berglund har klara brister i spelet utanför straffområdet och det har varit påtagligt under säsongen. Vidare har spelaren förlorat delar av den snabbhet som gjorde honom till en av allsvenskans vassaste forwards för några säsonger sedan. Föreningen kommer att behöva förstärka på den här positionen till nästa säsong. 

  

13.  Hannes Sigurdsson, GIF Sundsvall

Kommentar: En stark spelare, som i sina bästa stunder varit fruktansvärt viktig för GIF Sundsvalls spel. Sigurdsson är en gammal hederlig centertank och jag tror inte att spelaren kommer att följa föreningen ner i superettan. Det bör finnas intresse för spelaren hos allsvenska klubbar och i rätt miljö tror jag att Sigurdsson kan höja sig ännu en nivå.

  

14.  Andreas Drugge, Trelleborgs FF

Kommentar: Spåddes en lysande karriär, när han i tidig ålder kom fram i Elfsborg. Efter ett par tunga säsonger gjorde han förra säsongen succé i Degerfors. Trelleborg fick upp ögonen för Drugge och knöt honom till klubben. Drugge har varit tongivande i ett lag som presterat bättre än förväntat. Det saknas en aning i tempo och snabbhet hos Drugge för att han ska upp ännu en nivå, men förhopnningsvis är det något han komma jobba med under försäsongen.   

  

15. Kevin Amuneke, IFK Norrköping

Kommentar: Att vara foward under 2008 i IFK Norrköping har inte varit ett snudd på omöjligt uppdrag. Det har helt enkelt saknats kompetens i laget för att Amuneke skulle kunna göra sig själv rättvisa. Amuneke är en spelare som är beroende av bra medspelare som kan servera honom bollar i djupled. På så vis kan spelaren utnyttja sin snabbhet i större utsträckning än vad som var fallet under 2008.  

  

16. Jörgen Wålemark, Ljungskile SK

Kommentar: Ljungskiles forwardsbesättning har inte varit tillräckligt bra under den här säsongen. Wålemark må vara en levande legend i Ljungskile, efter allt han har presterat för klubben. 2008 håller han dock inte samma nivå som för några år sedan och det är något som hela klubben har lidit av.


Imorgon kommer jag att inleda sammanställningen av de här listorna.  


En ny tjänst

Jag erbjuder härmed en ny tjänst för alla läsare av den här bloggen. Med jämna mellanrum har jag för avsikt att skicka ut ett nyhetsbrev kring bloggen och mina tankar kring framtida ämnen som jag har för avsikt att skriva om. I nyhetsbrevet kommer du ges möjlighet att vara med och påverka innehållet i bloggen. Jag tar tacksamt emot förslag på artiklar, samt egna alster som ni vil publicera på sidan. Ta den här chansen att få en större inblick i det arbete jag lägger ner för att skapa den här bloggen och även att påverka den här bloggen i rätt riktning. Det enda ni behöver göra är att skriva ner  Er mailadress i kommentatorsfältet eller skicka iväg ett mail till [email protected]. Det här är naturligtvis helt kostandsfritt och enbart ett sätt för mig att visa min tacksamhet för att så många engagerar sig och läser bloggen.

Ranking av seriens centrala mittfältare

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa centrala mittfältare under den här säsongen. Lagens, enligt mitt tycke, bästa spelare på den här positionen kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.

  

1.  Viktor Elm, Kalmar FF

Kommentar: Allsvenskans bästa spelare den här säsongen var mellanbroder Elm. Det första ordet som kommer till mig när jag tänker på Viktor Elm är fältherre. Han har visat upp pondus, spelförståelse och en spelskicklighet den här säsongen som saknar motstycke i allsvenskans historia. Utan Viktor i laget hade inte Kalmar FF vunnit SM-guld den här säsongen, det är jag relativt övertygad om. Jag är förvissad om att Herr Elm är bofast i det svenska landslagets startelva lagom till Sydafrika 2010. Herrenveen har gjort ett riktigt fynd!    

  

2. Anders Svensson, IF Elfsborg

Kommentar: Jag tycker att Anders Svensson fotbollsmässigt är en bättre spelare än Viktor Elm. Den här säsongen har Svensson skiftat position från offensiv till defensiv mittfältare, både i landslaget och i klubblaget. Tyvärr har spelaren haft problem med skador under säsongen, men han har ändå stundtals visat upp sin klass. Ander Svensson är i form en av Sveriges absolut skickligaste spelare alla kategorier. Det spelsinne spelaren har är ingenting du kan träna upp, det är något du föds med.     

  

3. Louay Chanko, Hammarby IF

Kommentar: Frisksparkskungen har varit lysande den här säsongen. Jag tycker det är oförklarligt att spelaren inte fått chansen i landslaget, med tanke på hur många säsonger han presterat bra fotboll. Han är briljant i rollen som balansspelare i Bajern och jag tycker det är ofattbart att han inte blivit proffs i någon större liga. Kapacitetsmässigt har han definitivt talangen att spela i en bättre liga och jag hoppas för spelarens skull att han snart får chansen att göra det. 

  

4. Marcus Lantz, Helsingborgs IF

Kommentar: Spelaren hade en jobbig säsong förra säsongen när han skrev på för klubben från Bröndby. I år har Lantz varit briljant och har stundom varit dominant och landslagsmässig i sina insatser. Han visar alltid upp ett stort hjärta på planen, dessutom ska man inte glömma att han är en mycket bra och underskattad passningsspelare.    

  

5. Thomas Olsson, IFK Göteborg

Kommentar: Kallades för Känning under sin tid i IFK Norrköping och det beror på hans stora problem med skador under hela karriären. Det råder ingen tvekan om att spelaren har kapacitet utöver det normala och han har fått stora lovord av förre förbundskaptenen Tommy Söderberg. Thomas Olsson har ett mycket välutvecklat passningsspel och vidare är han en riktig kämpe i försvarsspelet.

  

6. Daniel Andersson, Malmö FF

Kommentar: Daniel Andersson är ingen spelare som dominerar, var han än spelar. Däremot är han fantastisk på att anpassa sig till sina medspelare och höja sin en nivå när det behövs. Jag var fruktansvärt imponerad av spelarens insatser under EM i somras. Tyvärr tycker jag inte att spelaren imponerat lika mycket i klubblaget som i landslaget. Min förhoppning är att spelaren vågar ta lite mer risker i sitt spel nästa säsong och tar ännu mer ansvar i ett Malmö FF som törstar efter framgång.   

  

7. Nordin Gerzic, Örebro SK

Kommentar: Det här är en spelare som kopplats ihop med större klubbar under säsongen och jag kan verkligen förstå varför. Gerzic är en riktig dynamo på mittfältet och skulle vara nyttig, vilken allsvensk klubb han än tillhörde. Örebro går en spännande framtid tillmötes om spelare som Alvbåge, Gerzic och Olsen väljer att stanna i klubben.  

  

8. Daniel Sjölund, Djurgårdens IF

Kommentar: En av allsvenskans kvalitetsmässigt bästa spelare har haft en jobbig säsong med skador och sjukdomar som förstört stora delar av säsongen. Med Sjölund i laget höjde sig Djurgården flera klasser under säsongen. Det här är en spelartyp som det inte finns ett överflöd av i allsvenskan och det ska bli intressant att se om föreningen lyckas behålla spelaren till nästa säsong. Lyckas man med det och Sjölund håller sig frisk, blir DIF att räkna med nästa säsong.

  

9. Daniel Tjernström, AIK

Kommentar: Jag skulle vilja säga att det här för närvarande är Mr AIK. Det finns något i Tjernströms spelstil och karaktär som tilltalar mig och som varje klubb suktar efter att ha i laget. Kapacitetsmässigt har spelaren antagligen nått sin peak, men AIK skulle verkligen behöva spelaren i truppen nästa säsong. Framförallt med tanke på de oroligheter som drabbat klubben de senaste veckorna, så blir det extra viktigt att hans blir kvar i klubben.   

  

10. Fredrik Lundgren, GAIS

Kommentar: Oj va mycket den här spelaren betyder för klubben. Det hjärta Fredrik Lundgren har och visar för sin klubb, kommer ingen allsvensk spelare i närheten av. Vidare har spelaren också goda egenskaper som fotbollspelare, vilket framförallt visas i en extraordinär tuffhet.

  

11. Richard Spong, IFK Norrköping

Kommentar: Nästa säsong kommer Fredrik Lundgren och Richard Spong att bilda mittfältspar i GAIS och det ska bli mycket intressant att se. Spong är ingen teknisk fulländad spelare, långt därifrån. Den här säsongen har han dock varit ett av få glädjeämnen i Norrköping med sin vilja och inställning.    

  

12. Daryl Smylie, Ljungskile SK

Kommentar: Det ryktas om att David Wilson själv betalat stora delar av spelarens lön, vilket är väldigt häftigt med tanke på hur idrotten idag ser ut. Det ryktas om att de svenska mästarna är intresserade av spelaren, vilket är ett bevis på att spelaren gjort en bra säsong. I ett Ljungskile som till stora delar består av kämpar, så sticker Smylie ut från mängden och är en stor anledning till att klubben eventuellt spelar allsvensk fotboll även 2009.    

  

13. Jonas Bjurström, Trelleborgs FF

Kommentar: Trelleborg har den här säsongen överraskat många av experterna och innermittfältet med Magnus Andersson och Jonas Bjurström har varit en starkt bidragande orsak till det. Bjurström är enligt mig den något bättre av de två, framförallt för hans kontrollerade passningsspel ocu utvecklade spelsinne.

  

14. Sebastian Johansson, Halmstad BK

Kommentar: Det finns en oerhörd konkurrens bland de centrala mittfältarna och det är Sebastian Johanssons placering ett bevis på. Det finns brister i passningsspelet, som det är svårt att blunda för. I rätt miljö och med rätt mittfältspartner hade dock Sebastian Johansson kommit högre upp på listan.

  

15. Mathias Woxlin, Gefle IF

Kommentar: Det här en spelare som betytt mer än någon annan för utvecklingen av Gefle IF sportsligt det senaste decenniet. Nästa säsong kommer tyvärr inte spelaren att finnas med när allsvenskan kör igång igen, men i Gefle kommer minnet av spelaren aldrig att försvinna.   

  

16. Nuri Mustafi, GIF Sundsvall

Kommentar: Med tanke på konkurrensen på den här positionen så tycker jag att GIF Sundvall har det absolut sämsta centrala mittfältet på pappret. Mustafi är en kämpe, som alltid ger hundra procent ute på planen. Men för att hänga kvar i allsvenskan hade föreningen behövt ett betydligt mer namnkunnigt och i hög grad bättre spelare på mittfältet.


Imorgon tar vi oss av anfallarna och avslutar således den här bloggserien.

  


Ranking av seriens högermittfältare

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa högermittfältare under den här säsongen. Lagens högermittfältare kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros. Det har uppkommit vissa problem då en del lag spelar utan höggermittfältare, i de lagen har jag valt andra spelare som oftast har högersidan som utgångsposition. På den här positionen finns det massvis av toppspelare bland de allsvenska lagen och det har varit oerhört svårt att få ranka de olika spelarna.


1. Niclas Alexandersson, IFK Göteborg

Kommentar: Tyvärr för alla svenska fotbollsälskare har spelaren valt att lägga skorna på hyllan efter säsongen 2008. Fortfarande tycker jag att Alexandersson håller absolut toppklass, vilket han bland annat visade i EM-matchen mot Grekland i somras. Det ska dock sägas att spelaren haft problem med skador stora delar av säsongen och att han tappat något av sin fart i benen. Fortfarande finns dock de fantastsiska inläggen, en spelintelligens utöver det vanliga och en taktisk kunskap som är få förunnat. Jag kommer sakna Niclas Alexandersson nästa säsong, men målet mot England i VM 2002  komemr jag aldrig att glömma. 


2. Stefan Ishizaki, IF Elfsborg

Kommentar: Ishizaki har varit en av seriens bästa spelare i många år. Det är enligt mig ett under att spelaren inte fått chansen hos någon utomnordisk klubb, med tanke på vad han presterat. Hade jag varit sportchef i en holländsk mittenklubb skulle jag lyft luren direkt och ringt upp berörda parter för att få till en övergång. Stefan Ishizaki är en poängplockare av rang. Han gör både mycket mål och mycket assist, samtidigt som han är oerhört värdefull för föreningens spel i stort. Dessutom tycker jag det är tjänstefel att spelaren inte fått fler chanser i landslaget, så har jag fått det sagt.

