Silly season bloggserie, IFK Norrköping

IFK Norrköping

En helt ny bloggserie har startats. Den här gången kommer jag att värdera de allsvenska lagens trupper och komma med förslag vad som behöver införskaffas till nästa säsong. IFK Norrköping har haft en fruktansvärt jobbig säsong och det kommer att krävas rejäla förändringar till nästa säsong.

  

Målvakt:
Sasa Sjanic
27 Nuredin Bakiu
40 Anders Alé

  

Analys:

En av få spelare i truppen som kan gå med huvudet högt efter den här säsongen är målvakten Nuredin "Nurre" Bakiu. För ett antal säsonger sedan tog Bakiu över målvaktsposten från nuvarande GAIS målvakten Magnus Jonsson, efter att ha varit andramålvakt under en säsong. Ända sedan den dagen Magnus Jonsson lämnade klubben har han varit ohotad förstamålvakt i klubben. Trots att försvaret i stora drag har fallerat har Bakiu gjort många fina insatser under säsongen. Föreningen bör göra allt som står i deras makt för att behålla målvakten till nästa säsong. Det är oerhört viktigt att behålla den stabilitet som finns längst bak i laget, det kommer nämligen att krävas mycket förändringar i övriga lagdelar. Bakom honom har föreningen den relativt unga målvakten Sasa Sjanic. Han har inte fått tillräckligt med speltid för att jag ska kunna göra en rättvis bedömning av honom. Men jag ser ingen anledning att värva eller släppa spelare på den här positionen.   

  

Försvarare:
Oliver Lönn
Anders Whass
Djordje Mrdjanin
Mikael Roth
Kristoffer Arvhage
10 Viktor Rönneklev
15 Armando Ibrakovic
17 Gunnar Thor Gunnarsson

  

Analys:

Försvaret den här säsongen kan beskrivas med ord, katastrof. Det märktes tidigt att föreningens hade en allt för stor tilltro för den backbesättning som 2007 gjorde bra ifrån sig i Superettan. Mittbackarna Kristoffer Arvhage och Thomas Magnussons långsamhet gjorde sig allt för tydligt påmind mot de snabba, tekniska och duktiga allsvenska anfallarna. Inför säsongen 2008 värvades Armando Ibrakovic från Norrköpingsklubben Sylvia. Jag hade förmånen att följa spelaren live vid ett flertal tillfällen hans sista säsong i Sylvia och blev oerhört imponerad över vad jag skådade. Det fanns en snabbhet, kraftfullhet och tuffhet som man inte ofta ser hos så unga och orutinerade backar. Något annat som imponerade var hans förmåga att både fungera som mittback och högerback. Att inte Ibrakovic fick större förtroende den här säsongen, tycker jag är tjänstefel och jag har ingen förståelse för tränarens beslut att ge spelaren den begränsade speltid som han fick. Till nästa säsong bör föreningen bygga sitt försvarsspel kring den här spelaren och jag tycker att han bör placeras som mittback, med tanke på hur föreningens situation bland mittbackar ser ut. Mikael Roth är en ledargestalt som föreningen bör använda sig av nästa säsong, liksom Anders Whass som har ett stort Norrköpings hjärta. Viktor Rönneklev och Gunnar Thor Gunnarsson är i sina bästa stunder två offensivt skickliga backar med en stor potential. Tyvärr är de båda spelarna alldeles för ojämna i dagsläget. Föreningen bör med ljus och lykta leta efter talangfulla ungdomar i närområdet som de kan bygga ett nytt IFK Norrköping kring. Spelare som Thomas Magnusson, Kristoffer Arvhage och Djordje Mrdjanin anser jag har gjort sitt i föreningen och istället bör ett nytt IFK Norrköping byggas, även om det kräver ett läroår i Superettan.        


Mittfältare:
Mikael Blomberg
13 Eirik  Dybendal
14 Daniel Bamberg
16 Magnus Samuelsson
20 Christopher Telo
22 Feliciano Magro
23 Riki Cakic
25 Marcin Burkhardt

00 Petru Racu

  

Analys:

Det är inte många av spelarna listade ovan, som kommer ifrån den här säsongen med ett godkänt betyg. Daniel Bamberg har stundtals varit lysande i ett annat blekt lag. Det här kommer att betyda att spelaren inte kommer att spela i föreningen nästa säsong, utan att han är redo för större uppgifter. Det här kommer att vara en stor förlust för föreningen och det ska bli intressant att se hur föreningen hanterar det. Förhoppningsvis väljer föreningen att släppa fram några av sina talangfulla unga spelare, som förhoppningsvis växer med det ökade ansvaret. Christopher Telo och Riki Cakic har imponerat de få gånger de fått chansen den här säsongen och förhoppningsvis anställer föreningen en tränare som vågar satsa på unga talangfulla spelare. Petru Racu är en spelbegåvad innermittfältare som jag hoppas blir en viktig kugga i föreningens lagbygge nästa säsong. Marcin Burkhardt har fått lovord de få gånger han kunnat spela den här säsongen. Ett lag i Norrköpings läge behöver rutin och därför kan jag tänka mig att behålla spelare som Samuelsson, Blomberg och Dybendal som har ett stort hjärta för klubben och vet vad som krävs för att lyckas ta steget upp igen. Den ojämnhet och den inställning till fotboll i allmänhet och IFK Norrköping i synnerhet som Felix Magro har visat upp är inte acceptabel och jag tycker klubben ska sparka ut honom från Idrottsparken illa kvickt. Den inställning som spelaren har skapar dålig stämning i omklädningsrummet, vilket är det sista föreningen behöver i dagsläget. Jag tycker föreningen ska satsa på unga och talangfulla spelare från Superettan, division ett och två, gärna med lokal prägel.       


Anfallare:
11 Russell Mwafulirwa
19 Imad Khalili
21 Thomas Magnusson
24 Kevin Amuneke
26 Andreas Haglund

  

Analys:

Russell Mwafulirwa och Thomas Magnusson är två spelare som inte hörde hemma i en allsvensk trupp och jag tycker inte att föreningen ska fortsätta satsa på de här två targetspelarna. Jag tror det finns goda möjligheter att hitta bättre spelare som både är yngre och biligare än de här två. Andreas Haglund är oerhört talangfull och en spännande spelare som föreningen kan ha oerhörd nytta av i många år framöver. Haglund bör bli ett uttalat förstaval och förhoppningsvis växer han i takt med att utmaningen och ansvaret blir större. Kevin Amuneke kommer i likhet med Bamberg att försvinna från klubben och anta större utmaningar. En spelare som både ledning och fans hade större förväntningar inför säsongen var värvningen Imad Khalili. Det finns kapacitet i spelaren, men har oerhört svårt att få fram det kunnandet. Liksom bland mittfältarna har jag en önskan att föreningen värvar unga och talangfulla spelare från lägre divisioner. Den lokala föreningen Sleipner har fullkomligt krossat allt motstånd i division två den här säsongen och det bör finnas någon spelare av intresse för IFK Norrköping i den klubben.   


Vad kommer jag att skriva om imorgon? Något helt annat.   


Kommentarer
Postat av: Daniel

Väldigt ambitiöst detta, må jag säga. Kul att läsa!



Ska läsa din AIK-analys i helgen. Och så blir det nog en kommentar på det! =)

2008-11-07 @ 16:56:11
URL: http://aikblogg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0