Silly season bloggserie, Helsingborgs IF

Helsingborgs IF

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. Helsingborgs IF har den här säsongen stundtals haft ett fantasifullt och effektivt anfallsspel och det är laget jag kommer att analysera i det här inlägget.


Målvakt:
Daniel Andersson
22 Oscar Berglund
30 Pär Hansson (utlånad)
35 Hampus Nilsson

  

Analys:

Daniel Andersson har under flertalet år och i flertalet klubbar varit en bra allsvensk målvakt. Efter en utflykt till Skottland kom han för några år sedan tillbaka till Skåne och den här gången var det Helsingborg som fick målvaktens signatur på pränt. Andersson börjar måhända komma lite till åren, men jag tror han kommer att hålla en bra nivå under ett par säsonger till. Ett förslag är att knyta duktiga Marcus Sahlman till klubben, som den här säsongen varit utlånad till Trelleborg från Halmstad. Sahlman är enligt mig en bra ersättare till Andersson den dagen han väljer att lägga skorna på hyllan.


Försvarare:
Adama Tamboura
Hannu Patronen
Samir Beloufa
14 Leandro Castan (utlånad)
21 Christoffer Andersson
23 Erik Wahlstedt
24 Marcus Nilsson
25 Oskar Rönningberg
26 Joel Ekstrand
28 Johan Falkesäter
32 Christopher Nilsson

  

Analys:

Helsingborgs försvar har stundom under den här säsongen varit ihåligt, framförallt efter att Andreas Granqvist lämnade klubben. I somras värvades Hannu Patronen dyrt från den finska ligan, inledningsvis hade spelaren svårt att imponera. Patronen har dock växt in i rollen och har under senare delen av hösten styrt sitt förvar på ett imponerande sätt. Adama Tamboura tillhör definitivt en av seriens bästa vänsterbackar, framförallt offensivt och klubben kommer få jobbigt att behålla spelaren under nästa säsong. Andreas Dahlén numera i Gefle skulle kunna vara en bra ersättare den dagen Tamboura försvinner ut i Europa. Det finns mängder av unga talangfulla backar i truppen, både Joel Ekstrand och Marcus Nilsson har presenterat sig under säsongen och går en strålande framtid tillmötes. Samir Beloufa och Leandro Castan värvades som nödlösningar och föreningen bör göra sig av med spelarna om det finns möjligheter. Jag kan se ett visst behov av en etablerad back som komplement till alla unga spelare som finns i backlinjen. Rasmus Bengtsson har en lysande säsong bakom sig i Trelleborg och vore en bra värvning för Helsingborg. Det kommer dock vara en rejäl dragkamp om den här spelaren under nästa transferfönster och vi får se hur Helsingborg kan matcha övriga lags bud. På högerbacken finns rutinerade Erik Wahlstedt som jag tycker är helt okey och på det stora bra i sina prestationer, således ser jag ingen anledning till att lägga några stora pengar på att hitta ersättare till den positionen.         


Mittfältare:
Isaac Chansa
Andreas Landgren
Fredrik Svanbäck
10 Marcus Lantz
13 Ólafur Skúlason
14 Johan Eiswohld
16 René Makondele
18 Mattias Unkuri
19 Martin Kolár
31 Henrik Fribrock
33 Marcus Bergholtz

  

Analys:

I den här lagdelen finns det en härlig blandning av rutin och ungdomlig entusiasm. Det finns mängder av kompetens och duktiga spelare på den här positionen i Helsingborg. Andreas Landgren är en talangfull mittfältare som har alla möjligheter att bli en fantastiskt duktig innermittfältare. Jag tycker det är roligt att Bosse Nilsson bygger sitt lag kring de här unga och duktiga spelarna. Isaac Chansa inledde säsongen magnifikt och öste in mål i i de första matcherna. Han har inte riktigt håll samma nivå under senare delen av säsongen, men han håller en hög allsvensk nivå. En av det här årets stora utropstecken i serien är Marcus Lantz. När Lantz kom till klubben förra säsongen hade han svårt att ta en plats i klubben och blev ofta placerad på bänken av Mr Baxter. Under det här året har han dock fått förtroende och han har visat en härlig blandning av kämpavilja och ett bra passningsspel. Lantz har varit en av seriens absolut bästa mittfältare under den här säsongen. Jag blev förvånad att Makondele inte blev proffs utomland när han spelade i Gefle, utan valde fortsatt spel i Allsvenskan istället. Det finns en oerhörd talang i den här spelaren och är i sina bästa stunder en av seriens absolut största attraktioner. Bergholtz och Unkuri har båda fått känna på allsvenskt spel under säsongen och det kommer att bli mer av den varan under 2009. De spelare som jag tycker klubben kan undvara är Fredrik Svanbäck och Martin Kolár, som inte presterat tillräckligt bra under 2008. Offensiva och kreativa innermittfältare skulle kunna vara av intresse för Helsingborg, liksom en skicklig vänsterytter. En spelare som Mattias Lindström som klubben jagat förr, skulle vara ett bra tillskott eftersom han kan spela på flertalet positioner. Martin Eriksson, Pavel Zavadil och Daniel Bamberg är också spelare som skulle spetsa till truppen ytterliggare. Det är dock främst i anfallet som jag ser störst behov av nyförvärv.      


Anfallare:
Tobias Holmqvist
11 Roman Kienast
17 Henrik Larsson
27 Mike Sserumagga
29 Patrik Åström (utlånad)
29 Rasmus  Jönsson


Analys:

Det absolut viktigaste för klubben alla kategorier är att spelaren och människan Henrik Larsson väljer att fortsätta sin karriär i Helsingborg. Han har utan konkurrens varit seriens bästa spelare den här säsongen och alla Helsingborgs fans får be till högre makter att spelaren blir kvar. Den österrikiske landslagsmannen Roman Kienast som lånades från Ham Kam i somras har inte alls imponerat och kommer inte att köpas loss av klubben. Ännu en ung spelare som fått sitt genombrott under den här säsongen är Rasmus Jönsson. Han inledde lite trevande, men har utvecklats mer och mer, ju mer förtroende han fått. En spelare som jag alltid haft ett gott öga till är den tunge anfallaren Tobias Holmqvist. Han imponerade redan på mig under sin tid i GAIS och jag är förvånad att han inte utvecklats mer än han gjort under de senaste säsongerna. Kapacitet finns dock och genombrottet kan komma när som helst. En snabb och kreativ spelare skulle vara ett bra komplement till den smarta Henrik Larsson. Fredrik Jensen i Trelleborg är ett namn, Kevin Amuneke i Norrköping ett annat och Jawo i Gefle ett tredje. Det viktiga tycker jag är att det blir den här typen av spelare.


Kalmar FF är nästa lag ut.     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0