  

3. Levon Pachajyan, GAIS

Kommentar: De värvningsansvariga gjorde ett fynd när de fick Armeniens bästa spelare att skriva på för klubben. Det finns mycket positivt att säga om Pachajyan, men framförallt är det snabbheten som är spelarens kännetecken och det som han är fantastisk på att utnytta. Fråga bara Hjalmar Jonsson efter ett av årets Göteborgsderbyn. Jag personligen tror inte att spelaren blir kvar i klubben nästa säsong, utan att större klubbar har fått upp ögonen för spelaren.  

  

4. Christoffer Andersson, Helsingborgs IF

Kommentar: Det här är ännu en spelare som gjort en fantastisk säsong. Andersson kommer ofta i skymundan av Henrik Larsson, men det ska inte glömmas att Andersson också gjort lysande ifrån sig under 2008. Under den här säsongen har han för ovanlighetens skull gjort mycket mål, vilket naturligtvis är ett plus i kanten. Jag har en förkärlek för spelare som Andersson, som alltid ger hundra procent och som vägrar att vika ner sig i matcherna.

   

5. Michael Görlitz, Halmstad BK

Kommentar: Ännu ett nyförvärv som visat sig lyckosamt under säsongen. Görlitz hade inga problem att anpassa sig till den svenska spelstilen och blev genast en publikfavorit på Örjans Vall. Spelaren har ett välutvecklat spelsinne och har visat sig vara en lagspelare som alltid underordnar sig laget. 

  

6. Guillermo Molins, Malmö FF

Kommentar: En oerhörd talang, som har alla möjligheter att få en lysande karriär. Den här säsongen har varit mycket upp och ned för Molins, precis som för hela Malmö FF. Molins är en av de spelarna som ska lyfta föreningen till nästa nivå, vilket gör att det finns en stor press på spelaren att prestera. Det kommer att visa sig nästa år om Molins är redo att axla det tunga ansvaret som läggs på hans axlar.    

  

7. Kenny Pavey, AIK

Kommentar: Det här är en spelare som AIK fansen verkligen har tagit till sina hjärtan. Det finns en oerhörd vilja att lyckas med AIK hos spelaren, som jag tror är en stor anledning till att spelaren har nått den här statusen. Dessutom är Pavey en duktig spelare, som är oerhört snabb och visar upp en kämpaglöd som inte är vanlig att se hos fotbollsspelare i dagens hyperkommersiella fotbollsvärld.

  

8. Eric Bassombeng, Örebro SK

Kommentar: Det är många nyförvärv som gjort ett stort avtryck den här säsongen och Bassombeng är verkligen en sådan spelare. Precis som i fallet Pachajyan är det spelarens snabbhet som är hans vassaste vapen. Nästa år tror jag spelaren lyckats komma in i den svenska fotbollen ännu bättre och då kommer Örebro bli farliga nästa säsong.

  

9. Mattias Jonsson, Djurgårdens IF

Kommentar: En spelare med oerhörda kvaliteter. Hade naturligtvis varit högre upp på listan om inte skador hindrat spelaren från att göra sig själv rättvisa stora delar av säsongen. Tyvärr har Jonsson på senare år haft mer och mer problem med skador och frågan är om han kan komma tillbaka till den nivå när han var som bäst. Jag hoppas verkligen att Jonsson får vara skadefri nästa säsong, vilket kommer innebära att Djurgården hamnar betydligt högre upp i tabellen 2009. 

  

10. Jimmie Augustsson, Kalmar FF

Kommentar: Värvningen från Trelleborg har inte varit helt ordinarie i årtes vinnarlag. När han väl fått spela har det dock sett oerhört bra ut för spelaren och jag har känslan av att Augustsson kan bli föreningens nästa Patrik Ingelsten. Får bara Herr Bergstrand en till försäsong att förädla Augustsson tror jag att han får sitt definitiva genombrott nästa säsong.

  

11. Daniel Bamberg. IFK Norrköping

Kommentar: Den här spelaren kommer vara ett jagat byte till nästa säsong. Det ryktas redan om att Hammarby skulle vara intresserade av spelaren och det förvånar mig inte alls. Jag har på nära håll följt spelaren i superettan och vet vilken kapacitet spelaren har. Daniel Bamberg är definitivt en spelare som hör hemma i allvenskan och där tror jag också att han kommer spela nästa säsong. Framförallt är spelaren en riktig poängmaskin, som jag tror kommer skulle höja sig ännu en nivå i ett bättre lag.

  

12. Erkan Zengin, Hammarby IF

Kommentar: Här finns de kapacitet så att det förslår. Tyvärr tycker jag inte att spelarens utvecklingskurva är den bästa och det känns som spelaren har tagit ett steg tillbaka i utvecklingen under den här säsongen. Hans ojämnhet är det som först slår mig när jag tänker på spelaren. Dock finns det ju finess, kreativitet och en utmanande spelstil i spelarens arsenal. Jag tror spelaren skulle må bra av en ny utmaning för att fortsätta utvecklas som spelare.  

  

13. Tobias Eriksson, GIF Sundsvall

Kommentar: Ännu en spelare som kommer uppvaktas av många klubbar till nästa säsong. AIK och Kalmar FF är två klubbar det ryktas om, men det kommer säkert att komma fler klubbar in i bilden. Jag tycker att spelaren har en oerhörd arbetskapacitet och det är något som är oerhört viktigt om du ska lycks i dagens fotboll.


14. Yannick Bapupa, Gefle IF

Kommentar: Står för kreativitet i ett Gelfe som annars mest består av spelare som kämpar, kämpar och åter kämpar. Betydelsen av Bapupa i Gefle är slående och laget skulle få svårt tt överleva allsvenskan utan den här spelarens egenskaper. I den konkurrensen som idag finns i allvenskan på den här positionen räcker han dock inte riktigt till.


15. Kristian Haynes, Trelleborgs FF

Kommentar: Den tidigare AIK spelaren har flyttat hem till Trelleborg igen. Här har han återigen fått speltid och huserat på högerkanten stora delar av säsongen. Haynes är ingen spelare för de stora allsvenska klubbarna, men gör ett gediget jobb i den mindre klubben Trelleborg.  

  

16. Aleksandar Kitic, Ljungskile SK

Kommentar: En spelare med hygglig potential, som främst lever på sin löpstyrka och sin arbetskapacitet. Är precis som hela Ljungskile relativt begränsad i sitt kunnande, vilket än mer belyser den bragd föreningen stått för de här säsongen, när de klararde en kvalplats.


Imorgon rankar jag seriens bästa centrala mittfältare.


En låt från en helt fantastisk artist, vilket tyvärr ofta försvinner med tanke på allt annat han håller på med:

http://www.youtube.com/watch?v=BrUcWLmrk10


Ranking av seriens vänstermittfältare

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa vänstermittfältare under den här säsongen. Lagens vänstermittfältare kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros. Det har uppkommit vissa problem då en del lag spelar utan yttermittfältare, i de lagen har jag valt andra spelare som oftast har vänstersidan som utgångsposition.   


1. Rasmus Elm, Kalmar FF

Kommentar: Rasmus Elm är ingen naturlig vänsterbreddare, men har oftast utgångsposition ute till vänster. Precis som många fotbollsexperter menar jag att det här är den mest talangfulla spelaren av de tre Elmbröderna. Allting talar för att Rasmus går en lysande framtid tillmötes. Hans blick för spelet är enastående och hans mognad för spelet är fantastisk med tanke på hans ålder.   

  

2. Emir Bajrami, IF Elfsborg

Kommentar: Det här är seriens bästa vänsterbreddare, i den klassiska definitionen av positionen. Spelaren har höjt sig flera klasser i jämförelse med fjolåret. Under den här säsongen har han varit en av Elfsborgs nyckelspelare. Kreativitet, snabbhet och ett ständigt utmanande är egenskaper som kännetecknar spelaren. 

  

3. René Makondele, Helsingborgs IF

Kommentar: Jag blev förvånad när Makondele lämnade Gefle för spel i Helsingborg för ett antal år sedan. Jag var helt övertygad om att spelaren skulle bli proffs utomlands. I de europeiska matcherna förra året visade spelaren att han håller på den nivån och jag skulle till och med vilja hävda att han var bättre i de här matcherna än i allsvenskan. Det finns klara brister i spelarens defensiva spel, men det höjer han upp med en finurlighet och en enorm kapacitet i det offensiva spelet.   

  

4. Tobias Hysén, IFK Göteborg

Kommentar: Den här spelaren har gjort succé som anfallare under senare delen av säsongen. Jag menar dock att spelaren i form, tillhör en av seriens absolut bästa kantspelare. Min förhoppning är att spelaren nästa säsong återigen får förtroende på sin favoritposition och med sin speed snurrar upp försvar efter försvar.   

  

5. Jeffrey Aubynn, Malmö FF

Kommentar: Ojämnhet är det ord som bäst definierar Jeffrey Aubynn och hans kännetecken som spelare. Den här säsongen har präglats av det här. Inledningen och mitten av säsongen var i långa stunder usel från göteborgaren. Efter hand växte dock spelaren in i rollen och han avslutade serien på ett charmant vis. Det är framförallt Aubynns känsliga vänsterfot som är hans effektivaste vapen. Det finns förhoppningsvis mer att ta av nästa säsong, för det kommer behövas om Malmö FF ska vara med och utmana om SM-guldet.

  

6. Roni Porokara, Örebro SK

Kommentar: Det här är ett av säsongens allra bästa nyförvärv alla kategorier. Porokara är ursprungligen anfallare, men har i Örebro fungerat som vänsterytter i ett, 4-3-3. Örebro har gjort ett riktigt fynd i den snabba, riviga och kreativa spelaren, till nästa år önskar jag dock att spelaren gör lite fler mål än den här säsongen.   

  

7. Erik Sundin, Trelleborgs IF

Kommentar: Den före detta Café Opera spelaren har fått en rejäl nytändning i Trelleborg. Erik Sundin har egentligen alla egenskaper för att bli en toppspelare i allsvenskan. Tyvärr finns det vissa egenskaper eller beteenden hos spelaren som jag stör mig på. Framförallt är det spelarens tendens att filma, som sticker i ögonen på mig. Spelaren har den här säsongen presterat sin bästa fotboll hittills i karriären och det är bara att hoppas att utvecklingen fortsätter till nästa säsong.

  

8. Sebastian Rajalakso, Djurgårdens IF

Kommentar: Vårens komet i allsvenskan har gjort en mycket bra första säsong i allsvenskan. Att det kommer formsvackor under en säsong är naturligt med tanke på spelarens ålder. Det är viktigt att ledare och supportrar har tålamod med spelaren och inte ställer för höga krav på honom. Rajalakso behöver tid att utvecklas och när han gjort det kommer han vara en av föreningens nyckelspelare. Spelaren har många goda egenskaper, framförallt har jag fastnat för hans målsinne, snabbhet och kämpaglöd. Egenskaper som kommer föra spelaren långt karriärmässigt.  

  

9. Marcus Olsson, Halmstad BK

Kommentar: Ännu en ung och talangfull spelare som imponerat på vänsterkanten. Skrev på för Halmstad från Forward och har direkt visat sin klass. Har en oerhört känslig vänsterfot i klass med Aubynn, en annan viktig egenskap spelaren erhåller är hans mod att hela tiden utmana motståndarförsvararna. 

  

10. Yussuf Saleh, AIK

Kommentar: Saleh har inte hunnit visa upp hela sitt register. I slutet av säsongen fick han dock förtroende och visade direkt varför AIK plockade upp honom från en lägre division. Nästa säsong tror jag Saleh kommer vara given i startelvan och kommer vara en frisk fläkt på föreningens vänsterkant.

  

11. Haris Laitinen, Hammarby IF

Kommentar: Det finns så oerhört mycket vilja hos den här spelaren, att man bara önskar att han blommar ut ordentligt snart. Tyvärr verkar spelaren ha svårt att ta det där sista steget i utvecklingen, från talang till färdig storspelare. Jag tycker personligen att Laitinen saknar snabbhet, men det går ju att kompensera med andra egenskaper. Frågan är bara om Laitinen har de egenskaperna?

  

12. Daniel Nicklasson, GAIS

Kommentar: Den förre IFK Göteborg spelaren var för några år sedan assistkung i superettan. Spelaren har dock inte presterat lika bra i allsvenskan, men det finns kvalitet framförallt i passningsspelet som gör att GAIS supportrarna kan forstsätta hoppas på att det absoluta genombrottet kommer.  

