Elfsborgs förvärv 2004-2008


Elfsborg är det svenska lag som tillsammans med Kalmar som genomgått störst metamorfos under de här åren jag valt att studera. Från att ha varit nedflyttningskandidat under flera säsonger tog föreningen steget och blev ett topplag, mycket beroende av beslutet att bygga Borås Arena, vilket har medfört möjligheten att värva namnkunniga spelare till föreningen. 


2004:

Sista året Elfsborg spelade på Ryavallen slutade med en godkänd niondeplats. Inget av lagets nio nyförvärv gjorde några större avtryck, istället var det forwarden Hasse Berggren som imponerade och gjorde flertalet av lagets mål.


Namn:                                Värvades från:                   Ålder:           Position:

Garba Lawal                        Utländsk klubb                     30 år              Mittfältare

Daniel Alexandersson           Superettan                          26 år              Anfallare

Andreas Nilsson                   Superettan                           27 år              Mittfältare

Hector Svensson                  Lägre division                      22 år              Anfallare


2005:

Första säsongen på nya arenan blev inte den succé sportsligt som föreningen hade hoppats på. Under sommaren värvades tre högklassiga spelare som skulle ligga till grund för vad som komma skulle året efter. Elfsborg slutade på en sjundeplats, det här var dock första gången Elfsborg, med hjälp av externa finansiärer gjorde några större nyförvärv helt i jämförelse med storstadsklubbarnas värvningar.


Namn:                                Värvades från:                   Ålder:           Position:

Abbas Hassan                      Lägre division                  20 år              Målvakt

Anders Svensson                 Utländsk klubb                  29 år              Mittfältare

Mathias Svensson                Utländsk klubb                 31 år              Anfallare

Daniel Mobaeck                    Allsvenskan                         25 år              Mittfältare

Håkan Svensson                  Utländsk klubb                 35 år              Målvakt


2006:

För första gången på över fyrtio år stod Elfsborg som svenska måstare efter den här säsongen. Framförallt var det värvningarna av Stefan Ishizaki och Andreas Augustsson som gjorde att det blev möjligt plus att föreningen hade tillgång till Anders och Mathias Svensson under en hel säsong.  

  

Namn:                                Värvades från:                   Ålder:           Position:      

Jon Jönsson                         Allsvenskan                          22 år              Back

Denni Avdic                         Utländsk klubb                     17 år              Anfallare

Emir Bajrami                         Lägre division                     17 år              Mittfältare

Léandre Griffit                      Utländsk klubb                     21 år              Mittfältare

Andreas Augustsson             Utländsk klubb                   30 år              Back

Stefan Ishizaki                      Utländsk klubb                     24 år              Mittfältare     

  

2007:

Elfsborg fortsatte sin storsatsning det här året, vilket medförde att fyra stycken etablerade och dyra spelare värvades till föreningen. De skulle hjälpa föreningen upp en nivå för att nå långt i europaspelet och vinna serien. Säsongen slutade dock inte som man tänkt sig, nyförvärven floppade och Elfsborg slutade på en fjärde plats, en missbedömning för ledningen. Fredrik Björk värvade under sommaren om ersättare till Jon Jönsson och blev inte alls den succé föreningen hade hoppats på.  


Namn:                                Värvades från:                   Ålder:           Position:

Mathias Florén                     Utländsk klubb                   31 år              Back

James Keene                        Allsvenskan                       22 år              Anfallare

Fredrik Berglund                  Utländsk klubb                   28 år              Anfallare

Fredrik Björck                     Allsvenskan                          28 år              Back


2008:

Det här året har Elfsborg visat upp två ansikten. Ett framgångsrikt försvarsspel har legat till grund för den andraplats föreningen just nu innehar. Värvningen av Teddy Lucic måste betecknas som allsvenskans bästa och Johan Wiland har mycket att tacka Lucic för sitt proffskontrakt. Laget har dock haft svårigheter med målskyttet och nyförvärvet Joakim Sjöhage har haft det oerhört jobbigt under comebacken i sin nygamla klubb.  


