Ranking av seriens förstamålvakter

Jag kommer i den här delen att ranka seriens bästa målvakter under den här säsongen. Lagens förstamålvakter kommer att ställas mot varandra och jag kommer att dela ut både ris och ros.   


1. Johan Wiland, IF Elfsborg

Kommentar: Har endast släppt in sjutton mål på hela säsongen och blivit belönad med ett proffskontrakt hos FC Köpenhamn. Landslagets nuvarande andramålvakt har varit seriens jämnaste målvakt sett över hela säsongen.


2. Kim Christensen: IFK Göteborg

Kommentar: Många trodde att IFK Göteborg skulle få svårt att ersätta kultförklarade Bengt Andersson. Håkan Mild begav sig till Danmark och fann en målvakt utöver det normala. De senaste omgångarna har Christensen varit omutlig.


3. John Alvbåge, Örebro SK

Kommentar: John Alvbåge är tillsammans med Kim Olsen den största förklaringen till Örebros metamorfos under den andra delen av säsongen. Efter några år i Danmark kom den tidigare landslagsmålvakten hem till Sverige igen och har visat ambitionen att återigen finnas med i en svensk landslagstrupp.


4. Magnus Bahne, Halmstad BK

Kommentar:Jag har en förkärlek för den här målvakten, han visar alltid upp ett lugn vilket sprider sig till resten av laget. Föreningen gjorde ett jättefynd när man fann den här spelaren i de tusen sjöarnas land.


5. Petter Wastå, Kalmar FF

Kommentar: Med tanke på Herr Wastås fysiska status borde han inte vara så bra som han är. Han visar upp en imponernade smidighet och en trygghet . Har haft ett svårare år än vanligt, då Kalmar den här säsongen spelat ett betydligt offensivare spel än  under tidigare säsonger. 


6.Tomi Maanoja, AIK

Kommentar: Har spridit en lugn till Gnagets försvar sedan han värvades till klubben under sensommaren. Kommer att vara oerhört nyttig för laget under nästa säsong och har hittills visat upp en betydligt högre nivå än herrar Öhrlund och Bergh.


7. Dime Jankulovski, GAIS

Kommentar: En underskattad målvakt som säsong efter säsong presterar topprestationer. Är antagligen allsvenskans mest spektakulära målvakt med sin spänst och reaktionsförmåga. Jag tror att Elfsborg kommer försöka att värva målvakten till nästa säsong.


8. Marcus Sahlman, Trelleborgs FF

Kommentar: Föreningen har hittills bara släppt in 30 mål den här säsongen. Efter sommaren har Trelleborg höjt sitt spel ännu en dimension och en förklaring till det är den tidigare U-21 landslagets målvakt entré i klubben. För några år sedan hoppade han in som utespelare i sin tidigare allsvenska klubb Halmstad i slutminuterarna, det är ett extra plus i min skolbok.


9. Daniel Andersson, Helsingborgs IF  

Kommentar: Har inte haft samma hjälp av sitt försvar som många andra av målvakterna på listan. Helsingborg spelar ett frejdigt anfallsspel och lägger det mesta av sitt fokus på den delen av spelet. Har den här säsongen varit betydligt jämnare i sitt spel än under tidigare säsonger.


10. Dembo Touray, Djurgårdens IF

Kommentar: Seriens bästa målvakt 2007 har ett betydligt tyngre år 2008. Har blandat och gett i betydligt större utsträckning än vi vant oss vid de senaste säsongerna. Det har dock inte underlättat Tourays arbete att tränare Jonson och Lindholm laborerat med laget i den utsträckning de gjort.


11. Mattias Hugosson, Gefle IF

Kommentar: Jagades inför säsongen av storklubbar som exempelvis IFK Göteborg. Valde dock tryggheten hos Pelle Olsson. Har inte varit lika bra som de senaste säsongerna, men är ändå en stor anledning till att Gefle spelar allsvensk fotboll 2009.


12. Nuredin Bakiu, IFK Norrköping

Kommentar: Den här talangfulla målvakten har haft ett smått omöjligt uppdrag den här säsongen. Försvaret har varit seriens sämsta och Bakiu har således inte haft mycket hjälp. Spelaren har dock bjudit på ett antal högklassiga räddningar under den här säsongen och kommer vara oerhört viktig i IFK Norrköpings strävan att nå tillbaka till allsvenskan.


13. Kristoffer Björklund, Hammarby IF

Kommentar: Det går att dra tydliga paralleller till Dembo Tourays situation i Djurgården. Det har varit hela havet stormar i Bajens försvar och man har inte hittat en fungerande kombination av spelare till försvaret. Kommer nästa säsong att lämna över sin plats till Rami Shaaban som förhoppningsvis kan ge lite stadga åt bajens försvar.


14. Jonas Sandqvist, Malmö FF

Kommentar: Har haft ett oerhört jobbigt år, med tavla efter tavla och även stundom varit bänkad. Är på tok för ojämn i sina prestationer och skapar inte det lugn som kännetecknar en bra målvakt. Malmö FF kommer med ljus och lykta att söka efter en ny förstamålvakt till nästa säsong.


15. Michal Slawuta, Ljungskile SK 

Kommentar: Har haft oerhört mycket att göra hos nykomlingen den här säsongen. Tycker han ser aningen kantig ut i sina ageranden och tillhör inte en av seriens bästa målvakter.


16. Andreas Lindberg GIF Sundsvall

Kommentar: Föreningen har precis som Malmö FF alternerat mellan sina två målvakter. Jag tycker ingen av dem har imponerat och gjort de där "extra räddningarna" som hade krävts för att hålla klubben kvar i allsvenskan.

Imorn blir det en annan ranking, troligtvis av seriens högerbackar.


Kommentarer
Postat av: Marcus

Tycker att Kim Christensen ska vara före Wiland. Kim har inte alls samma stabilitet i backlinjen som Wiland har, vilket har inneburit att han släppt in färre mål.



Sen Daniel Andersson i HeIF, mycket längre ner! Han är en av dom sämsta!

2008-11-08 @ 11:40:07
Postat av: mange

Marcus//

Intressanta tankar. Ska erkänna att jag våndades en hel del gällande vem jag skulle sätta först av Wiland och Christensen. Jag menar dock att Wiland är en stor förklaring till att Elfsborgs försvar varit saå stabilt som det varit. Vi ska inte heller glömma att Christensen har en högst kompetent backlinje framför sig.



Daniel andersson tycker jag har höjt sig avsevärt den här säsongen, så där håller jag inte med dig. Men fotboll är ju inte ett spel med eviga sanningar.

2008-11-08 @ 12:09:11
URL: http://carecamange.blogg.se/
Postat av: Archie

Slawuta är uttalad förstemålis i LSK. Iofs har han ju varit skadad en tid.



Detta är ju inte så lätt för dig att veta. Men ville bara påpeka det.



Intressant lista i övrigt.

Keep upp the good work!

2008-11-08 @ 13:05:23
URL: http://skrivnaark.blogg.se/
Postat av: mange

Archie//

Tackar då ändrar jag det

2008-11-08 @ 13:56:49
Postat av: Jacob

Kim är ju solklart allsvenskans bästa målvakt, han har varit enastående hela säsongen och räddat laget många gånger, speciellt i början av säsongen. Wilander har ju en mycket stabilare backlinje, och dom reflexräddningarna som Kim gör kommer han inte i närheten av!

2008-11-08 @ 14:50:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0