  

13. Johan Claesson, Gefle IF

Kommentar: En riktig Pelle Olsson spelare som underställer sig laget i alla lägen. Johan Claesson saknar, enligt mig, spetsegenskaper men han gör alltid sitt jobb och det som lagledningen förväntar sig. Spelaren funderar på att sluta med elitfotboll, men där tror jag att Pelle Olsson kommer att göra allt i sin makt för att övertyga honom att fortsätta med fotbollen i Gefle IF.  

  

14. Ari Skúlason, GIF Sundsvall

Kommentar: Värvades inför den här säsongen från BK Häcken och skulle bidra med rutin och kreativitet i Giffarna. Tyvärr blev det inte som varken klubbledningen eller spelaren själv hade tänkt sig och Skúlasons säsong kan enbart beskrivas som en besvikelse.   

  

15. Eirik Dybendal, IFK Norrköping

Kommentar: Förra året var han briljant i superettan och tillhörde en av den seriens absolut bästa spelare. Tyvärr visade det sig att spelaren var aningen för långsam när det gäller spel på allsvensk nivå. Jag tror att Dybendal kommer vara en nyckelspelare i föreningens målsättning att gå upp till allsvenskan igen, väl där bör föreningen dock söka efter en ersättare. Spelförståelsen och passningsskickligheten finns där, tyvärr saknas det andra egenskaper för att komma upp ännu en nivå.    

  

16. Martin Smedberg, Ljungskile SK

Kommentar: Smedberg har varit mycket upp och ner den här säsongen. Det här har medfört att han vissa stunder under säsongen hamnat utanför startelvan. Det verkar som spelaren har haft svårt att anpassa sig till det allsvenska tempot och vi får hoppas att spelaren tills nästa säsong höjer sig en nivå.


Imorgon tar vi oss an seriens bästa högermittfältare.


Ranking av seriens mittbackar

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa mittbackar under den här säsongen. Jag har valt ut en mittback i vardera lag och ställt dem mot varandra.   


1. Teddy Lucic, IF Elfsborg

Kommentar: Den här säsongens helt klart bästa mittback är en rutinerad räv i de här sammanhangen. Lucic har fått en nytändning den här säsongen och jag tycker att han det här året varit landslagsmässig i sina prestationer.  


2. Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg

Kommentar: IFK Göteborg har två mittbackar av absolut toppklass. Den här säsongen tycker jag att Bjärsmyr varit aningen bättre än kollegan Sigurdsson. Den här spelaren är en framtida landslagsback och jag tror inte att vi får se honom en hel säsong till i allsvenskan. Hans följsamhet och spelsinne är välutvecklat, spelaren har alla möjligheter att utvecklas till en internationellt gångbar mittback.      


3. Rasmus Bengtsson, Trelleborgs FF

Kommentar: En av den här säsongens största utropstecken alla kategorier. Från att ha blivit ratad i Malmö FF tillhör han idag en av seriens mest talangfulla spelare och kommer vara en av de hetaste spelarna när transferfönstret öppnar i januari. Bengtsson är redo för större uppgifter och det ska bli mycket intressant att se var han hamnar nästa säsong.

  

4. Marcus Lindberg, Kalmar FF

Kommentar: Från superettanspelare till guldhjälte på ett par månader. Lindberg har visat upp en respektlöshet, tuffhet, vilja och en kompetens utöver det normala. Nanne Bergstrand visade en enorm fingertoppskänsla när han värvade spelaren från Mjällby. Tränaren har säkert förhoppningar att bygga ett försvar kring den här spelaren, frågan är hur länge han får behålla sin guldklimp?  


5. Bobbie Friberg Da Cruz, GAIS

Kommentar: En ny position brukar innebära att det tar tid att anpassa sig. Det verkar dock inte gälla för Bobbie Friberg Da Cruz. Med hjälp av sin fantastiska speed har han varit lysande som mittback i GAIS det här året. Nästa säsong drar han västerut till Danmark och fortsätter sin karriär där. Förhoppningsvis innebär det här att spelaren utvecklas ytterligare och får fortsätta att spela mittback.   

  

6. Per Karlsson, AIK

Kommentar: Den här listan visar att det finns många talangfulla svenska mittbackar, vilket lovar gott för ett framtida svenskt landslag. Per Karlsson har haft oerhörda problem med skador de senaste åren och har även under stundom varit utlånad tilli exempelvis Åtvidaberg. Den här säsongen har Per Karlsson varit lysande och det största utropstecknet i ett AIK, som annars haft ett jobbigt år.   


7. Hannu Patronen, Helsingborgs IF

Kommentar: Jag har vid tidigare tillfällen i den här bloggen kritiserat den här spelaren. De senaste omgångarna tycker jag dock att spelaren har utvecklats och att han har anpassat sig till spelet och tempot i allsvenskan. Ett framtidsnamn.   

  

8. Jimmy Dixon, Malmö FF

Kommentar: Här finns det en enorm kapacitet, i form av en enorm spänst och snabbhet av internationell klass. Tyvärr har spelaren svårt att omsätta de här egenskaperna i praktiken. Jag tror och hoppas att vändningen snart kommer för spelaren, med förtroende och ett starkt stöd från tränaren tror jag Dixon kan bli den fältherren hela Malmö drömmer om.   


9. Tommy Jönsson, Halmstad BK

Kommentar: Det finns rutin och så finns det Tommy Jönsson. Lugnet själv i backlinjen och en fantastisk passningsspelare. Har antagligen sina bästa dagar som fotbollsspelare bakom sig, men är forttfarande en mycket bra mittback. Saknar de fantastiska frisparkar spelaren fyrade av för många år sedan.


10. Anders Wikström, Gefle IF

Kommentar: Det talas om att Hammarby IF är intresserade av Pelle Olssons senaste stjärnskott på den klarblå himmelen. Jag kan förstå att Hammarbys klubbledningen är intresserade av den duktiga och relativt unga mittbacken, men en stabilitet som Hammarbys backlinje skulle må bra av.


11. Magnus Wikström, Örebro SK

Kommentar: Wikström den äldre har tillsammans med John Alvbåge fått ordning på ett tidigare darrigt ÖSK försvar. Wikström är ingen spektakulär spelare, men han gör alltid sitt jobb oavsett speldag eller förhållanden.  


12. Toni Kuivasto, Djurgårdens IF

Kommentar: För något år sedan var han en viktig kugge i ett av seriens bästa mittlås. I år har det märkts att Kuivasto börjar bli till åren och bristen på snabbhet är ett stort problem hos spelaren. Jag tycker att föreningen bör förbereda sig för en framtid utan spelaren i startelvan nästa säsong. Det är dags att släppa fram yngre förmågor och bygga ett nytt Djurgården.  


13. Etchu Tabe, Ljungskile SK

Kommentar: Spelaren inledde säsongen som forward, men David Wilson såg att det fanns defensiva kvaliteter hos amerikanen. Det här visade sig vara ett lyckodrag och Tabe är en av de största förklaringarna till att Ljungskile undvek direktnedflyttning det här året.

  

14. Stefan Ålander, GIF Sundsvall

Kommentar: Det är svårt att vara mittback i ett lag som inte fungerar. Stefan Ålander har under flera år varit oerhört talangfull och en spelare man väntat på ska blomma ut. Tyvärr har spelaren inte tagit det där slutgiltiga steget och det är mycket möjligt att det krävs ett miljöombyte för att  spelaren ska upp en nivå.


15. Christian Traoré, Hammarby IF

Kommentar: Hammarbys försvar har under året varit bedrövligt. Det här varit på tok för många enkla misstag i försvaret och en av dem som stått för flest grodor är dansken Traoré. Hammarby kommer att behöva två nya mittbackar av toppklass nästa säsong, för att kunna utmana topplagen i serien. 


16. Kristoffer Arvhage, IFK Norrköping

Kommentar: Seriens jumbo förfogar över seriens säsmsta mittbackar. Arvhage har kapacitet att vara en medelbra allsvensk mittback. Tyvärr har han en förmåga att hänga med huvudet och inte höja sig när det verkligen behövs, som för Norrköping den här säsongen. Det finns betydligt mer spännande namn som föreningen bör satsa på inför framtiden.


Imorgon tar vi oss an vänstermittfältarna.


Ranking av seriens vänsterbackar

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa vänsterbackar under den här säsongen. Lagens vänsterbackar kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.  


1. Emin Nouri, Kalmar FF

Kommentar: Sagan om Emin Nouri är en fantastisk berättelse om en spelare som på ett rekordartat snabbt sätt lyckats anpassa sig till allsvenskt spel. Det är inte bara så att spelaren lyckts anpassa sig, han har dessutom varit fullständigt lysande ute på vänsterkanten. Det ska bli fantastiskt roligt och imtressant att se hur bra Nouri kommer att vara efter en hel försäsong i benen. Jag tror att han kommer bli utlandsproffs senast vintern 2010.

  

2. Mathias Florén, IF Elfsborg

Kommentar: Förra säsongen var Mathias Florén starkt ifrågasatt och många supportrar uppmanade föreningen att göra sig av med spelaren till den här säsongen. Florén gick dock stärkt ur det motiga fjolåret och har den här säsongen visat upp ett spel som varit rakt igenom imponerande. I sina bästa stunder den här säsongen tycker jag att Florén varit snudd på landslagsmässig.   


3. Adama Tamboura, Helsingborgs IF

Kommentar: Jag skulle vilja hävda att det här är allsvenskans bästa offensiva ytterback alla kategorier. Tamboura följer ständigt upp i anfallen och visar upp en frejdighet på den offensiva planhalvan som är beundransvärd. Tyvärr finns det aningen för stora brister i förvarsspelet samt ett för hett temperament för en högre placering.

  

4. Nils-Eric Johansson, AIK

Kommentar: Jag har svårt att få grepp om Nils-Eric Johansson, ena matchen är han fullkomligt lysande och i nästa match kan han vara den stora anledningen till att AIK förlorar en match. De senaste matcherna har han huserat på vänsterbacken och där har han hittat tillbaka till storformen. Det finns en oerhörd kapacitet i den här spelaren och jag hoppas verkligen att han kan visa det under en hel säsong 2009. 


5. Andreas Dahlén, Gefle IF

Kommentar: Den här listans stora skräll hittar vi i den tidigare IFK Norrköping och Umeå spelaren Andreas Dahlén. Jag tycker att Dahlén visar upp en imponerande snabbhet och en spelskicklighet. Spelaren är definitivt redo för större utmaningar nästa säsong, om det sedan blir någon större allsvensk klubb eller något annat nordiskt land återstår att se.


6. Jan Tauer, Djurgårdens IF

Kommentar: Det här är en av allsvenskans största profiler alla kategorier. Tauer varken ser ut eller rör sig som en fotbollsspelare. Jag tycker dock att han är väldigt underskattad, framförallt i sitt offensiva spel. Precis som i fallet Tamboura finns det dock stora brister i tyskens försvarsspel, som gör att han inte kan komma högre upp på den här listan.


7. Hjalmar Jonsson, IFK Göteborg

Kommentar: Jag tycker det här är den forna mästerklubbens svagaste kort. Det märktes extra tydligt i matcherna mot Basel att Jonsson inte är en back av internationella mått. Framförallt är spelaren alldeles för långsam för att husera på den nivån.


8. Emil Johansson, Hammarby IF

Kommentar: Här finns det talang så det räcker och blir över. Tony plockade med spelaren från Degerfors och han fick relativt omgående förtroende i Hammarbys startuppställning. Framförallt är det en känslig vänsterfot som kännetecknar spelaren och som är hans signum. Fina frisparkar varvas med minst lika känsliga hörnor. Med tanke på hur Hammarbys försvar sett ut den här säsongen så kan dock inte spelaren få en högre placering.    


9. Per Johansson, Halmstad BK

Kommentar: Texas är en spelare som aldrig gör en riktigt dålig match. Hans stora förtjänster är hans otroliga vilja och en kondition utöver det vanliga. Janne Andersson vet vad han får när han skriver ner Per Johanssons namn i laguppställningen vecka efter vecka och det är en trygghet alla tränare vill ha.

  

10. Yousef Fahkro, Trelleborgs FF

Kommentar: För några säsonger sedan var spelaren aktuell för Malmö FF, men då som mittback efter en magisk säsong i superettan. Fahkro blev dock kvar i TFF och har nu flyttat ut på vänsterbacken. I likhet med Texas är det en spelare som alltid gör sitt jobb och som kämpar tills sista svettdroppen. En stabil och bra allsvensk back.


11. Samuel Wowoah, Örebro SK

Kommentar: Vi var nog många som trodde att Wowoah passerat bäst före datum när han anlände till ÖSK, efter några år i större klubbar. I en ny position har spelaren dock fått en nytändning och har den här säsongen varit mycket bra på vänsterbacksplatsen.


