Somewhere

Två skadedrabbade lag möts ikväll på idrottsparken i Norrköping. Med tanke på hur säsongen hittils sett ut, talar naturligtvis det mesta för att Elfsborg tar en komfortabel seger. Jag gissar dock att Norrköping klarar en poäng, varför inte 2-2?

Igår hände en hel del gällande spelarövergångar i allsvenskan. En hel del lag valde att förstärka sina trupper dagarna innan transferförnstret stänger. Jag tycker det ska bli mycket intressant att se vad Kristoffer Näfver kan göra i Djugården, en oerhörd talangfull spelare med en fantastisk speed. Tyvärr har han stagnerat lite i utvecklingen, nytändning i Djurgården?

Linus Thörnblad imponerade med årsbästa igår, får Lundasonen det att stämma är en medalj ingen omöjlighet i Peking. Tyvärr har Linus visat sviktande psyke vid tidigare mästerkap, hoppas att det blir en vändning i augusti. 

Hanna Ljungbergs medverkan i OS är högst osäker. Det skadeförföljda målspottaren är ovärdelig för Sverige och en viktig kugge om Sverige ska ta medalj. Dessutom lider Lotta Schelin av sjukdom, förberedelserna har inte gått Sveriges väg.     

En oerhört viktig match för svensk fotboll idag, när Champions League går in i andra kvalomgången. Basel är naturligtvis favoriter, men IFK har ett oerhört starkt förvar och jag tror faktiskt att göteborgarna skräller idag. Jag säger bara Robin Söder!

Allbäckdebut i superettan ikväll, luktar succé lång väg.

Nya tag

Efter en helg långifrån mottot: "Spola kröken" är det nu dags att ta nya tag. Har under några dagar varit dålig på att uppdatera bloggen, kommer bli bättring med det framöver.


Precis hemkommen bänkade jag mig igår framför TV:n för att se Örebro mot Hammarby. Att Hammarby kommer sakna Paulinho och Charlie Davies är inget som ens behöver kommenteras, antar att Hammarbyledningen med Tony Gustavsson kommer hålla alla tummar i världen för att USA gör en snabb sorti ur turneringen i Peking. Sosseh startade på bänken i grådagens match, mycket märkligt beslut om du frågar mig. Dock kan man förstå att TränarTony vill spela med sin favorit från Degeforstiden Emil Johansson. Emil är en bra back med en känslig vänsterfot, men Sosseh har något internationellt över sig som borde uppmärksammas och satsas på i större utsträckning. Jag har skrivit det innan, får han förtoende och mjögheten att spela vänsterback kontinuerligt kommer han vara Sveriges nästa landslagsback på den positionen, 

Roger Federer och Björn Borg mot Rafael Nadal och John McEnroe kan snart vara verklighet, Den matchen har något idrottshistoriskt över sig och jag hoppas att jag har möjlighet att bevittna matchen. Hur mycket jippo det än är över matchen, så är det något speciellt för alla som är intresserade av tennis.

Dokumentären "Vägen till OS" gick igår på SVT. Ett mycket sevärt program där man fick följa athleterna på ett annat sätt än man är vad vid, nämligen i deras vardag. Dokumentären var mycket välgjord och idrottarna bjöd på sig själva, ser redan fram mot del två nästa vecka. 

Johan Wiland till Köpenhamn, allsvenskan blir bara sämre och utarmas mer och mer för varje dag som går. Till slut kommer det här naturligtvis gå ut över intresset i landet och jag hoppas att någon form av beslut kring skatter eller liknande snart tas. Det intressanta är att det enda laget som förstärkt laget under uppehållet, nämligen Djurgården är det laget som för tillfället beskrivs som det stora krislaget  i serien.   

Imorgon håller hela Sverige tummarna för blåvitt när man tar emot Basel på Nya Ullevi. Matchen visas som tur är på TV 6 och jag hoppas för svensk fotboll att laget från Göteborg tar sig vidare till nästa kvalomgång. 

Det svenska friidrottsundret ligger i dvala 2008, lite tråkigt och taskig tajming med tanke på att det är OS år. Den enda friidrottaren som har en rimlig chans på medalj är Stefan Holm. Om någon av de övriga tar en medalj ser jag det som en bragd.

Malmö FF har något spännande på gång, många unga och talangfulla spelare. Dock tycker jag att laget saknar ordentlig spetskompetens för att tillhöra toppen 2008. Malmö och långsiktighet är två ord som kanske äntligen börjar hitta varandra. 

Mitt favorilag IF Elfsborg slog laget jag regelbundet besökte under fyra år, utan tillstymmelse till problem. Imorn är det dags igen.

Vill ni ha lite underhållande läsning, köp senaste numret av S och läs artikeln om Patrik Sjöberg.

   

Game, set and match

Måndagens allsvenska möte mellan Helsingborg och Djurgården och gav oss ett antal svar. Helsingborg kommer vara med i toppstriden den här säsongen, Djurgården är inte så dåliga som tabellen och de senaste resultaten visar och Henrik Larsson är utan tvekan allsvenskans bästa spelare, när han är på det humöret. Den sprudlande och fantasifulla anfallsfotboll som laget från Sundets pärla visar upp är charmerande.

Världens bästa trestegshoppare kommer inte få möjlighet att försvara sitt OS-guld från Athen. Under gårdagens DN-gala hoppade han 17.00 trots skadeproblem och att han inte tävlat på ett helt år. Christian Olsson är en oerhört stor idrottsman, synd att han inte har kroppen som klarar av den belastning som krävs i tresteg.

