Stranden

Befann mig under dagen på stranden och kom då att tänka på två stycken riktiga lirare som förgyllde allsvenskan för ett antal år sedan. Det handlar om sambalirarna Erik Johansson och Hans Blomqvist. Ingen av dem blev den stjärna som många förutspådde. Hasse besvärades under i stort sett hela karriären av skador och mittfältaren Erik Johansson var alldeles för ojämn i sina prestationer för att nå det absoluta toppskiktet i serien. Dock var båda två underhållande att beskåda när de hade sina bästa dagar och jag kan sakna sådana här lirare eller gamänger i dagens allsvenska. Martin Mutumba är en potentiell arvinge till de båda göteborgarna.  

***
Det finns betydligt mer spektakulära nyförvärv till den här säsongen, men frågan är om inte Omar Jawo måste betecknas som ett av de absolut bästa. Han har en tajming och en spänst som kommer hjälpa Gefle att undvika nedflyttning den här säsongen också Det brukar sägas att Nanne Bergstrand är expert på att hitta spelare som blomstrar ut i Kalmar, jag undrar om inte Pelle Olsson är minst lika bra.

***
Drygt 5000 åskådare på Örjans Vall igår, publikkrisen är långtifrån löst.

***
Imorgon är det ett antal intressanta matcher, som kommer att analyseras närmare under morgondagen.  

 

Vår

Igår bevittnade jag matchen Halmstad BK och Djurgårdens IF på plats i det härliga vårvädret på Örjans Vall. Det var två lag med skiljda förutsättningar som skulle duellera mot varandra. Djurgården med ett minst sagt stukat självförtroende efter en minst sagt turbulent inledning på säsongen. Halmstad däremot hade två segrar mot de förmodade topplagen Kalmar och Helsingborg i bagaget. Det har var något som märktes i matchen. Halmstad tog relativt omgående tag i taktpinnen och sedan släppte de inte ifrån sig den på hela matchen. Djurgården hade visserligen ett antal bra chanser under matchens gång, men på det stora hela var det en rättvis seger för hallänningarna.


***

Tim Sparv har två matcher i rad imponerat på det centrala innermittfältet i Halmstad. En spelare som både behärskar det tuffa och robusta spelet samt har en god bollbehandling. Sparv är en tvåvägsspelare som jag kommer vara en viktig kugge för HBK den här säsongen.


***

Sebastian Rajalakso visade stundtals upp goda intentioner på sin vänsterkant, en spelare som alltid utmanar och gör det jobbigt för sin motståndare. Tyvärr tycker jag att det saknas en hel del när det gäller snabbhet hos den unga talangen och det är något han måste förbättra om han ska ta ännu ett kliv i karriären.


***

Tre mål av Rasmus Jönsson igår, kan man göra något annat än att imponeras av alla de unga spelare som visat framfötterna så här långt under säsongen?


***

Inför säsongen visade Kalmar FF intresse för Mjällbys skyttekung Erton Fejzullahu, affären rann dock ut i sanden då de svenska mästarna helt enkelt valde att gå vidare med andra spelare. Under fem matcher i allsvenskan har Kalmar endast lyckats producera tre stycken mål. I superettan däremot har Fejzullahu lyckats göra fem mål på fyra matcher. Är det någon mer än jag som tror Nanne Bergstrand och Svante Samuelsson ångrar att de inte fullföljde Ertonspåret?    


***

Gefle var rejält nederlagstippade inför den här säsongen. Många experter menade att föreningen tappat allt för många nyckelspelare för att kunna hänga kvar i allsvenskan. Poängen mot Malmö igår är något som imponerar liksom föreningens inledning på den här säsongen.


***

Djurgården har en hel del att jobba med när det gäller lagets försvarsspel. Då menar jag inte bara hur backlinjen agerar utan framförallt vilken hjälp den lagdelen får av lagets tre centrala mittfältare.


***

Hammarby och GAIS skulle jag kategorisera som två mittenlag i serien och de delade broderligt på poängen i Göteborg. Enligt rapporter och statistik från matchen var det här ett rättvist resultat.


29/4

Efter att ha drabbats av en allvarlig form av skrivkramp är jag nu tillbaka och mer redo än någonsin att analysera allsvenskan, förhoppningsvis dagligen framöver. Det har hänt en hel del sedan jag senast printade ner ett inlägg och många timmar har tillbringats framför datorn och på allsvenska arenor för att titta på allsvensk fotboll. Klassen har varit blandad med bottennappet Halmstad BK mot Brommapojkarna och en alldeles lysande tillställning mellan IFK Göteborg mot Örgryte IS. Fotbollen i allsvenskan är inte alltid särskilt spektakulär, men det är en serie som berör och som allt som oftast bjuder på gastkramande matcher även om det är ett tippat bottenlag och topplag som möts.   