12. Christian Järdler, Malmö FF

Kommentar: Här finns det kapacitet att komma betydligt högre upp på listan. Precis som stora delar av MFF:s lag har spelaren dock underpresterat rejält under sin tid i Malmö. Det är bara att hoppas för alla himmelsblå supportrar att spelaren genomgår en metamorfos tills nästa säsong. 


13. Mikael Roth, IFK Norrköping

Kommentar: I ett fruktansvärt dåligt IFK Norrköping har Mikael Roth trots allt varit en av de bättre. Tyvärr säger det inte så mycket och Roth är betydligt bättre som mittback än ytterback. Vilket lagledningen i Norrköping borde ha upptäckt betydligt tidigare under säsongen. 


14. Kenneth Gustavsson, GAIS

Kommentar: Gustavsson tillhör samma kategori spelare som Fahkro och Texas. Min bedömning är dock att spelaren har en något lägre nivå än de nyss nämnda spelarna. Det ska också sägas att jag sett Gustavsson vid relativt få tillfällen, vilket också ska tas i beaktning. 


15. Robert Johansson, Ljungskile SK

Kommentar: Gjord storsuccé i Ljungskile 2005 och blev värvad till AIK inför deras återtåg i allsvenskan. Sedan dess har spelarens karriär kantats av skador och dylikt vilket medfört att han inte har kunnat göra sig själv rättvisa.


16. Cristian Söderberg, GIF Sundsvall

Kommentar: Har tyvärr inget minne av spelaren, trots att jag har sett Sundvall spela vid ett antal tillfällen den här säsongen. Det är tyvärr inget bra betyg för ytterspringande Christian Söderberg.


Imorgon tar jag mig an seriens mittbackar.


Ny Krönika

En ny krönika på www.caddie.se har publicerats

Värdiga svenska mästare 2008

Den här allsvenska säsongen har varit ett tvåkejsar slag mellan Sveriges bästa anfall och Sveriges bästa försvar. Efter att på nära håll följt serien under hela 30 omgångar tycker jag att det är fullkomligt rättvist att Kalmar FF står som slutsegrare av Lennart Johanssons pokal. Visst kunde serien ha slutat annorlunda om inte Anders Svensson och Stefan Ishizaki hade gått sönder samtidigt, men jag tycker inte att det är rättvist att ha det som argument. Det ska ju kommas ihåg att guldlaget förlorade sin individuellt mest skickliga spelare under sommaren och att de också hade skador som gäckade laget under stora delar av säsongen. Precis som under fotbolls-EM så tycker jag att det är utvecklande och glädjande för fotbollen i stort att det laget som spelar den mest attraktiva och offensiva fotbollen också vinner serien. Kalmar FF har gjort överlägset mest mål i serien den här säsongen och jag är oerhört imponerad av det jobb Nanne Bergstrand lagt ner på sitt Kalmar under de här åren.


Det finns många hjältar i Kalmar en sådan här dag. Patrik Ingelsten som har haft en lavinartad utveckling den här säsongen och blev allsvensk skyttekung med sina 19 mål. Att göra så här många mål, innebär troligtvis att han inte spelar kvar i Smålands stolthet 2009. Henrik Rydström är den spelaren som personifierar Kalmar FF. Han är en fruktansvärt begåvad bloggare, en intressehöjare för allsvenskan och dessutom en fruktansvärt underskattad fotbollspelare. Han är antagligen en av de spelarna i serien som får ut mest av sin kapacitet på planen, mycket beroende på sin spelintelligens och att han är välutbildad i lärare Nanne Bergstands fotbollsskola. Allsvenskans bästa fotbollsspelare den här säsongen är mellanbroder Elm, nämligen Viktor. Fortsätter hans utveckling i Holland kommer han att vara ordinarie i landslaget lagom till VM i Sydafrika 2010. Det finns en kraftfullhet och pondus i hans spel som inte är vanligt förekommande i svensk fotboll. Jag tror och hoppas att spelaren gör succé i holländska ligan, efter att guldfesten lagt sig. Den skickligaste spelaren i Kalmar FF än antagligen Rasmus Elm, som även han snart kommer att vara förlorad för svensk fotboll. Det passningsspel som Rasmus visar upp håller internationell klass och det är glädjande för svensk fotbolls framtid. Mittbacken Marcus Lindberg var ett utropstecken den här säsongen och det ska bli kul att se hur spelaren klarar av det svåra andra året i allsvenskan. Han visar upp pondus och ledaregenskaper som är viktiga för att bli en mittback av klass. Avslutningsvis skulle jag också vilja nämna César Santin som var fullkomligt lysande under våren och är en starkt bidragande orsak till att guldet hamnade i Kalmar. Det finns fler guldhjältar, men jag valde det här axplocket av spelare.


Det ska bli intressant att se hur föreningen följer upp det här guldet. Vilka spelare kommer att försvinna från klubben? Hur många spelare försvinner? Lyckas man hitta likvärdiga ersättare? Hur blir det med en Europacupspels satsning? Blir Nanne Bergstrand kvar i klubben? Blir det något beslut om Nannes och Kalmars efterlängtade nya arena? Frågorna är många och svaren ska bli intressanta att få svar på de närmaste månaderna. Avslutningsvis vill jag bara säga grattis till Kalmar FF och tack för den fantastiska underhållning ni bjudit på under den här säsongen!


Imorgon tar vi oss an seriens bästa vänsterbackar.                    


Ranking av seriens högerbackar

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa högerbackar under den här säsongen. Lagens ordinarie högerbackar kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.  


1. Arthur Sorin, Kalmar FF

Kommentar: Jag tycker att Sorin imponerar såväl offensivt som defensivt. Till nästa säsong försvinner spelaren till danska ligan och det kommer att bli ett rejält avbräck för klubben. Sorin har, enligt mig, varit den här säsongens bästa högerback i allsvenskan.

  

2. Markus Jonsson, AIK

Kommentar: 2007 var ett misslyckat år för den förra Öster spelaren. Mycket skador var den största förklaringen till det. Den här säsongen har straffspecialisten visat upp sitt rätta jag igen och varit stabil under hela säsongen. Har fina offensiva kvaliteter, blandat med ett tryggt defensivt agerande.

  

3. Ulrich Vinzents, Malmö FF

Kommentar: Det hjärta och engagemang som Åkeby förvärvet visar upp för sitt MFF är hedervärt. I ett Malmö FF som har haft problem med sitt försvarsspel har det varit en trygghet för Roland Nilsson, att ha sin klippa längst ut till höger.

  

4. Johan Karlsson, IF Elfsborg

Kommentar: Trots alla nya spelare som kommit till Elfsborg under de senaste säsongerna, så verkar det inte finnas någonting som kan få bort Johan Karlsson från startelvan. Johan Karlsson gör alltid sitt jobb och är en spelare som Magnus Haglund kan lite på till hundra procent.


5. Erik Lund, IFK Göteborg

Kommentar: En talangfull och frejdig ytterback som visar mycket känslor på planen. Aston Villa förvärvet blir bättre och bättre för varje match och kommer att klättra ytterliggare på den här listan under nästa säsong.

  

6. Erik Wahlstedt, Helsingborgs IF

Kommentar: Den stora skrällen i EM-truppen 2004 är en stabil allsvensk högerback. Tycker att Wahlstedt var än bättre för några säsonger sedan, men fortfarande finns det kompetens i spelaren som ger honom en respektabel plats på den här listan.

  

7. David Johansson, Hammarby IF

Kommentar: Var betydligt högre upp på listan 2007. Under den säsongen imponerades jag oerhört av spelaren. Den här säsongen har Johansson prestationer varit betydligt mer ojämna och precis som övriga försvaret har inte spelaren presterat i nivå med sin kapacitet. Det finns betydligt mer att hämta av den här spelaren till nästa säsong.

  

8. Patrik Haginge, Djurgårdens IF

Kommentar: Spelarens vår i Örebro SK var något utöver det vanliga och hade han hållit den nivån hela säsongen hade han varit betydligt högre upp på listan. Tyvärr innebar miljöombytet till storstaden en stor omställning för spelaren och hans prestationer har inte varit lika imponerande sedan dess. Den fina offensiv som visades upp i ÖSK har varit som bortblåst i DIF. Här finns dock ett enormt sparkapital för Djurgården till nästa säsong.  

  

9. Patrik Anttonen, Örebro SK

Kommentar: Anttonen inledde sin allsvenska karriär som en talangfull och irrationell yttermittfältare. Tyvärr har spelaren inte utvecklats riktigt till den nivå som många av experterna hade hoppats. Har dock kapacitet att utvecklas ännu mer på den nya positionen till nästa säsong. 


10. Mikael Rosén, Halmstad BK

Kommentar: Mikael Gustavsson som han tidigare hette är en del av den relativt ålderstigna backlinjen i Halmstad BK. Roséns styrka är hans förmåga att deltaga i det offensiva spelet och varje säsong brukar det bli ett och annat mål på hörna. En habil allsvensk ytterback, men inte mycket mer. 

  

11. Daniel Bernhardsson, Gefle IF

Kommentar: För några säsonger sedan var Hammarby intresserade av spelaren, men han valde att tryggheten i Gefle. Pelle Olsson har skapat ett fungerande försvarsspel i Gefle och i det maskineriet har spelaren varit en viktig kugga den här säsongen.

  
12.
Jonas Lundén, GAIS

Kommentar: Den forne anfallaren har tagit ett kliv nedåt i banan och kan i vissa matcher vara alldeles lysande på sin position, ör att i nästa match rasa samman fullständigt. Lundén har alla egenskaper för att bli en riktigt bra ytterback, nu gäller det bara att få alla pusselbitar på plats. Framförallt har spelaren speeden som en modern ytterback behöver.


13. Dennis Melander, Trelleborg FF

Kommentar: Den här spelaren har varit en del av Sveriges U-21 lag för ett antal säsonger sedan. Tyvärr tycker jag att spelaren stagnerat något i utvecklingen, det finns dock chans till förbättring då Melander fortfarande är relativt ung.


14. Mikael Blomberg, IFK Norrköping

Kommentar: De sista matcherna av säsongen har Blomberg flyttat ner till högerbacksplatsen. Blomberg har passerat zenit i sin fotbollskarriär, men han fungerar betydligt bättre som back än mittfältare på ålderns höst.


15. Billy Berntsson, GIF Sundsvall

Kommentar: Den förre MFF backen fick det olustiga uppdraget att ta över efter talangen Mikael Lustig. Precis som stora delar av GIF Sundsvalls trupp håller Berntsson inte allsvensk klass. 

  

16. Edwin Phiri, Ljungskile SK

Kommentar: Phiri hamnade i rampljust direkt efter en dispyt med Hammarbys Zengin i inledningsmatchen av allsvenskan. Sedan dess har jag varken hört eller sett mycket av Phiri, den här säsongen. Ljungskile består av ett starkt kollektiv och inte särskilt individuellt skickliga spelare.


Imorgon tar jag mig an seriens vänsterbackar.


Ranking av seriens förstamålvakter

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa målvakter under den här säsongen. Lagens förstamålvakter kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.   


1. Johan Wiland, IF Elfsborg

Kommentar: Har endast släppt in sjutton mål på hela säsongen och blivit belönad med ett proffskontrakt hos FC Köpenhamn. Landslagets nuvarande andramålvakt har varit seriens jämnaste målvakt sett över hela säsongen.


2. Kim Christensen: IFK Göteborg

Kommentar: Många trodde att IFK Göteborg skulle få svårt att ersätta kultförklarade Bengt Andersson. Håkan Mild begav sig till Danmark och fann en målvakt utöver det normala. De senaste omgångarna har Christensen varit omutlig.


3. John Alvbåge, Örebro SK

Kommentar: John Alvbåge är tillsammans med Kim Olsen den största förklaringen till Örebros metamorfos under den andra delen av säsongen. Efter några år i Danmark kom den tidigare landslagsmålvakten hem till Sverige igen och har visat ambitionen att återigen finnas med i en svensk landslagstrupp.


4. Magnus Bahne, Halmstad BK

Kommentar:Jag har en förkärlek för den här målvakten, han visar alltid upp ett lugn vilket sprider sig till resten av laget. Föreningen gjorde ett jättefynd när man fann den här spelaren i de tusen sjöarnas land.


5. Petter Wastå, Kalmar FF

Kommentar: Med tanke på Herr Wastås fysiska status borde han inte vara så bra som han är. Han visar upp en imponernade smidighet och en trygghet . Har haft ett svårare år än vanligt, då Kalmar den här säsongen spelat ett betydligt offensivare spel än  under tidigare säsonger. 


