Udda historier del 1

Jag som skribent och ni som läsare behöver en paus från de utländska nyförvärven. Jag kommer att damma av ett tidigare inlägg som jag skrivit om och uppdaterat det. Då det skrevs var bloggen nämligen inte inriktad på Allsvenskan, som den är idag. Jag kommer med ojämna mellanrum att ta upp udda historier som genom året har hänt i Allsvenskan och som delvis skulle kunna gå under epitetet Kulthistorier. Inlägget handlar om kopplingen idrott och porr, den här gången handlar det inte om Ricky Bruch. Utan om när svensk klubbfotboll och porrindustrin under fotbollsåret 1997 levde i symbios med varandra. Alla som levt eller lever i Sverige vet hur ofta det här landet drabbas av moralpanik och vilka stora proportioner relativt små företeelser kan få. Den här historien är en sådan....  


1997 spelade IF Elfsborg från Borås äntligen allsvensk fotboll igen, efter allt för många år i fotbollens köldvatten i division ett. För att komma väl rustade (ordvits, som kommer förstås när hela inlägget är läst) inför säsongen värvades bland annat en talangfull och snabb anfallare från Vasalund vid namn Moses Nsubuga. Strax efter övergången uppdagades det att Nsubuga för ett antal år sedan medverkat i porrfilmer. Mediedrevet gick och från olika håll krävdes det att Elfsborg skulle upphäva köpet. Elfsborgs ledning stod dock upp för sin sak (Arne Hegerfors, släng dig i väggen). Man förkastade handlingen, men menade att vad spelaren gjorde för ett antal år sedan inte hade med den här övergången att göra. Moses Nsubuga blev således klar för Elfsborg och under ett år var det här ett fantastiskt förhållande. I premiären kom ärkerivalen och den dåvarande giganten inom svensk fotboll IFK Göteborg på besök till Ryavallen. Matchvinnare för Elfsborg, blev inte, lagets dåvarande notoriske målskytt och stjärna Christer Mattiasson. Istället var det Moses Nsubuga som stal showen. Spelaren blev snabbt publikfavorit hos Boråspubliken och när säsongen var slut hade han gjort åtta mål för succélaget. Efter säsongen pratades det om en proffskarriär för Nsubuga som spåddes en lysande karriär.


Allt skulle dock förändras en dag i november 1997. Nsubuga var med i en bilolycka och blev tvungen att amputera sitt ena ben. Lika snabbt som Moses blivit stjärna, lika snabbt tog elitkarriären slut. Nsubuga är en kultfigur i Borås och alla är övertygade om att spelaren med det internationella steget gick en strålande framtid tillmötes. Under senare år har Moses medverkat i Fotbollskväll och arbetar idag som fotbollstränare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0