Sammanställning utländska förvärv

Efter att ha sammanställt åtta lags nyförvärv under den senaste veckan är det nu dags att gräva lite djupare i några av de här kategorierna. I det här inlägget kommer jag att titta närmare på andelen utländska respektive svenska spelare som de här klubbarna har värvat under den här perioden. Fokus i det här inlägget kommer att ligga på de utländska importerna. Jag kommer dock att inleda med en lista över antalet sammanlagda nyförvärv de här klubbarna haft under åren 2004-008:


Antal nyförvärv:

1. AIK 43 stycken

2. Djurgårdens IF 39 stycken

3. Helsingborgs IF 36 stycken

3. Malmö FF 36 stycken

5. IFK Göteborg 31 stycken

5. Kalmar FF 31 stycken

7. Halmstad BK 26 stycken

8. IF Elfsborg 24 stycken


Reflektion:

Det är svårt att dra några egentliga slutsatser av sådan här statistik. Det finns dock en tydlig tendens att klubbarna i större städer generellt värvar fler spelare än klubbar från mindre städer. Generellt är det så att de framgångsrikaste lagen under den här perioden sportsligt har värvat relativt få spelare. IFK Göteborg, Kalmar FF och IF Elfsborg är de lagen som har bäst snittplacering i serien under de här åren och ingen av dem ligger i toppen av antalet nyförvärv.


Fördelning svenska och utländska spelare sammantaget:

Svenska spelare: 27+22+20+22+16+13+13+19= 152 stycken, 57 procent

Utländska spelare: 16+17+4+9+10+23+18+17= 114 stycken, 43 procent

  

Reflektion:

Sammanlagt har 266 stycken spelare värvats till de allsvenska klubbarna under den här perioden och av dem är alltså en någon procentuellt större del svenska spelare. Det kommer visas i nästa kategori att klubbarna har olika strategier och är mer eller mindre benägna att värva spelare födda i andra länder.


Fördelning svenska och utländska spelare klubb för varje klubb:

Den siffra som anges jämte klubbarna är andelen värvade spelare, som är utländska importer under den här perioden:


1. Kalmar FF: 58 procent

2. Helsingborgs IF: 50 procent

3. Malmö FF: 47 procent

4. Djurgårdens IF: 44 procent

5. Halmstad BK: 38 procent

6. AIK: 37 Procent

7. IFK Göteborg: 29 procent

8. IF Elfsborg: 17 procent


Reflektion:

Det är två klubbar som sticker ut i den här undersökningen och visar på två helt skilda värvningsstrategier. Elfsborg har en klart mindre andel utländska importer än sina allsvenska konkurrenter och föreningen har också uttalat gått ut med att man i första hand söker svenska spelare. Kalmar FF har en helt annan strategi, där man framförallt letar offensiva spelare bland på den utländska marknaden. Annars är det som synes relativt jämntjockt i mitten där de flesta föreningar värvar en mix mellan utländska och svenska spelare. Det går inte att dra paralleller vilken strategi som är mest framgångsrik gällande tabellposition. Den framgångsrikaste klubben Kalmar FF har värvat flest importer av alla lag och det näst mest framgångsrika IFK Göteborg värvar näst minst importer. Till syvende och sist handlar det om att hitta bra fotbollsspelare oavsett var man letar. Jag kommer under nästa kategori att redogöra för fördelning var någonstans de utländska spelarna kommer ifrån, världsdel för världsdel.


Fördelning olika världsdelar sammantaget

Europa: 5+12+3+3+6+8+5+10= 52 stycken: 46 procent  

Sydamerika: 8+2+2+2+4+11+3= 32 stycken: 28 procent                                          

Asien: -

Afrika: 1+3+1+2+2+9+2+4= 24 stycken: 21 procent

Australien: 1= 1 styck: 1 procent

Nord- och Mellanamerika: 1+2+2= 5 stycken: 4 procent                     

Sammanlagt: 114 stycken spelare


Reflektion:

En stor andel av de utländska spelarna kommer från Europa. En majoritet av de här spelarna hämtas från våra nordiska grannläder, framförallt finska, isländska och danska spelare. Spelare med nationalitet Norge i allsvenskan är relativt ovanligt. En stor mängd spelare har hämtats från Sydamerika, där det helt naturligt är Brasilien som de flesta spelarna hämtas från. När det gäller afrikanska spelare är det framförallt en klubb som höjer procentnivån och det är Helsingborg. Inte en enda asiatisk spelare har värvats till de här allsvenska klubbarna under den här perioden, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Kanske är dags för de allsvenska klubbarna att rikta scoutingen österut. Nedan följer en genomgång klubb för klubb, där jag kommer att utveckla de olika strategier som finns gällande att värva utländska spelare hos klubbarna.     


"Sydamerika spåret"          

Under den här rubriken kommer jag att redogöra för klubbar som främst söker spelare i sydamerikanske länder. Det är två föreningar som ingår under den här kategorin, men som har olika strategier inom det här spåret.