Sanna Kallur tog det säkra före det osäkra och stod över gårdagens tävling, som jag ser det har vi bara ett guldhopp i friidrotten och det är Stefan Holm. Vem hade trott det för ett år sedan, att vi inte skulle ha fler förhandfavoriter?

Idag möts toppen mot botten i allsvenskan. Normalt sett är det tre enkla pinnar för Elfsborg, då laget på pappret är betydligt starkare än sina kompatanter, Det enda som talar emot Elfsborg är att man haft svårt mot bottenlagen hittils i serien.
 
Pontus Farnerud valde Stabeck, jag undrar om AIK vågar sälja Dulee Johnson nu?

TV4 sport visar orienterings-VM, rätthigheterna för de sändningarna kan inte varit dyra.....

Kalmar går som tåget, tre nya poäng mot Malmö och laget ser oerhört starkt ut. Framförallt imponerar man med en trevlig anfallsfotbol, inte alls det tråkiga Kalmar som myten säger.


Änglar och demoner

Mustafa Mohamed comeback var fredagens glädjeämne. Nu kommer kvällstidningarna att börja skriva om medalj för Lysekilsbon, steget tid är dock väldigt långt. Tyvärr saknar Musse en egenskap som är väldigt viktig om du ska ta medalj i stora mästerskap, nämligen en vass spurt. Det var just bristen på det som gjorde att Musse missade medalj i senaste mästerskapet, efter att ha dragit i stort sett hela loppet. Hoppas att Musse har tagit lärdom av tidigare erfarenheter och springer mer taktiskt i Peking.

Robin Söder ser allt mer ut som den här säsongens största stjärnskott. Talangen har nu gjort tre mål på tre matcher och visar dessutom upp ett imponerande och moget spel. Roger Gustavsson verkar vara en tränare som vet hur man ska fostra och träna talanger. Dessuotm visar lagets stjärna Tobias Hysén gryende form, något säger mig att IFK kan ståta med en topp tre placering när säsongen är slut. Laget har kommit smygande och formen verkar bli bättre och bättre.

Matchcen mellan Sirius och Åtvidaberg var ingen höjdartillställning. Det märks en vesäntlig skillnad i tempo och skiklighet i jämförelse med de allsvenska lagen eller vad säger Norrköping, Sundsvall och Ljungskile?

Hammarby mot Örebro känns på förhand som den mest spännande matchen idag, vill Hammarby haka på guldtåget är det ett måste med tre poäng idag. Skdeläget har ljusnat för laget. Jag har en viss oro för att det här medför Sossehs sorti ur startuppställningen.

Spännande att se om GAIS fortsätter imponera, tre poäng mot Sundsvall känns inte som en omöjlighet.

1 Miljard för Kaka, herregud vilka pengar det är i fotbollsvärlden.

Elfsborg klarade på halvfart av Riga från Lettland och ser ut att kvalificera sig för UEFA-cupen. De senare åren har vi sett ett trendbrott , där de svenska lagen går lite bättre ute i europa. En mycket glädjande utveckling. 

Rykten placerar Mats Sundin i Vancover, är det någon svensk man unnar ett Stanley Cup guld är det Mats Sundin, som hela karriären varit trogen Toronto.

Vem har förklarat "kvart i tre ragget" bättre än Bruce Springsteen i Thunderroad med följande textrad?
Show a little faith there's magic in the night
You ain't a beauty but hey you're alright
Oh and that's alright with me 

Vad har det här med idrott att göra? Förmodligen ingenting, men ibland måste man få in lite Bruce Springsteen.

Jonas Björkman oh Robin Söderling känns som en rimlig medaljkandidat i Peking, oj vad svensk tennis skulle må bra av en framgång igen. 

Nästa inlägg kommer handla om "tjocke-Tomas", vem det är och vad som menas med begreppet återkommer jag till. 
  

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Håkan Hellström gjorde igår ett stopp i Halmstad och jag var naturligtvis på plats. Hellström är inte världens bästa sångare, men det finns ändå något hos honom som gör att han är en av de populäraste artisterna i det här landet. Jag tror att mycket handlar om den inlevelse, engagemang, känsla och kärlek till musiken som Håkan visar upp, samt de fantastiska och fanatiska fans som artisten har, vilket gör att inramningen på konserterna blir helt underbara. Har ni inte sett Hellström live så är det på tiden, det är en upplevelse. Samma förklaring som jag angav till Hellströms popularitet skulle man kunna applicera på fotbollsallsvenskan. Det spelas långifrån den bästa fotbollen i världen och allsvenskan kan heler inte ståta med några stjärnspelare. Men det finns precis som i fallet Håkan ett engagemang och en kärlek till fotbollen både från spelare, ledare och supportrar som gör att allsvenskan blir en liga som man älskar. 

Min profetia besannades, Santin såldes igår bara någon timma efter mitt inlägg. FC Köpenhamn blir spelarens nästa klubbadress. Jag kan tycka att Santin kunde ha siktat högre när det gäller liga och lag, men money talks som det heter och det har verkligen Köpenhamn. Frågan är inte om det här kommer påverka Kamar, utan i vilken omfattning? Laget blir av med sin bästa spelare och en spelartyp som det inte finns många av i allsvenskan. Är det kanske dags för Dauda att kliva fram?

