Hammarbys premiärelva mellan åren 2004-2008

Inledning

Hammarby är den förening som det har varit svårast att finna information kring gällande de här åren. Därför fanns de inte med i den förra bloggserien angående nyförvärv som gjorts mellan 2004-2008. Istället har jag gjort en helt egen kategori, bara för Hammarby. Det är mycket möjligt att liknande studie kommer att genomföras på fler lag, beroende på vad det här inlägget får för mottagande. Jag har för avsikt att redogöra för det resultat föreningen haft i allsvenskans premiäromgång under de här åren och analysera kring det. Vidare kommer jag att redogöra för vilka spelare som ingått i föreningens premiärelva. Jag har valt att göra en indelning och diskutera position för position. Kommer att inleda med föreningens slutplacering under de här säsongerna.   

Slutplacering/Placering

2004: 6:a

2005: 4:a

2006: 3:a

2007: 6:a

2008: 7:a

Reflektion: Hammarby har resultatmässigt varit relativt stabila under de här åren. Det har inte funnits några djupdykningar i klass med konkurrentens AIK uttåg ur serien 2004. Den högsta toppen är när föreningen 2006 avslutade säsongen med en tredje plats.  


Resultat premiärmatch

2004: Hammarby IF - Malmö FF 0-0

2005: Assyriska - Hammarby 1-2

2006: Hammarby- Helsingborg 4-2

2007: GAIS - Hammarby 1-1

2008: Ljungskile - Hammarby 0-1

Reflektion: Tydligt är att Hammarby är ett bra premiärlag. Under de senaste fem säsongerna har laget vunnit vid tre tillfällen och spelat oavgjort två gånger. Alltså ingen förlust i premiären av allsvenskan på två säsonger. Noterbart är att laget vid två tidpunkter stött på nykomlingar i Allsvenskan i premiären. Det brukar ju generellt sägas att nykomlingar är svårast att möta i inledningen av serien, dock har föreningen avgått som segrare vid bägge tillfällena.


Målvakt

2004-2006: Ante Covic

2007: Richard Kingson

2008: Rami Shaaban.

Reflektion:

Hammarby har en imponerad rad av premiärmålvakter under de här åren. Ante Covic är närmaste en legend i Hammarbylägret. Från 2002 till säsongen 2007 var han föreningen trogen och visade upp en oerhörd jämnhet, som gjorde honom till en seriens bästa målvakter. Ante valde inför säsongen 2006 att flytta tillbaka till sitt kära hemland Australien, där han kommer att avsluta sin karriär. Covic hade också den otacksamma uppgiften att ersätta den legendariska målvakten Lasse Eriksson, som förde föreningen till SM-guld 2001. Efter att Covic försvann från truppen blev det under säsongen 2007 en hel del turbulens kring målvaktsfrågan i Hammarby. Erland Hellström värvades från Assyriska, men drabbades tidigt av skador, som fortfarande håller honom borta från spel. Föreningen valde då att skriva ett halvårskontrakt med Ghanas landslagsmålvakt Richard Kingson. Kingson gjorde en strålande höst och föreningen gjorde allt som stod i deras makt för att behålla honom. Birmingham kom dock med ett bud som var betydligt högre än Hammarbys och Kingson lämnade föreningen under sommaren. Resten av 2007 blev en enda röra för föreningen, där Erland Hellström, Benny Lekström och George Moussan delade på målvaktsysslan. Inför den här säsongen köptes två nya målvakter in. Kristoffer Björklund från degraderade Brommapojkarna och Sveriges andrakeeper i landslaget Rami Shaaban. Föreningen hoppas att det här ska vara lösningen på målvaktproblematiken under föregående säsong och framtiden får utvisa om så blir fallet.