Namn:                                Värvades från:                   Ålder:           Position:

Helgi Danielsson            Lägre division                       27 år              Mittfältare

Jesper Florén                   Utländsk klubb                     18 år              Mittfältare

Teddy Lucic                       Superettan                            35 år              Back

Lars Nilsson                     Utländsk klubb                     26 år              Anfallare       

Joakim Sjöhage              Utländsk klubb                     23 år              Anfallare       


Sammanställning:

Elfsborg har valt att satsa på kvalitet istället för kvantitet i sin värvningsstrategi. Sammanlagt har enbart 24 stycken spelare skrivit på för föreningen, vilket är betydligt mindre är de klubbar jag tidigare redogjort för.


Värvade från (antal)?

Allsvenskan: 3 stycken

Superettan: 3 stycken

Utländsk klubb: 13 stycken

Lägre division: 4 stycken


Nationalitet (antal):

Svenska spelare: 20 stycken

Utländska spelare: 4 stycken


Position (antal):

Målvakt: 2 stycken

Back: 5 stycken

Mittfältare: 9 stycken

Anfallare: 8 stycken


Ålder (antal):

20: 4 stycken

21-25: 7 stycken

26-30: 9 stycken

31-35: 4 stycken


Värvats från Boråsklubbar eller närstående kommuner:

0 av 23 spelare, vilket är 0 procent


Hur många av de som värvats spelar i föreningen idag (antal):

2004

Ja: 0

Nej: 4

  

2005

Ja: 3

Nej: 2

  

2006

Ja: 4

Nej: 2

  

2007

Ja: 3

Nej: 1

  

Sammanlagt

Ja: 10

Nej: 9


Reflektioner:

Det finns ett antal intressanta realiteter som går att utläsa av de namn och siffror jag redogjort för ovan.


För det första syns en tydlig gräns före och efter att Borås Arena byggdes. Innan sommaren 2005 hade Elfsborg svårt att locka till sig stora namn till föreningen. Föreningen värvade mestadels unga spelare från lägre divisioner. Sommaren 2005 blev dock vändningen i och med att föreningen värvade tre gånger Svensson. Den rutinerade målvakten Håkan Svensson värvades när Johan Wiland ådrog sig en skada. Mathias Svensson värvades som centertank och målskytt. Sist men inte minst värvades Boråspublikens gunstling, nämligen den landslagsmeriterade kreatören Anders Svensson. Det här skulle bli starten på något som ledde till ett SM-guld.


Elfsborg har värvat tillbaka ett antal spelare från proffslivet som tidigare representerat klubben, så kallade hemvändare. Dessa fem är Anders Svensson, Mathias Svensson, Fredrik Berglund, Joakim Sjöhage och Lasse Nilsson. Föreningen har också uttryckt att man försöker hålla en god relation med spelare som söker sig ut i proffsvärlden, för att vara en naturlig plats att söka sig tillbaka till den dagen det bär av hemåt. En strategi från klubbens sida.


Föreningen söker framförallt spelare av svensk nationalitet, även om de flesta nyförvärven värvas utomlands. Av de spelarna som inte har svensk nationalitet, så har alla sedan säsongen 2005 värvats från svenska klubbar. Det verkar som Elfsborg är försiktiga, eventuellt efter egna erfarenheter eller utefter andra klubbar agerande, med att värva spelare med annan nationalitet än den svenska. De utländska spelarna som inte värvats från Sverige, Garba Lawal och Léandre Griffit har både floppat.


Ingen av spelarna som värvats till a-laget har hämtats från klubbar i Borås med omnejd. Det finns såklart ett flertal förklaringar till det. Dels att det inte finns någon annan elitfotbollsklubb i närområdet. Vidare så värvar Elfsborg ofta talangerna i Boråsområdet i tidigare åldrar, vilket innebär att de först spela i juniorlag och dylikt. En sista förklaring är att föreningen historiskt inte har någon vidare god relation med föreningar i bygden. Många spelare som Sebastian Johansson, Johan Elmander, Christian Hemberg, Jimmy Svensson har valt bort Elfsborg till förmån för andra allsvenska klubbar.