6.Tomi Maanoja, AIK

Kommentar: Har spridit en lugn till Gnagets försvar sedan han värvades till klubben under sensommaren. Kommer att vara oerhört nyttig för laget under nästa säsong och har hittills visat upp en betydligt högre nivå än herrar Öhrlund och Bergh.


7. Dime Jankulovski, GAIS

Kommentar: En underskattad målvakt som säsong efter säsong presterar topprestationer. Är antagligen allsvenskans mest spektakulära målvakt med sin spänst och reaktionsförmåga. Jag tror att Elfsborg kommer försöka att värva målvakten till nästa säsong.


8. Marcus Sahlman, Trelleborgs FF

Kommentar: Föreningen har hittills bara släppt in 30 mål den här säsongen. Efter sommaren har Trelleborg höjt sitt spel ännu en dimension och en förklaring till det är den tidigare U-21 landslagets målvakt entré i klubben. För några år sedan hoppade han in som utespelare i sin tidigare allsvenska klubb Halmstad i slutminuterarna, det är ett extra plus i min skolbok.


9. Daniel Andersson, Helsingborgs IF  

Kommentar: Har inte haft samma hjälp av sitt försvar som många andra av målvakterna på listan. Helsingborg spelar ett frejdigt anfallsspel och lägger det mesta av sitt fokus på den delen av spelet. Har den här säsongen varit betydligt jämnare i sitt spel än under tidigare säsonger.


10. Dembo Touray, Djurgårdens IF

Kommentar: Seriens bästa målvakt 2007 har ett betydligt tyngre år 2008. Har blandat och gett i betydligt större utsträckning än vi vant oss vid de senaste säsongerna. Det har dock inte underlättat Tourays arbete att tränare Jonson och Lindholm laborerat med laget i den utsträckning de gjort.


11. Mattias Hugosson, Gefle IF

Kommentar: Jagades inför säsongen av storklubbar som exempelvis IFK Göteborg. Valde dock tryggheten hos Pelle Olsson. Har inte varit lika bra som de senaste säsongerna, men är ändå en stor anledning till att Gefle spelar allsvensk fotboll 2009.


12. Nuredin Bakiu, IFK Norrköping

Kommentar: Den här talangfulla målvakten har haft ett smått omöjligt uppdrag den här säsongen. Försvaret har varit seriens sämsta och Bakiu har således inte haft mycket hjälp. Spelaren har dock bjudit på ett antal högklassiga räddningar under den här säsongen och kommer vara oerhört viktig i IFK Norrköpings strävan att nå tillbaka till allsvenskan.


13. Kristoffer Björklund, Hammarby IF

Kommentar: Det går att dra tydliga paralleller till Dembo Tourays situation i Djurgården. Det har varit hela havet stormar i Bajens försvar och man har inte hittat en fungerande kombination av spelare till försvaret. Kommer nästa säsong att lämna över sin plats till Rami Shaaban som förhoppningsvis kan ge lite stadga åt bajens försvar.


14. Jonas Sandqvist, Malmö FF

Kommentar: Har haft ett oerhört jobbigt år, med tavla efter tavla och även stundom varit bänkad. Är på tok för ojämn i sina prestationer och skapar inte det lugn som kännetecknar en bra målvakt. Malmö FF kommer med ljus och lykta att söka efter en ny förstamålvakt till nästa säsong.


15. Michal Slawuta, Ljungskile SK 

Kommentar: Har haft oerhört mycket att göra hos nykomlingen den här säsongen. Tycker han ser aningen kantig ut i sina ageranden och tillhör inte en av seriens bästa målvakter.


16. Andreas Lindberg GIF Sundsvall

Kommentar: Föreningen har precis som Malmö FF alternerat mellan sina två målvakter. Jag tycker ingen av dem har imponerat och gjort de där "extra räddningarna" som hade krävts för att hålla klubben kvar i allsvenskan.

Imorn blir det en annan ranking, troligtvis av seriens högerbackar.


Silly season bloggserie, IFK Norrköping

IFK Norrköping

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. IFK Norrköping har haft en fruktansvärt jobbig säsong och det kommer att krävas rejäla förändringar till nästa säsong.

  

Målvakt:
Sasa Sjanic
27 Nuredin Bakiu
40 Anders Alé

  

Analys:

En av få spelare i truppen som kan gå med huvudet högt efter den här säsongen är målvakten Nuredin "Nurre" Bakiu. För ett antal säsonger sedan tog Bakiu över målvaktsposten från nuvarande GAIS målvakten Magnus Jonsson, efter att ha varit andramålvakt under en säsong. Ända sedan den dagen Magnus Jonsson lämnade klubben har han varit ohotad förstamålvakt i klubben. Trots att försvaret i stora drag har fallerat har Bakiu gjort många fina insatser under säsongen. Föreningen bör göra allt som står i deras makt för att behålla målvakten till nästa säsong. Det är oerhört viktigt att behålla den stabilitet som finns längst bak i laget, det kommer nämligen att krävas mycket förändringar i övriga lagdelar. Bakom honom har föreningen den relativt unga målvakten Sasa Sjanic. Han har inte fått tillräckligt med speltid för att jag ska kunna göra en rättvis bedömning av honom. Men jag ser ingen anledning att värva eller släppa spelare på den här positionen.   

  

Försvarare:
Oliver Lönn
Anders Whass
Djordje Mrdjanin
Mikael Roth
Kristoffer Arvhage
10 Viktor Rönneklev
15 Armando Ibrakovic
17 Gunnar Thor Gunnarsson

  

Analys:

Försvaret den här säsongen kan beskrivas med ord, katastrof. Det märktes tidigt att föreningens hade en allt för stor tilltro för den backbesättning som 2007 gjorde bra ifrån sig i Superettan. Mittbackarna Kristoffer Arvhage och Thomas Magnussons långsamhet gjorde sig allt för tydligt påmind mot de snabba, tekniska och duktiga allsvenska anfallarna. Inför säsongen 2008 värvades Armando Ibrakovic från Norrköpingsklubben Sylvia. Jag hade förmånen att följa spelaren live vid ett flertal tillfällen hans sista säsong i Sylvia och blev oerhört imponerad över vad jag skådade. Det fanns en snabbhet, kraftfullhet och tuffhet som man inte ofta ser hos så unga och orutinerade backar. Något annat som imponerade var hans förmåga att både fungera som mittback och högerback. Att inte Ibrakovic fick större förtroende den här säsongen, tycker jag är tjänstefel och jag har ingen förståelse för tränarens beslut att ge spelaren den begränsade speltid som han fick. Till nästa säsong bör föreningen bygga sitt försvarsspel kring den här spelaren och jag tycker att han bör placeras som mittback, med tanke på hur föreningens situation bland mittbackar ser ut. Mikael Roth är en ledargestalt som föreningen bör använda sig av nästa säsong, liksom Anders Whass som har ett stort Norrköpings hjärta. Viktor Rönneklev och Gunnar Thor Gunnarsson är i sina bästa stunder två offensivt skickliga backar med en stor potential. Tyvärr är de båda spelarna alldeles för ojämna i dagsläget. Föreningen bör med ljus och lykta leta efter talangfulla ungdomar i närområdet som de kan bygga ett nytt IFK Norrköping kring. Spelare som Thomas Magnusson, Kristoffer Arvhage och Djordje Mrdjanin anser jag har gjort sitt i föreningen och istället bör ett nytt IFK Norrköping byggas, även om det kräver ett läroår i Superettan.        


Mittfältare:
Mikael Blomberg
13 Eirik  Dybendal
14 Daniel Bamberg
16 Magnus Samuelsson
20 Christopher Telo
22 Feliciano Magro
23 Riki Cakic
25 Marcin Burkhardt

00 Petru Racu

  

Analys:

Det är inte många av spelarna listade ovan, som kommer ifrån den här säsongen med ett godkänt betyg. Daniel Bamberg har stundtals varit lysande i ett annat blekt lag. Det här kommer att betyda att spelaren inte kommer att spela i föreningen nästa säsong, utan att han är redo för större uppgifter. Det här kommer att vara en stor förlust för föreningen och det ska bli intressant att se hur föreningen hanterar det. Förhoppningsvis väljer föreningen att släppa fram några av sina talangfulla unga spelare, som förhoppningsvis växer med det ökade ansvaret. Christopher Telo och Riki Cakic har imponerat de få gånger de fått chansen den här säsongen och förhoppningsvis anställer föreningen en tränare som vågar satsa på unga talangfulla spelare. Petru Racu är en spelbegåvad innermittfältare som jag hoppas blir en viktig kugga i föreningens lagbygge nästa säsong. Marcin Burkhardt har fått lovord de få gånger han kunnat spela den här säsongen. Ett lag i Norrköpings läge behöver rutin och därför kan jag tänka mig att behålla spelare som Samuelsson, Blomberg och Dybendal som har ett stort hjärta för klubben och vet vad som krävs för att lyckas ta steget upp igen. Den ojämnhet och den inställning till fotboll i allmänhet och IFK Norrköping i synnerhet som Felix Magro har visat upp är inte acceptabel och jag tycker klubben ska sparka ut honom från Idrottsparken illa kvickt. Den inställning som spelaren har skapar dålig stämning i omklädningsrummet, vilket är det sista föreningen behöver i dagsläget. Jag tycker föreningen ska satsa på unga och talangfulla spelare från Superettan, division ett och två, gärna med lokal prägel.       


Anfallare:
11 Russell Mwafulirwa
19 Imad Khalili
21 Thomas Magnusson
24 Kevin Amuneke
26 Andreas Haglund

  

Analys:

Russell Mwafulirwa och Thomas Magnusson är två spelare som inte hörde hemma i en allsvensk trupp och jag tycker inte att föreningen ska fortsätta satsa på de här två targetspelarna. Jag tror det finns goda möjligheter att hitta bättre spelare som både är yngre och biligare än de här två. Andreas Haglund är oerhört talangfull och en spännande spelare som föreningen kan ha oerhörd nytta av i många år framöver. Haglund bör bli ett uttalat förstaval och förhoppningsvis växer han i takt med att utmaningen och ansvaret blir större. Kevin Amuneke kommer i likhet med Bamberg att försvinna från klubben och anta större utmaningar. En spelare som både ledning och fans hade större förväntningar inför säsongen var värvningen Imad Khalili. Det finns kapacitet i spelaren, men har oerhört svårt att få fram det kunnandet. Liksom bland mittfältarna har jag en önskan att föreningen värvar unga och talangfulla spelare från lägre divisioner. Den lokala föreningen Sleipner har fullkomligt krossat allt motstånd i division två den här säsongen och det bör finnas någon spelare av intresse för IFK Norrköping i den klubben.   


Vad kommer jag att skriva om imorgon? Något helt annat.   


Silly season bloggserie, Malmö FF

Malmö FF

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Malmö FF är en av den här säsongens största besvikelser, även om resultatet de senaste matcherna visat spår av förbättring.

  

Målvakt:
Jonas Sandqvist
35 Dejan  Garaca
40 Dusan Melichárek

  

Analys:

Utan att överdriva vågar jag hävda att det har varit mer eller mindre kaos på den här positionen under den här säsongen för Malmö FF. Jonas Sandqvist har en fantastisk spänst och är i sina bästa stunder av hög allsvensk klass. Tyvärr har de senaste säsongerna mest präglats av enkla misstag från målvaktens sida och han har under delar av säsongen varit bänkad till förmån för Dusan Melichárek. Tjecken har den här säsongen mest skapat rubriker med rattfylla och obscena gester mot motståndarpubliken. Melichárek har precis som Sandqvist en hög högsta nivå, men även den här målvakten gör aningen för många misstag. Jag tycker att en storklubb som Malmö är förtjänt av en bättre förstamålvakt och tycker klubben bör jaga en odiskutabel förstamålvakt nästa säsong. Det här menar jag skulle vara oerhört viktigt för hela försvarsspelet, att det finns en trygghet längst bak i planen. Det finns resurser i Malmö FF och jag räknar med en jättesatsning nu när nya Swedbank Arena står klar. Magnus Bahne i Halmstad eller John Alvbåge i Örebro vore drömnamn för föreningen. Det kommer naturligtvis att kosta en slant, men vara värt varenda krona. I norska ligan gör Eddie Gustafsson stor succé, varför inte göra samma sak i Sverige och Malmö nästa år?    