***

Dagens nyhet är naturligtvis att Pontus Wernbloom är på väg att lämna guldfavoriten IFK Göteborg för den holländska toppklubben AZ Alkmaar. 30 miljoner kronor ryktas den robusta mittfältare kosta och jag tycker det låter som en rimlig summa för en spelare av Wernblooms kalibrer. Jag har uttryckt tidigare i den här bloggen att jag är oerhört svag för de egenskaper som Patrik besitter som spelare. Enligt mitt tycke är han underskattad med tanke på den bild gemene man har om spelaren och jag tror att han inom en femårs period frekvent kommer att ha en plats i en svensk landslagstrupp. Förhoppningsvis får han förtroende direkt i Holland och kan utvecklas ytterligare som spelare.


***

Robert Lauls kvällstidningsattack på Zoran Lucic har diskuterats flitigt på diverse forum. Jag tycker att utspelet, från den överskattade göteborgaren, inte är värdigt en journalist på Sveriges största kvällstidning. Serien har precis inletts och den nya tränarduon måste ges tid att få sätta sin prägel på laget. Djurgården har dessutom varit drabbade av skador på viktiga spelare som Jonsson och Rihilahti under inledningen av säsongen. Jag är relativt övertygad om Lucic och Jeglertz får arbetsro att Djurgården utan några större problem kommer att fixa ett nytt kontrakt och således spelare allsvensk fotboll 2010. Idag kommer jag bege mig till Örjans Vall och för fösta gången bevittna blåränderna live den här säsongen.


***

En rad intressanta matcher står på agendan idag och då talar jag inte om Champions League eller VM i ishockey. Jag kommer avslutningsvis för idag att bjuda på ett antal speltips angående dagens matcher.


***

GAIS-Hammarby: 1

Kommentar: Hammarby har problem med skador på viktiga spelare i backlinjen och jag tycker att GAIS har ett spännande lag som på pappret överglänser Hammarbys.


Halmstad-Djurgården: 1

Kommentar: Visserligen hade Halmstad marginalerna med sig i bortamötet mot Helsingborg, men hallänningarnas spel har sakta men säkert sett bättre ut ju fler matcher som har spelats. Anselmo imponerar i rollen som släpande forward. Djurgården har ett stukat självförtroende och jag har svårt att se hur de ska få med sig några poäng hem till Stockholm.


Malmö-Gefle: 1

AIK-Helsingborg: X         


Premiär

Efter att ha avverkat ett antal allsvenska matcher framför TV:n, ska ge jag idag se säsongens första drabbning live. Det är en sak att sitta framför TV:n eller datorn och följa en match, men en helt annan att se adepterna i verkligheten. Du får en helt annan helhetsbild än framför dumburken. Halmstad mot Trelleborg är matchen jag ska beskåda och Janne Andersson har aviserat ett antal förändringar efter förlusten borta mot AIK i premiären. Skyttekungen Anselmo och talangen Anel Raskaj kommer alla att inleda matchen på bänken. Trelleborg har ett antal spännande spelare som i sina bästa stunder är oerhört underhållande att beskåda från åskådarplats. Jag pratar om spelare som Fredrik Jensen, Magnus Andersson, Jonas Bjurström och Andreas Drugge.

***

Miljan Mutavdzic skadades allvarligt under gårdagens träning och kommer att missa resten av den här säsongen. Ett tungt bakslag för ett Malmö FF som behöver alla spelare friska för att kunna blanda sig i en guldstrid.

***

En konstgräsbatalj på Behrn Arena är enligt mitt tycke dagens mest spännande match på förhand. Guldfavoriten Elfsborg har av tradition svårt för kubanerna, Jag tror att boråsarna får svårt att få med sig alla tre poäng hem till Borås. ÖSK är, enligt mitt tycke, aningen överskattat på förhand. Det finns kvaliteter i laget, men också en hel del brister framförallt i försvaret om man jämför med övriga lag i serien.

***

Dagens Tips:

Halmstad-Trelleborg: 1

Örebro-Elfsborg X

Brommapojkarna-Häcken: X


Magnus Haglund

Idag kommer blogginlägget något senare än normalt på grund av att författaren till bloggen varit iväg på diverse uppdrag under dagen. Dagens inlägg kommer inte vara lika långt som det brukar vara, utan kommer vara en reflektion kring Magnus Haglund och Elfsborg.