  

AIK :

Jag kommer första att redogöra för var AIK hämtat sina utländska importer under de här åren.

Sydamerika: 8 stycken

Europa: 5 stycken

Afrika: 1 styck

Australien: 1 styck

Nord- och Mellanamerika: 1 styck

Reflektion:

AIK har framförallt inriktat sin scouting i Argentina och har där samarbete med både föreningar och agenter. Det har bland annat gett resultat i form av Ortiz, Obolo och Valdemarin. AIK värvar dock generellt relativt få importer i jämförelse med andra allsvenska klubbar. Men när det gäller de utländska spelarna, finns det en tydlig strategi att söka spelare i Sydamerika i allmänhet och Argentina i synnerhet. Det är framförallt under de två senaste säsongerna som det här samarbetet har utkristalliserats och utvecklats. 


Kalmar FF:

Här följer en redogörelse för föreningens importer:

Sydamerika: 11 stycken

Europa: 5 stycken

Afrika: 2 stycken

Reflektion:

Kalmar FF har en tydlig strategi att hämta offensiva spelare från Sydamerika och då enbart från landet Brasilien. Den här strategin är något som funnits i många år. Vilket gjort att föreningen byggt upp ett nätverk av kontakter i landet, vilket minskar riskerna för floppvärvningar.


"Europa spåret"

Under den här kategorin kommer jag lista klubbar som främst letat och funnit importer i övriga delar av Europa.


Djurgårdens IF:

I Djurgårdens fall syns det tydligt att föreningen letat spelare i Europa.

Europa: 12 stycken

Afrika: 3 stycken

Sydamerika: 2 stycken

Reflektion:

Djurgården är en förening som värvat relativt många utländska spelare under den här perioden. Jag kan inte svara på om det är en medveten strategi att en så stor del av de utländska spelarna hämtats från Europa. Men med tanke på hur siffrorna ser ut, tycker jag man kan anta det.


Halmstad BK

Halmstad har liksom Djurgården första och främst hämtat spelare från Europa

Europa: 6 stycken

Sydamerika: 2 stycken

Afrika: 2 stycken

Reflektion:

Generellt har Halmstad har haft relativt sett haft dålig utdelning på sina utländska importer, framförallt i början av den här perioden. Under de senaste åren har det dock blivit bättre och idag är många av lagets nyckelspelare utländska spelare.


Malmö FF

Föreningen som haft stora problem under den senare delen av den här perioden har värvat en hel del spelare från övriga Europa:

Europa: 10 stycken

Afrika: 4 stycken

Sydamerika: 3 stycken

Reflektion:

Malmö är den förening som värvat flest etablerade utländska importer. Det handlar bland annat om den finska legenden Jari Litmanen och brassen Afonso Alves.


"Afrika spåret"

Under den här kategorin är det en klubb som är listad och det handlar naturligtvis om...


Helsingborgs IF:

Helsingborg är en av de föreningarna som i störst utsträckning satsat på utländska spelare, varannan spelare som värvats är från utlandet.

Afrika : 9 stycken

Europa: 8 stycken

Sydamerika: 4 stycken

Nord- och Mellanamerika: 2 stycken

Reflektion:

Helsingborg söker först och främst importer i Afrika och har där varit relativt framgångsrika. De har lyckats hitta spelare som gjort ett positivt avtryck i klubben.


"Svenskspåret"

Under den här rubriken har jag listat en klubb som uttalat inte söker utländska importer:


IF Elfsborg:

Europa: 3 stycken

Afrika: 1 styck

Reflektion:

De utländska spelare som föreningen värvat är i hälften av fallen utländska spelare som värvats från svenska klubbar. Annars verkar det som att föreningen aktar sig för att hämta importer till föreningen, utan verkar i störta möjliga mån satsa på svenska spelare.


"Lite av varje spåret"

Under den här rubriken kommer jag lista en klubb som det är svårt att se några tendenser på.


IFK Göteborg:

Europa: 3 stycken

Sydamerika: 2 stycken

Afrika: 2 stycken

Nord- och Mellanamerika: 2 stycken

Reflektion:

IFK Göteborg värvar i likhet med Elfsborg få utländska spelare, utan väljer att i största möjliga mån satsa på svenska spelare. När de väl har värvat har det varit spelare från olika världsdelar och det är svårt att utläsa någon strategi över värvningarna som redovisats ovan.


Position på de utländska spelarna

AIK

Målvakt: 1 styck

Back: 2 stycken

Mittfältare: 6 stycken

Anfallare: 7 stycken

Reflektion:

Det är framförallt offensiva spelare som varit AIK:s inriktning när det gäller de utländska spelarna. AIK har annars generellt värvat relativt många backar under de här åren, men de har i nästa samtliga fall varit svenskar. När det gäller utländska forwards och mittfältare har föreningen haft relativt god utdelning. En spelare som Ivan Obolo är ett jättefynd.