Försvarare:
Ulrich Vinzents
Robert Åhman Persson

Jimmy Dixon
Gabriel de Paulo Limeira
Markus Halsti
Anders Andersson
16 Christian Järdler
27 Anes Mravac
29 Jasmin Sudic

  

Analys:

Malmö FF är en förening som behöver lugn och ro samt kontinuitet, något som inte stämmer överens med hur föreningen arbetet de senaste åren. Jag anser att det finns mängder av kompetens i den här lagdelen och ser inga större behov av värvningar till nästa säsong. På högerbacken finns stabila och fansens kelgris Ulrich Vinzents. Dessutom har föreningen värvat David Durmaz från GAIS till nästa säsong. Jag har tidigare i den här bloggen ställt mig tveksam till Robert Åhman Persson och hans kapacitet. Det finns enligt mig för stora brister i hans spel för att han ska kunna utvecklas till något stort och jag är oerhört förvånad att en storklubb som Malmö FF, väljer att värva en spelare som inte platsat vare sig i Viborg eller AIK. Christian Järdler är en bra vänsterback som med förtroende kommer att växa ytterligare till nästa säsong. Som reserv finns habila Gabriel, som kan spela på flera positioner i backlinjen. Den finländska panikvärvningen Markus Halsti har hittills inte alls imponerat och måste betecknas som en rejäl floppvärvning. Jag tror dock det finns kapacitet i spelaren och hoppas han kan visa det nästa säsong, efter en hel försäsong med laget. Anders Andersson har verkligen saknats den här säsongen och kommer att vara oumbärlig för Malmö FF 2009. Den liberianska mittbacken Jimmy Dixon har en enorm kapacitet, men frågan är om han kommer tillbaka till den formen han hade i Häcken? Ska det värvas, så ska det vara en spelare som går direkt in i startelvan och som höjer nivån på truppen. Exempelvis Kalle Svensson, Fredrik Risp, Mikael Antonsson eller Rasmus Bengtsson från lokalkonkurrenten Trelleborg.        


Mittfältare:
Alexander Nilsson
10 Rick Kruys
11 Jeffrey Aubynn
13 Babis Stefanidis
15 Mike Jensen
17 Joakim Nilsson
21 Jimmy Touma
22 Robin  Nilsson
23 Labinot Harbuzi
26 Jiloan Hamad
30 Daniel Andersson
34 Guillermo Molins

  

Analys:

Föreningen har värvat mängder av spelare på den här positionen under de senaste två åren. Det finns mängder av ungdomlig talang och entusiasm i laget, både från egna produkter och spelare hämtade från andra klubbar. Guillermo Molins är en talang utöver det normala, som jag tror får sitt definitiva genombrott under nästa säsong. Jimmy Touma har visat upp en irrationalitet och en begåvning som Malmö kommer få nytta av inom en snar framtid. I en spelare som Daniel Andersson har föreningen en spelare som alltid gör sitt jobb oavsett motstånd eller betydelse av match. Det finns dock en hel del spelare som underpresterat sedan de värvades och naturligtvis har Hasse Borg det yttersta ansvaret för detta. Mike Jensen, Rick Kruys och Babis Stefanidis har inte alls presterat i nivå med vad ledning och fans har förväntat sig. Jag har en favoritspelare i Malmö FF, som tyvärr på grund av skador inte fått den utvecklingskurva som alla i hans omgivning och utomstående vet att han har kapacitet till. Det är spelmotorn Labinot Harbuzi jag pratar om och får han vara skadefri kommer det betyda mycket för Malmös spel och även i slutändan för slutplaceringen. Som jag tidigare har skrivit är Malmö FF en förening som behöver lugn och ro samt kontinuitet och därför ser jag ingen anledning att värva en massa spelare. Spelare som går direkt in i startelvan är naturligtvis välkomna och jag tänker då på exempelvis Martin Eriksson. En spelartyp som laget är i behov av. En riktig poängplockare är Daniel Bamberg i IFK Norrköping och jag tror att han skulle vara oerhört nyttig för föreningen.


Anfallare:
Niklas Skoog
18 Edward Ofere
20 Ola Toivonen

24 Agon Mehmeti
31 Jonatan Johansson

  

Analys:

Slår min profetia in kommer två av fem forwards att försvinna från föreningen till nästa säsong. Det är redan klart att Jonatan Johansson försvinner och med allra största säkerhet gör sig klubben även av med den andra veteranen Niklas Skoog.  Det här betyder naturligtvis att de här spelarna måste ersättas. Jag har ett antal namn på spelare som jag menar skulle göra stor nytta i föreningen. Goran Slakovski är Malmöbördig och är på så vis en spelare som fansen kan identifiera sig med. Vidare är han bevisligen en skicklig spelare som skulle göra stor nytta sportsligt för föreningen. I Assyriska har en brasse vid namn Dinho presenterat sig ordentligt denhär säsongen. Det har skådats en otrolig kapacitet när spelaren varit på det humöret. Wanderson i GAIS är en intelligent spelare som dessutom gör mycket poäng. IFK Norrköpings Kevin Amuneke kommer från en jobbig säsong. Den snabba forwarden har inte haft mycket bollar att arbeta med och haft en omöjlig uppgift i jumbon Norrköping. I Malmö skulle han få en helt annan assistans och det tror jag skulle ta Amuneke till en helt ny nivå fotbollsmässigt. Den bästa spelaren i MFF den här säsongen är Ola Toivonen, vilket har gjort att utländska klubbar visat intresse för spelaren. Ledningen bör göra allt som står i deras makt för att spelaren ska stanna i föreningen ytterliggare ett år. Agon Mehmeti är en oerhört spännande spelare som när som helst kan få sitt definitiva genombrott.


Silly season bloggserie, Kalmar FF

Kalmar FF

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Serieledande Kalmar FF kommer avhandlas i det här inlägget.


Målvakt:
Petter Wastå
22 Milan Barjaktarevic
32 Zlatan Azinovic
33 Erit Berisha

  

Analys:

Petter Wastå har ännu inte skrivit på något nytt kontrakt med klubben, vilket för mig är aningen förvånande. Wastå är en oerhört trygg och stabil målvakt, som inte gör de allra mest spektakulära räddningarna. Dock ger han försvaret en trygghet som är oerhört viktigt. Det bör vara högsta prioritet för klubbledningen att få Petter Wastå att skriva nytt kontrakt för klubben. Milan Barjaktarevic fick chansen när Wastå gick sönder under hösten och han visade att det finns kapacitet i målvakten bakom Petter Wastå. Kort och gott så har föreningen en bra målvaktsuppställning, som bör vara klubbens val även nästa säsong.     


Försvarare:
Arthur Sorin
Joachim Lantz
Marcus Lindberg
Tobias Carlsson
Mikael Eklund
Stefan Larsson
14 Patrik Rosengren
16 Petter Lennartsson
23 Mattias Johansson
26 Marcus Mårtensson
26 Emin Nouri
30 Ludvig Öhman

  

Analys:

Arthur Sorin kommer att flytta till Danmark nästa säsong och bör naturligtvis ersättas till nästa säsong. Det ryktas också om att den pålitliga Patrik Rosengren, kommer flytta hem till Mjällby efter säsongen. Vidare har inte Joachim Lantz skrivit på nytt kontrakt med klubben, men jag tror ändå spelaren blir kvar i klubben under 2009. Det finns mängder av bra spelare i truppen som för tillfället har svårt att ta en plats eller som är skadade. Mikael Eklund är bra både som ytter- och mittback, liksom Tobias Carlsson. Stefan Larsson har placerats över hela banan under den här säsongen och är en bra ytterback. Emin Nouri har varit en sensation sedan han flyttade från värsta rivalen Öster IF. Till nästa säsong är mittbacken från Falkenberg Markus Thorbjörnsson redan klar för klubben. Jag har inte sett spelaren i tillräckligt många matcher för att kunna bedöma hans kapacitet, men Kalmar och värvningar från Superettan brukar vara en väl fungerade ekvation. Det kommer på ett eller annat sätt att bli europaspel för klubben nästkommande säsong och kan se ett behov av att bredda truppen, för att kunna vara stark på två olika fronter. Andreas Dahlén skulle vara ett bra komplement, liksom Rasmus Bengtsson i Trelleborg. En annan intressant och ung spelare är Jesper Westerberg som aviserat att han lämnar Halmstad. Det skulle vara intressant att se Westerbergs utveckling i det taktiskt drillade Kalmar FF.   


Mittfältare:
Jimmie Augustsson
Henrik Rydström
10 Patrik Ingelsten
12 Daniel Sobralense
17 Viktor Elm
18 Rasmus Elm
20 Erik Israelsson
21 Lasse Johansson
29 Hampus Bohman


Analys:

Det kommer att bli förändringar i truppen till nästa säsong. Lagets viktigaste spelare Viktor Elm har redan skrivit på för holländska Herrenveen och det kommer att bli ett kännbart avbräck för Kalmar under nästa säsong. Den rutinerade Lasse Johansson har ännu inte skrivit på något nytt kontrakt med klubben och det är bara han själv och klubben som vet om han blir kvar i klubben nästa säsong. Jag menar att vi har en framtida landslagsspelare i Rasmus Elm, som är mycket av hjärnan bakom klubbens fantastiska anfallsspel. Framförallt är det spelarens öga för spelet eller spelförståelse som imponerar på undertecknad. Det går naturligtvis inte att analysera Kalmar utan att nämna Mr Kalmar, Henrik Rydström. Han har en strålande säsong bakom sig och är underskattad både som spelare och skribent. Det finns en hel del spännande och unga spelare i truppen. En av dem är Erik Israelsson, som fått chansen vid ett antal tillfällen den här säsongen. Vi kommer få ser än mer av den här spelaren under nästa säsong. Precis som i försvaret så tycker jag att truppen behöver breddas, av samma skäl som för försvaret. På olika forum har Daryl Smylies namn uppkommit. Spelaren blev direkt en supersuccé för Ljungskile, men har efter den drömlika starten inte hållit samma höga nivå. Nordin Gerzic, Daniel Bamberg, Jonas Bjurström, Erik Sundin, Babupa är alla namn som bör intressera klubbledningen. Kalmar har dock de senaste säsongerna varit duktiga på att finna duktiga spelare i lägre divisioner och det är en strategi jag tycker att föreningen ska fortsätta med. Jag skulle avslutningsvis vilja plussa för Daniel Sobralense, som jag tror får sitt definitiva genombrott nästa säsong.        


Anfallare:
11 Abiola Dauda
13 David Elm

19 Ricardo Santos

24 Robin Östlind

27 Amar Drndo

28 Marcel Sacramento


Analys:

Den tredje brodern Elm är inte en av de mest spektakulära spelarna i Allsvenskan, men det är en härlig karaktär som gör oerhört stor nytta för Kalmar FF. Abiola Dauda har mestadels stått på tillväxt den här säsongen, men det finns en talang i den här spelaren som gör att han kommer bli oerhört viktig för Kalmar FF under nästa säsong. Han är en het kandidat till skytteligatiteln anno 2009. I Superettan har Ricardo Santos huserat den här säsongen, närmare bestämt i Åtvidaberg. Där har han visat upp ett bra målsinne och det är mycket möjligt att han får förtroende i Kalmars trupp nästa säsong. Det finns dock ett visst behov av att förstärka på den här positionen. Det ryktas om Mjällbys Markus Ekenberg och det tycker jag låter som ett intressant namn. Ekenberg har en misslyckad sejour i Helsingborg bakom sig, men har nu en större mognad och är redo för spel i Allsvenskan. Kalmar och brassar är en härlig kombination och det finns stora chanser att Nanne åker över och letar upp en eller spelare i det sydamerikanska landet. Vill inte Nanne åka så långt kan han bege sig till Södertälje och spana in den målfarliga Dinho i Assyriska.

Nästa lag ut är Malmö FF.


En sida med mer idrottsgodis från mig

För Er som inte bara är intresserade av Allsvenskan, har jag börjat skriva kröniker på http://www.caddie.se/. Under rubriken "Palmqvist påpekar" reflekterar jag kring olika idrottsrelaterade händelser. Det senaste inlägget handlar om varumärket Fredrik Ljungberg.  

Silly season bloggserie, Helsingborgs IF

Helsingborgs IF

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Helsingborgs IF har den här säsongen stundtals haft ett fantasifullt och effektivt anfallsspel och det är laget jag kommer att analysera i det här inlägget.


Målvakt:
Daniel Andersson
22 Oscar Berglund
30 Pär Hansson (utlånad)
35 Hampus Nilsson

  

Analys:

Daniel Andersson har under flertalet år och i flertalet klubbar varit en bra allsvensk målvakt. Efter en utflykt till Skottland kom han för några år sedan tillbaka till Skåne och den här gången var det Helsingborg som fick målvaktens signatur på pränt. Andersson börjar måhända komma lite till åren, men jag tror han kommer att hålla en bra nivå under ett par säsonger till. Ett förslag är att knyta duktiga Marcus Sahlman till klubben, som den här säsongen varit utlånad till Trelleborg från Halmstad. Sahlman är enligt mig en bra ersättare till Andersson den dagen han väljer att lägga skorna på hyllan.