Dulee Johnson lämnar också spel i allsvenskan för spel i Maccabi Tel Aviv. Tycker som i fallet Santin att Dulee kunde satsat lite högre sportsligt. Försöljningen kommer bli ett oerhört avbräck för solnaklubben och jag tror att föreningen letar med lys och lykta efter en ersättare, Pontus Farnerud låter som ett bra namn för den anrika klubben. Genom försäljningen av Johnson och Stephenson fick man också fram kapital för att kunna göra en sådan omfattande affär. Bli inte förvånade om affären blir klar i nästa vecka!      
  

Money money must be funny.

Djurgårdens kräftgång fortsätter. Trots dyra och namnkunniga nyförvärv under sommaren så får laget inte ordning på spelet. Igår blev det ett pinsamt 0-0 resultat mot Flora, ett lag av Djurgårdens kalibrer ska inte ha några problem med ett  sådant motstånd. Vad jag har sett av Djurgården så är man i stort behov av en spelskicklig innermittfältare. En spelartyp som Andreas Johansson eller Martin Eriksson vore alldeles lysande för stockholmarna. Frågan är om det finns kapital efter den dyra affären med Johan Oremo? Hur länge kommer Siggi Jonsson och Paul Lindholm sitta kvar, något säger mig att Djurgårdens ledning vill få ut mer av de investeringar man gjort och att man inte är nöjd med vad laget presterar i dagsläget.

Abiola Dauda gjorde två mål för Kalmar igår i europacupspelet. Inför säsongen var det mycket prat om den 20-åriga nigerianen som spåddes en lysande säsong och framtida karriär. Men tuff konkurrens i samband med stor omställning gällande tempo medförde att Dauda har haft problem att ta en ordinarie tröja i Kalmar. En försäljning av Santin kan öppna för Dauda som förhoppingsvis tar chansen och visar vilken klasspelare han är. Bli inte förvånade om det är Dauda som i slutändan nämns som den stora anledningen till att Kalmar tar hem guldet och glöm inte var ni läste det först. Förra året gjorde han fantastiska 23 mål på 25 matcher i Sölvesborg i division 2. Generellt tror jag svenska klubbar är för dåliga på att snappa upp talanger i de lägre divisionerna, tror det finns mycket alang att hämta där.

Khari Stephenson skrev i dagarna på för Ålesund, något säger mig att AIK-fansen inte kommer sakna den gängliga jamaicanen i någon större omfattning.

David Beckham till USA, Samuel Etoó till Uzbekistan, Wilton Figureido och Razak Omotoyossi  till Saudiarbabien. Klubbfotbollen handlar idag inte enbart om europa, de enorma pengar som finns inom dagens fotboll har även uppmärksammats av investerare  i andra världsdelar.

Mikael Dorsin är på väg att skriva på för en rysk klubb, något säger mig att han kommer hamna på bänken där också.   

Johan "Honken" Holmqvist på väg till Frölunda. Föreningen visar muskler och visar att man återigen vill bli en maktfaktor i svensk ishockey. Det intresse som finns för ishockey i Göteborg är fantastiskt och det finns inget lag i Sverige som har bättre förutsättningar än vad Frölunda har. 

Viktor Elm på väg att skriva på för Heerenveen, Dulee Johnson är också på väg bort, när kommer den tredje toppkonkurrenten Elfsborg bli av med någon spelare? Något säger mig att Stefan Ishizaki längtar bort från knallestaden till sydligare breddgrader. 

Malmö fortsätter att värva ungt, det är inte samma kalibrer på värvningarna som under "Real Malmö". Har Zlatan Ibrahimovic pengarna tagit slut av alla felinvesteringar de senaste åren? Robert Åhman-Pehrsson är en av de märkligaste värvningarna det här året. Spelaren var inte ordinarie i varken AIK eller Viborg som åkte ut danska högstaligan. Det säger en del om Malmös intentioner och förhoppningar inför den här säsongen. 

Håkan Hellström på marinfestivalen ikväll och ståupp-komik med Johan Glans, Lennie Norman och Peter Wahlbeck imorn.

Quirinho, hur tänkte Djurgårdsledningen där?

Inlägg eller hörna vad blir det mest mål på?

Samuel Etoó kommer nästa säsong att spela fotboll i Uzbekistan. Ett mycket märkligt beslut av en spelare som på grund av skador hade en misslyckad säsong 07/08. Spelaren är dock bara 27 år och det känns lite tidigt att dra sig tillbaka och njuta av livet i Uzbekistan. En sak vi kan vara säkra på är att Etoó inte gär det här för välgörenhet utan med  allra största sannolikhet får han ett mycket fördelaktigt kontrakt. 

Elfsborg besegrade Halmstad igår, vilket gör att det fortfarande råder spänning i allsvenskan. Framförallt är det Elfsborgs defensiv som imponerar. Nyförvärven Lucic och Danielsson är värda oerhört mycket cred. Att vänsterbacken Florén går en ny vår till mötes har också bidragit mycket till Elfsborgs fina och stabila spel. Jag är relativt övertygad om att antingen Kalmar eller Elfsborg står som slutsegrare när allsvenskan summeras, om det nu inte händer saker under de två sista veckorna av silly season. 

Charlie Davies skyller förra säsongens misslyckande på dåliga matvanor. Häromdagen berättar han stolt att han börjat äta nyttigare. Ska det behöva ta ett år innan Hammarby inser att deras dyraste spelare någonsin äter skräpmat hela dagarna? Undrar förresten hur Milans ledning reagerar på bilderna av Ronaldos mage. Det skulle inte förvåna mig om vi sett det sista av Ronaldo på fotbollsplanen, för vem kan tänkas köpa en spelare som är så övergödd i mitten av juli?