Det är svårt att se några tendenser gällande ålder och positioner gällande ur föreningen har värvat under de här åren. Det är en mix av äldre och rutinerade, namnkunniga och unga nyförärv. 


Elfsborg har vidare haft bra utdelning och satsat på att värva talangfulla och relativt unga spelare som inte riktigt lyckats i sin nuvarande förening. Många av dem har också fått ett lyft i Elfsborg vilket medfört att föreningen fortsatt med den här strategin. Redan 2005 värvade man Danien Mobaeck som hade svårigheter att ta en plats i Kalmar FF, efter någon säsong växte han ut till en nyckelspelare i Elfsborg. Året efter värvades Jon Jönsson från Malmö FF, efter ungefär samma bakgrund som Mobaeck. Stefan Ishizaki hämtades från norska guldlaget Vålerengen, där han hade svårigheter att ta en plats. Samma år hämtades också Denni Avdic från Bröndby, där den unga forwarden inte fick den speltid han tyckte sig förtjänade. Under den här säsongen lånade man avslutningsvis Lasse Nilsson från franska ligan, där Lasse hade kört fast i den tuffa konkurrensen. Gemensamt för alla de här spelarna är att de i Elfsborg har fått fart på sin fotbollskarriär igen, vilket i Jon Jönssons fall innebar ett proffskontrakt med Toulouse året efter. Att spelare får den här utvecklingskurvan i en förening, ger naturligtvis eko till andra spelare, vilket underlättar föreningens arbete med nyförvärv.


Borås Arena och dess betydelse för Elfsborg i deras värvningsarbete ska inte negligeras. Det visade att föreningen ville framåt och satsade på att bli en storklubb i Sverige, viket i sin tur lockade namnkunniga spelare att skriva på för klubben.


Anders Svensson är en annan viktig faktor till att fler spelare valt att skriva på för klubben Spelare som Stefan Ishizaki, Teddy Lucic och Andreas Augustsson har berättat att värvningen av Anders Svensson var en bidragande orsak till att de skrev på för klubben.     


Flertalet landslagsmeriterade svenska spelare har värvats till klubben under de här åren, antagligen fler än någon annan svensk klubb. Anders Svensson, Mathias Svensson, Teddy Lucic, Fredrik Berglund har alla flertalet landskamper på sin meritlista.      


I stort sett alla reflektioner jag gjort kring Elfsborg har varit positiva, vilket är naturligt med tanke på den utveckling och de framgångar föreningen haft de senaste åren. Det går dock att utläsa Elfsborgs problem med att hitta en naturlig och målfarlig anfallare samt en fungerande backlinje under de senaste åren. Under de två senaste åren har fyra dyra forwards knutits till klubben, utan att någon av dem hittills varit den notoriska målskytt som man hoppats. Vidare hade man under fjolåret svårigheter att ersätta den utflyttade Jon Jönsson. Fredrik Björck värvades från Helsingborg för att fylla igen målet, dock utan framgång. Vidare värvades inför säsongen 2007 Mathias Florén från Groningen, för att ge en offensiv vänsterkant. Flórens första säsong blev dock inte som han tänkt sig och under långa stunder blev han placerad på bänken. Under den här säsongen har dock Florén och nyförvärvet Lucic skapat en stabilitet i backlinjen som gör att Elfsborg är landets försvarsstarkaste lag.  


Bästa nyförvärv: Anders Svensson        


Överraskning: Helgi Danielsson


Flopp: Fredrik Björck



På söndag tar vi oss an IFK Göteborg förra årets svenska mästare.


Kommentarer
Postat av: Gustav Björkengren

Väldigt intressant läsning, inte bara denna artikeln bara för att den handlar om Elfsborg.





En sak bara, är det IFK vi möter på söndag? ;)

2008-09-26 @ 18:54:29
Postat av: mange

Handlar om vilken nästa artikel i bloggen kommer handla om Gurra g. snart dags för Stockhomshelgen, blir super i dubbel bemärkelse.

2008-09-26 @ 19:35:21
Postat av: Gustav Björkengren

Aaah, Som den Elfsborgare jag är läste jag det med färgade ögon. Då så, inget att klaga på.

2008-09-26 @ 20:10:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0