Backlinjen:          

2004: Alexander Östlund- Petur Marteinsson- Patrik Gerrbrand- Suleyman Sleyman

2005: Suleyman Sleyman- Petur Marteinsson- Patrik Gerrbrand- Max Von Schlebrügge

2006: Fredrik Stoor- Petur Marteinsson- Max Von Schlebrügge- Gunnar Thor Gunnarsson

2007: David Johansson- Suleyman Sleyman- José Monteiro- Gunnar Thor Gunnarsson

2008: David Johansson- Suleyman Sleyman- Christian Traoré- Klebér Saarenpää

Reflektion:

Som fotbollsvärlden ser ut idag är det inte konstigt att spelare frekvent försvinner och kommer till föreningen. Verkligheten för en liten liga som Allsvenskan är att spelare som gör bra resultat under något år försvinner till ligor med mer kapital. Det är en av förklaringarna till att föreningen haft olika uppställningar från ett år till en annan. Spelare som Alexander Östlund, Patrik Gerrbrand, Fredrik Stoor och Max Von Schlebrügge har alla lämnat föreningen för spel i större ligor. Många av spelarna i backlinjen är hämtade ur de egna leden, vilket även kommer synas på mittfältet. José Monteiro, Fredrik Stoor och David Johansson har alla tagit steget från HTFF till representationslaget. Föreningen har generellt satsat på svenska spelare i backlinjen. De utländska spelarna som tillhört premiärelvan är två islänningar och en dansk. Suleyman Sleyman måste naturligtvis nämnas, som varit föreningen trogen i en många herrans år.


Mittfältet:

2004: Mikael Hellström - Karl-Oscar Fjörtoft- Erik Johansson- Haris Laitinen

2005: Petter Furuseth Olsen- Mikkel Jensen- Petter Andersson- Jeffrey Aubynn

2006: Petter Furuseth Olsen- Mikkel Jensen- Petter Andersson- Jeffrey Aubynn

2007: Louay Chanko- Mikkel Jensen- Sebastian Eguren- Erkan Zengin

2008: Erkan Zengin- Louay Chanko- Petter Andersson- Claudio Daudomo

Reflektion:

2006 var det året föreningen hade störst framgångar sett ur ett sportsligt perspektiv. I målvaktsfrågan, backlinjen, mittfältet och även i anfallet finns det en kontinuitet i laguppställningen från året 2005 till 2006, vilket eventuellt skulle kunna vara en del av förklaringen. Precis som i backlinjen finns det spelare som föreningen varit med och fostrat från relativt tidig ålder och som tagit steget till a-laget. Spelare som Haris Laitinen och Erkan Zengin har båda tillhört HTFF. Laitinen som fick förtroendet från start i premiärmatchen mot guldfavoriten Malmö 2004. Haris var då endast 19 år gammal och hade precis flyttats upp från HTFF. Petter Andersson bör naturligtvis också nämnas, som föreningens bästa spelare under de här åren. Han kom till föreningen 2003 från en liten ort i västerbotten vid namn Ljusvattnet. Tyvärr har skador medfört att han inte varit med i varje premiäromgång. Två uruguayaner ha också varit en del av föreningens premiärelva under de senaste åren, vilket föreningen är ensam om i Allsvenskan. De här två spelarna har gjort olika mycket avtryck i föreningens historia. Daudomo försvann efter ett halvår, efter en mer eller mindre misslyckad sejour i klubben. Eguren blev istället precis den fältherre föreningen hoppades på, när han lånades och senare värvades från Rosenborg.


Anfall

2004: Petter Andersson- Pablo Pinones-Arce

2005: Björn Runström- Pablo Pinones-Arce

2006: Björn Runström- Paulinho Guará

2007: Paulinho Guará- Sebastian Castro-Tello

2008: Paulinho Guará- Charlie Davies

Reflektion:         

Tyvärr är det så här verkligheten ser ut hos våra allsvenska klubbar. Det är nästintill en omöjlighet för föreningen att ha någon kontinuitet på anfallssidan. Duktiga anfallare är oerhört attraktiva hos utländska klubbar och det har Hammarby fått erfara. Under de här premiäromgångarna har det varit olika anfallspar under varje ny säsong. Nästa år kommer det att bli ytterliggare en ny konstellation då Paulinho lämnade föreningen under sommaren. 2006 det året föreningen presterade resultatmässigt bäst, hade man också ett av seriens bästa anfallspar.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0