Milan köpte ju förresten Ronaldinho nyligen så det kan hända att man satsar på lite mer "kraftiga" spelare...

Ännu ett dopingfall i Tour de France och cykelvärlden borde skämmas. Är det inte snart dags att lägga ner den där sporten?

Christian Olsson har klarat av maxbelastning på träning och förhoppningsvis gör han debut på DN-galan mästa tisdag. Då kommer jag sitta som klistrad frmför TV:n. Skulle inte förvåna mig ett dugg om världes bästa trestegshoppare slår till med ett hopp över 17 meter direkt. 

USA:s bästa spelare Abby Wambuch är skadad och kommer missa OS i Peking, ett rejält bakslag för jänkarna. Vid förra mästerskapet var det hon med sin styrka, målfarlighet och kämpaglöd som gjorde att USA gick så långt som de gjorde. Utan henne är det tveksamt om USA räcker hela vägen i kamp mot tyskor, kineser och förhoppningsvis svenskor.    

Lyssnade på "Hallå P3" i tisdags och där yttrade Linda Rosing följande. "Jag har alltid velat bli en kändis och har nått mtt mål". Samma sak skulle mycket väl kunna ha sagts av en idrottare som precis tagit en medalj i ett mästerskap eller nåt något annat mål i sin karriär. I Rosings fall innebär det dock att hon druckit sig redlös och haft sex i TV, alla har vi olika mål med livet.

AIK är på väg att kasta iväg den sista livlinan i kampen om det allsvenska guldet. Dulee Johnson är på väg att skriva på för ett israeliskt lag, utan honom kommer AIK få det jobbigt, mycket jobbigt.

Vem köper Pontus Farnerud? Ersätter han måhända Dulee Johnson i AIK?

Igår blev det 5 kilometer rodd och 30 minuters styrketräning, härligt att komma igång med träningen igen. 
 
Jens Lind har för övrigt ett fantastisk fint löpsteg.

Sosse eller Sosseh?

Stefan Holm har seglat upp som vårt största friidrottshopp inför OS i Peking. Holm har haft problem med en hälsena och har inte kunnat göra sig själv rättvisa tidigare under säsongen. I Grekland så slog han äntligen till med nytt personbästa utomhus med 2.37. På spåret mästaren har tidigare visat upp en fantastisk förmåga att höja sig i stora mästerskap, bli inte förvånade om OS-guldet i höjdhopp tar flyget till Värmland i slutet av augusti.

Susanna Kallur vill inte riskera något inför OS och avstår därför tävlingar. Tycker det låter som ett klokt beslut, det är i OS hon ska prestera på topp inte på någon liten gala någonstans i mellaneuropa. Efter Kallurs tårar i senaste mästerskapet så unnar man verkligen henne en framgång i Kina.

Allsång på Skansen hade ett ovanligt svagt startfält i tisdags, därför blev det istället Helsingborg mot AIK på TV4 Sport. En helt okey allsvensk fotbollsmatch, med två lag som spelar offensiv och frejdig fotboll. Helsingborgs backlinje såg mer än lovligt virrigt ut och den nya finska mittbacken såg rejält nervös och darrig ut. Tror varken Helsingborg eller AIK står som slutsegrare av serien i november.

I måndags var det Canal+ match i Malmö. Hammarby spelar stundtals oerhört fyndigt och vägvinnande anfallsspel. Tyvärr hamnar laget ofta i svackor under matcher och laget är alldeles för ojämnt för att räcka till guld. En spelare som imponerade var den, snabba, spelskickliga, Abidalkopian Sosseh. Normalt sett forward i HTFF, men visade upp ett brett register och jag är inte förvånad om det är just Sosseh som om några år är Erik Edmans arvtagare i det svenska landslaget.

Idag match mellan Halmstad och Elfsborg. Ska Elfsborg ha en chans att hota Kalmar krävs det tre poäng idag, annars är jag relativt övertygad om att guldet kommer att hamna i de småländska skogarna.

Levon Pachajyan i GAIS närmar sig mer och mer titeln årets nyförvärv i allsvenskan. Spelaren är snabb, tekisk och oförutsägbar, hur många andra sådana spelare finns det i allsvenskan? Ett fynd av Magnus Pehrsson och company.    

Mååååååndag

Jingblad, Cratz och nu Jingblad igen. Det går att utläsa en hel del av det här beslutet som IFK Norrköping tar. För det första att klubben är desperat, att de saknar pengar och att det är värre än kris i föreningen. IFK Norrköping är idag inget lag för allsvenskan. Föreningen har värvat spelare utan karaktär och utan någon form av hjärta för klubben de spelar för. För föreningen och deras supportrar är det bara att bryta ihop och komma igen. Tyvärr känns det mer och mer som föreningen är fotbollens svar på Leksand. En förening som inget annat gör än att skryta över sina forna framgångar och att alla vill se dem i högsta serien, men att de var längesen de visade upp någonting på planen.

Tonfisk, kyckling, makrill, ägg, oliver, banan och övrig fisk. Där har ni min huvudsakliga diet de närmaste månaderna. Den huvudsakliga träningsformen blir rodd. Beach 2009 here I come. 

Ikväll ser man fram emot klassikermötet mellan Malmö och Hammarby. Två lag med mycket att bevisa och krävande fans. Kan bli en intressant drabbning.  