***

När Elfsborg gör entré till sina hemmamatcher ljuder Starkare än någonsin i högtalarna. Texten i den här låten talar om en kaxig uppstickare som kommer att ta SM-guld den här säsongen. Det finns en tydlig kontrast mellan den här låtens budskap och de uttalanden som chefstränare Haglund har proklamerat till media under försäsongen. Experter och konkurrerande tränare verkar rörande överrens om att Elfsborg är föreningen som blir slutsegrare av allsvenskan 2009. Det finns dock en som tvekar och det är han som ska lotsa fram det här laget till framgången. Haglund själv har utnämnt Helsingborg till guldfavoriter. Visst kan jag förstå Haglunds intentioner, han vill inte skapa onödig press på sina spelare och han vet hur jämn allsvenskan har varit de senaste åren.


Jag undrar vad som händer i Magnus Haglunds huvud när han gör entré till Elfsborgs hymn och hör textraden: Nu tar vi sats mot den första plats, vi ska vinna SM-guld. Antagligen tänker han, kan ingen jäkel stänga av den där förbannade låten?  


Hasse Berggren

Matchen mellan Helsingborgs IF och IFK Göteborg följdes igår med assistans av Canal+. För att vara en premiär tycker jag att matchen var relativt underhållande. Två lag som verkligen ville spela fotboll och spelade för tre poäng. Tyvärr var det inte något av lagen som avgjorde matchen, utan domare Jonas Eriksson blåste en horribelt dömd straff som gav laget från sundets pärla tre poäng.

***

1998- 13 mål, 2002- 9 mål, 2003- 9 mål, 2004- 8 mål, 2005- 13 mål, 2006- 6 mål, 2008- 11 mål, 2009- 1 mål. Det här är den 36-åriga notoriska målskytten Hans Berggrens facit i allsvenskan. Det skulle inte förvåna mig om Berggren står som slutsegrare av allsvenskans skytteliga när vi summerar säsongen 2009.

***

Under premiäromgången av allsvenskan dömdes det fem stycken straffar, många av dem matchavgörande. Min bedömning är att tre av dem är direkt felaktiga. Helsingborgs straff, Djurgårdens straff och Elfsborgs första straff tycker jag inte ska vara straff. Kalmars och Elfsborgs andra straff tycker jag är svåra att avgöra även när jag sett reprisbilderna. Det är en olycklig start som de allsvenska domarna har fått på årets serie och jag tycker vi kan kräva en nivåhöjning av rättskiparna framöver.

***

Först var det Viktor Noring och Kristoffer Nordfeldt. Igår var det dags för ännu en ung målvakttalang att visa framfötterna. Pär Hansson, förra säsongen i Ängelholm i superettan, visade upp en mognad i sitt spel som imponerade på mig. Det kommer att bli en intressant kamp om platserna till U-21 EM i sommar angående malvaktsposten.

***

Gårdagens speltips gav två av tre rätt, bra utdelning tycker jag. Det är alltid svårtippat i början av en serie.

***

Ja, nu är det slut på gamla tider Per Mybergs textrad från låten 34:an tycker jag passar bra in för att beskriva och analysera den första omgången av allsvenskan. Det är oerhört roligt och festligt att konstatera hur många unga svenska spelare som redan visat framfötterna i sina respektive lag och som kommer spela nyckelroller och vara attraktioner under den kommande säsongen. Det här blev tydligt under matchen i Helsingborg igår, där ett antal unga spelare visade framfötterna. Pär Hansson, Marcus Nilsson, Andreas Landgren, Rasmus Jönsson, Robin Söder, Erik Lund, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr visade alla stundtals i matchen upp sina kvaliteter. U-21 EM i sommar kan bli en rolig historia med svenska ögon sett.

***

Domaren Jonas Eriksson fick utstå mycket kritik redan förra året för diverse domslut. Gårdagens insats var inte bra för Erikssons status bland de allsvenska klubbarna och supportrarna. Straffen som tilldömdes mot IFK Göteborg var felaktig.

***         

Det har under försäsongen diskuterats och pratats om Djurgårdens brist på spelaraffärer under inledningen av 2009. Det jag tycker man lätt glömmer är att Djurgården under sommaren 2008 var den föreningen i allsvenskan som inhandlade de starkaste och mest spektakulära spelarna. Jag talar om spelare som Johan Oremo, Prince Ikpe Ekong och Patrik Haginge. Bristen av bredd i Djurgårdens trupp är påfallande, men startelvan är stark och håller sig nyckelspelarna friska kan det bli en topp fem placering för järnkaminerna den här säsongen.