   

Djurgårdens IF

Målvakt: -

Back: 2 stycken

Mittfältare: 11 stycken

Anfallare: 4 stycken

Reflektion:

Föreningen har generellt under de här åren värvat väldigt många mittfältare och det visar sig även i den här statistiken. Precis som i antagonisterna AIK:s fall är få av backförvärven utländska spelare. Djurgården har under de här åren värvat nio stycken backar och endast två av dem är utländska spelare, däribland kultfiguren Jan Tauer.


IF Elfsborg

Målvakt: -

Back: -

Mittfältare: 3 stycken

Anfallare: 1 styck

Reflektion:

I Elfsborgs fall är det ett så litet antal att det är svårt att dra några slutsatser. Det som framkommer precis som i Stockholmsklubbarna är att det är främst offensiva spelare som värvats.


IFK Göteborg

Målvakt: 2 stycken

Back: 4 stycken

Mittfältare: 1 styck

Anfallare: 2 stycken

Reflektion:

I Göteborg är det tvärtom så att de utländska värvningarna oftast är backlinjespelare. Hälften av föreningens backvärvningar under de här åren är utländska importer. Anmärkningsvärt är också att två målvakter från utlandet har värvats. Annars relativt få värvningar av utländska spelare precis som i Elfsborg.


Halmstad BK

Målvakt: 1 styck

Back: -

Mittfältare: 4 stycken

Anfallare: 5 stycken

Reflektion:

Halmstad följer ungefär samma trend som majoriteten av föreningarna i övrigt. Främst är det offensiva spelare som värvats och föreningens utländska värvningar speglar ganska väl hela deras värvningsstrategi i stort.


Helsingborgs IF

Målvakt: -

Back: 6 stycken

Mittfältare: 8 stycken

Anfallare: 9 stycken

Reflektion:

Helsingborg har under de åren värvat hela 13 stycken backar, vilket är odiskutabelt mest av de här åtta föreningarna och också den vanligaste positionen där de hämtar spelare. Så ser det dock inte ut bland föreningens utländska spelare utan där är det främst forwards som hämtats till klubben, dock är det relativt jämntjockt mellan positionerna.


Kalmar FF

Målvakt: -

Back: 1 styck

Mittfältare: 3 stycken

Anfallare: 14 stycken

Reflektion:

I den här föreningen märks det en tydlig strategi i arbetet när utländska spelare scoutas. Det är framförallt forwards som eftersöks och värvas.


Malmö FF

Målvakt: 1 styck

Back: 5 stycken

Mittfältare: 5 stycken

Anfallare: 6 stycken

Reflektion:  

Malmö FF har generellt under de här åren värvat många mittfältare procentuellt sett. Bland de utländska spelarna ser det dock inte likadant ut, utan det är här en blandad kompott av spelare på olika positioner.


Sammanställt position, (procentuellt):

Målvakt: 5 procent

Back: 18 procent

Mittfältare: 34 procent

Anfallare: 43 procent

Reflektion:

Tendensen är att de allsvenska klubbarnafrämst söker spelare i de offensiva positionerna och det gäller framförallt spelare med icke-europeisk bakgrund.


Nästa inlägg kommer jag att ta ut en flipp och en flopp spelare bland de här utländska värvningarna i respektive förening. Jag kommer också att ta ut en spelare som antingen redan har kultstatus eller i alla fall är kultstatusämne. Troligtvis kommer det här inlägget att publiceras under morgondagen.   


Kommentarer
Postat av: JRR

Imponerande sammanställning!



Jag vill läsa mer!

2008-10-06 @ 12:29:16
Postat av: Eyoree

I sammanställningen har de missats att Djurgården har Pa Dembo Toray som målvakt, från Gambia. Så borde vara en afrikan till i sammanställningen

2008-10-06 @ 17:42:08
Postat av: Linus

ang din tidigare sammanställning av Djurgårdens förvärv: Alla spelare som DIF värvade 2007 tillhör fortfarande klubben. Antar att du missat Christoffer Karlsson som denna säsong är utlånad till Åtvidaberg. Tror tom att han värvades tidigare än 2007, dock var han utlånad den säsongen (även då till ÅFF).

2008-10-06 @ 17:43:22
Postat av: Daniel

Eyoree



Dumbo Tourray värvades innan 2003, den här bloggserien handlar om 2003-2008 om jag inte fått allt om bakfoten.



När kommer Hammarby?

2008-10-06 @ 18:43:48
Postat av: mange

Eyoree//

Tourray värvades innan 2004, därför är inte han inte listad här



Linus//

Fick för mig att Djurågrden hade släppt Karlsson. Men jag kan mycket väl ha fel, i så fall ska jag ändra det illa kvickt.



Daniel//

Hittar inte uppgifter kring Hammarby i just den är frågan. Däremot kommer jag på torsdag att publicera ett inlägg kring Hammarbys premiärelvor sedan 2004 och analysera kring det. Hoppas det blir bra, som plåster på såren.

2008-10-07 @ 06:52:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0