Helgen lider mot sitt slut

Precis som jag förutspådde blev inte matchen mellan Djurgården och Göteborg någon uppvisning i gladfotboll a´ la Guus Hiddinks totalfotboll. Istället fick vi se två skärrade lag med ett nedsatt självförtroende. Jag tycker att Djurgården var det laget som vågade mest, tyvärr fick man inte utdelning med de offensiva byten som gjordes. Johan Oremo känns tyvärr väldigt mycket som en floppvärvning. Göteborg visade styrka i slutminuterna och det är roligt för svensk fotboll att laget får resultat. Göteborg har trots en hel del pengar i kassakistan valt att konsekvent satsa på sina unga talanger, det här gav SM-guld förra året och även i år finns möjligheten till en framskjuten placering. 17-åriga Robin Söder som avgjorde matchen igår, kommer vi få se mycket av i svensk fotboll de kommande åren, en snabb och orädd anfallare med ett stort självfötroende. Roger Gustafsson framstår mer och mer som ett geni.


Idag är det toppen mot botten i Norrköping. Matchen borde egentligen bara kunna sluta på ett sätt. Men är det något man lärt sig med allsvenskan, så är det att den inte är förutsägbar. Förra veckan kom Gefle på besök till Borås Arena och vann med 1-0. Vidare har både Elfsborg och Göteborg förlorat mot Ljungskile på bortaplan. Jag hoppas att Norrköpings tränarstab kan ta fram det allra bästa ur sina spelare och ta tre poäng till peking. Med tanke på det enorma intresse som finns för fotboll i staden, vore det tråkigt för hela fotbollssverige om laget åker ner till superettan än en gång. Tyvärr tror jag att det kommer vara verklighet när vi summerar säsongen 2008.  


Finalen i Båstad spelas mellan tjecken Tomas Berdych och den spanska grusspecialisten Tommy Robredo. Personligen tycker jag att det är fördel Robredo, med tanke på att han behärskar underlaget bättre än sin kompatant. Dock ska jag i ärlighetens namn säga att jag inte kommer att följa finalen. Positivt är att vädergudarna verkar vara på arrangörernas sida och det kan säkert bli en strålande dag för alla inblandade parter i Båstad. I ärlighetens namn ska vi säga att det inte är några av de största stjärnorna i tennisvärlden som möts idag, men en underhållande final kan det säkert bli ändå.  


42 år gammal gör hallänningen Jörgen Persson sitt sjätte raka OS. Under hela sin karriär har han stått i skuggan av J-O Waldner.  Den här gången deltar inte J-O och allt strålkastarljus kommer vara på Persson. Jag hoppas innerligt att Persson kan få sin OS-medalj, som han trånat efter i så många år.


Förhandlingarna och diskussionerna mellan NHL och KHL är mycket intressanta att följa och det är mycket möjligt att ishockeyn kommer att förändras. I framtiden är det kanske inte lika självklart som det är idag att alla världens bästa spelare samlas i Nordamerika. Ryssland och KHL har bestämt sig för att utmana NHL på allvar och det är mycket möjligt att de lyckas. Allt handlar naturligtvis om pengar och om de kan utmana NHL gällande löner. Det är mycket möjligt att det lönetak som finns i NHL kan bli deras fall gentemot den ryska ligan. Där pengarna finns, där finns även de bästa spelarna. Så enkel och krass är verkligheten inom idrotten.            


Favoritlag

Det finns antagligen fler förklaringar till att man hejar på ett lag än det finns lag. Det kan handla om att du hejar på ett lag för att de spelar underhållande, för att en viss spelare är med i laget, att de har snygga tröjor och så vidare. Jag kommer i det här inlägget diskutera favoritlag i det landet man lever i. För mig personligen som är född i Borås är det naturligt att Elfsborg är laget som hjärtat klappar för, precis som det gör för i stort sett alla mina kompisar från staden. Anledningarna till det är naturligtvis många, ett antal förklaringar skulle kunna vara tillhörighet, lokal patriotism, påverkan från nära och kära, närhet, geografi, nostalgi.


För några veckor sedan hittade jag den här länken på den underbara sidan youtube; http://www.youtube.com/watch?v=jkf6RzTRF3s&feature=related. Länken är en video med låten "Stå upp för Elfsborg". I videon visas bilder på Borås samtidigt som texten på låten rullar i nederkanten av bild så man kan sjunga med. För en utflugen boråsare sedan fem år, är den här låten tillsammans med videon oerhört rörande. Efter låten var färdig efter 2 minuter och 8 sekunder första gången jag sett den hade jag gåshud och blev oerhört nostalgisk. Man minns allt det fantastiska med Borås. Att på lördagarna tillsammans med goda vänner besöka nnågot av stadens nöjeshak som Trägårn eller McEwans, att stå längst upp till höger på ståplatsläktaren på ryavallen och klaga på Jesper Bengtsson, att köpa en fintröja på Joel, att åka till almåshallen och spela innebandy eller Brämhults IP och spela fotboll eller att ta en promenad runt den underbara ramnasjön.


Tänk så många år man stod på Ryavallen och såg sitt lag sluta på en 8:e-10:e plats. Nu har äntligen belöningen kommit och Elfsborg är det mest spännande laget i allsvenskan. Vem trodde det för 10 år sedan? 

