Det gamla i det nya

Den moderna fotbollen största kännetecken är rörelse. Vilket i korta drag innebär att spelare allt oftare rör sig mellan klubbar och det blir allt ovanligare att spelare stannar länge i klubbar, framförallt i mindre ligor som Allsvenskan. Allsvenska klubbar menar till och med att de vill ha spelare som vill vidare i karriären, för att inte ha spelare som är bekväma i sina roller. Det här betyder att ord som lojalitet och klubbkänsla är begrepp som allt mer förlorat sin betydelse. Det finns idag inte många unga spelare i svensk fotboll vars högsta önskan är att spela för sin förenings representationslag, utan de flesta av spelarna vill vidare ut till någon av Europas storklubbar. Den här utvecklingen är något som jag tror att fansen till klubbarna accepterar, eftersom det under den senaste femtonårsperioden tillhört vardagen att lagets bästa spelare försvinner till utlandet. Jag tror dock det här får vissa konsekvenser eller möjligheter som jag kommer att redogöra för i det här inlägget.            


Det betyder att lojala spelare är något som värderas än högre hos fansen än tidigare, egentligen spelar det ingen större roll vad de presterar på planen. De fyller en funktion som en symbol för ett fotbollssamhälle innan globaliseringen och kommersialiseringen växte fram och tog ett grepp om den. Nuförtiden blir fans överlyckliga när någon spelare i laget säger Jag älskar den här klubben, även om du som supporter vet att spelaren kommer lämna föreningen om några veckor. Daniel Tjernström, Suleyman Sleyman, Martin Andersson, Adam Johansson, Daniel Andersson, Tommy Jönsson, Markus Johannesson är alla högt aktade av sina respektive fans för sin trohet gentemot klubben. Det är dock inte den här typen av spelare jag kommer att lägga tonvikten på idag, utan fokus kommer att ligga på hemvändare och deras betydelse i den moderna fotbollen.


Hemvändare tror jag fyller en oerhört viktig plats med tanke på den utveckling fotbollen har tagit de senaste åren. Dels fyller de en funktion i tider då det går sämre för klubben. Det ger fansen en möjlighet att drömma sig framåt till en tid då alla föreningens talanger samlas och vinner SM-guld åt klubben i sitt hjärta. Ett exempel på det är Malmö FF och deras fans som drömmer om en tid då en av världens bästa, Zlatan Ibrahimovic kommer hem till sin kära förening. En annan funktion de fyller är en stolthet för klubben att de lyckas producera bra spelare som fansen och klubben kan vara stolta över, även om de i dagsläget inte tillhör klubben.


Den största funktionen fyller dock spelarna den dagen de väljer att komma hem. I många fall sportsligt, ekonomiskt, lojalitets- och intressemässigt. Sportsligt finns det många exempel på spelare som kommit hem och lett sina klubbar till SM-guld, Anders och Mathias Svensson, Patrik och Daniel Andersson och Niclas Alexandersson har alla varit högst delaktiga att deras lag vunnit Allsvenskan. Ekonomiskt innebär en hemvändare (ett stort namn) en ökad sponsorförsäljning, viljet i sin tur leder till större inkomster till föreningen. Det tydligaste exemplet är Henrik Larsson och hans betydelse för föreningens möjligheter att knyta samarbetspartners till föreningen.


Lojalitetsmässigt är Johan Mjällby ett fantastiskt exempel. När han skrev på för AIK sa han: Det är min högsta drön att få dra på mig AIK- tröjan igen så jag jobbar hårt för det. Lite problem i vägen bara i form av knäet, men eftersom folk vet at jag älskar aIK så mycket så vet de i alla fall att jag ger hundra procent för att nå det målet. Mjällby hade haft knäproblem i flera säsonger och hade fått diagnosen att han hade gjort sin sista match på elitnivå. Spelaren hade dock bestämt att han skulle spela för AIK igen och så blev fallet. Patrik Andersson visade på samma inställning när han skrev på för Malmö FF, Andersson hade precis som Mjällby haft stora skadeproblem de senaste säsongerna. Andersson menade dock att det handlar om rötter, gällande varför han skrev på för klubben. Att de här spelarna har en speciell plats i fansens hjärtan är inte svårt att förstå med tanke på deras uttalanden och inställning. Intressemässigt har hemvändare också en förmåga att få fans att sluta ihop kring klubben och att få fler besökare till matcherna.


Det finns en rad exempel på hemvändare som har en speciell plats i sina supportrars hjärta av olika anledningar. Den främsta anledningen tror jag dock är att de visat en kärlek till sin klubb i en tid då det blir mer och mer ovanligt. Kommer nedan att ha bilder på ett antal hemvändare som under de senaste åren kommit tillbaka till sina föreningar efter proffsäventyr.


         


Kommentarer
Postat av: Filip

Hemvändare och blåvit men inte nämna Håkan den store?

2008-10-15 @ 13:46:15
Postat av: mange

Helt rätt Filip visst borde Håkan Mild varit med.

2008-10-15 @ 14:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0