Ranking av seriens mittbackar

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa mittbackar under den här säsongen. Jag har valt ut en mittback i vardera lag och ställt dem mot varandra.   


1. Teddy Lucic, IF Elfsborg

Kommentar: Den här säsongens helt klart bästa mittback är en rutinerad räv i de här sammanhangen. Lucic har fått en nytändning den här säsongen och jag tycker att han det här året varit landslagsmässig i sina prestationer.  


2. Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg

Kommentar: IFK Göteborg har två mittbackar av absolut toppklass. Den här säsongen tycker jag att Bjärsmyr varit aningen bättre än kollegan Sigurdsson. Den här spelaren är en framtida landslagsback och jag tror inte att vi får se honom en hel säsong till i allsvenskan. Hans följsamhet och spelsinne är välutvecklat, spelaren har alla möjligheter att utvecklas till en internationellt gångbar mittback.      


3. Rasmus Bengtsson, Trelleborgs FF

Kommentar: En av den här säsongens största utropstecken alla kategorier. Från att ha blivit ratad i Malmö FF tillhör han idag en av seriens mest talangfulla spelare och kommer vara en av de hetaste spelarna när transferfönstret öppnar i januari. Bengtsson är redo för större uppgifter och det ska bli mycket intressant att se var han hamnar nästa säsong.

  

4. Marcus Lindberg, Kalmar FF

Kommentar: Från superettanspelare till guldhjälte på ett par månader. Lindberg har visat upp en respektlöshet, tuffhet, vilja och en kompetens utöver det normala. Nanne Bergstrand visade en enorm fingertoppskänsla när han värvade spelaren från Mjällby. Tränaren har säkert förhoppningar att bygga ett försvar kring den här spelaren, frågan är hur länge han får behålla sin guldklimp?  


5. Bobbie Friberg Da Cruz, GAIS

Kommentar: En ny position brukar innebära att det tar tid att anpassa sig. Det verkar dock inte gälla för Bobbie Friberg Da Cruz. Med hjälp av sin fantastiska speed har han varit lysande som mittback i GAIS det här året. Nästa säsong drar han västerut till Danmark och fortsätter sin karriär där. Förhoppningsvis innebär det här att spelaren utvecklas ytterligare och får fortsätta att spela mittback.   

  

6. Per Karlsson, AIK

Kommentar: Den här listan visar att det finns många talangfulla svenska mittbackar, vilket lovar gott för ett framtida svenskt landslag. Per Karlsson har haft oerhörda problem med skador de senaste åren och har även under stundom varit utlånad tilli exempelvis Åtvidaberg. Den här säsongen har Per Karlsson varit lysande och det största utropstecknet i ett AIK, som annars haft ett jobbigt år.   


7. Hannu Patronen, Helsingborgs IF

Kommentar: Jag har vid tidigare tillfällen i den här bloggen kritiserat den här spelaren. De senaste omgångarna tycker jag dock att spelaren har utvecklats och att han har anpassat sig till spelet och tempot i allsvenskan. Ett framtidsnamn.   

  

8. Jimmy Dixon, Malmö FF

Kommentar: Här finns det en enorm kapacitet, i form av en enorm spänst och snabbhet av internationell klass. Tyvärr har spelaren svårt att omsätta de här egenskaperna i praktiken. Jag tror och hoppas att vändningen snart kommer för spelaren, med förtroende och ett starkt stöd från tränaren tror jag Dixon kan bli den fältherren hela Malmö drömmer om.   


9. Tommy Jönsson, Halmstad BK

Kommentar: Det finns rutin och så finns det Tommy Jönsson. Lugnet själv i backlinjen och en fantastisk passningsspelare. Har antagligen sina bästa dagar som fotbollsspelare bakom sig, men är forttfarande en mycket bra mittback. Saknar de fantastiska frisparkar spelaren fyrade av för många år sedan.


10. Anders Wikström, Gefle IF

Kommentar: Det talas om att Hammarby IF är intresserade av Pelle Olssons senaste stjärnskott på den klarblå himmelen. Jag kan förstå att Hammarbys klubbledningen är intresserade av den duktiga och relativt unga mittbacken, men en stabilitet som Hammarbys backlinje skulle må bra av.


11. Magnus Wikström, Örebro SK

Kommentar: Wikström den äldre har tillsammans med John Alvbåge fått ordning på ett tidigare darrigt ÖSK försvar. Wikström är ingen spektakulär spelare, men han gör alltid sitt jobb oavsett speldag eller förhållanden.  


12. Toni Kuivasto, Djurgårdens IF

Kommentar: För något år sedan var han en viktig kugge i ett av seriens bästa mittlås. I år har det märkts att Kuivasto börjar bli till åren och bristen på snabbhet är ett stort problem hos spelaren. Jag tycker att föreningen bör förbereda sig för en framtid utan spelaren i startelvan nästa säsong. Det är dags att släppa fram yngre förmågor och bygga ett nytt Djurgården.  


13. Etchu Tabe, Ljungskile SK

Kommentar: Spelaren inledde säsongen som forward, men David Wilson såg att det fanns defensiva kvaliteter hos amerikanen. Det här visade sig vara ett lyckodrag och Tabe är en av de största förklaringarna till att Ljungskile undvek direktnedflyttning det här året.

  

14. Stefan Ålander, GIF Sundsvall

Kommentar: Det är svårt att vara mittback i ett lag som inte fungerar. Stefan Ålander har under flera år varit oerhört talangfull och en spelare man väntat på ska blomma ut. Tyvärr har spelaren inte tagit det där slutgiltiga steget och det är mycket möjligt att det krävs ett miljöombyte för att  spelaren ska upp en nivå.


15. Christian Traoré, Hammarby IF

Kommentar: Hammarbys försvar har under året varit bedrövligt. Det här varit på tok för många enkla misstag i försvaret och en av dem som stått för flest grodor är dansken Traoré. Hammarby kommer att behöva två nya mittbackar av toppklass nästa säsong, för att kunna utmana topplagen i serien. 


16. Kristoffer Arvhage, IFK Norrköping

Kommentar: Seriens jumbo förfogar över seriens säsmsta mittbackar. Arvhage har kapacitet att vara en medelbra allsvensk mittback. Tyvärr har han en förmåga att hänga med huvudet och inte höja sig när det verkligen behövs, som för Norrköping den här säsongen. Det finns betydligt mer spännande namn som föreningen bör satsa på inför framtiden.


Imorgon tar vi oss an vänstermittfältarna.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nja, jag skulle INTE vilja hålla med om att Bjärsmyr är heller varit bättre än Ragnar i blåvitt i år. Bjärsa ser jag inte alls som någon framtida mittback i landslaget. Han är tyvärr inte tillräckligt bra och han kan ibland agera aningen nervöst och gör en del lätta misstag. Ragnar Sigurdsson är den bäste mittbacken i Allsvenskan, få hem Kalle/Risp eller Antonsson jämte Ragnar så kommer ingen igenom =)

2008-11-14 @ 14:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0