***

Martin Mutumba, Gabriel Özkan, Bojan Djordjic och Yussuf Saleh. Fart, teknik och irrationalitet kommer att vara ledorden för AIK under den här säsongen. Det kan bli ett frejdigt år för alla gnagare.

***

Maic Sema inledde säsongen 2008 som division ett spelare i Norrköpingsklubben IF Sylvia. Mot IF Elfsborg visade han upp kvaliteter som Hammarby kommer att få stor nytta av framöver, dock tror jag inte han är redo för genombrott redan den här säsongen.

***

Varför snappade inget allsvenskt lag upp Daniel Bamberg?

***

Henrik Larssons skarvningar i andra halvlek var i många fall briljanta. Larsson är gurun när det handlar om att få fotboll att se enkelt ut.

***

Blogginlägg kring statistik kommer att skrivas när jag får tid och det finns motivation kring det. Det tar nämligen upp väldigt mycket av en dag att skriva ett sådant inlägg.

***

Pontus Wernbloom är stark, spelskicklig och en vinnarskalle. Snart kommer han spela i en bättre liga än allsvenskan    

***

Pa Dembo Touray har bjudit på den svettigaste räddningen så här långt in i serien.

***

Dagens speltips:

Färjestad-HV 71: 1

Warberg-Balrog: 1

Manchester United-Porto: 1


Premiär....

Finally utbrast den Boråsbördiga artisten och låtskrivaren Fredrik Kempe i melodifestivalen en gång i tiden. På Borås Arena och på Rambergsvallen den 4 april 2009 sparkades årets allsvenska igång, finally! Guldaspiranten IF Elfsborg spelade 1-1 mot ett på förhand nederlagstippat Hammarby. Jag blev imponerad över hur Hammarby agerade i sitt försvarsspel. Den nya moldaven Igor Armas imponerade med ett resolut mittbacksspel och kommer bli ovärderlig om Hammarby ska nå högre höjder under den här säsongen. Anfallsmässigt var laget från söder ytterst blekt och det råder inga tvivel om att Hammarby kommer behöva offensiva spelare med större kvaliteter än vad dagens spelare besitter. IF Elfsborg spelade precis som förra året en underhållande och trevlig fotboll. Problemen från förra säsongen är dock desamma, laget saknar en naturlig målskytt. James Keene är en hårt jobbande forward med kvaliteter, men han är ingen skyttekung.

***

Martin Andersson är inte tillräckligt bra för att ersätta Anders Augustsson. Ser inte bekväm ut i sin mittbacksposition. Anderssons kvaliteter kommer bättre fram på en ytterbacksplats.

***

Charlie Davies var ständigt farlig med sin oerhörda snabbhet och en vilja att ständigt utmana backlinjen. Davies kommer vara med i kampen om skytteligatiteln den här säsongen, om Hammarby får behålla han hela säsongen det vill säga.

***

Viktor Noring och Kristoffer Nordfeldt är två spännande unga målvakter som fick en drömstart i allsvenskan. Alltid roligt när det kommer fram unga och talangfulla svenska spelare.

***

Är något besviken över att Trelleborg inte lyckades besegra BP hemma på Vångavallen. Jag tror nämligen att Trelleborg kan bli en av säsongens stora överraskningar.

***

Jag är konfunderad över Malmö FF:s värvningsstrategi. Förra säsongens stora bekymmer för föreningen var det bedrövliga mittbacksspelet och det har inte överhuvudtaget förstärkts  i den lagdelen. Miljan Mutavdzic har goda meriter och imponerade i sin debut, dessutom tror jag att Wilton Figureido är precis den spelartyp som MFF behöver. Menar dock att laget har alldeles för dålig målvakt och mittbackar för att blanda sig i guldstriden.

***

Vilken urladdning av GAIS i premiären, Mattias Lindström kan visa sig vara en av säsongens fynd när allsvenskan summeras i november.

***

Janne Andersson var mycket besviken efter förlusten mot AIK igår, jag trodde personligen att HBK skulle kriga till sig en pinne mot gnagarna igår.

***

Gabriel Özkan kan visa säg vara guld värd för AIK den här säsongen om han bara får vara hel. Han inledde den här säsongen med ett riktigt klassmål. AIK och Elfsborg står dock inför samma problematik, man saknar en riktig målskytt i truppen.

***

Till sist vill jag bjuda på lite speltips angående dagens allsvenska matcher:

Djurgården-Örebro: X

Gefle-Kalmar: X

Helsingborg-IFK Göteborg: 1    


RSS 2.0