Försvarare:
Adama Tamboura
Hannu Patronen
Samir Beloufa
14 Leandro Castan (utlånad)
21 Christoffer Andersson
23 Erik Wahlstedt
24 Marcus Nilsson
25 Oskar Rönningberg
26 Joel Ekstrand
28 Johan Falkesäter
32 Christopher Nilsson

  

Analys:

Helsingborgs försvar har stundom under den här säsongen varit ihåligt, framförallt efter att Andreas Granqvist lämnade klubben. I somras värvades Hannu Patronen dyrt från den finska ligan, inledningsvis hade spelaren svårt att imponera. Patronen har dock växt in i rollen och har under senare delen av hösten styrt sitt förvar på ett imponerande sätt. Adama Tamboura tillhör definitivt en av seriens bästa vänsterbackar, framförallt offensivt och klubben kommer få jobbigt att behålla spelaren under nästa säsong. Andreas Dahlén numera i Gefle skulle kunna vara en bra ersättare den dagen Tamboura försvinner ut i Europa. Det finns mängder av unga talangfulla backar i truppen, både Joel Ekstrand och Marcus Nilsson har presenterat sig under säsongen och går en strålande framtid tillmötes. Samir Beloufa och Leandro Castan värvades som nödlösningar och föreningen bör göra sig av med spelarna om det finns möjligheter. Jag kan se ett visst behov av en etablerad back som komplement till alla unga spelare som finns i backlinjen. Rasmus Bengtsson har en lysande säsong bakom sig i Trelleborg och vore en bra värvning för Helsingborg. Det kommer dock vara en rejäl dragkamp om den här spelaren under nästa transferfönster och vi får se hur Helsingborg kan matcha övriga lags bud. På högerbacken finns rutinerade Erik Wahlstedt som jag tycker är helt okey och på det stora bra i sina prestationer, således ser jag ingen anledning till att lägga några stora pengar på att hitta ersättare till den positionen.         


Mittfältare:
Isaac Chansa
Andreas Landgren
Fredrik Svanbäck
10 Marcus Lantz
13 Ólafur Skúlason
14 Johan Eiswohld
16 René Makondele
18 Mattias Unkuri
19 Martin Kolár
31 Henrik Fribrock
33 Marcus Bergholtz

  

Analys:

I den här lagdelen finns det en härlig blandning av rutin och ungdomlig entusiasm. Det finns mängder av kompetens och duktiga spelare på den här positionen i Helsingborg. Andreas Landgren är en talangfull mittfältare som har alla möjligheter att bli en fantastiskt duktig innermittfältare. Jag tycker det är roligt att Bosse Nilsson bygger sitt lag kring de här unga och duktiga spelarna. Isaac Chansa inledde säsongen magnifikt och öste in mål i i de första matcherna. Han har inte riktigt håll samma nivå under senare delen av säsongen, men han håller en hög allsvensk nivå. En av det här årets stora utropstecken i serien är Marcus Lantz. När Lantz kom till klubben förra säsongen hade han svårt att ta en plats i klubben och blev ofta placerad på bänken av Mr Baxter. Under det här året har han dock fått förtroende och han har visat en härlig blandning av kämpavilja och ett bra passningsspel. Lantz har varit en av seriens absolut bästa mittfältare under den här säsongen. Jag blev förvånad att Makondele inte blev proffs utomland när han spelade i Gefle, utan valde fortsatt spel i Allsvenskan istället. Det finns en oerhörd talang i den här spelaren och är i sina bästa stunder en av seriens absolut största attraktioner. Bergholtz och Unkuri har båda fått känna på allsvenskt spel under säsongen och det kommer att bli mer av den varan under 2009. De spelare som jag tycker klubben kan undvara är Fredrik Svanbäck och Martin Kolár, som inte presterat tillräckligt bra under 2008. Offensiva och kreativa innermittfältare skulle kunna vara av intresse för Helsingborg, liksom en skicklig vänsterytter. En spelare som Mattias Lindström som klubben jagat förr, skulle vara ett bra tillskott eftersom han kan spela på flertalet positioner. Martin Eriksson, Pavel Zavadil och Daniel Bamberg är också spelare som skulle spetsa till truppen ytterliggare. Det är dock främst i anfallet som jag ser störst behov av nyförvärv.      


Anfallare:
Tobias Holmqvist
11 Roman Kienast
17 Henrik Larsson
27 Mike Sserumagga
29 Patrik Åström (utlånad)
29 Rasmus  Jönsson


Analys:

Det absolut viktigaste för klubben alla kategorier är att spelaren och människan Henrik Larsson väljer att fortsätta sin karriär i Helsingborg. Han har utan konkurrens varit seriens bästa spelare den här säsongen och alla Helsingborgs fans får be till högre makter att spelaren blir kvar. Den österrikiske landslagsmannen Roman Kienast som lånades från Ham Kam i somras har inte alls imponerat och kommer inte att köpas loss av klubben. Ännu en ung spelare som fått sitt genombrott under den här säsongen är Rasmus Jönsson. Han inledde lite trevande, men har utvecklats mer och mer, ju mer förtroende han fått. En spelare som jag alltid haft ett gott öga till är den tunge anfallaren Tobias Holmqvist. Han imponerade redan på mig under sin tid i GAIS och jag är förvånad att han inte utvecklats mer än han gjort under de senaste säsongerna. Kapacitet finns dock och genombrottet kan komma när som helst. En snabb och kreativ spelare skulle vara ett bra komplement till den smarta Henrik Larsson. Fredrik Jensen i Trelleborg är ett namn, Kevin Amuneke i Norrköping ett annat och Jawo i Gefle ett tredje. Det viktiga tycker jag är att det blir den här typen av spelare.


Kalmar FF är nästa lag ut.     


Silly season bloggserie, Hammarby IF

Hammarby IF

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Idag kommer jag att studera söderkisarna i Hammarby IF.

  

Målvakt:
Rami Shaaban
24 Erland Hellström
30 George Moussan
35 Kristoffer Björklund
40 Johannes Hopf


Analys:

Det har varit en turbulent säsong för klubbens målvakter. Rami Shaaban inledde säsongen aningen darrigt och många tyckare menade att Kristoffer "Poppen" Björklund borde ha fått förtroende istället för den landslagsmeriterade Shabaaban. Björklund gjorde bland annat en heroisk insats i säsongens första stockholmsderby, medan Shabaan kurerades efter sjukdom. Tränare Gustavsson valde dock att ge sin gunstling Shabaan förtroende så fort han var redo för spel. Efter en rad bra insater av Shabaan hade kritiken och uppståndelsen lagt sig. Då skadade Shaaban korsbandet och han var borta resterande del av säsongen. Kristoffer Björklund har gjort en bra säsong och visat att han är en bra back-up till Shaaban. Det finns således ingen anledning till förändringar på den här positionen. Möjligtvis att föreningen bör försöka göras sig av med någon av de tre andra målvakterna.        


Försvarare:
David Johansson
José Monteiro de Macedo
Christian Traoré
Emil Johansson
Suleyman Sleyman
13 Isak Dahlin
21 Klebér Saarenpää
25 Fadi Malke
27 Matthias Olsson
32 Marcus Törnstrand


Analys:

Hammarbys försvar har den här säsongen sett mer än lovligt darrigt ut. Framförallt är det i mittförsvaret som Tony Gustavsson inte lyckats finna ett fungerande par att arbeta kontinuerligt med. Christian Traoré är enligt mitt sätt att se på fotboll inte tillräckligt bra för att spela i en klubb av Hammarbys kalibrer. Spelaren gör att för många grova misstag under en säsong, den här säsongen har ett flertal av misstagen lett till poängtapp för klubben. Suleyman Sleyman har inte kommit upp till samma höga vinå som under 2007 och idag är det ingen som vet om han blir kvar i klubben nästa säsong. Tony Gustavsson har hintat om att Sleyman inte kommer vara förstaval för klubben nästa säsong, utan att han i så fall får vara beredd att sitta på bänken en hel del. Högerbacken och lagkaptenen Davidl Johansson har hög potential, men har inte heller presterat på en tillräckligt hög och jämn nivå under 2008. Dock tycker jag att Davidl Johansson bör ingå i Hammarbys spelartrupp även 2009, eventuellt i konkurrens med Alexander Östlund som har ett förflutet i klubben. En ung spelare som imponerade på mig i senaste derbyt mot Djurgården var den 18-åriga backen Marcus Törnstrand. Han visade ingen respekt mot sina namnkunniga motståndare och visade även en aggresivitet och tuffhet i sitt spel som Hammarby kommer få mycket nytta av nästa säsong.


Jag har nedan skrivit ner ett antal förslag på mittbackar som jag tycker skulle vara bra alternativ för föreningen. Patrik Gerrbrand är det första namnet man tänker på. En spelare med ett hårt bultande Hammarbyhjärta, som deklareret att han kan tänka sig spel i Hammarby nästa säsong. Gerrbrand har en hög kapacitet och kan bli samma succé som Andreas Granqvist var för Helsingborg under den här säsongen. Karl Svensson är en duktig mittback som haft mängder av problem under sin proffssejour. Jag menar att spelaren skulle må bra av ett år i Sverige innan han ännu en gång försöker sig på live ute i Europa. Två relativt bortglömda spelare är Johnny Lundberg och Marcus Andreasson i Danmark respektive Norge. Spelarna presterar vecka efter vecka bra fotboll och skulle vara bra värvningar för Hammarby. Två lite mer oväntade namn är Sverrie Gardarsson och Gustaf Segerström. Gardarsson har haft ett tungt år i GIF Sundsvall där han inte fått spelet att stämma till hundra procent. Det finns dock en oerhörd kapacitet i spelaren och ett miljöombyte skulle vara bra för spelarens självförtroende. Lagkaptenen i Sirius har under flera år varit tongivande i Uppsalalaget. Av det jag sett av Segerström är han en spännande spelare, som har kvaliteter för att spela i Allsvenskan. Jag vill till sist plussa för Alagie Sosseh som jag tyckte visade intressanta kvaliteter de gångerna han spelare ytterback istället för då skadade Emil Johansson. 


Mittfältare:
Louay Chanko
14 Mikkel Jensen
16 Fredrik Söderström
17 Erkan Zengin
18 Haris Laitinen
22 Sebastian Castro-Tello
26 Simon Helg
28 Carlos Gaete
33 Maic Sema


Analys:

Förlusterna av Petter Andersson och Sebastian Eguren har varit extremt kostsamma för klubben och hittils har Hammarby inte funnit spelare som kunnat ersätta de två publikfavoriterna. Jag kan inte nog betona vikten av att föreningen lyckas behålla Louay Chanko under nästa transferfönster. Spelaren är fantastisk med bollen och en terrier i förvarsspelet. Enligt mig är det oerhört förvånande att Chanko inte fått chansen i en svensk landslagstrupp. Erkan Zengin, Haris Laitinen och Sebastian Castro-Tello är oerhört begåvade spelare men är alla för ojämna i sina prestationer. En spelare som spås en lysande framtid är Simon Helg, som på grund av olika omständigheter inte blommade ut helt den här säsongen. Carlos Gaete är också en spännande spelare som dock har en många bitar kvar att utveckla för att vara en färdig spelare. Jag ser således ett behov av att investera i nya spelare på den här positionen under nästa säsong. Egentligen tycker jag att det är på tre positioner som det behöver förstärkas. Laget behöver nya yttrar samt en offensiv innermittfältare jämte Louay Chanko. Nordin Gerzic, Pavel Zavadil och Martin Eriksson passar alla in på den beskrivningen och skulle vara bra tillskott för truppen. Daniel Bamberg och Mattias Lindström är två andra spelare som skulle tillföra truppen en dimension som man idag saknar.


Anfallare:
Olof Guterstam
10 Charlie Davies
11 Freddy Söderberg
15 Nathan Paulse
19 Paulinho Guará (utlånad)
20 Alagie Sosseh
23 Christer  Gustafsson


Analys:

Charlie Davies har utvecklats fantastiskt till den här säsongen. Den här säsongen har han kunnat använda sin snabbhet på ett effektivare sätt än förra säsongen. Dessutom har han gjort mål på sina chanser det här året, till skillnad från förra året då det gick troll i hans målskytte. Efter att Paulihno försvann har föreningen inte lyckats hitta något bra komplement till Davies, vilket även gjort att Davies spel blivit lidande. Guterstam och Paulse har hittils haft svårt att imponera och jag tycker föreningen ska se sig om efter alternativ till på den här postionen. Som komplement till Davies skulle jag vilja se en stor och stark bollmottagare med ett välutvecklat spelsinne.  Emra Tahirovic, Daniel Nannskog, Kim Olsen, Dinho, Ajsel Kujovic, Markus Ekenberg och Björn Runström är alla intressanta namn för Hammarbys ledning.


