Värdiga svenska mästare 2008

Den här allsvenska säsongen har varit ett tvåkejsar slag mellan Sveriges bästa anfall och Sveriges bästa försvar. Efter att på nära håll följt serien under hela 30 omgångar tycker jag att det är fullkomligt rättvist att Kalmar FF står som slutsegrare av Lennart Johanssons pokal. Visst kunde serien ha slutat annorlunda om inte Anders Svensson och Stefan Ishizaki hade gått sönder samtidigt, men jag tycker inte att det är rättvist att ha det som argument. Det ska ju kommas ihåg att guldlaget förlorade sin individuellt mest skickliga spelare under sommaren och att de också hade skador som gäckade laget under stora delar av säsongen. Precis som under fotbolls-EM så tycker jag att det är utvecklande och glädjande för fotbollen i stort att det laget som spelar den mest attraktiva och offensiva fotbollen också vinner serien. Kalmar FF har gjort överlägset mest mål i serien den här säsongen och jag är oerhört imponerad av det jobb Nanne Bergstrand lagt ner på sitt Kalmar under de här åren.


Det finns många hjältar i Kalmar en sådan här dag. Patrik Ingelsten som har haft en lavinartad utveckling den här säsongen och blev allsvensk skyttekung med sina 19 mål. Att göra så här många mål, innebär troligtvis att han inte spelar kvar i Smålands stolthet 2009. Henrik Rydström är den spelaren som personifierar Kalmar FF. Han är en fruktansvärt begåvad bloggare, en intressehöjare för allsvenskan och dessutom en fruktansvärt underskattad fotbollspelare. Han är antagligen en av de spelarna i serien som får ut mest av sin kapacitet på planen, mycket beroende på sin spelintelligens och att han är välutbildad i lärare Nanne Bergstands fotbollsskola. Allsvenskans bästa fotbollsspelare den här säsongen är mellanbroder Elm, nämligen Viktor. Fortsätter hans utveckling i Holland kommer han att vara ordinarie i landslaget lagom till VM i Sydafrika 2010. Det finns en kraftfullhet och pondus i hans spel som inte är vanligt förekommande i svensk fotboll. Jag tror och hoppas att spelaren gör succé i holländska ligan, efter att guldfesten lagt sig. Den skickligaste spelaren i Kalmar FF än antagligen Rasmus Elm, som även han snart kommer att vara förlorad för svensk fotboll. Det passningsspel som Rasmus visar upp håller internationell klass och det är glädjande för svensk fotbolls framtid. Mittbacken Marcus Lindberg var ett utropstecken den här säsongen och det ska bli kul att se hur spelaren klarar av det svåra andra året i allsvenskan. Han visar upp pondus och ledaregenskaper som är viktiga för att bli en mittback av klass. Avslutningsvis skulle jag också vilja nämna César Santin som var fullkomligt lysande under våren och är en starkt bidragande orsak till att guldet hamnade i Kalmar. Det finns fler guldhjältar, men jag valde det här axplocket av spelare.


Det ska bli intressant att se hur föreningen följer upp det här guldet. Vilka spelare kommer att försvinna från klubben? Hur många spelare försvinner? Lyckas man hitta likvärdiga ersättare? Hur blir det med en Europacupspels satsning? Blir Nanne Bergstrand kvar i klubben? Blir det något beslut om Nannes och Kalmars efterlängtade nya arena? Frågorna är många och svaren ska bli intressanta att få svar på de närmaste månaderna. Avslutningsvis vill jag bara säga grattis till Kalmar FF och tack för den fantastiska underhållning ni bjudit på under den här säsongen!


Imorgon tar vi oss an seriens bästa vänsterbackar.                    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0