Är du utflugen boråsare och hejar på Elfsborg så tycker jag absolut du ska klicka på länken och drömma dig tillbaka till staden och laget i ditt hjärta. Om du inte är det tryck på länken och försök förstå det underbara med Borås och Elfsborg. Nedan följer hela texten:


Vår stad är fylld av drömmar
drömmar om lycka
om segrar för vårt lag
om att vinna guld en dag
Vår stad står upp för er

Stå upp för Elfsborg
För våra färger
Vi är gulsvarta, vi är gulsvarta
Tills vi dör

Dom gula å svarta
som vi alla älskar
om du är gammal eller ung
sluta tveka bara sjung
Å stå upp för vårt lag

Stå upp för Elfsborg
För våra färger
Vi är gulsvarta, vi är gulsvarta
Tills vi dör

Å upp mot Rya Åsar
ska segersången stiga
å när solen går ner
blir vi bara fler och fler
som står upp för vårt lag

Stå upp för Elfsborg
För våra färger
Vi är gulsvarta, vi är gulsvarta
Tills vi dör

Stå upp för Elfsborg
För våra färger
Vi är gulsvarta, vi är gulsvarta
Tills vi dör


Helg, Simon Helgh?

Farsen om "Modernt slaveri" rullar vidare. Nu har snillet Christiano Ronaldo uttalat sig och menar att presidenten har helt rätt. Myten om att idrottare inte har alla hästar i stallet kanske inte är så fel ändå?


Dagens sport innefattar följande. Först ska jag förbättra min egen hälsa med ett besök på gymmet. I eftermiddag blir det att följa det klassiska hatmötet mellan rivalerna Djurgården och Göteborg. Tror nog det kan bli en väldigt tillknäppt match, bägge lagen är i stort behov av poäng.


Imorgon är det final i Swedish Open, känner ni hur hjärtat börjar slå snabbare? Hehe


Bosse Pettersson har fått sparken från Enköping, det blir en viss skadeglädje när en besserwisser misslyckas.


Isinbajeva måste vara en av de största idrottarna någonsin. Att vara så totalt överlägsen i en sport i så många år är det inte många idrottare som kan skylta med. Det känns som hon slår världsrekord när hon vill.


Gymnasten Wagners deltagande i OS har jag redan tagit ställning till, tycker SOK har hanterat den här historien på ett katastrofalt sätt. I det stora hela är jag dock extremt skeptisk till bedömningssporter och att de ska vara med i OS. Jag tycker att det bör finnas givna regler och bestämmelser vad som ska avgöra en final, inte som i fallet konståkning gymnastik, simhopp och dylikt där det handlar om tycke och smak från domarna. Ungefär som att man skulle låta melodiefestivalen göra entré på den olympiska scenen.  


Anna Kournikova, denna superstjärna tycker jag har fått oförtjänt dåligt rykte för sin tenniskarriär. Hon har ändå gått till semifinal i Wimbledon och kvartsfinal i Australian Open. Tänk också vilken betydelse hon har haft för att intresset för damtennis har ökat som det gjort? Jämför man Kournikovas karriär med en viss Robin Söderling, så ligger Söderling rejält i lä.


Reflektioner

Dagens snöboll i skrevet goes to Sepp Blatter. Den korrumperade och inkompetenta FIFA-presidenten Sepp Blatter har ytterligare en gång hamnat i blickfånget. Hans definition om vad som menas med slaveri måste gå till historien. Blatter satt i en intervju och gav sina sympatier till en spelare som tjänar över 100 miljoner per år under fem säsonger. Blatter menar att det här är "modern slaveri" och han pratade engagerat om hur synd det är om spelare som blir utnyttjade av klubbar att skriva på långa kontrakt med dem. Inte ett ord nämnde han om de stackars barn som måste arbeta för slavlöner och utnyttjas av multinationella skoföretag som för övrigt gör de här "moderna tidens slavar" till miljonärer. Egentligen behöver det här inte kommenteras, för jag hoppas alla förstår hur ofattbart korkat uttalandet är. Det som är mest skrämmande är att det är en av idrottsvärldens mäktigaste personer som har den här åsikten.


Tour de France har dragit igång igen. För några år sedan satt jag som klistrad framför TV:n och lyssnade på den charmante Robert Vacchi. Duellerna mellan Jan Ulrich och Lance Armstrong var fantastiska och bland det häftigaste jag sett i idrotts väg. Som alla andra har jag dock helt tappat tilltron till sporten och dess utövare och skulle idag aldrig sätta mig och kolla på en etapp.


Kvällstidningarna slår idag upp att Jesper Blomqvist borde bli aktuell för landslaget, tjenare! Killen lyckades ju inte ens i landslaget när han stod på toppen av sin karriär.


Robin Söderling har kapacitet att vara topp tio i världen, dock är han för ojämn för tillfället. Vilket tyvärr inte gör det möjligt med en så hög rankingplacering.


Skadehelvetet för friidrottarna fortsätter och det ser oerhört mörkt ur inför OS. Unnar verkligen Christian Olsson ett till OS-guld, verkar vara fruktansvärt ödmjuk och professionell.       


Måndag och Tisdag i korta drag

Igår inleddes Swedish Open i Båstad, känns inte ett dugg intressant efter att ha sett världstennis från London i några veckor. Läste att arrangörerna drömmer om att Nadal och Federer ska vara med nästa år. Med tanke på att turneringen inleds en dag efter att Wimbledon slutar, finns det inte en möjlighet att locka till sig de namnen som går riktigt långt i Wimbledon. Det finns oerhört stora möjligheter med Swedish Open, men med tanke på NÄR turneringen spelas, så är möjligheterna att locka de riktigt stora namnen begränsad.  