Helsingborgs IF kommer att redogöras för under morgondagen.


Silly season bloggserie, Halmstad BK

Halmstad BK

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Idag är det Halmstad BK:s tur att träda fram i rampljuset.


Målvakt:
Conny Johansson
20 Magnus Bahne
22 Karl-Johan Johansson
22 Markus Sahlman (Utlånad)


Analys:

När det gäller målvaktsposten har föreningen sitt på det torra. I sina bästa stunder tycker jag att finländaren Magnus Bahne är seriens bästa målvakt. Till skillnad från många andra målvakter i serien gör han ett oerhört stabilt intryck och gör få ödestigra misstag för sitt lag. Magnus Sahlman har under höstan varit utlånad till Trelleborg och det är mycket möjligt att det finns en option att köpa loss målvakten. Det viktigaste är dock att föreningen får behålla Bahne och ger honom det förtroende han förtjänar. Såledles ser jag inget behov av att förstärka eller göra sig av med spelare på den här positionen.   


Försvarare:
Per Johansson
Jesper Westerberg
Tommy Jönsson
Markus Gustafsson
Mikael Rosén
12 Tomas Zvirgzdauskas
19 Daniel Johansson
23 Emil Jensen

  

Analys:

Jesper Westerberg har redan deklarerat att han lämnar föreningen efter den här säsongen. Spelaren har haft svårt att ta en ordinarie plats på någon av ytterplatserna och söker sig därmed vidare till andra klubbar och nya utmaningar. Jag ser Westerberg som en oerhörd talangfull spelare som inte fått den speltid som jag tycker han förtjänar. Överlag är det många åldermän på den här positionen. Jönsson, Zvirgzdauskas, Rosén, Johansson har alla mänder av rutin och allsvenska matcher i bagaget. Eventuellt skulle jag vilja se en stegvis föryngring på den här postionen. Markus Gustafsson värvades från Forwarad till säsongen 2008 och har alla möjligheter att växa ut till en bra allsvensk back. Det har under senare tid i media spekulerats kring Mikael Nilsson och att han eventuellt skulle vara på gång till Allsvenskan. Nilsson skulle naturligtvis vara ett lyft för vilken allsvensk klubb som helst och skulle Nilsson välja att flytta hem kommer han bli en övärderlig kugge i Janne Anderssons lagbygge. Mittbacken Johnny Lundberg tidigare Landskrona gör bra ifrån sig i Danmark och borde vara en spelare som intresserar Halmstad. Föreningen är annars mästare att hitta unga lovande spelare från regionen som får ett lyft när de flyttar till klubben och det finns säkert många duktiga mittbackar i de hallandska skogarna.


Mittfältare:
Michael Görlitz
11 Alexander Prent
13 Andreas Johansson
15 Joe Sise
16 Tim Sparv
17 Hjalmar Öhagen (Utlånad)
18 Marcus Olsson
21 Anel Raskaj
24 Sebastian Johansson

  

Analys:

Emil Salomonsson från Ängelholm är redan klar för Halmstad inför nästa säsong. Den unga spelaren har gjort ett starkt intryck i Superettan under den här säsongen och kommer att bli en tillgång för hallandsklubben Holländaren Alexander Prent värvades till den här säsongen och gavs lovord från Janne Andersson inför säsongen. Tyvärr har den gänglige holländaren inte levererat i den utsträckning som föreningen hoppades på, under hösten har spelaren dessutom haft otur med skador. Michael Görlitz är därmot en värvning som närmast kan beskrivas som succé. Han inlånades från storklubben Bayern München under sommaren och har sedan dess varit omutlig på högermittfältet. Problemet är att Görlitz prestationer antagligen har medfört intresse från andra klubbar och jag har svårt att föreställa mig Görlitz i den blåa tröjan även nästa säsong. Anel Raskaj fick mångder av vitsord inför säsongen och många trodde att spelaren skull få sitt genombrott den här säsongen. Raskaj har blandat helt fantastiska prestationer med mindre bra matcher, en ojämnhet som är vanlig för unga spelare. Andreas Johansson, Tim Sparv och Sebastian Johansson är alla helt okey allsvenska spelare och fyller väl sin plats i Halmstads trupp. Jag kan se ett visst behov av mer kreativitet på innermittfältet för Halmstad. I Trelleborg huserar en spelare vid namn Jonas Bjurström och jag tror det skulle vara en spelartyp som skulle passa föreningen som handen i handsken.      


Anfallare:
Ajsel Kujovic
Emir Kujovic
10 Magnus Arvidsson
14 Anselmo Tadeu

  

Analys:

Det finns en härlig blandning av talang, erfaranhet och målfarlighet bland anfallarna i föreningen. Bröderna Kujovic går en fantastisk framtid tillmötes, dock gör bröderna aningen för lite mål. Anselmo har efter en trög inledning blommat ut rejält under hösten. Det har redan börjat ryktats om intresse från utländska klubbar och föreningen gör nog bäst i att hålla hårt i sin guldklimp. Fortsätter Anselmo på den inslagna vägen tror jag inte föreningen lyckas behålla honom längre än till sommaren. Magnus Arvidsson börjar komma till åren, men har en fantastisk karaktär. Han springer och springer och springer och springer och springer. Den överhängande risken av att en eller flera på den här postionen försvinner gör att föreningen bör se sig om efter ersättare. Halmstad BK har tradition av att ta fram och utveckla talanger . En spelare spm Linus Hallenius bör därmed kunna intressera halläningarna som gjort stor succé den här säsongen i GIF Sundsvall. Andreas Haglund i IFK Norrköping är en snabb och utvecklingsbar spelare som jag tycker hör hemma i Allsvenskan och jag ser Halmstad som en bra språngbräda för spelaren. Frdrik Jensen i Trelleborg är en annan ung och lovande spelare som jag tycker bör söka sig till en aningen större förening och i den beskrivningen tycker jag Halmstad passar perfekt   


Hammarby IF kommer att avhandlas under morgondagen.       


Silly season bloggserie, IFK Göteborg

IFK Göteborg

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Förra årets svenska mästare och årets cupmästare kommer att avhandlas nedan.

  

Målvakt:
Kim Christensen
12 David Stenman
25 Erik Dahlin [Utlånad]


Analys:

Kim Christensen såg mer än lovligt darrig ut i sin första tävlingsmatch mot Kalmar FF på Nya Ullevi. Framförallt såg man tydliga brister i luftspelet och experterna sågade i många fall föreningens nya målvaktsvärvning. Christensen har dock motbevisat alla belackare och varit alldeles strålande under i stort sett hela säsongen. Målvaktens fantastiska säsong gav eko hos den danska förbundskaptenen Morten Olsen, som tog ut Christensen till landslagstruppen under hösten. Efter alla hyllningar behöver jag knappast skriva att det inte finns någon anledning för IFK Göteborg att söka nya spelare till den här posten. Bakom Christensen har man två unga och talangfulla målvakter som inte klagar över att sitta på bänken.      


Försvarare:
Sebastian Eriksson
Nicklas Carlsson
Mattias Bjärsmyr
Adam Johansson
14 Hjálmar Jónsson
16 Erik Lund
22 Ragnar Sigurdsson
23 Oskar Gustafsson

  

Analys:

Försvaret har sett stabilt ut under i stort sett hela säsongen och då framförallt de senaste omgångarna när försvaret varit mer eller mindre omutligt. Det finns mängder av ungdomlig talang och entusiasm i truppen. Jag tänker då på spelare som Erik Lund och Sebastian Eriksson, även en spelare som Mattias Bjärsmyr med mycket erfarenhet från allsvensk spel tillhör åldersmässigt U-21 landslaget. Problemet jag ser är risken att spelare som Mattias Bjärsmyr och Ragnar Sigurdsson inom en snar framtid lämnar klubben, vilket kommer att innebära ett enormt tomrum för laget. Jag tror att någon av de kompetenta mittbackarna kommer lämna klubben när transferfönstret öppnar i januari. Nicklas Carlsson är en fullgod ersättare till någon av de här spelarna, dock skulle jag gärna se något nytt namn om någon av de mest namnkunniga spelarna försvinner. Kalle Svensson, Fredrik Risp och Mikael Antonsson är naturligtvis namn som får det att vattna i munnen för alla IFK:are och jag tror inte det är helt omöjligt att vi får se någon av de här spelarna i allsvenskan 2009. På det stora hela tycker jag att IFK Göteborg ska fortsätta med sin strategi att slussa in sina egna talangfulla ungdomar i a-laget.      


Mittfältare:
Tobias Hysén
Thomas Olsson
Stefan Selakovic
10 Niclas Alexandersson
13 Gustav Svensson
15 Jakob Johansson
24 Jonatan Berg

  

Analys:

Till nästa säsong får klubben klara sig utan sin stora stjärna och ledare Niclas Alexandersson, som bestämt sig för att sluta med fotboll på elitnivå. Naturligtvis är det här en otrolig kännbar förlust för IFK Göteborg och det är en spelare som måste ersättas. Föreningen har värvat en ung och lovande spelare från göteborgsklubben Qviding. Jag tror dock inte den här spelaren kommer att axla Alexanderssons mantel redan nästa säsong, utan att den här spelaren kommer att få stå på tillväxt. Martin Eriksson har öppnat dörren för en flytt hemåt och då står naturligtvis hans förra arbetsgivare redo med ett bud. Den kreativitet och finess som Mr Eriksson står för skulle vara till nytta för alla allsvenska klubbar och då naturligtvis också för IFK Göteborg. En naturlig ersättare för Alexandersson på högerkanten skulle vara Levon Pachajyan från lokalkonkurrenten GAIS. Jakob Johansson är en spelare jag är oerhört imponerad av och jag tror han går en lysande framtid tillmötes. Mot Elfsborg hoppade han in istället för Thomas Olsson och han imponerade stort i sitt spel. Jag tror att spelaren kommer utvecklas än mer till nästa säsong och då vara en av lagets stöttespelare. Det finns lite lösa rykten om att Thomas Ohlsson är på väg hem till Östergötland och då måste han naturligtvis ersättas och Martin Eriksson vore perfekt i den här rollen. Enligt mitt sätt att se på fotboll har Stefan Selakovic passerat bäst före datum och jag tycker det är lägga för föreningen att göra sig av med spelaren och satsa än mer på sina unga spelare.    


Anfallare:
11 Mathias Ranégie [Utlånad]
17 Daniel Alexandersson
18 Jonas Wallerstedt
19 Pontus Wernbloom
20 Mathias Etéus
28 Nicklas Bärkroth
29 Robin Söder

  

Analys:

Liksom i övriga lagdelar finns det mängder av talang även i den här lagdelen. Robin Söder har den här säsongen presenterat sig för den stora massan och nästa säsong kan det mycket väl vara Nicklas Bärkroth som får sitt genombrott. Jonas Wallerstedt har under den här säsongen fått begränsat med speltid och jag tror att han kommer att söka en ny utmaning till nästa säsong. Wernbloom har spelat allt mer på mittfältet under den senaste tiden och det skulle inte vara helt fel för klubben att värva en etablerad och pålitlig forward som komplement till alla unga spelare i truppen. Precis som Elfsborg finns det en tydlig strategi från klubben att först och främst titta på den svenska och nordiska marknaden. Kim Olsen bör vara ett intressant namn för Göteborg precis som för de andra storklubbarna i Allsvenskan. Jag tycker föreningen skulle må bra av att ha stor och stark forward, som är en pålitlig målskytt och på den definitionen passar Olsen in perfekt. IFK Göteborg bör även vända sig till den danska eller norska marknaden, där det finns mängder av duktiga spelare som skulle se det som en utmanig att spela i en av nordens mest anrika föreningar. Den tidigare U-21 landslagsmannen Markus Ekenberg numera i Mjällby har definitivt kvaliteter för att spela i Allsvenskan och IFK Göteborg skulle kunna vara en tänkbar klubb för spelaren.    


Halmstad BK är nästa lag ut imorgon.        


Krönikör

På sidan http://www.caddie.se/ kan du läsa fler av mina alster under rubriken Palmqvist påpekar. Där belyser jag området idrott och affärer i olika kröniker. 


RSS 2.0