Stå upp för idrotten

För några månader sedan var Berth Milton i ropet, då han avslöjade att han inhandlade aktier i AIK Fotboll. Är du inte bekant med Milton så äger han ett porrföretag, som går under namnet Private. Milton förkunnade att han hade för avsikt att bli ny storägare i AIK och att han skulle föra klubben till oanade höjder. Resultatet blev dock inte som "porrkungen" hoppades. Alla från föreningen, media, andra ägare, supportrar, sponsorer rasade mot Milton och menade att de inte ville förknippas med Milton och hans företag, industri och dess omoral. Att AIK har ett företag som säljer alkoholhaltiga drycker som huvudsponsor, som ohyggligt fler personer tar skada av än porr, var det inte många som reflekterade över. Dubbelmoralens Sverige i ett nötskal. Det här är dock ett annat ämne, som jag inte kommer att uppehålla mig vidare vid i det här inlägget.  Följden blev att Milton sålde sina aktier och alla var nöjda och glada. Milton försökte få till ett lyckligt äktenskap mellan idrotten och porren, tyvärr blev det inte ens något bröllop och parterna separerade som ovänner. Det här var dock inte första gången som idrotten och porren kom i kontakt med varandra. En betydligt mer lyckad relation bildade parterna tio år tidigare.


1997 spelade IF Elfsborg från Borås äntligen allsvensk fotboll igen, efter allt för många år i fotbollens köldvatten. För att komma väl rustade inför säsongen värvades bland annat en talangfull och snabb anfallare från Vasalund vid namn Moses Nsubuga. Strax efter övergången uppdagades att Nsubuga för ett antal år sedan medverkat i porrfilmer. Mediedrevet gick och från olika håll krävdes det att Elfsborg skulle upphäva köpet. Elfsborgs ledning stod dock på sig. Man förkastade handlingen, men menade att vad spelaren gjorde för ett antal år sedan inte hade med den här övergången att göra. Moses Nsubuga blev således klar för Elfsborg och under ett år var det här ett fantastiskt förhållande. I premiären kom ärkerivalen och den dåvarande giganten inom svensk fotboll IFK Göteborg på besök till Ryavallen. Matchvinnare för Elfsborg, blev inte, lagets dåvarande notoriske målskytt och stjärna Christer Mattiasson. Istället var det Moses Nsubuga som stal showen. Spelaren blev snabbt publikfavorit hos Boråspubliken och när säsongen var slut hade han gjort åtta mål för succélaget. Efter säsongen pratades det om en proffskarriär för Nsubuga som spåddes en lysande karriär.


Allt skulle dock förändras en dag i november 1997. Nsubuga var med i en bilolycka och blev tvungen att amputera sitt ena ben. Lika snabbt som Moses blivit stjärna, lika snabbt tog elitkarriären slut. Nsubuga är en kultfigur i Borås och alla är övertygade om att spelaren med det internationella steget gick en strålande framtid tilmötes.


Kopplingen Nsubuga och Milton är måhända långsökt och det handlar inte från min sida om någon propaganda för porrindustrin. Utan jag ville berätta två skilda historier där idrott och porr har stått sida vid sida, där resultatet har blivit totalt olika. I den ena berättelsen skildes paret som ovänner medans den andra blev ett kort men oerhört lyckligt äktenskap.                


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0