IFK Norrköping, fotbollslaget som jag besökte frekvent under fyra års tid har oerhört stora problem. Igår blev det ytterligare en förlust och med delvis sorg i hjärtat börjar jag inse att laget inte räcker till i allsvenskan. Problemet är att föreningen inte insett att de behöver spela en annan fotboll än de gjorde förra året. I Superettan förra året dominerade man stort och Daniel Bamberg var i sina bästa stunder briljant. Jag var en av dem som var helt övertygad om att den kvicke brassen skulle göra succé i allsvenskan. Problemet för IFK Norrköping, är att de allsvenska lagen är betydligt bättre än Norrköping på att spela attraktiv fotboll, vad Norrköping behöver göra är att spela grisfotboll ala Gefle, Sundsvall och Ljungskile. Annars tror jag tyvärr lagets sejour i allsvenskan endast blir ettårig. Värvningar som Khalili, Magro och Amuneke visar bara vilken misslyckad strategi föreningen hade inför säsongen, vilket stolpskott som helst skulle insett att man behövde en ersättare till Magnus Samuelsson och en ny målvakt.

Wagner får inte åka till OS, helt obekrviligt enligt mig. Framförallt är det förkastligt att höra den kovändning SOK gör, när man först hänvisar till skadeproblem och sedan helt plötsligt hävdar att det är resultatsom ligger bakom beslutet. Skämmes!

Hade varit fantastiskt att se Bossen på Ullevi i lördags. Thunder road är så fantastiskt underbar och bara att få höra den låten live hade varit värt entrépengen.

Börjar så smått att se fram emot OS, det största idrottsevenmanget genom tiderna hålls om mindre än en månad. Börjar bli lite orolig för svenska hopp som Christian Olsson och Sussanna Kallur. Skador, alltid dessa skador.

Igår fick man en chock när man läste "Anders Svensson till FCK". Som tur är tackade Elfsborg nej til budet. Dock har jag en otäck känsla av att någonting snart kommer hända antingen Anders Svensson eller Stefan Ishizaki. Det finns en uppenbar risk att en eller båda lämnar innan transferfönstret stänger.

Hur kommer intresset för elitserien i ishockey påverkar av den ryska ligans uppvaknande. Kommer folk fortfarande vallfärda till arenorna när inte ens "andra sorteringen" spelar i elitserien?

Ikväll blir det ingen sport överhuvudtaget, istället blir det en egelsk deckare på den statliga televisionen.   

Idrott när det är som BÄST

I söndags mellan klockan 15.30 till 21.30 bevittnade jag det absolut högklassigaste jag någonsin sett på en idrottsarena. Jag har alltid varit intresserad och fascinerad av tennis och när det drar ihop sig till Grand Slam sitter jag som fastklistrad framför TV-apparaten. I söndags satt jag framför TV:n i sällskap med brorsan, Jonas Berg och Niklas Kulti. Kompatanterna i den här osannolika bataljen var eleganten och segermaskinen Roger Federer. På den andra sidan befann sig rebellen och utmanaren Rafael Nadal. Wimbledon är den mest klassiska av alla klassiska tennisturneringar som spelas. Den har en extra varm plats i alla svenskars hjärtan efter Björn Borg och Stefan Edbergs framgångar här.


Roger Federer är en gentleman på tennisbanan. Han är helt enkelt född till att spela tennis. Perfekt teknik i alla grundslag och ett rörelseschema och en spelförståelse som tennisvärlden aldrig tidigare har skådat. Schweizaren har alltid älskat att spela på gräs, vilket bevisas av att han inte förlorat en match på underlaget sedan 2002. Federer hade inför det här året tangerat Björn Borgs rekord och således vunnit Wimbledon fem år i rad. I år skulle han äntligen bli större än sin idol och närma sig Pete Sampras som vunnit turneringen vid sju tillfällen. På andra sidan nätet stod dock en spansk yngling som efter två raka förluster mot Federer i Wimbledon var ute efter revansch.


Det fanns en extra krydda med matchen och det var vem som egentligen hade det psykiska övertaget kompatanterna emellan. Nadal hade en månad tidigare utklassat Federer i Franska Öppna och har besegrat Federer vid fler tillfällen än tvärtom. Federer å sin sida hade över 60 segrar i rad på gräs och hade besegrat Nadal vid de två senaste tillfällena på gräs.


Matchen kan beskrivas som ett skådespel där två olika spelartyper möts. Den hårdservande, spelskickliga, lugna, högerhänta och finurliga Federer mot den kraftfulla, snabba, vänsterhänta, känslomässiga och baslinjespelande spanjoren Nadal. Matchen var en holmgång som kunde slutat precis hur som helst. Det som till slut fällde avgörandet var, enligt min uppfattning, det bombardemang som Nadal utsatte Federer för under hela matchen, vilket medförde att schweizaren såg märkbart sliten ut i slutet av femte set. Både Nadal och Federer spelade fantastiskt tennis och jag tror inte att tennisvärlden någonsin sett en match med bättre spel och mer nerv. Den enda enskilda spelarinsatsen som kommer i närheten av den prestation som Federer och Nadal presterade var när undertecknad själv under våren 2007 besegrade den mediokre och något självgode tennisspelaren Pontus Pfeiffer med 6-2, 6-0, 6-0, 6-0. 


För övrigt är Roger Federer världens bästa tennisspelare genom tiderna och jag hoppas att han får revansch mot Nadal i US Open senare under året.


Freddie

Sitter i en lägenhet i Halmstad och reflekterar över Fredrik Ljungberg och hans karriär. Läste en krönika i Aftonbladet av Simon Bank för några dagar sedan med rubriken "Det är över nu, men jag kommer ihåg alla dagar med dig". När jag läste genom krönikan reflekterade jag över mig själv och märkte att jag blev rörd. Fredrik Ljungberg har sedan 1998, när han gjorde debut i landslaget mot Danmark varit min favoritspelare alla kategorier. Så det är nu med vemod jag säger hej då till Fredrik i den svenska landslagsdressen.


Första gången jag upptäckte Fredrik Ljungberg var i allsvenskan, på Ryavallen närmare bestämt och en match mellan Elfsborg och Halmstad. Jag och en kompis sa efter matchen att den här killen kommer att bli något stort och helskotta va rätt vi fick. 78 Landskamper för Sverige, fört Sverige till fem raka mästerskap, 2 engelska ligaguld, 3 cupguld, svensk mästare, framröstad till bästa spelaren i Premier League samt att han vunnit guldbollen vid två tillfällen. Ljungans meritlista är imponerande och då ska vi inte glömma att han bara nyss fyllde 30 år. Ljungberg är redan nu en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna och hade inte återkommande skador satt käppar i hjulet under hela karriären är jag övertygad om att han hade varit den största.


Varför har jag då det här goda ögat till Fredrik Ljungberg? Fredrik har ett antal egenskaper som jag värderar oerhört högt hos en fotbollsspelare. För det första har han en oerhörd vinnarskalle. Det märks exempelvis via hur förbannad han blir när hans eget lag förlorar, samma egenskap som man kan se hos Peter Forsberg.


Vidare är Fredrik alltid bäst när det gäller. EM 2000 var han utan konkurrens den bästa svenska spelaren i ett för övrigt blekt landslag. Inför VM 2002 hade han haft sin bästa säsong i karriären och han var tongivande i de två första matcherna mot England och Nigeria. Tyvärr medförde en skada att han inte kunde deltaga i matcherna mot Argentina och Senegal, med Fredrik i laget hade vi enligt mig utan problem besegrat Senegal. EM 2004 var alla Sveriges tre fixstjärnor i "zuperform", Zlatan, Henke och Ljungberg bildade en fruktad trio som med lite tur hade tagit Sverige hela vägen till ett EM-guld. En stolpträff av Ljungberg och en ribbträff av Larsson mot Holland i förlängningen, var det närmaste Sverige kom en semifinalplats. VM 2006 blev ett rejält antiklimax för Sverige. Den enda av våra superstjärnor som levererade genom hela turneringen var Ljungberg. Tillsammans med Lasse Granqvist skapade han ett stycke svensk idrottshistoria i matchen mot Paraguay. EM 2008 blev inte den avskedsföreställning som Ljungberg hade hoppats på. Han var långtifrån, trots det är han en av få som kunde gå av planen mot Ryssland med huvudet högt. Jag kommer att sakna Fredrik Ljungberg i landslaget, utan honom minskar våra chanser drastiskt att nå VM i Sydafrika 2010. Mitt drömscenario är att Fredrik gör en toppsäsong i West Ham och inser i likhet med Henrik Larsson att han de egenskaperna som krävs för att prestera på absolut toppnivå i landslagsdressen.


Fredrik Ljungberg 1998-2008, ett stycke svensk idrottshistoria.       


Bloggen tar nu semester över helgen, men återkommer på söndag: "Starkare än någonsin"


Eldsjälar

Eldsjälar är något jag är tudelad till.

Jag hyser en oerhörd respekt för det arbete som de här männen och kvinnorna lägger ner på sin fritid för att hjälpa sin förening. Att de i år fick en egen TV-gala för deras prestationer tycker jag också är helt i sin ordning för all den tid och det engagemang de lägger ner för att barn och ungdomar i det här landet ska få möjlighet att utöva olika idrotter. Eldsjälar och den sorterns engagemang tycker jag dock egentligen enbart borde vara en del i breddidrotten. När det gäller den svenska elitidrotten så har jag själv upplevt att de i många fall tyvärr spelar en avgörande roll till att föreningen i många fall inte utvecklas utan står och stampar på samma ställe som den gjorde för 20 år sedan. Vilket medför att föreningen inte utvecklas ekonomiskt eller sportsligt.

Under min utbildning har jag på eget initiativ åkt södra Sverige runt  för att presentera mig och mina tankar kring idrotten för olika föreningar. Jag har således träffat en mängd högt uppsatta personer i Sveriges elitföreningar. I många fall är de ansvariga i föreningarna, ideellt arbetande personer, som arbetat för sin förening i flera årtionden och har en oerhört konservativ och trångssynt bild över hur en idrottsförening bör skötas och hur man drar in pengar till diton. När man kommer med egna förslag så möts de med skepticism för att de inte är i linje med hur föreningen tidigare arbetat. Det här är dock inte hela sanningen. I lika många fall som jag blivit bemött med skepticism har jag också fått oerhörd positiv respons och jag har inlett samarbeten med en handfull klubbar som med glädje tagit del av min kunskap. 

Idrotten och dess föreningar har en så oerhört stor betydelse för samhället och medborgarna som lever i det. Det engagemang, intresse och de möjligheter som finns för idrotten menar jag inte går att hitta i någon annan samhällsinstitution och det gör idrotten unik. Var och varannan dag läser man om föreningar som skyller på skatteregler och dylikt för att vi inte kan konkurrera med andra länder, det här är något som jag överhuvudtaget inte köper. Sverige har måhända ett högt skattetryck, men det är inte här skon klämmer. Problemet ligger hos elitklubbarna själva och att de måste bli bättre på att tillvarata och använda det intresse och engagemang som finns för sporten. Det handlar om allt från sponsring till publik.   

RSS 2.0